Jump to content


Antirezonantne podloske


Sonichammer

Recommended Posts

Stvar nije nova. Postoje mnogi istorodni proizvodi na svetsdkom trzistu. Licno sam probao Finite Elemente ceraball, Solid Tech Feet Of Silence i jos nekoliko slicnih. Moje iskustvo je da se koriscenjem pomenutih zaista moze, najcesce pozitivno, uticati na zvuk hifi sistema. Sustina proizvoda ovog tipa je da maksimalno amortizuje odnosno ponisti los uticaj podloge na kojoj audio uredjaj stoji te da koliko je to moguce proizvede utisak lebdenja komponente u slobodnom prostoru.

Ne bi ova prica, barem meni, bila interesantna koliko zaista jeste, da nisam igrom slucaja bio u prilici da proizvod ovog tipa probam u nekoliko, meni poznatih, sistema a sve u skladu sa cinjenicom da su podloske koje mozete videti na slikama dole, proizvod domace pameti, preduzimljivosti, sposobnosti i zelje da se za malo (ulozrnog novca) dobije mnogo (najcesce dobrog zvuka odredjenog hifi sistema).

Podloske su proizvedene od aluminijuma. Visine su 20 mm i precnika 30 mm, tezine 50g/kom. Zavrsna obrada je u najmanju ruku odlicna.

Moj prvi susret sa podloskama je prosao prilicno nezapazeno. Bile su postavljene ispod nekoliko ozbiljnih hifi komponenti prijatelja ciji sistem imam prilike da slusam vrlo cesto. Obzirom da pomenuti konstantno menja i nadogradjuje periferije sistema, (citaj kablove, uticnice, konektore, police i podloge), njegov sistem svaki put zvuci pomalo drugacije ali uvek dobro. Obzirom da sam izgubio zelju da svaki put pitam sta je promenio, kakvi su rezultati i slicno, kraickom oka sam primetio ali sam se suzdrzao da komentarisem, da Aragon snagas i Electrocompaniet preamp te Hegel DAC leze na nekim cudnim valjkastim nogicama. Tek negde pred sam kraj veceri, takoreci na rastanku mi je skrenuo paznju na nogice sa komentarom :"To smo mi pravili. Ima efekta, bas se cuje pomak na bolje." Umoran i prilicno nezainteresovan, samo sam se nasmesio i pomislio: " Ma da, otkrili ste rupu na saksiji..." Otisao sam kuci i do jutra vec zaboravio na pricu o nogicama.

Narednih nedelja, nasa druzenja i sljusanja raznih komponenti , kablova i kojecega su se nastavila. Valjkasti komadici aluminijuma su nekako uvek bili tu prisutni ali meni nezanimljivi i neprimetni. Kao za baksuz, nikad nije bilo prilike da slusanjem sistema sa i bez utvrdim(o) kliko one zaista uticu na zvuk.

Tako je bilo sve do 21.aprila ove godine kada smo se skupili kod kolege Aleksandar75 sa zeljom da mu pojedemo sve palacinke koje je njegova supruga napravila deci, da mu maltretiramo psa a i da pokusamo da uvalimo bar jedan od dva DAC-a koja smo doneli na test - Exposure 2010S2 i Hegel HD11. Uvalismo mu Hegel HD11 ali o tome drugi put...

Dakle, pricu vezanu za pomenuto druzenje koje sam pomenuo ovde

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/12264-exposure/page-37na temi o Exposure i time dao priliku pojedincima da istu useru svojim nedoraslim komentarima, sada nastavljam na zasebnoj temi.

"Clash of the DACs" je prosao kako je prosao ali cela prica je otisla u sasvim drugom pravcu. Negde sredinom veceri aluminijumske nogice su se iz dzepa vlasnika preselile na sto i nije bilo druge nego da ih probamo. Prvo smo ih` stavili ispod pojacala Expo 3010s2` a nedugo zatim i ispod DACa Expo 2010. Ruku na srce, bio sam prilicno zatecen ucinkom. Zvuk je postao prezentniji i zanimljiviji. Scena sira i sa boljom dubinom. Zvucnici su se potpuno izgubili u prostoru a sama komunikacija (ako to tako moze da se nazove) izmedju muzike i slusaoca je postala nekako prisnija i prisutnija. Bas podrucije se dodatno uteglo a detalji su bili jasnije octrani i naglaseni bez bilo kakve agresije i napadnosti u zvuku.

Nije bilo druge, nogice su se iz Aleksandrove sobe preselile u moje dzepove i krenule put daljeg testiranja.

Imajuci u vidu da su u mom sistemu zahvaljujuci Finite Elemente Spider polici neprimenjljive, jedini logican sled stvari je bio da ih probam u nekoliko sistema na mom radnom mestu. Receno - ucinjeno.

Nastavice se...

post-9869-0-29458800-1431470579_thumb.jp

post-9869-0-11524900-1431470655_thumb.jp

post-9869-0-63710900-1431470827_thumb.jp

post-9869-0-46820000-1431470891_thumb.jp

post-9869-0-17908100-1431471059_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Odmah ću reći: da, radi. Koristim podloÅ¡ke "domaćeg proizvoÄ‘aÄa", ali ne ove kao na slikama (zaravnjene) već konusne, nalik onim mesinganim koje su bile svojevremeno dostupne u boljim lokalnim elektro-sve-i-svaÅ¡ta radnjama. Dakle: aluminijumske, konusne, sa beskonaÄno rotirajućim navojem na sredini - kao i kod ovih na slikama. Valjda je u njima neki lager ili tako neÅ¡to.

