Jump to content


Dobra kupovina sa ali-ja


jager

Recommended Posts

  • Replies 520
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zapravo taj neki besmisleni "...arrived at destination country..." status za nepraćene pošiljke (ko ga izmisli smrc.gif ), jeste ono što unosi najviše pometnje i zabune, i deluje za je on glavni krivac za tekst sa Efektive, koji počinje sve više da se šeruje kojekuda. Slušam da se komentariše i u elektronskim medijima.

Pomalo i razumem hate koji neobavešteni bacaju na našu poštu, kada pročitaju ...arrived at destination county. A pošiljka ne stiže.

Pre nekog vremena, da li AliExpress, dal' polazne ili tranzitne pošte, uneli su izmene u sisteme praćenja, i zapravo napravile veliku zbrku. Sećam se da je i mene zbunilo kada sam prvi put video to ...arrived... Moje prve AliExpress kupovine jeftinih drangulija nisu imale taj problem. Nepraćena pošiljka je jednostavno, dobijala status "...in transit...", i tako bila ili dok ne potvrdim da je stigla, ili do isteka protection perioda kada je automatski dobijala starus finished (ako ne pokrenem dispute).

Link to comment
Share on other sites

Ma pošta je čudo. Jednom sam išao do obližnje pošte da podignem paketić za firmu, da se ne vrati. Sam sam bio u firmi, godišnji odmori, a u sandučetu onaj papirić za podizanje pošiljke, ostalo još dan-dva. Kaže (izrazito zgodna službenica PTT) gde ti je pečat firme? Pitam je zar nije dovoljna LK, pečat odavno ne treba po zakonu? Kaže ne treba, tačno, ali bez pečata ti treba gomila  dokumentacije ako je pošiljka za firmu. Nisam želeo da mi eleborira šta sve treba, verovatno neko ovlašćenje overeno kod notara ili slično, pošto je blizu, vratim se po pečat da si skratim muke. :D

Link to comment
Share on other sites

OD 1.2.2012 po zakonu nije obavezan ali malo ko se pridržavao toga jer nemate opciju da ih na to naterate. Vlada Srbije naredjuje napokon svim bankama da od 1.10.2017 ne smeju zahtevati pečat. A od 1.10.2018. g. i policija i ostala javna preduzeća i ustanove takodje ne smeju da zahtevaju... ostaje samo pošta kao poslednji bastion pečata. Pečat su mi tražili prošlog leta. Naviklo to na pečat pa to ti je. Još lupaju onaj pečat na uplatnice, za svaki slučaj, onaj što probija sto ako se ne pazi, dum dum tras.

Link to comment
Share on other sites

:blink:

Ako misliš na potrošnju struje unutar brojila, za rad brojila, ta struja se troši na račun distribucije. Brojilo ne zaračunava potrošaču svoju sopstvenu potrošnju. I brojilo sa antenom, i ovo bez, troše neku minimalnu el. energiju, ali ne zaračunavaju je potrošaču.

Ako misliš da antenski kabel koji prolazi pored tvog brojila troši tvoju struju, onda možeš i da nastaviš da pišeš stručne tekstove o 5G mrežama, HAARP-u, chemtrails-ima.... Lako se postane stručan na temu, ali aluminijumska kapa obavezno na glavu, da ne mogu da te špijuniraju.

:D:P

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, NShappy said:

Ako misliš na potrošnju struje unutar brojila, za rad brojila, ta struja se troši na račun distribucije. Brojilo ne zaračunava potrošaču svoju sopstvenu potrošnju. I brojilo sa antenom, i ovo bez, troše neku minimalnu el. energiju, ali ne zaračunavaju je potrošaču.

Ово је сасвим довољно.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, siroma said:

Daljinsko očitavajući strujomeri šalju podatke preko električne mreže a me preko SIM kartica i mobilnih, wifi i šta ja znam mreža

MTK sistem (to, preko mreže) je odavno napušten. Kod nas nije nikada ni zaživeo k'o svet. RTK, i u poslednje vreme GSM mreža su danas glavni metod daljinskog pristupa brojilima. 

A sve to nema veze sa Aliexpressom. Jel? 

Link to comment
Share on other sites

Kod te baterije ima više problema, jedan od njih je što pored prostora putuje i kroz vreme...
To nije problem, Nokiu sam kupio 1998.god. i još joj nije zastario operativni sistem, niti je ikad popravljana :)

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Једном наручио неки дисплејпорт кабл са Амазона УК и нема га... одем до поште, упуте ме на неког главног. Кад чуо да сам наручио из УК одмах кренуо са причом како нас Енглези мрзе и сл. Ок... вратим се кући, повраћај новца и врате. Наручим после исти кабл са Амазона Гер, стигне за недељу дана и убачен у сандуче. Зезамо се после, кад видели свастику залепљену поштари нису смели шалом да се шале. :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ivanp said:

Koja razlika! Kupio neki kabl sa njemačkog Ebay a i posle jednog dana dobio tr. number. Kad tamo ima ga odmah i u sistemu naše pošte. Nema zezanja sa Švabama.

To je uglavnom tako, sa trackin-zima koji idu direkt kod nas.

Onog momenta kada se nekoj pošiljci doda tracking koji ima za odredište Srbiju (ne znam sada koja su prva i poslednja slova), u našoj pošti se dobija status Prispela, što ne znači da je pošiljka stigla u Srbiju, već da je pošta dobila obaveštenje da stiže pošiljka sa tim i tim brojem. Ovo je automatizovno u nekom njihovom inter-post sistemu.

Zaista stigla u Srbiju će biti kada status bude: 11003 Izmenična Pošta - PRISPELA

Imam jedan paket iz Kine, koji ide preko Turske. 3-4 dana nakon slanja iz Kine, tracking je u Turskoj preimenovan u RH.......TR, i tog momenta se kod nas pojavio status Prispela. A sada je već 15-ak dana u Turskoj. :(

I od ranije sam imao brojne pakete sa Ali-ja koji su još u toku dana bili poslati, i odmah u momentu slanja kod nas dobijali status Prispela.

Sve je to palo u vodu od kada CH, HG i SG pošta zvanično ne šalju u Srbiju određene kategorije pošiljki. Mislim da je ozvaničeno 23. aprila. :(

...

Baš taj ne-baš-dosledan status PRISPELA, kao i "Arrived at destinatin country" (kada paket zapravo stigne u prvu tranzitnu zemlju) je ono što je dalo boost silnim zabunama kod nas, i podgrejalo hejt prema našoj pošti.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

HITNO HITNO

HELP WANTED

 

Kako da se na Aliju napravi porudžbina a da se ne plati? (Treba da broj dostavim prodavcu da redukuje shipping)

Ako kliknem na "Place Order" odma me oglobe sa kartice. Treba mi da napravim narudžbinu i dobijem broj narudžbine. Da joj je status "Waiting payment". 

Ko zna nek napiše step by step instrukcije

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...