Jump to content


Marantz PM-68


Тодор НС

Recommended Posts

u vecem broju prakticnih slucajeva kratkotrajno spajanje i tise slusanje sa zvucnicima manje impedanse nije izazvalo nikakav problem, mada to je na tvoju odgovornost. Proizvodjac se ogradio od takvih situacija jer u izvesnim rezimima rada sa zvucnicima manje impedanse moze doci do ostecenja uredjaja ali i samih zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

Budi bez brige oko otpora zvucnika... Prodao sam pre nekih 10-tak godina maltene identicni model PM-78 liku koji je, zeleci da se na licu mesta definitivno uveri u relijabilnost pojacala, prikacio DVA para kutija (Bose 301 i neki KEF stander)... na moj uzas, razume se, i dobrano odvrnuo potenciometar... Sviralo tako dva-tri sata, prilicno ugrejalo, ali bez ispada. Otisao sam s parama u dzepu.

 

Kasnije su mi njegovi poznanici pominjali da je PM-78 u opisanom rezimu nemilosrdno eksploatisao godinama, bez ikakvih problema.

Link to comment
Share on other sites

A zvuÄno kakav je bio?

 

Tipicni Marantz. Lepog, glatkog tona, vise na muzikalnu no na rezolutnu stranu. Nije bas imao dobru kontrolu bassa (izrazenije na B&W DM 602 S2, manje na Mission standerima, zaboravio tacan model), tu su stvari malo plivale. Upamtio sam da je najgore svirao sa "zloglasnim" ubicama pojacala Dynaudio Contour 1.3 MkII... jednostavno nije mogao da ih pokrene s mesta, primetno se mucio u kontroli, sto je bilo malo cudno za amp od 90Wpc. U isto vreme, amp konkurentne klase Denon PMA-1500R i jeftiniji Rotel RB-970BX izlaz su taj isti Dynaudio svirali zaista jako posteno...

 

Sveukupno, PM-78 (sigurno i nesto slabiji model PM-68) bas i nema nekog strujnog potencijala, bez obzira na nominalno zavidne watte. To je u stvari, bar se meni cini, neki siri konceptualni problem s Marantzovim pojacalima, jer je puno njih ponesto bledjeg puncha i ataka, za one koje vole malo energicniji zvuk. Jednom smo se u Zagrebu u starom Sonus Artu grupno hvatali za glavu kako je Rotel RA-1072 naprosto pojeo duplo i kusur skupljeg Marantza PM-15S1 (iz skuplje premijum serije, divne izrade i zavidnih performansi) kako na B&W-u 805S tako i na Focalu Micro Be.. Kod mene je jednom u prolazu na par dana bio PM17MkII, i to je bilo zaista razocarenje u svakom pogledu (na Dynaudio Confidence C1 i Krell Resolution 3).

 

Iskreno, u toj klasi polovnjaka bih uvek radije pojurio kakvog Denona ili Rotela. Verovatno nesto grublje, ali.. 

Link to comment
Share on other sites

to pojaÄalo su nemci ocenili jako loÅ¡e(jedan od retkih marantza koji je tako proÅ¡ao mada i onaj monstrum PM 16 isto je kod njih jako loÅ¡e ocenjen) tako da moraÅ¡ da ga ÄujeÅ¡ pre kupovine

Pa i nisu ga ocenili neÅ¡to loÅ¡e  36 bodova isto kao i recimo 

Denon 1500

Harman 680

Yamaha 890

Luxman 384

Link to comment
Share on other sites

Stereoplay iz 96.  Imam i taj Å¡to si prikazao ali tu su neÅ¡to brljavili jer ima i od drugih firmi nekih bezveze ocena.  Uglavnom svira dosta meko ali Å¡to reÄe Impuls,kada se malo viÅ¡e pojaÄa,gubi balans.

nisu niÅ¡ta brljavili jer imao sam yamaha ax 592 koji je jedini iz yamahine palete katastrofalno proÅ¡ao na testovima a ja sam ga kupio dok joÅ¡ nisam ni video test i stvarno je bilo ko da zvuk dolazi iz bureta mutno prljavo i izobliÄeno tako da su testovi ok i nije iz 1996 nego STEREOPLAY iz 2004

Link to comment
Share on other sites

nisu niÅ¡ta brljavili jer imao sam yamaha ax 592 koji je jedini iz yamahine palete katastrofalno proÅ¡ao na testovima a ja sam ga kupio dok joÅ¡ nisam ni video test i stvarno je bilo ko da zvuk dolazi iz bureta mutno prljavo i izobliÄeno tako da su testovi ok i nije iz 1996 nego STEREOPLAY iz 2004

Nisi me shvatio.moj Stereoplay je iz 1996 godine. To pojaÄalo je iz tih godina. Stoji 36 bodova ,sa ovim drugima koje sam nabrajao.

