Jump to content


Dokumentarni filmovi koje preporučujem(o)


Тодор НС

Recommended Posts

On 10/29/2015, 1:00:06, Peter said:

Odlicna tema.Evo mog doprinosa : https://www.youtube.com/watch?v=xw49iL6zGyQ

Film koji OBAVEZNO treba da pogleda svako ko je rodjen u SFRJ ili u bilo kojoj ex YU republici. Pronadjite 2 h vremena i pogledajte ga.Zaista vredi !

Pogledao sam ga do pola, ostatak ću kada budem imao vremena.

Deluje simpatično, opušteno, kao da ima uravnotežen stav, ali samo kada se gleda površno i kada... se gleda u Srbiji.B)

Ima dosta svedočenja koja filmu daju verodostojnost, ali mana filma ionako nije u onome što govori, koliko u onome što prećutkuje. Ipak, kada se pogleda deo posvećen periodu Ante Markovića (i još neki delovi), mora se posumnjati u sve što je prikazano.

Dakle, tu se tvrdi da je u tom periodu privreda SFRJ ruinirana po sistemu: dovedi do bankrota-privatizuj, po uputstvu Amerikanaca, a izvršitelji su članovi G17 (!?) sa sve Dinkićevom slikom na ekranu. Kakav neverovatan bulšit.

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, perodeformero said:

A što ovu temu ne prebacite u podforum FILM?

Ma tema je na pravom mestu ;)

Jer se ovakve ocene, valjda i nadam se, samo u Offtopic-u i mogu iznositi, ostatak Foruma bi mogao da posluži za ozbiljnu i argumentovanu diskusiju.

PS. Film sam, naravno, odgledao ceo i dozvoljavam da dosta pomenutog može nekome biti upitno, na kraju, niti jedan dokumentarni film nije oslobođen neobjektivnosti, kao posledice ličnog stava autora koji temu obrađuje. Svakako se ne slažem sa kvalifikacijom " neverovatan bulšit" i uticaja filma na " problem opstipacije", naročito ne " već na po' špice"

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Deki VS said:

Film sam, naravno, odgledao ceo i dozvoljavam da dosta pomenutog može nekome biti upitno, na kraju, niti jedan dokumentarni film nije oslobođen neobjektivnosti, kao posledice ličnog stava autora koji temu obrađuje. 

Primetio sam Peterovo oduševljenje filmom, pa sam se uzdržao od grubljih kvalifikacija.

Ne verujem da dokumentarni film može biti neobjektivan. Tačnije, film je onoliko dokumentaran koliko je objektivan, ostalo je propaganda.

Ovaj uradak je namenjen neobaveštenim ljudima, sklonim da olako prihvate "istinu" koja im prija, u ovom slučaju srpsku "istinu". U tom smislu, film je odlično urađen.

Na stranu manipulacije skrivanjem nepoželjnih i naglašavanjem upotrebljivih argumenata, film je na ključnim mestima posvađan sa činjenicama u tolikoj meri da je to neshvatljivo. 

Ovde, očito, ima ljudi koji ne razumeju koliki je onaj bulšit koji sam spomenuo (prikaz veoma važnog perioda Ante Markovića), pa ću objasniti samo taj primer.

U filmu je rečeno da je privreda SFRJ namerno razbucana kriminalnim privatizacijama, po instrukcijama Amerikanaca, a uz učešće G17.

- Za vreme Ante Markovića jedini vid privatizacije je bio otkup akcija. Znam to, jer sam ih i lično kupovao. Ako ja od svoje plate koja je neto 1000DM ostavim firmi 200, na ruke dobijem 800 a za to dobijem odgovarajući deo učešća u vlasništvu, to ni u snu ne može da škodi preduzeću. 

- Kriminalne privatizacije po sistemu dovođenja firme do bankrota i otkupa za sto maraka je kreacija kasnijih banditskih režima po balkanskim prćijama koje su preostale od bivše SFRJ.

- Uvođenje u priču G17 (koja je nastala dvanaestak godina kasnije) i Dinkića (koji možda tada još nije ni diplomirao) se može porediti sa viđenjem ružičastih slonova. Valjda je to "lični stav autora"?

- U filmu je navodno uništavanje privrede SFRJ glavni uzrok nastupajućeg rata. Istina je da je dotična privreda bila u teškoćama, jednim delom kao rezultat opstrukcija od strane republičkih režima rešenih da ratuju, drugim delom kao rezultat započete tranzicije koja uvek ide uz teškoće. Objektivno, privreda je bila dovoljno vitalna, svakako neuporedivo vitalnija od onih u zemljama bivšeg Lagera, koje su se uspešno transformisale. Uništena je kasnijim raspadom, gubljenjem tržišta, mega-inflacijom, sankcijama, kriminalnim privatizacijama. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

**bes politiku.Bezimo odatle.Evo neceg o tipu koji je "poludeo" u civilizaciji i otisao u divljinu.Film sam gledao na CD-u ali sam ga na YT nasao samo u segmentima.Snacice te se. Meni je interesantan jer i ja razmisljam da "poludim" i odem negde u prirodu da zivim. 

https://www.youtube.com/watch?v=iYJKd0rkKss&list=PLHhsu-Vn6jZpBMVJ5Wncizf0wrCw1C0-V

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 5. 11. 2015. at 4:35, beatgoeson said:

Primetio sam Peterovo oduševljenje filmom, pa sam se uzdržao od grubljih kvalifikacija.

