Jump to content


Vaša iskustva sa (pre)prodavcima Hi-Fi opreme


Sir_John

Recommended Posts

Ma jeste, ali onda nije u redu govoriti da je kao novo. Sta vise, ovo sto je meni stiglo je u sasvim ok stanju obzirom na godine, ali o stanju kao novo nema ni govora - otprilike, ovo bi bilo za ocenu 8/10.

Ali je ovde poenta u tome sto je u oglasu i na slici bio SA-710, i ja sam to narucio, a ovaj mi poslao drugi uredjaj...

Link to comment
Share on other sites

JA sam par puta kupio komponente koje su bile kao u kutiji cuvane sve te godine. Stanje 11 od 10.

Recimo, uredjaji koje nikad necu menjati, AR90 i Luxman C02/M02, jedni iz 1979, a drugi iz 1984 su u stanju 10/10 bez obzira na godine. Ali ne paze svi isto stvari...

Link to comment
Share on other sites

Moja poslednja kupovina je bila baÅ¡ preko ovog foruma. Kupio sam pojaÄalo od uvaženog Älana foruma, staro preko 20 godina. Sve moje rezerve prema kupovini - kvalitetu kupljenog i odloženoj verifikaciji iste, prodavac je prihvatio i strpljivo Äekao da mu javim da sam zadovoljan sa tim kako se njegov (do tada) Accuphase E-205 uklopio sa mojim Tannoy Berkley zvuÄnicima. LiÄno, nastojim da procenim sa kakvim ljudima trgujem i pristupam oprezno tome. Nije to prodavnica u kojoj dobijete raÄun i peÄatiranu garanciju. Ako vas tu povuÄe dobra cena ili želja za posedom odreÄ‘enog ureÄ‘aja, izlažete se većoj mogućnosti da budetebizmanipulisani.

Link to comment
Share on other sites

Zaboravih ovo da kažem. Kad sam doneo kući pojaÄalo , naravno, vizuelno je to prvo morala da to oceni moja bolja polovina. Rekoh da pojaÄalo ima viÅ¡e od 20 godina, a ona mi je rekla da opet neÅ¡to "muljam", jer to izgleda kao novo. Dakle, nismo svi isti. Komponente koje sam ja kao nove uneo u kuću, izgledaju mnogo loÅ¡ije od stare stvari koju sam kupio. ZaÅ¡to? Pa zato Å¡to je neko bio pažljiviji tokom svih neophodnih manipulativnih radnji tokom kreÄenja i svih ostalih promena koje nam se u životu deÅ¡avaju a da ih i ne uoÄavamo. Tako da - kupujući na neviÄ‘eno - izlažemo sebe mogućnosti da zbog razliÄitog kriterijuma procene spljaÅ¡nosti ureÄ‘aja - budemo razoÄarani. Moje pitanje je - da li neka ogrebotina viÅ¡e toliko degradira zvuk željenog ureÄ‘aja, ili on prvenstveno mora da nam napari oÄi ? Ja mislim da ovde treba da malo viÅ¡e priÄamo o zvuku.

Link to comment
Share on other sites

Sledeći komentar je - Voleo bih kada se bar ovde ne bih sretao sa prepucavanjima. Potpuno je besmisleno da se na ovom forumu javljaju bilo kakve nesuglasice izmeÄ‘u Älanova iz... Srbije protiv Älanova iz... Beograda. Jako mi je to tužno. Dragi prijatelji, i ja sam kao i većina BeograÄ‘ana naturalizovan, tako da želim da Vas razumem, ali ne uspevam. ÄŒemu tolika gorÄina? Verujte da je život u Beogradu teži nego negde malo po strani. Ali, to ne daje pravo da osuÄ‘ujete nekoga ko živi tu - svojom ili božjom voljom .Svakako, odlazimo daleko od teme i Å¡to je mnogo važnije - smisla ovog foruma.Molim Vas, vratimo se HI-FI-u , priÄajmo o muzici, a u ovde o pokvarenim ili dobrim trgovcima !

Link to comment
Share on other sites

Naravno, niko od nas ne bi trebalo da smetne s uma jednu cinjenicu.

