Jump to content


Moze li bez predpojacala


Aoxomoxoa

Recommended Posts

Dvoumio sam se da li da postavim temu u Hi-end rubriku,iz razloga sto su za ovaj test potrebni cd plejer i trakas ili kasetas sa output level,a to ipak imaju bolji uredjaji,a opet ,u ho-endu se ne postavlja pitanje novca ,pa je ovo nepotrebna tema.

 

Uredjaji koji su korisceni na testu:

cd - California Audio Labs dx2

tape deck - Tandberg 10xd

preamp - Tube Audio Labs TA1(Vukusic)

power amp i zvucnici nisu bitni,jer su konstantni 

 

Posto moj cd nema output level,to je jedina mogucnost za probu bila da snimim nesto na tape deck,koji ima output,i da njega probam sa i bez preampa.

 

Snimio sam pesmu "Tres Palabras" sa cd "Kenny Burrell-Bluesy Burrell(RVG remaster iz 2008-divan zvuk,vrlo blizu analognom).Brzina snimanja naravno 38cm/sec.Pustajuci naizmenicno cd i tape,zakljucio sam da je zvuk sa magnetofona skoro identican zvuku sa cd-a.Nije bilo nikakvog suma,a malu zamucenost  kod dubokih tonova pripisao bih,ili staroj BASF traci,ili kablovima(cd sa VDH D-102III, tape no name).

 

Sada je bilo sve spremno za test.Nazalost,sada nije bilo moguce uporedjivati zvuk A/B testom,nego sam morao naizmenicno da slusam mag preko predpojacala,a zatim direktno u izlazno pojacalo,pri cemu sam se trudio da nivo jacine bude isti(output level na trakasu je bio na poziciji 3 od 6, a pot na predpojacalu na 10-101/2.

 

Ni pored nekoliko ponavljanja snimka,nisam mogao da uocim neku razliku,osim sto mi se cini da kada se koristi predpojacalo,zvuk je malo,malo zaobljeniji(da li zbog lampi).Ali u sustini,to je to.

 

Ovaj test sam radio da razresim dilemu da li je zvuk bez predpojacala bolji nego sa njim.Mislio sam prvenstveno da se nekoriscenjem predpojacala eliminise strujni kabl,interkonekt kabl,trafo, dakle sve ono sto moze da negativno utice na zvuk.U mom,ovakvom sistemu,ja nisam cuo prednost slusanja bez predpojacala,sto ne znaci da u nekom mnogo boljem sistemu ne bi culi razliku.

Link to comment
Share on other sites

Избацивање преампа има Ñамо једну идеју, Ñмањити фарбање звука одноÑно изобличења која уноÑи још један напонÑки појачавач у низу..

Ово је могуће ако појачало има довољну улазну оÑетљивоÑÑ‚ да би га побудили извори који Ñе каче на њега..

Тракаш који Ñте кориÑтили за теÑÑ‚ има преамп у Ñеби који појачава Ñигнал Ñа главе, такође има изобличења 2-3%..

Који год да Ñте донели закључак потпуно је ирелевантан, диÑторзија Ñа тог извора је доминантна какву год амплификацију каÑније кориÑтили..

Link to comment
Share on other sites

 Cilj predpojacala nije samo da se signal dovede na dovoljan nivo za snagas, niti je atantuacija signala. Sve to ono radi, ali podjednako bitan deo je uskladjivanje impedanse, tj. efektivno glumljenje bafera. Dobro pretpojacalo ima mnogo (elektricni) robusnije ulaze nego snagas, ima kvalitetne izlaze i omogucice pravilan rad i uredjajima koji imaju izlazni stepen koji, iz nekog vec razloga, nije tako optimizovan. 

 

 Pri tom to ne znaci da je taj uredjaj los - izlaz koji je prost i prilagodjen primarnom izvoru (DAC-u, RIAA-i ili necemu trecem) nije glup izbor, ako konstruktor napravi izlaz koji omogucava slab signal ali sa velikim kvalitetom on je uradio dobar posao. Ne mora on (i ne treba) da doda jos jedan stepen samo da bi omogucio laksi rad na dalje. Moze, ali ne mora - posebno sto je taj izvor onda zapravo ne samo visak, vec i izvor suma (veceg od nule) ako se iza postavi pretpojacalo. 

Link to comment
Share on other sites

Dobro pretpojacalo ima mnogo (elektricni) robusnije ulaze nego snagas, ima kvalitetne izlaze i omogucice pravilan rad i uredjajima koji imaju izlazni stepen koji, iz nekog vec razloga, nije tako optimizovan...

 

Опет откривам нешто ново на форуму..

Може ли детаљније објашњење, шта значи елетрично робуÑнији улаз..

Већина излазних појачала има улазну импеданÑу 10-50 kOhm-a, Ñви извори звука млађи од пола века имају излазни импеданÑу иÑпод 1 kOhm, данашњи још бар деÑетак пута мању.. новији опампи могу да гурају без кварења перформанÑи 600 Ohm-a, излазна волтажа плејера и конвертера је Ñтандардизована на 2V.. ако неко баш нема жељу да кориÑти неки тјунер или дек из времена када је друг Тито рекао да Ñу Ñтуденти у праву, преамп може иÑкључиво бити Ñамо вишак и потенцијална деградација звука..

У Ñваком Ñлучају, ако неко жели Ñве ово да практично теÑтира, тракаш Ñа 2-3% изобличења дефинитивно није избор..

