Jump to content


Kupovina drugih zvu�nika


Тодор НС

Recommended Posts

Zdravo svima. Evo jedan malo drugaÄiji pristup ovoj temi, Posle oko deset godina sluÅ¡anja muzike na ureÄ‘ajima koje sam imao odluÄio sam da kupim nove zvuÄnike. ProÄitao sam mnogo informacija sa interneta i nadam se da sam poneÅ¡to i nauÄio. ZakljuÄio sam sledeće:

1. Verovati svojim ušima.

2. Poneti svoje pojaÄalo.

3. Poneti nešto od svojih CD-a.

Naravno da je samo to sve bi bilo mnogo lako. Ali tu je još i sledeće:

1. Prostorija u kojoj će se slušati

2. Kablovi.

Na kraju sam razmiÅ¡ljao da bih najpre poneo svoje SADAÅ NJE ZVUÄŒNIKE, koje želim da zamenim pa da njih na licu mesta uporedim sa onima koje želim da kupim. Pa da vidim koliko dobijam razlike u zvuku za novac koji moram da dam za nove zvuÄnike. Jer ako odem u tri razliÄite prodavnice verovatno ću imati tri potpuno razliÄite prostorije, verovatno i tri razliÄita CD plejera sa kojih se puÅ¡ta muzika i razliÄite vrste kablova. Osim toga moguće da će u nekoj budućnosti ako bude para i pojaÄalo biti zamenjeno.

Sada bih voleo da Äujem miÅ¡ljenje iskusnijih Älanova o ovom zatamnjenom (boldovanom)delu i ako je moguće da se izbegne veće skretanje sa teme. Hvala na pažnji i izvinjavam se ako je uvod predugaÄak.

Link to comment
Share on other sites

Ipak je tvoj prostor u kojem slusas daleko najvazniji a to nemoguce ponjeti sa sobom. Posle deset godina si mozda promenuo i nacin slusanja, izbor zanra, ukus itd., tako, da i to utice na izbor zvucnika, posledicno i pojacala. U ovom hobiju je vazno polako i sa uzitkom bez nervoze pristupati promenama. I sam izgled komponente je kod vecine audiofila vazan faktor.

Link to comment
Share on other sites

Probaj da kupis od nekog poznatog ko bi ti dao zvucnike da probas kod sebe.Ja sam imao tu srecu sa poslednja dva para zvucnika da ih kupim od prijatelja,sa kojim se druzim oko ovih sprava vec dve decenije i da ih dobijem na 7-8 dana na slusanje.Za zvucnike pre njih sam nosio amp i moje kablove.To su moja iskustva u poslednjih 25g.,skromna dakle.Za prvo slusanje pomaze i tudja soba i amp,ali ako ti je bas bitno sta ces da slusas i nevolis da menjas na due vreme najbolje je kad cujes zvucnike u svojoj sobi,sa svojim sistemom,to je idealna varijanta koja nazalost nije uvek moguca.Bez svog ampa(ako ti ostaje)nikako.Nije lako ubediti prodavca uvek u svoju iskrenu nameru,verujem da ima i dosta tajmvejstera razumem i njih donekle,ali ja na pr nikad nisam uzeo od nekog nesto bez jasne namere da kupim.Nedavno sam hteo da kupim jedan relativno skup preamp i trazio ga na probu od par sati jer znam sta je i 90% sa bio "pecen" jer je dosta preko zamisljenog budzeta i ne kocka mi se,kazem coveku doci cu po Vas u bgd autom kad mozete par sati da izdvojite i vratiti Vas nazad sa novcima kaze nece iz principa,pa iz principa ga prodaj jos dve godine kao i dosada i izgubi jos pola cene,drz se samo principa.Nakon toliko duge prodaje,i tako niske cene do koje je stigao takvim me je gestom izprovocirao da sad nebih pazario "iz proncipa".Princip je ubio i Ferdinanda,njega mozda nece ali mozda ce da mu visi amp u cituljama jos dve godine.Kupaca je malo ,a sprava kolko hoces,pa ti je moj savet trazi ti to na probu-mozda naletis i na nekog ozbiljnog.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na dosadaÅ¡njim odgovorima. Da ne bi bilo nesporazuma, ja sam zvuÄnike već kupio i zadovoljan sam njima iako se joÅ¡ usviravaju. Izbor sam suzio na samo dva zvuÄnika i kupio ih samo na osnovu sluÅ¡anja. (Mada to vreme koje se provede u prodavnici je priliÄno kratko.) Oba modela su mi se dopala zvuÄno, ali ovaj koji sam kupio viÅ¡e. Ja sam ustvari viÅ¡e pitao za princip kupovine sa noÅ¡enjem svojih postojećih zvuÄnika i direktnim poreÄ‘enjem sa potencijalno novim, jer nigde nisam naiÅ¡ao na takav predlog. A mislim da je tako lakÅ¡e utvrditi koliki napredak u zvuku mogu da oÄekujem. InaÄe zadržao sam i stare i povezao ih na polovno pojaÄalo, tako da sada imam muziku i u drugoj sobi.