Ako kupujemo pojacalo staro 30 godina, kolika sansa je da bude stvarno kao novo? 30 godina niko nije nista stavio na njega, pa ga ogrebao, nije krecio sobu, pa ga pri prenosenju zagrebao, nije se selio, pa ga udario?

Tesko!

Moze da se nadje ali treba vremena i strpljenja ( + ovakvi primerci danas stvarno kostaju).

Link to comment
Share on other sites

Po cenu da samog sebe ubaksuziram, moram da se pohvalim da u proteklih 20-tak godina (koliko kupujem polovne audio-komponente) nisam imao nijedno negativno iskustvo.

Da li zato Å¡to sam objektivni pesimista pa me zbog toga sudbina svaki put obraduje, tek sa svakom komponentom sam bio (pre)zadovoljan.

Tokom tih 20-tak godina, najÄešće sam kupovao preko "bimbe", a obzirom da korene vuÄemo iz istog sela, protekcija se podrazumevala.

Komponentu bi mi dovezao do kuće, imao bih neograniÄeno vreme za njeno testiranje, mogao sam neku željenu komponentu i unapred da rezerviÅ¡em, a u sluÄaju da u tom momentu nisam imao dovoljno Ä‘engi, platio bih u ratama.

I nikad se nisam cenjkao.

Koliko traži, toliko platim.

Jes' da komponente nisu bile neka zvuÄna imena (pre/power amp HITACHI HCA & HMA 6500, gramofoni DUAL CS 505-3, TECHNICS SL-D1, SL-Q2 i SL-Q202, kaset-dekovi TECHNICS RS-B755, TECHNICS RS-BX601 i AKAI GX 95 MK II, SONY MiniDisk Deck MDS-JE520, CD plejeri JVC XL-V131, SONY CDP-590, PHILIPS CD 723, CDR-560 i CDR-880, TECHNICS EQ SH-E5 i SH-GE70 i zvuÄnici PIONEER HPM-60), ali svaka je bila potpuno ispravna i dan-danas ih koristim.

A iskreno se nadam da će mu kad-tad naleteti GALE GS401A i da će prvo mene kontaktirati.

Fingers crossed...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jako lepa tema i dosta koristna.

Da podelim i ja sa vama moja iskustva.

S obzirom da preferiram starije komponente vecinom (nesto zbog budzeta, nesto zbog kvaliteta) dosta imam kontakata sa prepodavcima.

Od jednog doticnog Dragana sa Vozdovca (u vojvode stepe ulici) kupio sam dosta stvari.

On je klasican preprodavac hi fi komponenti ali je bio veoma korektan.

Kaze dodji da cujes pa da se dogovorimo.

Prvo sto sam od njega kupio secam se je bio philips CD 140. Sluzio me godinama zaista. Nastavio sam saradnju uzeo sam jvc pojacalo integralca, pa pioneer ekvilajzere, pa par cd playera, pa technics gramofon, pa nakamichi dek, da ne nabrajam sad sve poduzi je spisak.

Sve me zaista godinama sluzi.

veoma je korektan, posle par kupovina davao mi je da nosim kuci i probam komponente.

Od nekog lika preko halo oglasa sam uzeo technicsov dupli dek na nevidjeno. Trazio je puno para, ali kad sam ga video i cuo...da ne kazem kao da je iz radnje izasao. Jos se sijao.

Godinama me sluzio.

Slusajuci vas i te price o prevarama, pitam se da li sam imao srece, ali zaista nikad nisam kupio neku spravu i da mi podvale ili da mi crkne radeci.

Sve komponente koje imam su kupljene polovne, i sve mi perfektno rade godinama.

Link to comment
Share on other sites

Dobro se dobrim vraća 70%, sreća 20% a i to što nisi alav da za sitne pare uzmeš nešto jako dobro 10%. Ovo bi trebalo da je recept za kupovinu polovnjaka.

