Jump to content


Izgradnja sistema do €3000.


harts

Recommended Posts

  • Replies 268
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ne znam zasto ste toliko naskovili na Simu, ne znam ko je covek niti je bio u salonu.

Sto se tice one hifia i Darka, meni to ne bi smetalo boli me uvo za prodavca, bitan mi je sistem. Ali kada fali onih 10% da covek odluci dovoljno je da "ljubaznost" prevagne u toj odluci.

Sto se tice darka odma mu je sa vrata receno da njega cekamo i sav dijalog je bio okrenut ka njemu. Ni ja ne volim kada se prodavac puno mesa, ali pored tolikog najavljivanja darka mogao je makar da progovori sa nama 2 minuta i onda nas pusti da slusamo.

Na trazenje da se ukljuci linn kombinacija, necu da gresim dusu niti ga osudjujem bilo je nije to za vas. Da li zbog novca ili hifi strucnosti ne znam

Elem, molio bih vas da prestanemo diskusiju o prodavcima.

Ono sto me trenutno muci gde bi mi znacila vasa pomoc je akustika prostorije i pozicioniranje zvucnika.

1) koliko se gubi i da li se gubi na necemo ako zvucnici stoje na zidu?

2) sta jos moze da pomogne u sirenju i kvalitetu zvucne slike sem medjusobnog rastojanja zvucnika.

3) sta bi jos pomoglo da se dobije na detaljima i kvalitetu zvuka sem tepiha, namestaja, slika, zavesa itd.

4) posto nam je pala luda ideja da zvucnici mozda vise sa plafona zakceni u neke ispletene mreze sa naravno otvorenim prednjim delom i dobro pozicionirani koliko je to izvodljivo i da li da se odma klonim te ideje? Ne razumem se u akustiku, a to nam vizualno deluje kao najbolja ideja.

Sirina prostorije je cca 7 metara, najbolju zvucnu sliku sam dobio na nekih 4, 4.5 metara rastojanja zvucnika i jedno 3Ocm od zadnjeg zida.

Na tok poziciji zvucnici mogu ili da vise ili da idu na podnostojece stalke, prihvatice se najbolje resenje.

Ako smanjim rastojanje, kako bi mogli regularno da se nakace na zid, kako bih mogao da poboljsam zvucnu sliku?

Postavici vam neke slike prostorije i improvizacije kako bi zvucni stojali, tj kako zvuce trenutno najbolje. Nismo kupovali jos stalke do ne zakljucimo kako se zvuk dobija najbolje.

P.S. Ako je neko strucan i volja iz ns-a da pomogne, rado cu ga ugostiti i poslusati savete sta je najbolje za zvuk.

Dobijeni zvuk je trenutno na 50-60% od onoga u AV Impulsu, mane su stolice kao stalci, praznina prostorije, plocice, velicina prostorije, usb kabel od 200din, ne usviranost, jeftiniji kablovo za zvucnike, i mozda losije ubodene produkcije pustanih pesama.

Izvinjavam se na greskama, kucam sa telefona..

post-31198-1420408335,54_thumb.jpgpost-31198-1420408359,82_thumb.jpgpost-31198-1420408370,1_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ono sto me trenutno muci gde bi mi znacila vasa pomoc je akustika prostorije i pozicioniranje zvucnika.

 

Ðко Ñу ти прцољци од звучника коначно решење за толики проÑтор никаква акуÑтична обрада неће помоћи.

 

Link to comment
Share on other sites

@ harts

Da li ste prilikom kupovine u obzir uzeli velicinu prostorije? Ovo na slikama deluje ogrmno, dosta vece od sobe u AVImpulsu. Ne izgledaju mi da mogu pristojno da napune toliku sobu zvukom.

Nisam slusao pomenute zvucnike, ali sa slika mi tako delije.

Nadam se da gresim...

Link to comment
Share on other sites

Prostorija ima 35m2 ide u slovo L, gospodin iz av impulsa je rekao da moze da garantuje da ce ispuniti, tacnije taj prvi deo gde sedi slusalac na garnituri udaljenojn cca 3m. U svakom slucaju je rekao da se zvucnici mogu zameniti za floorstanderse ako bude problema. Ako se ustanovi da su mali, to cemo i uraditi. Voleo bih da neko iskusniji poslusa kako to zvuci.

Link to comment
Share on other sites

Ðко Ñу ти прцољци од звучника коначно решење за толики проÑтор никаква акуÑтична обрада неће помоћи.

 

Uze mi reÄ iz usta.....

stoN je bio brži.

Link to comment
Share on other sites

Stari model 3i,sa izobarik tipom rada bas jedinica sam slusao u jos dosta vecem prostoru i dosta su se bolje snasli od Spendorovih floarstandera tako da nisam preterani pesimista,ali ni optimista jer ovo ipak nije ni blizu zvucnik tog nivoa.Taj pomenuti izobarik sistem rada stvara isti (realan) efekat kao da je zvucnik  duplo vece zapremine.Neat je jedan od retkih proizvodjaca koji koristi taj sistem rada i steta sto nije odabran neki zvucnik tog tipa.Dileru valda nije interes da proda nesto neadekvatno,pa da ima zadovoljnu musteriju u salonu,a nezadovoljnu kod kuce.Ostaje i opcija koju je ponudio,ali ja bih pre isao na odlican standmount pomenutog tipa rada nego na neki malecki floarstander koji opet nece biti dovoljan za 35m2.Moj predlog je da se zvucnici ne stave bas ispod prozora.Pozicioniranjem moze da se uradi dosta.

