Jump to content


Yamaha R-N500


DejanM

Recommended Posts

  • Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da li neko ima iskustva u poredjenju R-N 500 sa nekim od Yamahinih integralaca novije serije? Po snazi i specifikacijama, najblizi mu je A-S 500. Pre svega me interesuje da li postoje velike razlike u zvucnom karakteru kao sto je to obicno slucaj sa receiverima i klasnicnim integralacima. Hvala!

Link to comment
Share on other sites

Nisam poredio R-N500 sa A-S500 niti sam slusao ovo drugo pojacalo. Slusao sam medjutim Yamahina pojacala iz serije 2000 i 3000 i to su ozbiljne sprave koje sviraju u jednoj sasvim drugoj ligi nego ovaj R-N500. I kostaju odgovarajuce vise. Predpostavljam da i A-S500 nije los u svojoj klasi.

 

Karakter zvuka im je medjutim slican. Yamahe iz novih serija imaju dosta izrazene visoke, sa dosta detalja, sa crvstim i definisanim basom. Ali naravno, ono sto se na kraju cuje, zavisi puno i od zvucnika koji su zakaceni za Yamahu.

 

Generalno je pravilo u ovom nasem sportu: ako ti treba pojacalo, onda kupi pojacalo. A ako ti treba svastojed, kao sto je ova R-N500, onda kupi svastojeda.

Link to comment
Share on other sites

Hvala.

Kako sam ranije spominjao imam svastojeda u vidu CD N500 koji mi apsolutno zavrsava posao oko digitalije kao izvora medjutim drug je u dilemi sta da zakaci na Dali Zensor 5 u stereo varijanti a nema ni pojacalo i izvor. Opcije koje nudi RN500 su jedna od ideja o kojima razmisljam i nudim mu pa sam iz tog razloga postavio pitanje oko pojacivackog dela uredjaja.

Pridruzujem se takodje pitanju kolege WU metra.

Link to comment
Share on other sites

... Sećam se da je npr. Exposure 2010s2 koji je voljen meÄ‘u mnogim audofilima, priliÄno nagrÄ‘en i ima samo 3 zvezdice.

 

Koliko znam What HiFi nikada nije testirao Exposure 2010S2 model... pre ce biti da je u pitanju neka starija inkarncija, npr 2010 (klot) ili 2010S.

 

A znam da ima istine i u ovome sto Ljuba kaze.

 

Ili se ne produži ugovor o reklamiranju.

Link to comment
Share on other sites

U vezi pitanja koje zvucnike zakaciti na ovu Yamahu ... Mislim da ce zvucnici koji su pominjani u postu raditi dobro sa ovom Yamahom. Treba naravno probati ...  Ali ona ima dovoljno snage da pokrene i kontrolise i one zvucnike koji su tezi za pokretanje i traze vise snage. Ja sam probao na R-N500 moje stare B&W 601 S2 i to je radilo dobro. Trenutno su zakaceni Quad 11L2 i to takodje radi dobro. Ovi Quadovi su nesto manje osetljivosti i nesto tezi za pokretanje, ali sa svojih deklarisanih 80 W / 8 Ohma ova Yamaha nema problema sa njima.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Da osvezim malo temu.

Zanima me kako izgleda android aplikacija za RN500 kada se pusta muzika preko USBa?

DA li mogu da se prave liste?

Svaka informacija o funkcionalnosti android aplikacije pri pustanju FLACa preko USB mi je interesantna.

Da li bi YAmaha bila dobar match za Diamond 10.1?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pozdrav dobei ljudi

Posle visemesecnog trazenja I odlucivanja izmedju avr ili sterea, kupio sam Yamahu rn 500. Ona je za te pare za mene bila najbolja kupovina. Slusao sam I onkyo 8150, odlican je. Meni je ipak Yamaha vise legla.

E sad, koji zvucnici???

Slusao sam

Tannoy Mercury v4, dobar bas, ali prejaki visoki, nema stereo osecaja- ocena 3+, ispao iz konkurencije.

Dali zensor5, nije mi bas do kraja prijao, ima savrsen gornji spektar I veoma prirodan glas, ocena 4.

Cambrige sx 80, solidan, obzirom da im zvucnici nisu specijalnost, cak razmisljam da ih kupim.

Monitor audio mr 6, najbolje zvucali do sada, najprirodnije, dobar bas- 4+.

Ako neko zna. koji bi zvucali za peticu, neka kaze, da I njih poslusam, mada ne znam sta bih jos mogao da poslusam u toj kategoriji kostanja.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav

Posto je meni svako iskustvo pri kupovini znacilo, evo dodacu ja jos jedno.

Kupio sam I zvucnike Wharfedale diamond 230. Verujte mi na rec, zvuce savrseno sa Yamahom rn 500.

