Hogar Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Zdravo, na sekundarnom gramofonu, na kojem sluÅ¡am ploÄe "usput", i to uglavnom one koje u startu nisu vrhunski oÄuvane, imam ovu zvuÄnicu i pitam se kako da procenim da li joj je igla joÅ¡ uvek OK ili je zrela za zamenu... Dugo je imam ali nemam nikakvu ideju koliko je sati preÅ¡la jer sam do skoro zaista retko sluÅ¡ao ploÄe, a sad se polako vraćam tom hobiju. U prilogu su fotke koje sam napravio sa prednje i sa zadnje strane. Da li neko na osnovu ovoga može da zakljuÄi da li ova igla ima joÅ¡ života u sebi? Deluje kao da je malo viÅ¡e istroÅ¡ena/izlizana sa "unutraÅ¡nje" strane (one koja gleda ka centru ploÄe - levi kanal?). Å to mi i ima smisla jer mislim da na tom gramofonu nisam uspeo dobro da podesim anti-skating i da mi ruÄka i inaÄe "ide" ka centru viÅ¡e nego Å¡to bi bilo idealno. Nisam pravio boÄne fotke ("sa strane"), nisam siguran da li su i one potrebne? Vidim da na netu ima i varijanta da se slika "odozgo", ne znam da li bih to uspeo da uradim ali mogu da probam... ÄŒak mi je i zabavno donekle da se igram sa ovim Naravno, ako je igla za zamenu, pitanje je da li se isplati na ovoj zvuÄnici da jurim zamenu ili da jednostavno kupim neku novu zvuÄnicu. InaÄe, u pitanju je model ADC 100XE, MM zvuÄnica, trebalo bi da je igla eliptiÄna, ako su podaci koje sam naÅ¡ao na netu taÄni (vidi dole). HVALA! Replacement Diamond Elliptical Stylus Ref 704 suitable for ADC RSQ32, QLM32 MK I/II/III, RSQ34 QLM34 MK III as fitted to ADC cartridges on turntable/record player systems: Cartridge Numbers: 100, 100X, 100XE, 101QE, 105QE, 331LM, 331EP, 341LM, 341EP, 431LM, 441LM, 95QE, BWX1, BWX2, CF100, CFL, CFS MI IX, CFX1, D32XE, DX134, ELM900, ELM MK I, ELM MK II,EP1, GD, GP, HFR300, HFR800,HWX I, HWX II, K8E, LM20 III, LM40 III, LM MK I, LM MK II, LM I, LX I, LM II, LX II, MK V, MK VII, NAD9100, Q321-3, Q401, Q402, Q403, QLM32 III, QLM34 III, QLM MK I, QLM MK V, QLN38, QLN42, QLN MK I, QLN MK IV, QLN MK V, QLN MK X, QLX-1R101QE, R105QE, R32, R331LM, R341LM, R91QE, R95QE, RK, RS50E, RLX I, RLX II, RS1, RSLM63, SRM, SRX I, SX II, SSX IV, STCF100, XL400,XL500, XL MK IV, XPS101, XPS102, XSM1, Y MK III, ZL MK IV Stylus Profile: Elliptical Diamond, Tracking Force: 1.00 to 4.00 grams, Colour: Dark Grey/Black (may vary) Online Price: £17.50 (€20.52) £21.00 (€24.62) Including VAT at 20% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogar Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 Hm, ako je taÄno ovo Å¡to piÅ¡e u ovom tekstu, teÅ¡ko da je moguće zakljuÄiti koliko je pohabana moja igla iz ovih mojih fotki... Ali i dalje bih voleo da mi neko iskusniji malo objasni. Izgleda da ću pre da provalim da li je igla OK sluÅ¡anjem nekih dobrih/zahtevnih ploÄa, nego gledanjem? Ali ja se ne sećam kako je ova zvuÄnica svirala kad je bila nova... Meni ona i dalje svira OK, tj. ne Äujem "mistracking", barem ne na naÄin na koji ja kapiram da bi on trebalo da se Äuje... Usput, bilo mi je zanimljivo ovo Å¡to je napisano na kraju teksta Äiji sam link dao gore): "As a footnote to all these observations on record wear, I have to say that of the many thousands of records which I have examined, purchased and played over the years, only a very few were unlistenable on account of record wear, and these were from the earliest days of vinyl when the manufacturers advised collectors to play them with a pickup "of not more than 8 grams" (see previous page). All other rejected discs were unplayable due to accumulated crud in the grooves and physical abuse to the record surface. I have many records which are the best part of fifty years old, and as smooth and quiet as the day they were pressed." Ja imam podosta ploÄa (koje sam uglavnom dobio od nekoga, ili kupio polovne, tako da im ne znam istoriju) koje zvuÄe loÅ¡e "celom dužinom", i do sada sam mislio da je to zato Å¡to ih je neka loÅ¡a igla, sa prevelikom gaznom silom, izgrebala. Da li je moguće da nekim od tih ploÄa u stvari samo treba ozbiljno Äišćenje? Da se pridružim klubu lepkomanijaka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbrujic Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Da li neko na osnovu ovoga može da zakljuÄi da li ova igla ima joÅ¡ života u sebi? Malo je verovatno da se neÅ¡to pouzdano može reći na osnovu ovih fotki. IstroÅ¡enost je interesantna u zoni samog vrha tipa; potrebna su znaÄajno veća uvećanja. U ovakvim situacijama je najbolje zameniti iglu/zvuÄnicu novom. Trebalo-netrebalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbrujic Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Da se pridružim klubu lepkomanijaka? To je stvar vere Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogar Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 Uslikao sam i boÄno i "odozgo". Meni ovo u stvari deluje OK? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paja959 Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Uslikao sam i boÄno i "odozgo". Meni ovo u stvari deluje OK? prva slika,imas lom u nosacu same igle,to samo sto nije ispalo odatle....odavde mislim treba da je jasno sta bi se trebalo raditi.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogar Posted January 15, 2015 Author Report Share Posted January 15, 2015 prva slika,imas lom u nosacu same igle,to samo sto nije ispalo odatle....odavde mislim treba da je jasno sta bi se trebalo raditi.. Uhuuuu, wow! Pazi kad UOPÅ TE to nisam primetio! Sve vreme hipnotisano gledam samo u vrh igle! Hvala! A naÅ¡ao sam i par fotki gde je fokus na vrh igle taman malo omaÅ¡io pa se pukotina (gore) i deo koji fali (levo) bolje vide - evo u prilogu, možda nekome bude interesantno A SAD, može li neko da mi pomogne oko toga gde da naÄ‘em zamensku iglu KOD NAS - ako to uopÅ¡te može da se naÄ‘e za neke razumne pare..? Svakako razmiÅ¡ljam da uzmem i neku novu (kvalitetniju) zvuÄnicu, ali bih voleo da održim u životu i ovu, ako to ima smisla finansijski... JoÅ¡ jednom hvala! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 Ево ти заменÑка игла: http://www.lptunes.com/Stylus-for-ADC-100XE-cartridge-p/adcs0100xe.htm http://www.turntableneedles.com/ADC_c_24991.html http://www.pointe-de-lecture.com/pointe/adc_100xe_pointe_de_lecture_compatible_diamant_elliptique.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now