E, ne raÄunam tu ureÄ‘aje koje poznajeÅ¡ dugo i gde su bili i sliÄno.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je ipak lakse naci uredjaj starosti 20-30 godina da bude u odlicnom stanju nego neki noviji,ipak su stariji uradjeni kvalitetnije a ovi noviji sto se sad proizvode su obicni plastikanci (ima izuzetaka)...

Oko ovoga se i ja slazem. Pogotovo ako se uzimaju uredjaji iz srednje ili nize klase. Zato sto pre 20 i vise godina uredjaji iz tzv ekonomske klase radjeni znatno kvalitetnije nego u poslednjih , recimo 10 i kusur god.. I takodje.. ima izuzetaka ali obicno su ti izuzeci iz visih klasa tad kad su napravljeni ..

Uz to jedan od recepata za uspesniju kupovinu kod preprodavaca je naci jednog ili nekoliko njih koji su korektni i onda se kod njih i snabdevati. I kao sto obicno bude, kad vidimo neki uredjaj koji se prodaje znatno jeftinije od realne cene probudi se pohlepa i pomislimo kako je ovaj "glup i ne zna sta prodaje" ... tad obicno dodje ono... Prc...

I na kraju .. bolje uzeti neki uredjaj i nesto skuplje kod vec proverenog preprodavca i biti siguran u ispravnost, nego rizikovati sa jeftinijim..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Iskustvo sa Ziletom iz Loznice (u stvari Lesnice, sela ispred Loznice):

Drugar se dogovorio da pogleda Sony TAN77ES snagas. Na slikama je primetio malo ostecenje na drvetu, receno mu je da je sve ostalo savrseno.

Zile nije bio kuci, docekao nas je njegov otac, Zile nam je ljubazno dozvolio da probamo bilo koji od uredjaja (sami povezemo i pustimo). U sobi je bilo vise komponenti koje su sve redom bile u vrlo dobrom/odlicnom optickom stanju, radilo se o Luxmanu 530, Revoxu B791, Pioneeru CT939 itd. a tu je bio i Sony TAN77ES. Letimicnim pregledom ustanovio sam da su izlazni tranzistori originalnog tipa ali smo videli i da pojacalo ima solidnu ogrebotinu sa donje strane (nebitno) i jasno vidljivu prilicno veliku ogrebotinu na providnoj plastici - prozoru ispred desnog pik metra. Takodje, poklopac je bio farban i to lose, na nekim mestima farba se potklobucila i izgledalo je ruzno.

Nismo uzeli snagas, red je bio da prodavac navede sve ocite mane uredjaja. Drugar i ja smo se slozili da je ponasanje Zileta (u slucaju TAN77ES) daleko od korektnog. Na drugarovo pitanje o manama, Ziletov odgovor je bio da je uredjaj star 20 godina. Pa sta? Ranije je rekao da je u savrsenom stanju, sem malog ostecenja na drvenoj stranici. Presli smo put od 270 km da bi se neko igrao APP - ako prodje, prodje.

Evo i oglasa - na trecoj i cetvrtoj slici moze se nazreti ogrebotina na prednjoj providnoj plastici.

http://www.kupujemprodajem.com/sony-ta- ... _id=347172

Link to comment
Share on other sites

...

Ranije je rekao da je u savrsenom stanju, sem malog ostecenja na drvenoj stranici. Presli smo put od 270 km da bi se neko igrao APP - ako prodje, prodje.

Evo i oglasa - na trecoj i cetvrtoj slici moze se nazreti ogrebotina na prednjoj providnoj plastici.

http://www.kupujemprodajem.com/sony-ta- ... _id=347172

Zar nije logicno pre takvog puta traziti da prodavac posalje HiRes fotografije na mail?

Link to comment
Share on other sites

Zar nije logicno pre takvog puta traziti da prodavac posalje HiRes fotografije na mail?

Sasvim logicno. Medjutim, neverovatno je koliko prodavaca tvrdi da nema aparat, nije kod njih itd. Cak i kada slikaju fotoaparatom, slike su redovno mutne do te mere da nista nisu bolje nego u oglasu. Zato sam digao ruke od toga.

@Bec

Ne razumem komentar? O cemu se radi? Kome je upucen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...