Jump to content


Poja�alo za KEF Reference 101


draganest

Recommended Posts

PoÅ¡tovanje svim Älanovima foruma. 

Ja sam relativno novi Älan kluba zaljubljenika u dobar zvuk. Do nedavno mi nije bilo važno, na Äemu sluÅ¡am muziku, bilo je bitno samo da se Äuje, te sam dugi niz godina muziku sluÅ¡ao na naÅ¡em ureÄ‘aju HSR 160, ali sam onda sluÄajno naiÅ¡ao na gore pomenute zvuÄnike, upario ih sa NAD T750 i dobio sobu punu novog doživljaja. S obzirom na to da sam laik u ovoj oblasti, molim Vas da mi kažete koje bi pojaÄalo najbolje iÅ¡lo sa KEF Reference 101, da li su to lampaÅ¡i i koji ili da tražim neko tranzistorsko pojaÄalo koje bi odgovaralo ovim zvuÄnicima. Ne kažem da nisam zadovoljan ovom kombinacijom, ali poznavaoci kažu da bi to moglo mnogo bolje, ali bez saveta kako.

Molim za pomoć.

 

Naslov editovao Infidel

Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran da je lampaÅ¡ dobar izbor za tog Kef-a. Reference 101 je osetljivosti 81 dB,a to ne pogoduje lampaÅ¡ima. PreporuÄena snaga pojaÄala za te zvuÄnike je 20-100W, a teÅ¡ko ćeÅ¡ naći lampaÅ¡a te snage, a da ne koÅ¡ta ko Ä‘avo. Dakle po meni tranzistorac. Koji je budžet?

p.s. Nad bi mogao da bude dobar match, ali ne taj A/V risiver.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na brzom odgovoru. Budzet je do 1500e, mislim, video sam na oglasima da se lampaÅ¡i tako kreću, te rekoh to je to. SluÅ¡ao sam Spendor ls3/5 na Koratu, pa rekoh ,to su sliÄni zvuÄnici, gabarit, drajveri, sistem, pa je možda to pravo reÅ¡enje i za mene. Koji tranzistorac bi odgovarao? Soba je 25 m2, zvuÄnici su instalirani po preporuci proizvoÄ‘aÄa, jedino je visina stalaka malo veća, ali to je u procesu ispravke.

Link to comment
Share on other sites

Uh, pa dobar ti je budžet. Za te pare ja bih iÅ¡ao redom i probao, posebno zbog te specifiÄne osteljivosti. Å to ne i neki Korato, to je dobro pojaÄalo.

25 m2 nije mala soba, kako su se pokazali Kef-ovi u takvom prostoru, pune li toliku sobu zvukom, s obzirom na to da nisu veliki zvucnici?

Link to comment
Share on other sites

spojio si vintage kutije sa modernim AV risiverom to je prva greÅ¡ka drugo nebacaj pare nego uzmi nekog Onkya iz 90 ih naprimer video sam 8870 kao moj ili slabiji 8850 oba sa daljinskim pa da vidiÅ¡ Å¡ta će da bude sa zvukom u sobi. ostatak para kupi dobre kablove jedino nisi rekao Å¡ta je izvor . ali veći deo para koji ti preostane piÄi na more i to je to. uživanje u svakom pogledu.

Link to comment
Share on other sites

Puni i te kako, a Diana Krall možeÅ¡ da ÄujeÅ¡ zveckanje minÄ‘uÅ¡a dok peva  ;-) . Izvor je stari Philips 618, koji joÅ¡ Å¡ljaka. A kad smo kod Korata, misliÅ¡ na lampaÅ¡a ili Å¡ta, poÅ¡to je ovaj koji sam sluÅ¡ao bio lampaÅ¡ sa pretpojaÄalom. Kablovi su mi 

Oehlbach 2x2,5mm, a interconnect Music Boy.
Link to comment
Share on other sites

Ok su kablovi.

Ja ne bih lampaÅ¡a, rekoh već. To nije isti zvuÄnik kao ls3/5, razliÄita je omaža. Ima razloga Å¡to ls3/5 svira sa lampom, da ne ulazimo sad u tu tematiku. Tvoj zvucnik je 8 omski. Nije ti reper Å¡ta svira sa ls3/5.

Mislim da treba ići na tranzistorca od 50 -100W.

OdliÄno ako se tako ponaÅ¡a u 25 m2. A ima li basa?

