Jump to content


Mrezni LAN kabli za Yamaha AVR


toni67

Recommended Posts

Planiram da povezem Yamaha AVR 773 lan kablom na mrezu - SBB Cisko EPC 3925, potrebna mi je duzina od 20m kabla ali je problem sto Yamaha u svom uputstvu navodi da mora biti STP ne UTP kabli .Malo sam se raspitivao, ovaj STP iima bolju zaÅ¡titu od spoljnih uticaja(drugih kablova) ali ga je nemoguće naći u dužini koja je meni potrebna.Kakva su iskustva jer  se neko povezivao LAN kablom na mrežu i kojim  i da li bih smeo ako ne nadjem STP da stavim obiÄan UTP.Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

...mislim da je za obicne UTP tj. nezasticene kablove maksimalna preporucena duzina za "point to point" instalaciju oko 100m. Duzina koja je tebi potrebna (20m) ne bi trebalo da bude problem. STP kablovi su potrebni za postizanje velikih brzina (reda velicine 10GB/s), a sa obzirom da ovde to nije slucaj, obican UTP kabl ce raditi posao. Klasa kablova CAT6 je po dizajnu otpornija na "crosstalk" od nizih kategorija, tako da ako te brine mogucnost interferencije nije lose da uzmes CAT6 kabl.

 

...Yamaha koju imam je prikacena UTP CAT6 kablom od 5m na router i to ne pravi nikakve probleme. Inace nisam znao da je preporuka da se koristi STP.

Link to comment
Share on other sites

 1) Kabl od 20m ce da radi. Mozes da uzmes ili da ti naprave po meri, cimni Netiks ili Nebo ili tako nekog. Probaj i Kanibal.

 

 2) Preporuka je 100m zice ne kabla. Zica je upredena i ima korak uvrtanja, 100m Cat5E je 93m zice, Cat6A je krace jer je kabl vise "uvrnut"

 

 3) Preporuka je 100m zice, ali to podrazumeva do 5m tzv. "fly", ili licnastog kabla, vecina treba da bude "wall" kabl, punog preseka - koji je jako krt i neotporan, vec se ugradjuje u zid. 

 

 E sad, radice ti 20m bez problema, nije to 100m :D S'druge strane UPnP, DLNA i slicni protokoli nisu TCP vec UDP, nemaju re-transmit i podlozni su jitter-u, tako da je 20m dosta i bilo bi pametno da vidis da negde nadjes malo bolji Cat6A FTP patch kabl. :D

Link to comment
Share on other sites

@toni: Ti ne znas to. To sto "radi" muzika ne znaci da je perfektno. Osim ako nisi merio karakteristike kabla (a nisi), moguce je da je kabl u tolerancijama ali sa nekim sitnim problemima koji mogu da se odraze bas najvise na UDP saobracaj. 

 

 Razmisli da das par hiljada dinara za dobar SFTP Cat6A. 

 

@Zex: To je wall kabl. Ako ga pusti po podu pokidace ga za mesec-dva. 

Link to comment
Share on other sites

@nkrgovic

Imam 100-ak metara tog DRAKA kabla po celoj kuci i tako je mekan da ne poverujes i ako je puna zica.Kada sam radio mrezu po kuci bas ljudi iz NETIKSA su mi preporucili ovaj kabl umesto istog takvog licnastog!

Rekose mi da je puna zica mnogo bolja i veca joj je propusna moc od licne,a i lako se krimpuje sto sam i sam osetio jer sam sve sam odradio! :thumbsup2

Naravno kod mene niko ne gazi po tom kablu jer ide po podu uz zid.Tako da ne verujem da ce i njemu ici bas po podu posred sobe (mislim nije estetski). ;-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...