Jump to content


Kupovina bas gitare


Gruja

Recommended Posts

Vidim da su se pominjale bas gitare u zadnje vreme na forumu, pa sam siguran da ljudi ovde znaju mnogo viÅ¡e od mene. RazmiÅ¡ljam da kupim sebi bas, najviÅ¡e zabave radi, bez ikakve ambicije da sviram u nekom bendu. InaÄe imam već elektriÄnu gitaru sa pojaÄalom, koja je skupljala praÅ¡inu dok nisam otkrio Rocksmith. O Rocksmithu neÅ¡to kasnije, a sad par pitanja za gitaru.
 
- da li da uzimam sa 4 ili 5 žica? Vidim da je Äesta praksa da se na 4-žiÄnom basu otpuÅ¡ta najdeblja žica da bi se dobili dublji tonovi. 5-žiÄni bas ima joÅ¡ jednu deblju žicu pa to ne mora da se radi. Prednost je Å¡to se ne menja položaj prstiju za skalu kao Å¡to mora kad menjaÅ¡ standardni Å¡tim. Sa druge strane od kad je sveta i veka bas ima 4 žice pa to nije spreÄilo npr. Roger Watersa ili Cliff Burtona da sviraju neke od mojih omiljenih bas deonica.
 
- Gitara ne mora da bude heavy duty niti su mi presudne nijanse u zvuku. Btino mi je da bude korektna i da ne moram da je nosim kod majstora svaki Äas. Neka iskustva sa jeftinijim novim gitarama? Npr. za 200-300e ima Yamaha, Squier, itd. Da li mi je to ok?

- šta se uopšte gleda kod bas gitara? Mnogo je širok raspon od jeftinih do skupih gitara a na prvi pogled sve rade isti posao.

 

- ako bi iÅ¡ao na polovno, na Å¡ta da obratim pažnju sem na estetsko stanje? Je li dovoljno da odsviram malo i da vidim da su pragovi ok ili tu može da bude zvrÄki, da riknjavaju potenciometri, magneti itd?
 
Btw. Rocksmith razbija! To je igra koja dolazi sa kablom kojim ukljuÄujeÅ¡ gitaru u USB, i onda sviraÅ¡ stvari iz njegove biblioteke. ImaÅ¡ da biraÅ¡ solo, ritam ili bas gitaru. Na poÄetku ti daje pojednostavljenu verziju pa kako provali da napredujeÅ¡ povećava težinu sve dok ne sviraÅ¡ 100% pesme. Naravno u pozadini ide originalna stvar. MožeÅ¡ da vraćaÅ¡ deonicu koja ti je teÅ¡ka, da usporavaÅ¡ itd. Ima i neki džem mod gde izabereÅ¡ pratnju, tonalitet i ritam i dobijeÅ¡ prateći bend koji se prilagoÄ‘ava tvom sviranju. Ima ugraÄ‘en i ton procesor, naravno možeÅ¡ da izabereÅ¡ već gotovu "farbu" iz neke od postojećih pesama, ili da sam biraÅ¡ efekte, pojaÄala, da podeÅ¡avaÅ¡ parametre... Zanimljivo je da možeÅ¡ da sviraÅ¡ bas i na obiÄnoj gitari,Rocksmith ima neki emulator koji spusti zvuk da zvuÄi kao bas. Naravno ne zvuÄi 100% kao pravi bas a i nije isti osećaj zbog debljina žica, veliÄina pragova i ostalog.
 
Mene je Rocksmith vratio iz gitarske "smrti". Sad jedva Äekam da ugrabim slobodno vreme da odsviram par stvari. Topla preporuka za sve gitariste amatere.

Link to comment
Share on other sites

Nije piratska verzija, poÅ¡to ti kabl ionako treba. Jeste jeftinije ako naÄ‘eÅ¡ samo kabl da kupiÅ¡. Ja sam moje uzeo u game-s, tad nije mogao da se kupi samo kabl ali sam Äuo da se pre par nedelja pojavio. Uzgred, kabl radi i sa svim ostalim muziÄkim programima poÅ¡to se gitara pojavi kao novi recording device.

 

InaÄe Rocksmith je dosta bagovit, Äesto se desi da prestane da primenjuje efekte na zvuk i preÄ‘e u clean mode. ObiÄno tad krene i neÅ¡to drugo da brlja, neće da se uÄita ponovo, nekad pomaže samo reset. Da nisam kupio original mislio bi da je loÅ¡e krekovan.

 

Čak i da kupiš original i da želiš da budeš 100% legalan, ima argumenata za pirateriju. Rocksmith dolazi sa 50-tak pesama, možeš da dokupiš još 100-200 za ne tako male pare i to je to. Izbor je veoma siromašan, nema uopšte Pink Floyd, Metallica, Beatles... Sa druge strane imaš da skineš hiljade piratskih pesama koje su korisnici sami adaptirali za Rocksmith.

 

@zek - hvala, evo sad Äitam tamo :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...