Link to comment
Share on other sites

 Kada bi specifikacije bile tako proste, zivot inzenjera bi bio dosadan. :) Uz ogradu da ja nisam elektroinzenjer, vec softveras mogu ti dati samo par smernica kojih se secam sa predavanja iz teorije kola i elektronike na kojima sam bio jos u proslom veku:

 

 Prvo, impedansa nije fiksna vrednost. Zavisi od frekvencije. Samo je termogeni otpor stabilan. 

 

 Drugo i bitnije: Pored proste (racunske) impedanse imas gomilu parazitivnih efekata. Spojevi, konektori, vodovi sa svojom geometrijom, sve to unosi parazitivne kapacitivnosti i induktivnosti kojih nikad neces imati ni u jednim specifikacijama. Nijedan naponski izvor koji koristis nije idealan, cak ni oko radne tacke nije idealno linearan vec samo blizu. Dodaj svemu tome postojanje prekidaca i ja tu negde odem i kazem "ja ovo ne razumem". Da, postoji matematicki model kako radi prekiadac, ali ja taj model ne razumem - meni bilo sta sto za istu vrednost X ima dve vrednosti Y (ili mozda i sve izmedju, kardinalnosti c0 ) - nije funkcija, i to nisam razumeo ni kad sam znao da radim integralni racun, a kamoli danas kad ni parcijalni ne umem da se setim kako se resava :) 

 

 Sustina je u tome da, ma kako to lepo izgledalo na papiru mnogo toga se razlikuje i nije tako prosto u konkretnoj implementaciji. A ako ne razumes ni kako to radi u teoriji (ja ne razumem, a iskreno ne verujem ni da mnogo ljudi ovde razume), onda su ti sanse da to razumes u praksi citajuci par specifikacija nikakve. To sta ti vidis gledajuci u neki izlazni tranzistor ili op-amp sa nekom povratnom spregom, i to sto ce stvarno iz njega da izadje, u celom frekventnom opsegu, sa realnim komponentama je toliko kompleksno da ipak najvise zavisi od iskustva projektanta i prakticne implementacije.

 

 Nije ni malo jednostavno napraviti dobar i pouzdan pretpojacavac, tj. pojacavac sa promenjljivim pojacanjem i gain-om. Treba biti linearan kroz ceo niskofrekventni opseg, treba imati dobre kontakte i prekidace, treba imati vrhunsko napajanje, treba.... svasta. Ideja da ces to dobiti integrisano na izlazu nekog kola, tako sto dodas jedan op-amp, jedan potenciometar i malo povratne sprege zvuci divno, ali je VRLO daleko od istine. Da se razumemo, verujem da ima uredjaja koji imaju to, i imaju dobro reseno, ali to su ipak izuzeci - i nisu izvedeni tako. Nemoj citati specke za jedno kolo i misliti da kapiras kako to radi u praksi, nije to ni priblizno tako prosto (na zalost). 

Link to comment
Share on other sites

Још увек нема одговора на питање шта предÑтавља ''електрично робуÑтан улаз''..

Дугачак поÑÑ‚ у Ñтилу Мајде, пуно речи без икакве Ñуштине, ниједног конкретног одговора ..

Ја тврдим и даље да модерним изворима звука не треба преамп, Ñвако излазно појачало има довољно појачања за 1-2 V eff..

Ево линка из друге теме, може бити едукативан, нико ништа не чита..

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/25571-oppo-103-vs-105/page-5#entry589843

Link to comment
Share on other sites

 Kvalitetno uradjen, je'l ti lepse? Sa sto manje prelaznih pojava i parazitivnih efekata. 

 

 Kakav konkretan odgovor hoces? Ja ti lepo kazem da je tema slozena i da je ne razumem do kraja, sta ti hoces? Da te neko nauci elektronici do jako finog nivoa u jednom postu, da bi ti razumeo? :) Odvojis jedno 10 godina, pa polako mozes da pocnes od fakulteta - to je sve sto mogu da ti ponudim. Sustina je da je pitanje jako kompleksno i da nema jednostavnog odgovora, a i da ti neko ne moze odgovoriti na nivou na kom postavljas pitanje. 

 

 Naravno, niko ti ne trazi da razumes, slusaj sta god ti se svidja :). Samo nemoj tvrditi da je nesto sto ni ti ne razumes tako jer si procitao tri cifre u specki. Razlika izmedju otpornika od 47kOm-a i prelaznih pojava na konektoru su ogromne. 

Link to comment
Share on other sites

Дакле, електрично робуÑтан улаз је нешто што нема прелазне појаве..

До ђавола, Ñада имам два непозната појма..

Уф, паразитивни ефекти, ипак је три..

Link to comment
Share on other sites

Ево два Ñвежа примера Ñа форума, обојица тврде да Ñу прогледали без преампа..

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/25571-oppo-103-vs-105/page-5#entry589247

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/19597-sistem-by-trouble/page-5#entry590677

Још један је прошао некако у тајноÑти, али промена Ñе види у потпиÑу..

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/user/30057-ab-co-axial/

Link to comment
Share on other sites

Ево два Ñвежа примера Ñа форума, обојица тврде да Ñу прогледали без преампа..

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/25571-oppo-103-vs-105/page-5#entry589247

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/19597-sistem-by-trouble/page-5#entry590677

Још један је прошао некако у тајноÑти, али промена Ñе види у потпиÑу..

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/user/30057-ab-co-axial/

 

Nema tu tajnosti, samo je tebi nekim cudom zakazao search  :heat

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/28150-kvalitet-potenciometra-i-uticaj-na-zvuk/?p=586477:)

Link to comment
Share on other sites

Видео Ñам тај поÑÑ‚, али ту није екÑплицитно наведено да Ñи и ти избацио Ñвој преамп, као друга двојица..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...