Zvucna slika fantasticna, basovi odlicni, visoki potpuno prirodni...ja sam prezadovoljan.

Yamahu takodje toplo preporucujem.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Na žalost, poslednja Yamaha srednje serije koja je ponijela epitet:"audiofilsko pojačalo" su modeli iz 97 godine pod oznakama AX 592 i AX892. Ova pojačala su imala motorizovani mehanički selektor ulaza, vrhunski urađeno predpojačalo u diskretnoj tehnici, Elna i Nichicon MUSE elektrolite.

Sve dalje serije počevši od 596 pa završivši sa ovom serijom su očajne. Zamislite samo dokle su išli? Do toga da kombinuju smt tehnologiju u izlaznim stepenima. Katastrofa. Kako sam i serviser mogu vam reći da mi uopšte nije drago da mi modeli 300 i 500 dođu na servis a dolazili su.

Lični savjet-prodati što prije i uzeti nešto od Yamahe što sam opisao ili od Pioneer-a i obavezno, obavezno-nikada ne uzimati ništa osim počala (dakle bez media plejera, bez ugrađenih tjunera itd, itd) Sve to ostalo treba imati kao zasebne komponente.

Na kraju, još jedna važna napomena. Ako imate bakar spojen na ruteru preko koga spajate ovo pojačalo sa media plejerom na mrežu vodite računa da taj link bude ugašen tokom grmljavine. Link nije potrebno dirati jedino ako imate optički ruter.

Link to comment
Share on other sites

Ova tema je posvećena konkretnom Yamahinom modelu koji ima DAC i media player. Bilo bi korisnije da si opisao konkretan kvar na ovom modelu, umesto paušalnih zamerki.

U mom okruženju sviraju dva R-N500, bez ikakvih kvarova već duže vreme.

Ako si pročitao temu, očigledno je da niko ovaj model ne smatra visokokvalitetnim hifijem, već dobrom kupovinom za neke aplikacije.

Link to comment
Share on other sites

Woland-e, najprije pozdrav.

Zamjerke su sve osim paušalne. Ako otvorite uređaj vidjećete pojačalo u B klasi kome napajanje dolazi na emitor jednog i kolektor drugog izlaznog tranzistora što je dosta neuobičajeno uzimajući u obzir da se kod AB klasa pojačala napajanje dovodi na kolektore izlaznih tranzistora dok se zvuk dobija između emitora tih tranzistora na kojima je instaliran dvostrani emiterski otpornik koji, pored prilagođenja impendanse ima i ulogu neutralizacije štetnog povratnog signala (indukovane struje) iz zvučnika koji nastaje pomjeranjem kalema u magnetnom polju. Druga zamjerka je to što su vršili kombinaciju SMT tehnike (mikro komponente) i energetske komponente (veliki tranzistori) što, u slučaju kvara čini popravku uređaja krajnje neizvjesnom. Dakle, po mom mišljenju zasnovanom na dugogodišnjem iskustvu servisiranja audio uređaja, smatram da je kupovina ovih pojačala krajnje upitna kada se uzme u obzir šta ti uređaji nude i koliko su osjetljivi na kvarove.

Naravno, to ne znači da oni, koji su kupili te uređaje, moraju da očajavaju jer će ih isti dobro služiti ako ispoštuju mjere zaštite koje sam opisao u prethodnom postu a koje se odnose na priklučenje uređaja na LAN mrežu.

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Sva pojacala sa istim tipom tranzistora u izlazu, bilo da je npn ili pnp imaju na jednom tranzistoru napajanje na kolektoru a na drugom tranzistoru napajanje na emiteru. Pass Aleph serija ima isti tip mosfeta pa je jednom napajanje na drejnu a drugom na sorsu. Prema tome nije neuobicajeno.

Sto se tice kombinacije smd i klasicnih komponenti ni to nije problem. Radio sam cak i potpuno smd digitalno pojacalo od par hiljada evra i moze da se popravi. Najveci nedostatak smd resenja je sto ne moze da se igra sa izborom komponenti tipa vrsta konda, vrsta otpornika i sl. u cilju dobijanja boljeg zvuka.

Link to comment
Share on other sites

48 minuta ranije, Ćma said:

Ja se isto razmišljam o ovom pojačalu ali ne znam koliko mi je to pametan izbor s obzirom da su mi totalno nepotrebne sve mrežne funkcije jer bih svejedno puštao muziku sa PC-a?

Možda bih tih 450EUR koliko košta kod nas mogao pametnije da potrošim?

Baš zato što je PC glavni izvor zvuka, ovaj risiver treba da ti bude prvi pik, a na KP trenutno može da se kupi 10% jeftinije od cene koju si naveo.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...