Link to comment
Share on other sites

 Jednom smo se u Zagrebu u starom Sonus Artu grupno hvatali za glavu kako je Rotel RA-1072 naprosto pojeo duplo i kusur skupljeg Marantza PM-15S1 (iz skuplje premijum serije, divne izrade i zavidnih performansi) kako na B&W-u 805S tako i na Focalu Micro Be..

 

 

:cheers  za rotel :cheers

Link to comment
Share on other sites

Ja sam Rotel slusao pre 25 godina i moram reci od modela koje sam cuo 820 najbolji zvuk ima. Ostali su imali suvise divlji zvuk. ne kaem da su losi, jako su dobri za cenu kostanja i mnogo daju ali ako ciljate na kvalitet zvuka moracete sem pouzdanosti dobro da se potrudite da ih uparite sa ostalim komponentama

Link to comment
Share on other sites

Kao neko ko je imao gomilu novijih Marantz-a mogu da kažem da Marantz pojacala srednje niže klase od modela PM-68, PM78, PM-7000, PM8000, PM7200 (možda greÅ¡im ako kažem da su sve to modifikacije koje su krenule od modela PM80) upravo zvuce kao sto impuls opisao. Ko voli malo mekÅ¡i zaÅ¡eÄeren zvuk, sigurno će voleti ono Å¡to ti modeli nude.

Prema tome ocene iz StereoPlay-a koje je Goxy62 pokazao, neÅ¡to ne Å¡timaju jer je nelogiÄno da PM7000 ima 38 bodova, (PM4000 - 36) a PM68 - 18 (verovatno treba za starije modele da se pomnoži sa 2), kada su to manje viÅ¡e identiÄna pojaÄala

 

Novije serije Marant-za od modela 7001 pa nadalje su bolje, ali ne neÅ¡to dramatiÄno bolje, utegnutija su, bolje kontroliÅ¡u bas, malo viÅ¡e detalja, ali i dalje su na mekoj strani.

 

Trpeće PM68 zvuÄnike od 4 i 6 oma ali svakako ne treba preterivati, ako se već proizvoÄ‘aÄ ogradio. Ja sam na njima koristio jedno vreme Jamo kutije od 6oma ali nisam od onih koji odvrću pojaÄala viÅ¡e od 10h.

 

Pitanje cene je kod takvih pojaÄala, je pitanje stanja u kome se nalaze i naravno godiÅ¡ta proizvodnje. Ja ne bih za PM68 dao viÅ¡e od 100 EUR jer je to pojaÄalo iz 1995-96, PM-7000 oko 150 jer je neÅ¡to novije i daleko lepÅ¡e izgleda. PM7000 sam pre 10 godina prodao polovno za 200 EUR, korišćeno jedno 5 godina

Link to comment
Share on other sites

Pojacala Marantz pm 68,78,80,7000,8000... sviraju veoma slicno.Zvucno su da kazemo veoma tanka..Sve je to sintetika,konfekcija,brljave.Ako ces Marantz pojacalo,a akcenat bacas na zvuk biraj Pm 64mk2,84,84mk2.sviraju  mnogo bolje,nebo  izemlja naspram pm 68 i kompanije.Trenutna cena pm 68 je do 150e,pm 7000 200e,ako su u mint stanju,,pm 64mk2 200e..

Link to comment
Share on other sites

neznam gde si video ako misliš na PM68 al evo mog izvora STEREOPLAY testovi sa cenama u evrima i bodovima bednih 18 bodova interesantno PM 66 Ki dobio još manjeattachicon.gifstereoplay marantz (Medium).jpg

 

Zapravo nisu duplirali bodove,tu je ostalo samo 18 bodova.A pojacalo ima 36 bodova i bilo je jako dobro ocenjeno u svojoj klasi kod njih.Nemci su u jednom trenutku sve bodove duplirali,a ovde to nisu ispravili.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...