Jump to content


Dobra kupovina sa ali-ja


jager

Recommended Posts

Taj post je najobičnije lupetanje. Shipping je stao jer nema dovoljno letova i jeftinih ruta za pakete ka Srbiji. Singapurska pošta i još par sličnih su obustavili dostavu do nas i još tako nekih zemalja "trećeg sveta" jer im nije profitabilna u ovom trenutku (manjak letova, oko 5x skuplji air shipping...).

Ako prodavac ima isporuku preko holandske ili turske pošte, to i dalje ide ali je nešto skuplji shipping - tipa 4-15$ što je opet mnogo bolje od DHL i FedEx. Nažalost, jako mali broj prodavaca je imao te pošte kao opciju na prvom mestu jer su bile skuplje (zato još uvek i isporučuju).

I to uopšte nije problem samo sa Alijem jer sam u kontaktu sa par kineskih firmi i sve imaju isti problem. Nije čak ni samo Kina u pitanju. Isto stanje je i sa US, njihov USPS (najjeftinija državna pošta) je trentuno prestao da dostavlja za Srbiju. Naručio sam nešto kao i više puta ranije... Pordavac mi javio mi da im je pošta odbila paket za Srbiju - morao sam ili da prebacim na FedEx ili da odustanem od kupovine.

Nažalost, ne vidim da to može da se promeni dok ceo Covid talas u svetu ne splasne i avio saobraćaj počne da se vraća u normalu. Poslednje što sam ispratio je da je bio na ~15% letova u odnosu na normalno stanje, što je strašno malo. Još su razni manji i low-cost avio prevoznici pred bankrotom. Pitanje je koliko će Air shippingu trebati da se oporavi i vrati na stare povoljne cene transporta i neko vreme nakon virusa. 

A ono što normalno pada na pamet - brodovi - su trenutno totalno zakrčeni zbog sve robe koja pokušava da ide tim putem usled manjka avio saobraćaja. U aziji u lukama se bukvalno rade licitacije za kontejnere koji već nisu popunjeni nekim velikim ugovorima. Samo skupa roba sa visokom marginom zarade uspeva da dobije prevoz. Npr. u Americi vlada blaga nestašica kompjuterskih napajanja jer su velika i teška a imaju malu marginu profita i trenutno nema isplativog načina da se dostave iz Azije do US, sede u magacinima u fabrikama i prosto čekaju bolje stanje.

Ukratko, globalno selo je nešto manje globalno ovih dana i to stvara razne probleme. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 520
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

On 24.7.2020. at 15:53, gvlada said:

Окружени смо ЕУ где и даље шаљу по старим ценама.

I njima više ne stiže nego što stiže. Ceo svet kuka na on-line kupovine preko granica.

Plus što je u okviru EU lakše poslati paket iz Kine, jer za celu EU mogu da šalju na jedno mesto, za gde se zadesi link, te onda da distribuiraju unutar EU.

Link to comment
Share on other sites

On 24.7.2020. at 13:15, Vlajo said:

Ovaj tekst od efektive je čista glupost. Nekoliko pošiljki je jako kasnilo pa sam tražio refund, nakon nekog vremena (+3 meseca) pojavila se i pošiljka, pa sam javio prodavcu za ovo, rekao je da zadržim bez naknadnog plaćanja. Naručio sam od istog prodavca kasnije još dosta sitnica. Ovo se desilo ukupno 3 puta, nikad se nije desilo da ne stigne pošiljka osim jednom kad je prodavac nije ni poslao iako je pisalo da jeste. Naručio sam dosad više od 300 raznih sitnica, tako da je ovaj tekst sačinio neko po sistemu rekla kazala... 

Narucio sam USB DAC sa Ebay-a. Prva narudzbina je bila je krajem novembra i nije stigla. Krajem februara je prodavac ponovo poslao jer mu se paket vratio. U junu mu se isto vratio paket pa je vratio novac, nije hteo i treci put da salje.

Sa Alija imam preko 20 narudzbina od februara i nije stiglo 5, za 4 sam dobio refund.

Sa Benguda jedna narudzbina (multimetar) u martu i jos nije stiglo. Nece da vrate novac jer je paket jos u tranzitu. Ovo se ranije nije desavalo. Tako da definitivno nesto kod nas ne funkcionise.

Link to comment
Share on other sites

U svakoj temi o Ali-ju kod nas, neko linkuje taj tekst sa efektive, po nekoliko puta. Evo ga i ovde, drugi put za par dana, što i nije toliko loše. :P

Tekst je bzvz. jer Aliexpress loše funcioniše već dugo, prvo zbog zagušenja oko 11.11, pa black friday, pa božić, pa kineska nova godina, pa strajk pošte kod nas, pa korona... Sa svim time zaredom se niko ne uspeva izboriti. Zbog korone, avio letovi jedva dotižu 15% onih pre korone. I to je glavni razlog problema sa porudžbinama.

Ozbiljni problemi sa malim kupovinama preko internacinonalnog neta postoje u celom svetu.

Link to comment
Share on other sites

Verovatno zato što imaju mnogo više letova i dalje od nas pa je ka njima to i dalje nekako isplativo. Mada taj deo mi nije potpuno jasan kako funkcioniše.

Međutim u kontaktu sam sa par kineza koji nemaju nikakve veze sa Alijem i šalju mi pakete povremeno i žale se da su im opcije za slanje sada vrlo ograničene jer su poštanske rute ka nama zatvorene... Na kraju mi i oni to šibnu na DHL ili FedEx. Pa šta god da je nije do samog Alija...

To otežano stanje čak i nije ograničeno samo na Kinu. Slično je i sa US, pre mesec-dva njihova najveća i najjeftinija pošta USPS prestala da šalje za Srbiju pa mi je prodavac javio da mora da koristi FedEx ili da mi otkaže narudžbinu (a prošle godine sam normalno dobijao USPS-om).