Link to comment
Share on other sites

ImaÅ¡ na forumu dosta primera takve kupovine,poslednji je bio vrlo skoro.Kolega je odneo svoje b&w u salon kad se odluÄivao za Rega. zvucnike.Svaki uredjaj bi se trebao kupovati direktnim poredjenjem.Ja sam takodje ostaviio jedno vreme ih menjao.Promena zvuÄnika za bolje nekad ume da povuÄe joÅ¡ dodatnih ulaganja u sistem.Moj sluÄaj.iskoristi adekvatne teme pa predstavi sistem.

Link to comment
Share on other sites

.Nedavno sam hteo da kupim jedan relativno skup preamp i trazio ga na probu od par sati jer znam sta je i 90% sa bio "pecen" jer je dosta preko zamisljenog budzeta i ne kocka mi se,kazem coveku doci cu po Vas u bgd autom kad mozete par sati da izdvojite i vratiti Vas nazad sa novcima kaze nece iz principa,pa iz principa ga prodaj jos dve godine kao i dosada i izgubi jos pola cene,drz se samo principa.Nakon toliko duge prodaje,i tako niske cene do koje je stigao takvim me je gestom izprovocirao da sad nebih pazario "iz proncipa".Princip je ubio i Ferdinanda,njega mozda nece ali mozda ce da mu visi amp u cituljama jos dve godine.Kupaca je malo ,a sprava kolko hoces,pa ti je moj savet trazi ti to na probu-mozda naletis i na nekog ozbiljnog.

Potpuno se slazem sa tobom.I ja isto razmisljam.Moj komsija prodaje Mercedesa godinama i bas zbog principa ga jos uvek nije prodao.Rekao sam mu da ce mu se raspasti u dvoristu a on mi je odgovorio " pa nek se raspadne " !!! I ko je tu sad lud ?

** bali ih principi.

Link to comment
Share on other sites

Ni na forumima nisam naiÅ¡ao na takav predlog. Ni na naÅ¡im ni na stranim, ali sam strane manje Äitao jer slabo stojim sa jezicima. PoÅ¡to sam joÅ¡ nov i ne snalazim se najbolje samo ću reći da su stari zvuÄnici SYNN MB-3 60W 4oma  87db  50Hz-20kHz belgijski 

40 X 20 X 30cm i sada sviraju sa DENON PMA1055R i DENON DCD-580. Zamenili su ih Dynaudio DM 2/7 koji sviraju sa 10 godina

starim NAD C320BEE i plejerom NAD C545BEE kupljenim pre oko tri i po godine. Drugi zvuÄnik u najužem izboru bio je  

PSB Imagine B koji mi se isto dopao.

Link to comment
Share on other sites

Pola sistema sam nosio sa sobom pri izboru zvucnika. Ono sto sam kupovao poredio sam direktno sa svojim postojecim, bez obzira na potpuno drugacije uslove u kojima sam probao i u kojima ce posle svirati. Cak ni jak depozit kao ponuda i jasna zelja da ih kupim nisu bili dovoljni da bih na 2-3 dana dobio kutije na probu kod kuce.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam poslednji put kupio zvuÄnike od preprodavca koji mi je rekao da može da organizuje da ih doveze kod mene na probu sat-dva, ili da ih platim i pokupim pa ako ne kliknu posle par dana kod mene mogu da ih vratim ili zamenim za bilo Å¡ta drugo. Sam taj pristup mi je odgnao bilo kakve sumnje o stanju robe i zavrÅ¡ili smo posao u roku od par sati.

 

Meni se Äini da su za taj vid saradnje najteži prvi vlasnici koji ureÄ‘aje nisu samo koristili već ih pazili, mazili, voleli... i kada ih prodaju tome pristupaju kao da udaju ćerku. :) Svaki vid probe doživljavaju kao sumnju u njihovo blago, ko zna Å¡ta će taj tamo da mu radi... :D

Link to comment
Share on other sites

Ja ne bih imao problem da neko doÄ‘e po mene kolima, zajedno upakujemo ono Å¡to je za potencijalnu kupovinu/prodaju, odemo zajedno kod njega i probamo pa sati, pa ako je sve okay zavrÅ¡imo kupoprodaju, ako ne, nema veze, Äovek me vrati kući i to je to.

Ali nikada, nikada ne bih dao bilo koji komad koji imam da neko sam nosi kod sebe i proba nedelju dana - iz ovoga izuzimam ljude koje poznajem i u koje imam poverenja.

SvaÅ¡ta sam Äuo i video, tako da bez obzira na sve, samo ovako ili nikako.

Da sam preprodavac možda bih i ja radio kao ovaj iz prethodnog post-a, ali nisam i neću.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...