Jump to content


Kraj Fotelja sistema


Bujodrag

Recommended Posts

Nije me bilo na forumu više od godinu i po dana, sistem je prošao kroz neke promene, pogledajte

 

DSCN1722.JPG

 

 

ZvuÄnici su Rogers LS7. Kupio sam ih krajem decembra proÅ¡le godine jer sam oduvek želeo da Äujem taj Äuveni BBC zvuk. Ideja mi je bila da ih sluÅ¡am neko vreme pa da ih prodam na leto, da zavrÅ¡im Zeonire i napravim subwofer za koji sam već bio nabavio odliÄne Isophon drivere od 12 inÄa.

 

Medjutim, posle nekog vremena sam odustao od toga i reÅ¡io da zadržim Rogerse. Ne toliko zbog zvuka, koji je odliÄan, koliko mi se svidelo da u sobi viÅ¡e nemam nezavrÅ¡ene kutije od medijapana već lepo furnirane zvuÄnike klasiÄnog, oldschool izgleda. I sama ideja da leto provedem, opet, sklapajući kutiju za sub uz neizbežno viÅ¡emeseÄno testiranje i uklapanje je izgubila na privlaÄnosti. U februaru ili martu sam nabavio i Parasound D/AC 1000 i to je bilo to, sve se lepo uklopilo. Od tada ne želim da bilo Å¡ta menjam, osim zvuÄnica, kad se istroÅ¡e.

 

Rogers LS7 je, moram se pohvaliti, odliÄan zvuÄnik. Pre svega, "sredina" je odliÄna, baÅ¡ kako legenda kaže o svim tim BBC inspired zvuÄnicima. Visoki su malo tamniji ali nikako mutni pa sam se brzo navikao na to, i Äak, zavoleo. I bas je dobar, dovoljno moćan da ispuni sobu. Nema ni traga basreflex prizvuka.

 

DSC_0749.JPG   DSC_0744.JPG  DSC_0345.jpg

 

 

ViÅ¡e o njima možete proÄitati ovde

 

 

Parasound D/AC 1000 je, bez mnogo problema, nadsvirao izvrsni DAC 7. OdliÄno se uklopio sa ostatkom sistema. Za moje potrebe je sasvim dovoljan, mada digitalija i dalje ne može da parira analognom izvoru. Ipak, taj jaz se sada primetno smanjio.

 

DSCN1790.JPG

 

 

 

Ostatak sistema Äine Lifeforce 55 klon, Stonhold NS10, Leach phono i Technics SL1200 MkII gramofon. Leach je prepakovan u jednu kutiju i sad radi samo kao MC Phono. stoN_Cold ga je prepakovao i napravio kućiÅ¡te za baterije

 

DSCN1646.JPG

 

DSCN1647.JPG

 

 

Gramofon je dobio KAB TD1200 kadicu za dampiranje ruÄice, ali, za to ću otvoriti posebnu temu. Fenomenalna spravica, must have za svakog ko vozi Technics SL 1200.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Bujo, Äestitam sistemski, sve sjajno izgleda! Uživaj u lepom sluÅ¡anju.

Vizuelno - sistem bombona. Jedino što vidim da bi u tom smislu ovde ulepšalo prizor su neke lampe (linijski preamp za digitalnu muziku?) koje tinjaju toplu svetlost, ali pretpostavljam da si i to probao. Prosto mi slike ambijenta automatski u glavi stvaraju i lampaski uredjaj iako ga ne vidim.

Jedno pitanje oko zvucnika: na jednoj slici se ispod zvucnika vide delovi podloski (spajkova?), zanima me sta je to? Ako je spajk, da li je zvucnik "naboden" ili je u pitanju neka metalna ravna podloska?

Link to comment
Share on other sites

U medjuvremenu sam napravio joÅ¡ jednu policu za ploÄe, veću, ali nemam slika.

 

Tu je i fotelja, najvažniji element svakog sistema

 

Иако Ñам то Ñве видео уживо, чеÑтитка и од мене.

 

Срећа наша што има Ñамо једну фотељу................  :D

Link to comment
Share on other sites

wwweljko,

LiÄi, zaista.

Spendor BC1 (Äija je savremena iteracija Spendor SP 1/2r2) i Rogers Studio 1 su, manje viÅ¡e, isti zvuÄnici, radjeni po BBC specifikacijama. Rogers LS 7 je bio model odmah ispod Rogers Studio 1. Dakle, moj Rogers je mladji brat od tetke Spendora SP1/2r2 i Harbeth Monitora 40.1, iz vremena kad je Rogers bio glavni pravljaÄ BBC zvuÄnika.