Link to comment
Share on other sites

Meni sa slika kao najveći problem deluje što je prostorija prazna. Čuje li se eho kad se govori? Jednostavan test je i da se pljesne rukama. Trebalo bi da bude bolje kad se dodaju police sa knjigama, još nameštaja, tepih, zavese, ako su uopšte u planu.

Link to comment
Share on other sites

Тек тад прцољци а и Diamond 9.1 неће поÑтићи адекватно озвучење оÑим ако Ñе не Ñлуша Ñа 1,5м.

Link to comment
Share on other sites

Harts, skini te najlone sa namestaja, ubaci koji cilim, stazu, na zidove slike, police, uglavnom dodaj jos namestaja. Soba je previse prazna. Zavese na prozore. Jedino sto valja je taj plafon, a oblik sobe nije tako los.

 

Msm da je velicina kutija isuvise mala za toliku prostoriju. Ako nista od ovog gore ne pomogne, ja bih isao na vece kutije ili dodatak subwoofer-a (jedan ili vise, btw ja ih imam u sobi 5 i nije previse).

Link to comment
Share on other sites

Problem, uslovno reÄeno, je plafon. Medjutim, akustiÄki tretman, ako bude potreban, a i mijenjanje zvuÄnika tek kad se unese kompletan mamjeÅ¡taj i soba sredi za život.

Sve prije toga je trošenje vremena i živaca.

ZnaÄi, opremite prostoriju za normalno funkcionisanje, pa tek onda hifa. Sam si već pomenuo, tepih, zavjese, slike, police itd.

Link to comment
Share on other sites

A onda, heh, fino pozicioniranje zvuÄnika, polica, kablovi...

Ako će zvuÄnici biti na zidu duže vremena, trebali bi razmisliti i o zvuÄnicima koji su za to namijenjeni, da se kaÄe na zid. Ima ih priliÄno dobrih i sa oslikanim grilovima i jako zanimljivih. Moguće i da se zvuk toliko svidi da ostanu i kao trajno rjeÅ¡enje.

Link to comment
Share on other sites

Slazem se, tako je jedino i logicno da se nesto uradi.

 

Da bi zvucnici uposte poceli da sviraju potrebni su im stalci, sta mi vi predlazete?

Zelja je da se zvucnici okace na zid ili da vise sa plafona radi male dece, makar dok ne odrastu.

 

Zid iza zvucnika je sirine cini mi se 2.4m pored njega su veliki prozori levo i desno, kompletna sirina zida je 7m, mozete videti na slici kako to izgleda.

Na taj zid od 2.4m ce ici i televizor, za sada se pokazalo da je tih 2.4m nedovoljno siroko da bi se dobila kvalitetna zvucna slika, tako da ostaje da se zvucnici okace na plafon.

 

Sta je najbezbolnija varijanta i koliko je ona losija od podnostojecih stalaka?

 

Naravno bez onih resenja tipa nauciti decu da ne diraju.

Link to comment
Share on other sites

Jel ti ozbiljno mislis da kacis zvucnike na zid, ili plafon?

 

Mislim, ja bi razumeo da planiras sve ti sto si pokupovao stavis u neki klub, ili kafic, za sta bi takav nacin kacenja i bio primeren, ali dnevna soba...   :nono

 

Kako uopste mislis da pozicioniras zvucnike?

 

Koliko da ih priblizis ili odaljis od zida, koliko da ih medjusobno odaljis, gde je prava pozicija u odnosu na bocne zidove, kakve nosace planiras da stavis, koliko ce oni sami da vibriraju (sto zavisi od duzine "kraka", a to opet zavisi od preporuke po pitanju odaljenosti zvucnika od zida iza njega), a koliko da prenose vibracije na podlogu na koju su okaceni... koliko od poda planiras da postavis "referentnu osu" zvucnika (na koju visinu), itd, itd...   

 

Pitanja vezana za problematiku kacenja na plafon BOLJE da ne pocinjem...

 

Svako pomeranje u prostoru (gore-dole, levo-desno), NOVI PAR RUPA, jel?  Interesantno...

 

Generalno gledano, ne razumem odakle ti poriv da kupujes uredjaje ovog cenovnog ranga a da pri tome svesno ides na ovako skrnava resenja po pitanju postavljanja u prostoru. To jednostavno NECE VALJATI.

 

Na takav nacin taj setup se NIKADA nece cuti kao kod Sime, i nemoj uopste da se cudis, i pitas zasto ;)

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Strpi se do usviravanja.

 

Teško mi je da poverujem da je razmak od 4m idealan.

 

Ne znam Å¡ta se kod nas nudi od ozbiljnih stalaka, ali treba ići na provereno. Odoka pravljeni, po sistemu Ävrsto i teÅ¡ko, mogu ozbiljno da omanu.

 

Za poÄetak se treba kloniti radikalnih koraka. Svoju decu sam urazumio bez ikakvog nasilja. DopustiÅ¡ im da priÄ‘u, pipnu, objasniÅ¡ objaÅ¡njivo i vrlo Äesto deluje. Kod sasvim malih deluje dresura. No, u to neću da se meÅ¡am. Ako baÅ¡ ne ide veÅ¡aj na zid. LoÅ¡ije će biti sigurno, ali može biti zanimljivo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...