Jump to content


Pomoc oko odabira (pojacalo, zvucnici)


Nenad Bukic

Recommended Posts

Da sam samo malo ranije pronasao ovaj sajt mnogo manje problema bi bilo. Nema mesec dana kako sam promenio pojacalo, sa JVC na Philips. Iskreno, bas tesko da mogu toliko mnogo da se opruzim, pricam o Karat 40 zvucnicima. Postoji promena na bolje kada sam prebacio oba na A izlaz. Prilicno to lepo zvuci ponovo do nekih 60-70% sto i nije malo, ali... :D

Dal bi valjalo dodati jos pasivni vufer na sve ovo, tipa na B izlaz???

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ne bi valjalo, a i za oba izlaza povezana istovremeno, zvučnici ne bi smeli biti manje impendanse od 12 oma.

Sa normalnim sistemom nikad nećeš imati potrebe da pojačaš preko 40-45%, a i to  će biti preglasno. Ne znam ni što odvrćeš to toliko? Voliš da treseš zgradu, šta li?

Strpi se malo, skupi pare, prodaj to što imaš, neće da bude smak sveta ako sačekaš neko vreme.

Link to comment
Share on other sites

Pritom si po meni prodao bolje pojačalo od tog koje imaš sad. Taj Philips je bio deo stuba uz njega su išli zvučnici FB690.

Trebalo je od početka da promeniš zvučnike, ne pojačalo. Ali sad bi bilo dobro da menjaš oba.

E druze, a sta mislis da trazim nesto slicno tim zvucnicima? Takve verovatno ne mogu nigde da nadjem. Uspeo sam da u mekom manualu procitam da su 90/150w na 6oma, ako je tako mozda bi mi tako nesto odradilo posao???

Link to comment
Share on other sites

A ko ti kaže da su takvi zvučnici bolji? I nemoj da gledaš te podatke, ništa ti to ne može pomoći puno.

Prosto treba da promeniš i zvučnike i pojačalo. 250-300 bi završilo posao. One Karat 40 (ili neki drugi par istih) uzmeš (taj zvučnik svira bolje nego mnogi skuplji zvučnici, uostalom svojevremeno su kao koštali ohoho). Za 100-150 pojačalo ko bog i da pevaš samo. ;-)

Dok ne skupiš sredstva, slušaj tako, ne mora da se trese sve.

 

p.s. Mogli bi mi sad i za 100 da nađemo nešto fino, ali, svakako će i pojačalo morati da se menja, zatim Bor je daleko, nemaš priliku da mnogo toga probaš kod sebe, a mi ne znamo baš kako izgleda taj tvoj prostor (zato sam i predožio pomenute zvučnike, jer mislim da sa njima nema omašaja u tom rangu cene), pa bi doveo sebe u situaciju da stalno nešto menjaš, pa da l' možeš da prodaš to što bi uzeo kao rešenje na prvu loptu, a sigurno bi hteo dalje, itd....

Dakle mislim da je najrazumnije da sačekaš i skupiš lovu.

 

Edited by Kuršum
Link to comment
Share on other sites

Nenade, da se razumemo i onaj Canton Karat 30 je dobar zvučnik, ja samo nisam siguran kako će se nositi sa tom sobom, mada mislim da bi i on bio ok. Ona cena sa drugog linka koji sam ti ostavio je zaista povoljna, jer se drugi par koji postoji na KP prodaje za 140€.

Ako ti radi crv i ne možeš da čekaš onda uzmi njih. Ako nisi nestrpljiv, onda svakako idi na Karat 40 (ako ga bude bilo dok skupiš pare). :D

p.s. Zbog tvog budžeta sam inicijalno pomislio na Philips FB820 zvučnike, bilo je nekoliko oglasa na KP, ali sad za djavola nema nijedan. Ja sam imao Philips FB825 koji je značajno skuplji i strašan je zvučnik, a FB820 je iz iste serije i mogao da se uzme za 100-120€. To bi ti leglo ko kec na 10 i zbog sobe i zbog budžeta.