 

Slažem se u potpunosti. Nije to jedino takvo smeće napravljeno da relativizuje ulogu bande Slobe slobode u raspadu Jugoslavije. Nisu nam na žalost trebali nikakvi strani faktori za to.

Link to comment
Share on other sites

- Za vreme Ante Markovića jedini vid privatizacije je bio otkup akcija. Znam to, jer sam ih i lično kupovao. Ako ja od svoje plate koja je neto 1000DM ostavim firmi 200, na ruke dobijem 800 a za to dobijem odgovarajući deo učešća u vlasništvu, to ni u snu ne može da škodi preduzeću. 

 

Pa ne bih se bas slozio, zavisi na kom radnom mestu radis, tamo gde su radnici imali po 200 maraka mogao je da kupi jednu akciju, u firmi gde sam radio je uradjen taj nakaradni princip i uglavnom se svodio na to da prethodni direktor upropasti preduzece i kupovinom tih " akcija " kasnije preuzme isto tako da ako krenemo dalje u raspravu otislo bi verovatno predaleko.

 

I ja sam kao mali mislio da menjamo drustvo da bih posle sam uvideo kada sam video sta su napravili Iraku, Libiji, Rumuniji i ostalim u nizu to samo jedna manipulacija radi americkih ( i drugih ) interesa a mi bli piuni. Ko to ne vidi onda ne vredi ni polemika

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, zookarma said:

 Ko to ne vidi onda ne vredi ni polemika

U ovome je suština. Ko to ne ŽELI da vidi ne vredi sa njim dalje polemisati. Ovo nije politčki forum. Predlog za gledanje dokumentarca se daje, kome se gleda neka gleda, kome se ne sviđa, neka preskoči. Svako je dovoljno pametan da sam donese zaključke o nečemu, nema potrebe da se nameću mišljenja.

Link to comment
Share on other sites

Ok, Zookarma

Nešto mi se javlja da nisi skoro bio u Rumuniji, tako da Rumuniju slobodno izuzmi iz grupe nabrojanih zemalja.

Neću dalje polemisati!!!

U ostalom Sloba je i tako bio američki čovek, ha, ha.:ph34r::D

Edited by ivanp
Greške pri kucanju
Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, zookarma said:

Ko to ne vidi onda ne vredi ni polemika

Polemika vredi, ako učesnici u njoj ne pišu makar šta.

Da te obavestim - za vreme Ante Markovića je preko 99% privatizacije učinjeno dokapitalizacijom. To podrazumeva ulaganje u preduzeće a nikako uništavanje.

Koje je tvoje preduzeće i kada se dešavalo to o čemu pišeš?

4 minuta ranije, aiwa said:

Da li možemo bez politike? Samo predlozi za gledanje bez daljeg polemisanja. Hvala.

Čini mi se da nisi ti pokrenuo temu. Forumi, uglavnom, služe za polemiku.

Ovde je težište na dilemi dokumentarni ili propagandni film a ne na politici. Uostalom, ima ko odlučuje o tome. 

Link to comment
Share on other sites

Ok, Zookarma

Nešto mi se javlja da nisi skoro bio u Rumuniji, tako da Rumuniju slobodno izuzmi iz grupe nabrojanih zemalja.

Gledaj, nisam a verovatno necu ceo zivot, no nije u tome poenta poenta je nacin na koji je nesto pre 30 godina prezentovano i uradjeno, to kako je pao Causesku je isto ono sto se desilo na majdanu u kijevu i slicno, samo je tada causesku bio proba za vece stvari, i njega su ubili kao i Gadafija, isti scenario.

@beatgoeson

Ja sam 72 godiste, necu da spominjem preduzeca ili slicno a desavalo se u Kikindi gradjevinsko preduzece, davnih dana mada sam ja bio premlad da neke stvari vidim ali taj sistem kupovine deonica nje nimalo bio " idealan " kako ga ti tumacis :-)  Sve je to bio " red carpet " za raznorazne otimacine. Sam taj princip " kupovine akcija " je neustavan jer su svi gradjani izdvajali u zajednicku kasu iz koje su se pravila preduzeca i zaposljavali, odakle im pravo da posle 30 godin podele drustvene akcije samo zaposlenima ? 


@aiwa 

Nije to nametanje misljenja  ali ako nekome posle snimka dozvolite da iznese neku " slobodno tumacenu istinu " onda moras dozvoliti i ostalima neki kontra argument :-)

Ja razumem da neko ima 20 godina i misli kao je svet jedno divno mesto gde se sve drzave utrkuju ka boljem zivotu ali stvari u realnosti nisu takve.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...