Jump to content


Najvece zablude u hi - fi - ju pa i sire


suca77

Recommended Posts

  • Replies 743
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A Å¡ta nije teorija? Da je vrhunski digitalni ureÄ‘aj bolji nego vrhunski analogni? Na osnovu Äega? Osciloskopa? Kompjutera?

I ko je to dokazao da se bolje Äuje jedno od drugog? I kako? Pomoću etalonskih vrhunskih "zlatnih" uÅ¡iju?

Dajte bre ljudi, mlatite praznu slamu i poredite neuporedivo. Nema boljeg, ima samo drugaÄijeg i onoga Å¡to se nekome viÅ¡e sviÄ‘a, a to Å¡to neko misli da je neÅ¡to bolje samo zato Å¡to ureÄ‘aji kažu da je to bolje, neka sluÅ¡a ureÄ‘aj, ja sluÅ¡am ono Å¡to se meni sviÄ‘a.

Naravno, mogu se, uslovno reÄeno, "porediti" (ako neko baÅ¡ hoće da poredi) samo i iskljuÄivo sistemi otprilike iste cenovne kategorije, poÅ¡to će vrhunska digitalija sigurno da odere solidnu analogiju i obrnuto.

Nauka greÅ¡i, ali je takoÄ‘e i u pravu za stvari koje mogu da se dokažu. Kao Å¡to je sluÄaj s ovim. Isto tako nijedno istraživanje nije naÅ¡lo zlatne uÅ¡i. Koje magiÄno Äuju, van spektra naÅ¡eg sluha. Nyquist-Shannon teorema je napravljena, da apsolutno pokriva ljudski sluh, i malo iznad, jer ne postoji perfektno uvo. Na osnovu toga je raÄ‘en CD standard, dakle maksimum naÅ¡eg sluha. Ono Å¡to je problem u prihvatanju je naÅ¡ mozak, koji voli da nas obmanjuje i da negira Äinjenice, kako bi potkrepio svoja uverenja. Iako proces treba da je obrnut. Nismo maÄke, nismo slepi miÅ¡evi, nismo kuÄići.

NaÅ¡ sluh je bedan u odnosu na neke druge životinje. Ali ga dižemo u nebesa. Iako nam je primarno Äulo vid za okolni svet.

Link to comment
Share on other sites

Poenta je u tome Å¡to uopÅ¡te nije teorija, nego nauÄna Äinjenica.

 

I pare nisu merilo kvaliteta u svakom smislu, s toga Å¡to neÅ¡to može da se meri cenovno ne znaÄi niÅ¡ta. Kao Å¡to Beats sluÅ¡alice koÅ¡taju boga oca u odnosu na kvalitet, jeftinije briÅ¡u pod s njima.

 

 

Poenta je da nauÄna Äinjenica ne postoji bez teorije (strogo govoreći, hipoteze) koja će da je interpretira, kao ni bez nauÄnog (meta) jezika u kojem su definisana pravila korespondecije izmedju opÅ¡tih i empirijskih iskaza kao i forma samih empirijskih iskaza.

 

 

I, dajte, ljudi, Äitajte prethodne postove.

Ovde kao da svi samo Äekaju polupriliku da iznesu svoje davno pripremljene reÄenice, dok zadovoljno cokću jezikom

Link to comment
Share on other sites

Pre nego Å¡to poÄnemo da ignoriÅ¡emo nauku, i odbacujemo je. Setite se da je nauka i donela gramofon, da je to nekada bio vrhunac tehnologije. KljuÄna reÄ "nekada", proÅ¡lo vreme.

S toga treba da se razjanse neke stvari. Gramofon i ploÄe, su inferiorne. Niko time ne kaže da ne treba da se sluÅ¡aju ili da to ne valja. I da se odvoji mogućnosti formata i korišćenje istog.

Niko ne spori iz digitalije, a ako i spori budala je. Da ima Å¡arma u ploÄama i tome kako zvuÄe. Ali to ne znaÄi da sada treba da joj se daju tehniÄka svojstva koja nikada nije imala, i da sada ima superiorne mogućnosti.

Link to comment
Share on other sites

Žališ se što smo obrisali sliku one prsate pevaljke??? Mislim stvarno, izvini što smo ti ugrozili slobodu govora.

 

Konstatno trolujeÅ¡ temu, ako nećeÅ¡ da uÄestvujeÅ¡ u akciji, zaobiÄ‘i temu.

