Jump to content


HQPlayer - koristi li ga (jos) neko, utisci?


gfx

Recommended Posts

Obzirom da redovno pravim image sistema, i da mi bas zbog toga (lako vratim sve u "prvobitno" stanje) svakojako softversko eksperimentisanje nije strano... 

 

- - - - - - - -

 

Pre nekih par dana pade mi na pamet da se malo ozbiljnije pozabavim jednim odavno preporucenim programom za pustanje muzike.

 

Program nije free, nije jeftin, prilicno asketskog je izgleda, ALI za razliku od (recimo) JPLAY-a koji kao trial secka, svaki cas prekida, i skrnavi svaki iole ozbiljniji pokusaj slusanja muzike, HQPlayer je 30 dana (free trial period) potpuno operativan, bez ikakvih "sakacenja", i u punom potencijalu docarava sve svoje "sposobnosti" reprodukcije razlicitih audio formata.

 

Ono sto je interesantno, je da vec "na prvu" (default podesavanja) zvuci drugacije od Foobar-a, i da meni licno nije jasno otkud te razlike, pogotovo u sirini i dubini zvucne slike (ono sto zovu 3D slika), sto se reflektuje i na sam "karakter" iste, gde SVE deluje nekako leprsavije, prozracnije, "svetlije"...

 

Naravno da je sve ovo gore ispisano jedan cisto subjektivan utisak, pa me zato i zanima da li je jos neko odavde imao prilike da se poigra malo ozbiljnije sa ovim playerom, i kakve su impresije... ili je mozda jos neko voljan da ga instalira, proba, i ispise koju mudru po tom pitanju u ovoj temi.

Link ka programu: http://www.signalyst.com/consumer.html

Link to comment
Share on other sites

Da li si se igrao sa podesavanjima ili je sve difolt? Evo slusam uporedo sa voljenim foobarom i stvano mi na prvu deluje da je prostor malo bolji. Kao npr kad je struja dobra pa sistem lepo radi, ne znam da li tripujem ali mislim da cujem razliku. I ovo mi je super doslo, treba mi nesto (makar i placebo) u ovom zimskom neizdrzu. Hvala :)

Link to comment
Share on other sites

Pa pazi, "igram" se ja jos uvek sa podesavanjima, ali mi je bilo veoma interesantno to prvo slusno iskustvo sa default podesavanjima, pa sam ga zato i preneo ovde u par reci. Apropo podesavanja, ne znam da li si naleteo, ako nisi, dole je user manual link za ovaj program sa detaljno opisanim izmenama koje unosi svaka od ponudjenih opcija, tako da i to pomaze da se program konfigurise do tancina.

HQPlayer - user manual

Link to comment
Share on other sites

Na prvu loptu deluje pošteno - javno je i vidljivo ono što koriste da bi modifikovali zvuk. Na prvom mestu su razni filteri za upsampling. Pošto u prvoj aproksimaciji niko više ne koristi DAC od 44.1kHz, a svi slušaju 44.1kHz muziku, do upsamplinga mora da dođe. Ovde bar može da se menja i eksperimentiše sa raznim algoritmima, umesto da se prepusti DAC-u da to radi. Pozitivno je i što su u uputstvu objašnjeni svi parametri. Negativno je što su razlike veoma tanane, nije dan i noć razlika. Taman da se potroše celi praznici u eksperimentisanju, ko je voljan.

 

Pored ovoga nudi se i biranje algoritma za dithering, što bi trebalo da ima potrebe samo ako je 16-bitni output - i ti DAC-ovi su već otišli u istoriju.

 

Meni zanimljivije deluje Convolution opcija, koja nudi da se primeni room correction. MeÄ‘utim da bi se to probalo treba imati dovoljno kvalitetan mikrofon za samo merenje, koje se inaÄe radi iz drugog softvera. BIlo bi zanimljivo da se neko poigra sa ovim.

Link to comment
Share on other sites

Probaću ja ovih dana oko praznika pa javljam utiske. Pre par dana sam isto tako isprobao JRiver (bio na Foobar do tad) i razlika je tolika da sam ostao u neverici. ZnaÄi daleko van svake placebo granice, daleko viÅ¡e sitnih detalja, bolji vokali, teži bas. ÄŒak je i devojka stalno u fazonu, wow ovo pre nisam Äula, iako se uopÅ¡te ne tripuje da juri razlike. Tako da sam sada Ävrst vernik u to da su razlike meÄ‘u plejerima znaÄajne jer sam i sam zaprepašćen ovim. Stvarno mi se deÅ¡avalo da daleko manje razlike Äujem izmeÄ‘u razliÄitih CD playera, DVD playera...

Link to comment
Share on other sites

A jel nalazite pirate i torente ili pricate o kupljenim plejerima?

Uz malo gimnastike, ne treba ti ni pirat, ni torrent da bi ovaj program mogao nesmetano (i bez placanja) da koristis na duze staze. Valjda i za tako nesto moze da posluzi pravovremeno napravljen image sistema? ;)

Link to comment
Share on other sites

Ubedjenje nisam nigde izrazio.

Ne znam nista a ne znas ni ti. Bez ljutnje, ali tako ti je to.