Meni deluje da kroz našu zemlju prosto ne ide dovoljno jeftinih letova i drugih transporta u ovom trenutku.


Brodovi su inače zakrčeni zbog preliva većine air shippinga na njih. Cene su skočile a mesto za kontejnere se ne isplati za robu sa malim marginama profita. To sam inače gledao u nekom mini dokumentarcu o tome koliko daleksežne posledice ima pad avio saobraćaja. Zaključak je bio da se to ne može vratiti u normalu dok su letovi na 15%... Nemaju ostali vidovi transporta kapaciteta da sve to nadomeste jer su oni i u normalnom stanju obično uvek puni. Šta više, skuplja i bitnija roba sada na brodovima uzima mesta jeftinijoj i manje profitabilnoj koja je tradicionalno išla tsko. Npr. u US je nastala nestašica kompjuterskih napajanja jer se ne šalju već mesecima. Fabrike pune lagera ali nije isplativo po trenutnim cenama brodskog saobraćaja.

Link to comment
Share on other sites

Da se vratim na sam Ali - svi koji su kao jeftinu opciju koristili singapursku poštu, AliExpress AirMail i još poneku varijantu su prestali da šalju ka nama isključivo zbog pošti. Npr. na zvaničnoj strani Singapoure Post, koji su pokrivali 80% tog jeftinog shippinga ka nama, stoji da je do daljnjeg prekinut saobraćaj ka sledećim zemljama a na listi su Angola, Andora... i Srbija naravno. Malo mi je glupo što su nas među takve svrstali i ne znam zašto je tako ali eto. Evo te objave crno na belo: https://www.singpost.com/covid-19-updates/international-post-parcel-services-updates

Ako nahvatate prodavce koji su se oslanjali na neke druge da dobace paket do nas, kao što su holandska i turska pošta, ili onaj low cost kineski CAINAO... tu i dalje imamo free ili vrlo jeftin shipping i to ide nesmetano. Evo prekjuče mi stiglo par paketića sa nekim kablovima i sitnicama za po kući koje sam pre mesec-mesec ipo naručio. Ovo i ovo sam pre neki dan naručio normalno takođe. Samo je teže naći a za poneke stvari čak i nemoguće jer prodavce zabole da prave ugovore sa novim poštama zato što su par velikih sa kojima inače rade suspendovale isporuku ka nekim zemljama "trećeg sveta". 

Jasno je da je priča o centalizovanom brisanju Srbije sa liste od strane Alija glupost i onaj lik na FB ne zna šta priča.

 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Aibo said:

Da se vratim na sam Ali - svi koji su kao jeftinu opciju koristili singapursku poštu, AliExpress AirMail i još poneku varijantu su prestali da šalju ka nama isključivo zbog pošti.

 

Meni stigao paket pre neki dan Singapurskom postom :) 

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Delija said:

Nista nije crno ili belo. Zasto Nemci nemaju taj isti problem sa nenormalnim cenama postarine koji imamo mi? 

BTW, pored avio transporta postoje i zeleznica i brodovi - uticaj korone na teretni transport je daleko manji.

Nemaju problem sa cenama, ali imaju sa isporukama.

Teretni transport brodovima i željeznicom je uglavnom ugovoren i popunjen mesecima unapred. Poštanske pošiljke su u 90% slučajeve išle kao sekundarni transport na običnim putničkim letovima, i kao dopuna na kargo letovima. Celokupna infrastruktura prenosa poštanskih pošiljki je prilagođena tako da male pošiljke idu avionima. Luke i željeznice nemaju uopšte mogućnosti da hendluju pojedinačne džakove sa poštom.

Pošto je putnički avio saobračaj pao na 15% nekadašnjeg, sada jednostavno nema mesta da se sve negde uglavi. Trenutno je situacija kritčna i sa velikim kargo transportom toliko, da se u lukama vrši licitacija kontejnera, utovara se onaj koji najviše plati.

Za velika tržišta se snalaze, jer za njih vredi poslati ceo vanredni cargo let. Za buraniju ne vredi. Unutar EU su se snašli sa vanrednim kargo letovima, tu i tamo sa većim brojem putničkih, i nemaju problem sa unutrašnjim transportom. Ali van EU, na manjim tržištima je ozbiljan problem.

Ceo hype dižu likovi koji su u životu poručili 2-3 stvarčice sa Ali-ja u poslednjih 2-3 meseca, tražili najjeftinije prodavce, upali u problem od 3-4€, i sada slažu kockice iz nepotpunih informacija.

Jesu naša pošta i carina spore, ali sve je na kraju stizalo, na vreme.

Pošiljku sa praćenjem ne mogu da ukradu, a i ako ukradu, štetu prodavcu nadoknađuje naša pošta, tj. tačka gde se tracking-u gubi trag.

Pošiljke bez praćenja možda i mazne neki poštonoša, ali od hiljada pošiljki, to je zanemariv promil.

Link to comment
Share on other sites

Pošiljke sa LP... nemaju praćenje van zemlje polaska. Arrived at destination country znači samo da je ušla u džak koji je krenuo ka prvoj trazitnoj destinaciji. 

Pošiljke sa LP... se nikada ni neće pojaviti kao praćene kod nas, niti bilo gde u tranzitu. 

Arrived at destination country jeste malo bzvz. Unosi puno zabune, ali tako je. :(

Naša pošta pošiljke sa full tracking-om mora da unese u sistem po istovaru sa aviona, i da isporuči primaocu, inače je ona ta koja pošiljaocu (indirektno kupcu), nadoknadi gubitak pošiljke. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...