Link to comment
Share on other sites

@trotter, 

nisam ja za lampe, mada bi Luksmanka volela. 

Nisu spajkovi nego neke debele mesingane podloÅ¡ke sa gumama na vrhu. Ako pogledaÅ¡ slike iznad, videćeÅ¡ ih na donjoj ploÄi stalka (sada bez guma) Skinuo sam gornju ploÄu stalka i zvuÄnik postavio direktno na stub, zbog visine. Umesto spajkova, stavio sam tri stara Å¡rafa sa okruglim glavama. Ta slika koju si zapazio je iz decembra ili januara. Ostale su, valjda, iz marta

Link to comment
Share on other sites

Иако Ñам то Ñве видео уживо, чеÑтитка и од мене.

 

Срећа наша што има Ñамо једну фотељу................  :D

 A joÅ¡ kada se izmeÄ‘u najavljene joÅ¡ jedne fotelje i one prve naÄ‘e krevetac i dubak, zvuk će dobiti na težini...jedno 3,5 kg. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Cestitao sam na pogresnoj temi pa sad moram opet.

Kutije su odlicne, za Swiss trziste, za bas refleks dosta tvrd zvuk, bubnjevi se cuju bas dobro i verno, tebi ce se to svideti naravno :)

 

Meni se svidjaju već godinu dana ;)

Bas i nije toliko tvrd, već iznenadjujuće suv za bas reflex kutiju. Ne baš toliko suv kao kod Zeonira, ali, zato ga "ima više".

No, kod ovih zvuÄnika ono Å¡to starno valja je sredina, smirena, jasna, dinamiÄna i taÄna, a to je sve Å¡to mi treba. Mogao bih da živim i bez basa i bez ultra-super-soniÄnih detaljÄića. Srećom, ne moram. 

 

Ono Å¡to sam dobio sa Rogersima, Parasoundom i, naroÄito, KAB kadicom je vrlo tih sistem. Znate ono kad audiofili poÄnu da drve o tamnoj, tihoj, crnoj pozadini, o "tiÅ¡ini iza zvuka", o mirnom prostoru u kojem se, je l' te, jasno ocrtavaju instrumenti, e tu tiÅ¡inu sam dobio. I to je jako dobro :D

 

NiÅ¡ta ne Å¡trÄi, niÅ¡ta ne fali, niÅ¡ta ne menjam

Link to comment
Share on other sites

..... za Swiss trziste......

 

Nisu bile namenjene naroÄito za Å vice, ta priÄa je, verovatno, nastala zbog birokratskih trikova koje su koristili da spasu Rogers firmu u trenutku kad je, praktiÄno, bankrotirala. Trik je bio vrlo uspeÅ¡an

 

"As an aside note, the "Swisstone Electronics Ltd" markings on the casting - I was never 100% sure of the exact relationship between Rogers and Swisstone, but thanks to a unique and fascinating article detailing some of the history of Rogers written by Brian Pook (MD of Rogers 1976-1982), I now know for sure what happened. Basically, Rogers went bust, but the decision was made to relaunch the company - even attending the auction to buy back items that the bailiffs had only just taken away! They needed to be an actual company to do this, so bought "Swisstone Electronics" for this purpose. As far as I can tell, Swisstone was just a vehicle, set up previously and left, awaiting a buyer. I don't understand many aspects of business, so as unusual as this might seem to me, it's quite probable that this is a fairly common practice."

Link to comment
Share on other sites

Kraj?! Tek si poÄeo. Fat Lady se tek zagreva, a AnuÅ¡ka tek Å¡to je prosula ulje Pojma ne znaÅ¡ joÅ¡ kol'ko te stvari Äeka.. ihhh, zavidim ti

 

To jeste istina, već sam poÄeo da proklizavam 

 

A, tvoj sistem je toliko izrastao da nisam ni smeo da komentariÅ¡em. Par puta sam sa Alexandrom bio blizu pokuÅ¡aja da zapoÄnemo pripreme oko poÄetka usaglaÅ¡avanja  dogovora da se zapoÄne organizacija preliminarnog ispitivanja mogućnosti da dodje do sporazuma formiramo plan puta do Vrbasa, no, jbg, jurnjava na sve strane, mnogo toga se izdeÅ¡avalo. Ali, ne odustajemo :)

 

'Si vid'o Å¡to imam klamp za gramofon? Fenomenomenomenomenalan!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...