 

Nema ljutnje, tipiÄan ajnÅ¡tanovski stil rasprave, i sam ga Äesto koristim da obesmislim stvari. ;-)  Ipak, to nema nikakve veze sa Äinjenicom da jRiver na mom kompu i sistemu zvuÄi daleko bolje (ili da budem maksimalno politiÄki korektan - totalno drugaÄije) od Foobara i svi su dobrodoÅ¡li da Äuju uz pivo ili dva.  :wave2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Skinuo juÄe ovo da isprobam. Nisam se puno zadržavao, probao nekoliko varijacija i sve mi zvuÄi blago umekÅ¡ano i manje definisano nego kada Å¡aljem direktno na DAC. A i sam player mi je nekako ružan i kod mene ima solidan delay na komandama.

 

InaÄe, jedna zanimljivost. Do skoro sam sluÅ¡ao sa Audigy 4 i zvuk je bio jRiver >>> Foobar >> Aimp3. Razlika jako primetna iako na svima Å¡aljem na output isto Å¡to je na inputu, putem Wasapi-a. MeÄ‘utim, sada sa Dragonfly sva tri sviraju identiÄno, ili da budem precizniji ja ne mogu da ih razlikujem. Å ta je to pravilo toliko primetnu razliku kod zvuÄne a nema ni najmajeg efekta kod USB DAC-a, bem li ga.  :nerd

 

Ostajem na jRiveru jer za sada jedini automatski prilagoÄ‘ava output inputu, pa ne moram ruÄno da Å¡altam samplerate da bih uvek imao direct path.

Link to comment
Share on other sites

Ostajem na jRiveru jer za sada jedini automatski prilagoÄ‘ava output inputu, pa ne moram ruÄno da Å¡altam bite i herce da bih uvek imao direct path.

 

 

I Foobar radi istu stvar, biti ti nisu bitni, Äak je preporuÄljivo staviti najviÅ¡e, samo za herce brini. A ovo će biti neka dodatna obrada kartice oÄigledno, ako nije bio placebo. Creative i Asus kartice imaju interni clock od 48kHz, WASAPI im ga ne menja, samo ASIO može.

Link to comment
Share on other sites

Znam za bite, vladam teorijom :), oni su mi na max uvek. Nije bio placebo, odliÄno znam kolika je njegova moć ali to sa Audigy 4 stvarno nije bio sluÄaj. Ono, dovoljno ti je 15 sekundi poÄetka pesme da na slepo odrediÅ¡ koji je player.

 

Vidiš, nisam skontao da Foo isto može to jer sam više gledao da se vratim na AIMP, on mi je srcu draži.

Link to comment
Share on other sites

Moze neko ukratko da objasni kako najbolje podesiti Jriver, nabacio sam ga pa malo da testiram.

 

jRiver je kod mene automatski bio odliÄno podeÅ¡en, tj. koristio je WASAPI driver. U Device Settings Äekirano "open device for exlusive access", bitdepth ostavi automatic i jRiver će koristiti maksimalni bitdepth koji podržava tvoj DAC, to je ujedno i najbolje reÅ¡enje. Buffering ostavi tako kako je ako zvuk ne secka i ne pravi probleme. Ako je sve kako treba, kada pustiÅ¡ pesmu, na desnoj strani seek bara postoje 3 ikonice: repeat, shuffle i treća koja ima simbol ekvilajzera i pokazuje parametre ulaza i izlaza signala, ona svetli plavo kada je postignut direct path tj. kada se u signal ne unosi nikakva obrada od strane samog player-a, to znaÄi da je samplerate inputa i outputa isti, dok je bitdepth uvek maks koji ti DAC podržava, npr. 24bit.

 

DSP & Output format opciju diraÅ¡ samo ako puÅ¡taÅ¡ fajl većeg sample rate-a nego Å¡to ti DAC podržava, npr. maks mu je 192 KHz a ti puÅ¡taÅ¡ muziku sa većim sample rate-om, tada možeÅ¡ da odabereÅ¡ koji resample će jRiver da odradi. Generalna preporuka je da uvek radiÅ¡ resample takav da kada podeliÅ¡ input/output imaÅ¡ ceo broj. Npr. 384 spuÅ¡taÅ¡ na 192, a 352,8 na 176.4 itd. 

Link to comment
Share on other sites

Ako se puÅ¡ta fajl 16/44.1 dok plejer koristi maksimalni podržani bitdepth DAC-a koji je verovatno 24bit, output neće biti isti kao input - ma Å¡ta na tom plejeru svetlelo.

 

Jeste da teoretski nema razlike kada se na 16bit dodaju nule do 24bit digitalne reÄi, ali u praksi nastaju problemi poput ovoga:

 

 

 

InaÄe, jedna zanimljivost. Do skoro sam sluÅ¡ao sa Audigy 4 i zvuk je bio jRiver >>> Foobar >> Aimp3. Razlika jako primetna iako na svima Å¡aljem na output isto Å¡to je na inputu, putem Wasapi-a. MeÄ‘utim, sada sa Dragonfly sva tri sviraju identiÄno, ili da budem precizniji ja ne mogu da ih razlikujem. Å ta je to pravilo toliko primetnu razliku kod zvuÄne a nema ni najmajeg efekta kod USB DAC-a, bem li ga.  :nerd

 

 

 

... odnosno tihi fail-back na DirectSound.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...