Jump to content


Digitalni fotoaparat do 200e?


Chakija

Recommended Posts

Idioti Panasonic, Sony (dodajem Samsung) nemaju stakla Leica, Carl Zeiss (dodajem Schneider Kreuznach) vec placaju prava da koriste taj brend na nekim od svojih aparata.

Ne već navedene fabrike proizvode optiku za njih. Ne možeš da platiš korišćenje brenda optike a da stavljaš tegle ili uopšte, da plaćaš korišćenje imena brend a da to nema sa samim brendom veze.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Egzaktno, naravno. Evo ga do mene stanuje M. Nikoljačić, jedan od naših najvećih poznavalaca foto tehnike i čovek koji ima direktne kontakte sa firmama. ovakve i slične podatke sam proverio i na drugim stranama. A i ko bi dozvolio da na plastičnom objektivu piše Cajs ako nema veze sa Cajsom?

Link to comment
Share on other sites

Mnogi ljudi na fotografskim forumima postavljaju slicno pitanje, koje se logicno namece “da li moj idiot od 300usd zaista ima Leca/Zeiss optiku?â€, a imajuci u vidu istoriju ovih cuvenih fabrika i nacina na koja se prave stakla. Tekstovi mogu biti nadjeni na strucnim forumima gde se kaze „Both Leica and Panasonic are deceiving buyers“

Many people assume that Leica designed and built the lenses that come on Panasonic cameras and are marked Leica. Some people buy Leica cameras without realizing that Panasonic built those cameras for Leica.

So goes the way of the world these day

Ne bih ulazio u tehnologiju izrade stakala, ali recimo da cene Leica objektiva idu od nekih 1000 EUR pa do 2 miliona USD Leica APO TELIT 1: 5,6/1600mm (i to nije nikakvo mambo dzambo staklo za satelit). Svi podaci mogu se pronaci na internetu.

U koliko se skine recimo Canon objektiv na metalnom obodu moze se ocitati sifra koja govori u kojoj fabrici i kada je napravljen objektiv. Izlaskom na recimo, sajt Leica, moze se videti gde su locirane fabrike i koje objektive proizvode. Ne, neces naici ni na jedan objektiv za idiote, mobilne telephone ili PC kamerice. I to je proverivo.

Kolege sa drugih sajtova upravo govore o onome sto sam i ja pomenuo u prvom postu.

They're not actually Leica lenses in the sense that they were either designed or manufactured by Leica, they're just "Leica approved". It's similar to the Zeiss and Sony arrangement (oho-ho!). You can find the identical lenses on other cameras. There have even been a few published lists.

I dok Cajs uvija u svileni papir da su njihova stakla uradjena u saradnji sa Sonijem, do duse u Japanu da bi se smanjili troskovi transporta i ispostovali datumi isporuka, ali Boze moj, sve je pod budnim okom inzinjera - Leica i ne krije da to bas nema puno veze sa njima, pa cak ni QC nije odradjen sa njihove strane. Podatke takodje mozes naci na Wikipediji. “Leica-branded lenses are used on many Panasonic digital cameras (Lumix) and video recorders. These lenses are manufactured by Panasonic (pazi ovo sad!) to Leitz quality standards.†ili npr. “all "Leica DC" lenses (interchangeable or not) are designed by Panasonic. http://panasonic.co.jp/pavc/global/lumix/popup/behind_the_scenes/vol3.html“

Zasto spominjem QC? Dva stakla istog proizvodjaca nisu ista, te ce fotograf imati ozbiljan posao da sebi probere objektiv koji je dobar primerak. Govorim o objektivima cija cena visestruko prevazilazi cenu idiota od par stotina eura, a o QC na staklima za prosumer, mobilni (Nokia/Zeiss) ili PC kamerice od 20 eura, zaista ne bih trosio vreme.

Puno reci je o ovome potroseno na netu. Dobar sajt je DP Review, a evo i linka na jednu od diskusija

http://photo.net/digital-camera-forum/00J2h9

Zbog toga, kada kupujete idiota, budite sigurni da bez obzira sta pise na obodu objektiva to nije videlo Leicu ili Zeiss.

Postovani Willi, sve ovo mozes da pitas i komsiju cije me ime nije oborilo s nogu, kao i “druge straneâ€, pa ako nisam u pravu, napisi sta nije tacno da i ja naucim nesto novo.

Link to comment
Share on other sites

Ma nisam ni mislio da te oborim s nogu, Nikoljačić je prosto i jednostavno najveći autoritet za foto tehniku koga ja poznajem. Ja sam ovo o poreklu objektiva davnih dana proverio s njime, pa mi je i on pokazao delove koje je za potrebe opravke nekih japanskih idiot-kamera dobio od Zeissa. Suština je u tome da je ta optika, ako ne proizvedena, onda projektovana u pomenutim evropskim firmama.

Razliku vidim kod kuće, u svojoj kolekciji gde su ozbiljna Lajka (R6.2) i Nikon (F3) sa pripadajućim objektivima. Nisu za porediti mali objektivi sa visokim i skupim serijama, jednako kao što ne mogu da se porede Sony Walkman i Esprit serija.

A što se tiče foruma, nekada su raspravljali o tome da je optika na Nikonovim idiot-kamerama plastična osim ED serije, pa se na kraju ispostavilo da su svi stakleni. Prema tome, i to što se piše po internetu treba uzimati s rezervom.

Konačno, nemoj nikada da uzimaš Wikipediju kao pouzdani izvor bilo kakve informacije niti znanja jer ona nije autoritet niti priznata enciklopedija ni iz jedne oblasti, niti se zna ko stoji iza nje u smislu pojedinca ili institucije kao odgovarajuće škole mišljenja, metodologije istraživanja i izvođenja zaključaka.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...