 

Ljubo, oupste nisi u trendu, a i obavesten si kao Kostunica. Pa prsata umetnica, tj. njena fotografija krasi jedan od skolskih udzbenika (mozda bas ta koja je zablistala na forumu).  :ruganje

 

edit: tek sam kasnije video da je postavljac opskurne fotografije vec prokomentarisao ovo sto navodim, pa se izvinjavam na dupliranju komentara.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da su CDP-X7esd i Technics gramofon priblizno ravnopravni takmaci. Imao sam svojevremeno CDP-X77es i u isto vreme slican Technocs gramofon, pa pricam na osnovu tog licnog iskustva.

 

Priblizno bi bila dobra kvalifikacija - kao sto je Kuja napisao, gramofon u tom trenutku predstavlja zrelu tehnologiju, dok se reprodukcija CD-a uveliko razvija - u konkretnom slucaju, DAC deo je sasvim korektan, ali korisceni dekoder i digitalni filter "ceka" barem jos 10ak godina do postizanja "punog potencijala". Klokovi su u slicnoj situaciji. 

 

No, zato sam se i osvrnuo na SH cenu - ona je ovde merodavnija u odnosu na prodajnu, posto je u tom periodu "dobra" digitalija poprilicno kostala.

Link to comment
Share on other sites

Da dokumentujemo?

Slika koju sam ja okacio, posto je izbrisana, je bila upravo ova iz udzbenika.

Poslednji komentar na tu temu, prezalio sam vec, bitno da je prouzrokovala neki veseli odgovor!  ;-)  :thumbsup2

 

Dosta tih Akai-ja se naslo na oglasima u poslednje vreme.. 

Sony i Cantana su sasvim dovoljni, za to sto se planira.

 

P.S. Ne citirati post iznad. :P

Link to comment
Share on other sites

Ja b' se fokusir'o na TeÄu i Sokija.

 

Nego, Beat, je l' to ovaj plejer?

 

http://www.thevintageknob.org/sony-CDP-X7ESD.html

 

http://app.audiogon.com/listings/cd-sacd-players-sony-cdp-x7esd-hi-fi-cd-player-2014-01-06-digital-45429

 

Ala je lep. Voleo bih da posedujem neki takav.

 

ÄŒitam sad o njemu, i, mada slabo poznajem CD plejere (imao sam samo jedan, kratko), Äini mi se da je ovo sprava baÅ¡ onakva kako  ja zamiÅ¡ljam solidan digitalni izvor: smiren, malo topao zvuk, jasan i lepo artikulisan. PoÄinjem da verujem da je Sony favorit u nastupajućem, sudbonosnom, okrÅ¡aju.

Link to comment
Share on other sites

da ucinite susret jos zanimljivijim, mozda ste mogli od nekoga namaci modifikovan cd akai 79 ( od strane Impulsa ), ima toga, i cisto ga malo uporediti sa cantatom...

mislim da bi se i tada razbile neke zablude

Davno ne videh vece preterivanje.Mislim,Cantatu nisam slusao ali ipak od tako skupe sprave moram da ocekujem mnogo vise nego od modifikovanog Akai-ja.Mislim da cak ni Dejan nije planirao da mu se apgrejd poredi sa 6000-7000 skupom spravom,ko ga poznaje zna i koliko je skroman(vise nego sto treba) i realan.Bio je modifikovani akai kod mene i nema sta da trazi u bas tako visokoj klasi uredjaja zvucno,dobar je ali na dosta toga imam i zamerku.Ne kazem da nece nadsvirati lako neki plejer od 1000E(sto mu je sasvim dovoljna pohvala),pa mozda i mnoge ali tako skupa sprava mora da ga znacajno nadsvira ili je totalni promasaj.Poredjenje sto da ne,ja sam uvek bio za direktno poredjenje u istom sistemu,ali ocekivanja ne treba da budu tako preterana.

Link to comment
Share on other sites

Da dokumentujemo?

Slika koju sam ja okacio, posto je izbrisana, je bila upravo ova iz udzbenika.

Poslednji komentar na tu temu, prezalio sam vec, bitno da je prouzrokovala neki veseli odgovor! ;-):thumbsup2

Dosta tih Akai-ja se naslo na oglasima u poslednje vreme..

Sony i Cantana su sasvim dovoljni, za to sto se planira.

Mogao bih ja, mozda, da ponesem svoj phono? Da stvari ucinimo, makar, zanimljivijim protiv te Cantane? :)

P.S. Ne citirati post iznad. :P

Eh, šta ti je savremena škola. U moje vreme mogao si samo vime da vidiš iz Poznavanja prirode. :D
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...