Link to comment
Share on other sites

Bas je iznenadjujuće jak, za tako male zvuÄnike, svi elementi su prisutni i kristalno Äisti. Opet kažem, ja sam laik, nisam mogao da vidim neku bitniju razliku izmedju mojih zvuÄnika i Spendora, ali , ko Å¡to rekoh, kažu da može bolje, pa Å¡to da ne probam da izvuÄem maksimum.

Link to comment
Share on other sites

Ok. 'Ajde ovako. Sviraće ti zvuÄnici sa raznim pojaÄalima. Poenta je da ne lutaÅ¡ puno i isprobavaÅ¡, kako bi izvukao maksimum iz njih, kad ti se već toliko dopadaju.

LS3/5 nisu dobra analogija za tvoj Kef (bilo da pricamo o Rogers-u ili Spendor-ima), on je malo drugaÄiji.

Ako si već nameraÄio dobro pojaÄalo, a svidja ti se Korato, pa joÅ¡ i lampa, na tvom mestu bih jurio Korato model one snagaÅ¡ (tranzistorac) i Korato two preamp (lampaÅ¡). Ne vidim ih po oglasima trenutno, doduÅ¡e.

Ako ti se žuri, onda da gledamo šta se trenutno nudi pa nešto od toga.

Link to comment
Share on other sites

Nije nikakva žurba,i onako trenutno nisam u Srbiji, Äisto razmiÅ¡ljam Å¡ta bi bilo dobro za ove zvuÄnike, i ako ih neko ima , Å¡ta koristi za pokretanje istih. Probaću ih prvom prilikom sa Koratom, to mogu da organizujem, pa se javljam sa utiscima. Hvala puno na konverzaciji i savetima. Potražiću ovaj Korato iz posta, Äisto da vidim kako se kreću cene i koje su recenzije. JoÅ¡ uvek sam nov, pa me drži vatra, ali kao Å¡to sam  proÄitao na nekom forumu, na kraju presuÄ‘uje subjektivni osećaj.

Hvala još jednom

Link to comment
Share on other sites

A pa subjektivni sud jeste najvažniji, jer ćeš ti živeti sa tim zvukom i uživati. Ako se tebi ne dopada, može 100 njih da tvrdi da je vrhunski i obratno, džaba posao.

A gde si ako nije tajna, možda "tamo" ima neÄeg dobrog? Ja sam se malo u razmiÅ¡ljanju i ograniÄio na ovo Å¡to je Äesto u ponudi ovde.

Link to comment
Share on other sites

Idi begaj, Côte d'Ivoire. Ima slonovaÄe valjda. :P

 

p.s. Nikad se ne zna u kom grmu leži zec, ja bi obiÅ¡ao neki buvljak. Ovi naÅ¡i cigani koji donose robu iz NemaÄke, Austrije, kukaju da im Afrika ubi posao. Kažu, kume, sve crnci pokupiÅ¡e, nosu u onu Afriku, tamo izgleda niÅ¡ta nisu imali od elektronike, pa im treba. :D

Link to comment
Share on other sites

Naim pojacala starije generacije su cesto slusana uz kef referene seriju.Jedan od njihovih najcescih partnera i dirktna preporuka naima je Linn Kan vrlo slicna zv.kutija tom 101(mali kompresioni zvucnik ls3/5a standarda sa kef b110 basem kao i kod tebe.Taj bas/srednjetonac je koriscen i u drugim linn zvucnicima referentne serije,kao i b200 i b139.Karakteristike Kan-a su takodje slicne,mislim na nisku efikasnost koja je tamo 83db.Moja preporuka je da ne ides na integralce je su ipak male snage(15-20W) za tako nisku osetljivost.Jedan stari pre power combo ce kostati dosta ispod predvidjenih 1500E,mozda upola od te sume,a ako vec hoces toliko da izdvojis mozes uzeti nekadasnji vrh ponude.Probaj to negde nabaviti da probas,ja sam u te moje malce bio i ostao zaljubljen i odprilike mogu da predpostavim kakvu si novu dimenziju zvuka otkrio.B110 je   :facehearts   ,verujem da imas srednje na kojima bi ti pozavideli mnogi sa daleeko skupljim spravama.

 

Edit: I moj i svaki drugi predlog je samo predlog za slusanje,ukusi se dosta razlikuju-imaj to na umu. Cheers!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...