Edited by Kuršum
Link to comment
Share on other sites

    Ne,ali sam imao Videoton dc 2850.Meni je to sasvim solidno radilo za taj novac koliko kosta.Oni imaju,ako se ne varam,iste drivere pa pretpostavljam da slicno i zvuce t.j. ovaj veci mozda i bolje a jaci je sigurno od DC 2850.Nisam ga nikad cuo pa sam zato i napisao "da bih ga razmotrio" ,dakle trebalo bi da ga covek poslusa pa da odluci.Ocekujem da svira kao neki zvucnik koji i kosta toliko.

    Inace sam coveku savetovao da sakupi vise novca pa da onda menja kutije ali ako je nestrpljiv,neka menja.

Link to comment
Share on other sites

Slusam svasta, najvise house i hip hop. Nije bas da moram svaku na max da slusam :D al volim cesto da se proveselim. Iskreno velika pomoc je ovo sto ste mi predlozili, sad pratim oglase po netu pa kad nesto uleti javicu se za pomoc. Nekako bih najradije da uzmem philips zvucnike pa da kompletiram ovo za sad. 

Cudi me kako niko ne predlaze sony ili pioneer zvucnike, ja koliki sam laik prvo sam se za to uhvatio :D 

Link to comment
Share on other sites

Zdravo drugari, danas se desilo neko cudo jednom od moja dva zvucnika, prestao je da radi donji zvucnik, koji je bass reflex koliko znam. Cudno je to da kad pipnem membranu on pocne da radi ponovo. Da li ima svrhe da ga otvaram ili bilo sta provereavam? Sta to moze biti? Predvideo je da mu sledi zamena pa resio da me zavrne? :)

Link to comment
Share on other sites

Taj donji zvučnik iliti drajver jeste bas, ali nije refleks, bas refleks može biti cela kutija, ne može drajver da bude bas refleks. 

Svejedno, ako nisi vičan, bolje je da pogleda neko ko se u to razume. 

I nemoj da odvrćeš to pojačalo kao pomahnitao. Drugi put će i ono da rikne.

Link to comment
Share on other sites

Zakasno sam da te upozorim. Te kutije koje imas su isto sto i Clatronic LB 562 koje su opet indenticne kao pojedini Life, Easy Tech, Amstar modeli. Dakle jedna ista kutija sa navodnom snagom od 2 x 350W koja se prodaje kao luda. Kutije u sebi nemaju skretnicu vec samo otpornik ispred visokotonca. Slusao sam ih vise puta kod drugara povezane na Kenwood KA-880SD i do trojke su zvucale ok ali preko toga postaje ocigledno da ne mogu da izdrze snagu, a da to ne postane vasarska galama. Na tom istom pojacalu Bose 301 Series II rade perfektno pojacane na 9. Ne na 9 sati vec na 9 kao na 90% i ne muce se ni one, a ni pojacalo.

Kod tih zvucnika jedina svetla tacka je bass koji je jako cist, utegnut i iznenadjujuce mekano zvuci, da ne poveruje covek ali pored njega srednji su negde u pozadini dok visoki tek sa treble na max dolaze do izrazaja. Kao sto si rekao na pocetku Philips pojacalo ima vise snage i CAT to ne mogu da izdrze pa zato pocinju da bruje, a pri tom su kompresione pa ne mogu vazduh da izbace napolje i dolazi do veceg kretanja drajvera. Naravno za vece glasnoce obavezno iskljuci Loudness i vrati tonske kontrole na 0. Evo karakteristika Philips pojacala:

http://www.p4c.philips.com/files/f/fa931/fa931_dfu_nld.pdf

Inace ako zelis odlican bass za malo para ovo je moj predlog:

https://www.kupujemprodajem.com/Magnat-monitor-d-26798668-oglas.htm?filter_id=41271

Za tu cenovnu klasu odlican model, dosta nizak bass, sva tri drajvera su Vifa, nisam ih cuo u prostoriji kao sto je tvoja ali u 25 m2 zvuce za ovaj novac fenomenalno. Gurala ih je Yamaha AX-540 mislim i to najvise pojacavano do -27dB sto ti bila "trojka" ako gledas od 1 do 10. Sasvim dovoljno da moram da vicem da bi me cuo neko ko sedi pored mene.

Canton zvucnici koje ti predlaze Kursum jesu bolji od ovog ali koliko sam razumeo nije ti kvalitet na prvom mestu vec bass i glasnoca:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...