Kao Å¡to rekoh - radi. Bolje nego oni mesingani. Mesingane sam, pak, koristio pre sedam-osam godina, tako je sve i poÄelo. Tada su ti mesingani radili bolje od obiÄnih, originalnih plastiÄnih podložaka na mojim komponentama.

Pomenute domaće koristim za PC i Pointe AC Balanced power. Međutim, za komponente - preamp, izlazni amp, cdp, gramofon, koristim Ceraball.

U uporednom testu, na mom sistemu, Ceraball se pokazao "vidno" (Äujno) bolji od domaćih podložaka. Za sad ću odložiti bliže odreÄ‘enje tog "bolje".

Prikladne recenzije Ceraball Universal podložaka koje se mogu naći na netu su prema mom iskustvu taÄne, tj. adekvatno opisuju vrstu i karakter benefita sa pomenutim dodacima.

I šta sad? Ništa. Od kako sam ih nabavio stoje, ne pomeram ih, ne razmišljam o njima. Rade svoj posao. Skupi su. Sa njima je bolje, ali da ih nemam, mogao bih bez njih.

Savetujem svakome da proba.

Link to comment
Share on other sites

Grafit/karbon se pokazao kao zahvalan materijal u "tvikovanju", ima ga sve viÅ¡e na raznim stranama. Budući da - ako je verovati autoru teksta sa linka - koÅ¡ta zanemarljivo, postavlja se jedino pitanje vremena i volje. Sudeći po slici,a i po priÄi, u pitanju je "uradi sam" projekat. Pa... NapraviÅ¡ pa nas obavestiÅ¡?

Link to comment
Share on other sites

To što autor na TNT predlaže nije carbon nego kamen za pete.

Može biti napravljen od sige, ili od onog Å¡aÅ¡avog Å¡upljikavog materijala od koga su se pravili gradjevinski blokovi. Iako ima dobra termo izolaciona svojstva, nije se baÅ¡ proslavio taj Äudesni siporeks.

Eto mu sad nadjosmo svrhu :)

Ytong blokovi su sliÄni :)

Link to comment
Share on other sites

Ha!

ProÄitah prva dva pasusa gde piÅ¡e "You may have heard of those pretty expensive graphite (or carbon) blocks (or cubes or disks or...whatever)"

dok mi je promaklo:

So, as usual, you start wondering HOW and WHERE to find cheap similar-graphite cubes

 

Dakle, prevara. Å to ne znaÄi da izmiÅ¡ljotina nema nikakvog efekta.

Nego, oÄekujemo s napetošću nastavak najavljenog trilera od strane SonicHammera...

Link to comment
Share on other sites

Dok se oÄekuje da se SonicHammer nakani da dovrÅ¡i zapoÄeto....

 

 

Evo da napiÅ¡em i ja par utisaka, mada neću reći niÅ¡ta novo i neoÄekivano.

 

Bas je definitivno ''utegnutiji'' i precizniji. Scena se povećala i po širini i po dubini.

 

Kod visokih (u ekstremima) se izgubila preterana oštrina koja zna da bude neprijatna.

 

Za mene najveće iznenaÄ‘enje su srednji koji su postali smireniji ili bolje reći ''teÄniji''.

 

AnalitiÄnost, fini detalji dolaze do izražaja a ne zamaraju.

 

Da napomenem, radi se o finesama (koje su audiofilima bitne), nije u pitanju Äarobni Å¡tapić, već antirezonantne podloÅ¡ke.

 

Za sada sam ih stavio ispod DAC-a i CD playera. Sledeća 2 seta će da idu ispod pojaÄala i kompjutera (moje najveće iznenaÄ‘enje uÄinkom!!! verovatno je to zbog HDD-a).

Kada budem imao vremena svakako ću isprobati i ispod zvuÄnika, ali za taj poduhvat ću morati da pozovem pomoć.

Link to comment
Share on other sites

A joj Ab tebi police na kljunovima,nisu fiksirane za bochne strane,pa josh konponente zatvorene u ormanu i jos krilo od stakla.Obalice te Turbinjo za avgust - dobices chistog keca za policu.

Nego sad si svu rezonanciju prebacio na orman,pa kad ti orman zadrchi - gledaj djecesh. :D:blink::D

 

P.S. Nadogradi spisak konponenti - fale nogice i posle shes-tog ishchitavanja.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Pored velikih kompromisa oko "police", nekih prethodnih intervencija i uvodjenja novih materijala ispod uredjaja doslo se i do ovih "lako za ugradnju i jako efikasnih nogica iz teme" tako da je negativni efekat maksimalno moguce ublazen u odnosu na to kako situacija nalaze. Kod mene su rezonski uskocili na vec postojecu situaciju i mnogo vise efekta postigli i nasli se kao dosta jeftinije resenje od bilo koje druge intervencije.

 

Sto se tice utisaka ja sam ih vec iznosio u temi Exposure:

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/12264-exposure/?p=577899

Link to comment
Share on other sites

Vidi, vidi, skoro svi na okupu.

A, gde je surokvl?

 

JaviÅ¡e mi da  je zapoÄeta jedna konstruktivna (nadam se) tema, pa da dodam i ja mojih 0,02 centa.

 

Elem, za svakog gramofondžiju je preporuÄljivo da proba kojekakve podloÅ¡ke, podmetaÄe, daske i dodatne plintove. Rezultati su primetni, a zavise, naravno, od same podloÅ¡ke kao i od vrste gramofona. Dakle, eksperimentiÅ¡ite, nije skupo niti komplikovano.

 

Vibracije, vibracije.....

 

 

Neka vam je veselo i vibrantno u životu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...