Jump to content

Recommended Posts

Posted

Merio sam to kod sebe u sobi, davno još,  na 1m (plava), na 1m sa maskom (crvena) i na 2,5m (zelena) na mestu slušanja bez maske. Pad visokih je oko 3dB, to je realno za sobu od 20m2 bez previše dampinga, a to kod tebe je po meni previše. Možda imaš puno više dampinga u sobi, veća je soba,  a i ovo je ribon sa hornicom, ne ponaša se isto verovatno ko taj tweeter klasičan dome. Zato i volim ribone izgleda. 😂

Merio sam i druge zvučnike, sa dome tweeter,  nikad nije bilo previše pada odziva. Kod mene soba diže bas puno, pa sam još izvukao zvučnike napred, koliko prostor dozvoljava da to smanjim. Merenje na 1m pokazuje rupu, znači neku jaku interakciju sa sobom na 52Hz, toga nema na 2,5m al zato ima drugih stvari. Što se maski tiče, na merenju ne pokazuju previše uticaja, ali zato je zvučno dosta lošije pa ih ne koristim. Možda treba platno da zamenim.

Vifa odzivi.jpg

Posted

Nisam mladunče, al čujem toliki pad (7db) na 10k sigurno. Imam i omladinca šišmiša, kao kontrolnu grupu. 😂

Jasno je meni zašto se to dešava fizički, kako opada frekvencija damping je sve manje efikasan, refleksija je sve više, visokotonac je usmereniji kako raste frekvencija,  i onda se sabiranjem svega dobije taj tilt ka visokim i brdo na basu. Samo kažem da je to nekako mnogo na 2,3m. Rekoh merio sam i druge zvučnike, i kod sebe i kod drugih, i nikad nije bilo 7db pada u odnosu na srednje frekvencije. Mislim da je problem u tom tweeter-u, video sam na ASR merenja. Nije isključeno da se dobro uklapa sa elektronikom, takav kakav je. Obično se to i juri, da sve zajedno bude dobro.

Posted

Uzmi u obzir da on ne meri na osi zvucnika, sa full toe-in-om - vec onako kako je podesio da njemu odgovara. Dodatno, ti jeftiniji merni mikrofoni poput UMIK-1 nisu bas precizni na visim frekvencijama - primarna namena im je nizi deo spektra.

Posted

Pa ima raznih uzroka zašto se tako pokazuje na merenju. Može biti i do mikrofona, odnosno pre do PC ja kojim se meri. Ja sam imao problema sa integrisanom karticom na laptopu, na visokim prvenstveno, pa sam zato uzeo eksternu koju kalibrišem. Nemam kalibrisan mikrofon, pa sam napravio jack sa tri kapsule. Odstupaju po 1db recimo, što je prihvatljivo. 

Posted

Novi Magico S5 iz Stereophile review-a koji je radio JA u svojoj sobi - Magico inace ima balans malo pomeren na gore.

Na osi - "lenjir":

0825-MAS5fig3-600.jpg

MLP - novi model (crvena) vs stari model (plava)

0825-MAS5fig6-600.jpg

Posted

On ima mnogo veću sobu, verovatno dampiranu dobro, veće rastojanje do zvučnika i to je dome tweeter. Znači realno deluje. U odnosu na 1k recimo, gubitak je oko 5db na 10k. Novi model ima manji gubitak od starog, to je vidljivo. Merenje u osi na 1m je baš dobro. Bas je nisko odrezan, ne mrsi srednje, obzirom da ima dva basa i mora tako.

Sad pogledah i cenu, a bolje da nisam. 🤣🤣🤣

Posted

Inače, ovaj Epos po anehoičnim merenjima na netu je najmanje ravan od mojih proteklih četiri zvučnika. Ima povučenu sredinu na dole malo, kažu namerno. Ali kod mene u sobi ima najravniji odziv i prođe upravo kroz tu sredinu kao lenjir (nakošenost na stranu, to je svima isto).

KEF LS50, Platimon i Spirit Wind su kod mene svi malo više šetali po sredini iako je anehično na osi svima ravnije. Ovaj kao da je kompenzovan baš za moju sobu.

Posted

Što reče jedan moj drugar koji je inženjer zvuka, najsmešnije je kad sistem od 50 ili 100k eura ljudi mere mikrofonom od 50eura.

mslm nema nikakve veze sa aibo ovaj komentar, ali čest je slučaj da se koristi loš mikrofon. Soba svakako ima svoj uticaj, ali i usmerenje. Zato je i bzvz birati na osnovu specifikacija i merenja u fabričkim uslovima bez uzimanja u obzir sta soba donosi/odnosi. 

Posted

Ma nisu loši ti USB i drugi merni mikrofoni za sitne novce, njegov verovatno ima i kalibracioni fajl, znači bolji je od mog mikrofona od pre 15god. To su mizerna odstupanja u merenju. Nema veze pošto je sistem, tu je sve unutar 1db, osim zvučnika i sobe. A soba, to je po 10-15dB gore - dole na niskim frekvencijama.

Posted

Umik-1 ima dva kalibraciona fajla koji se vežu za svaki primerak po serijskom broju. Jedan je za vertikalni a drugi za horizontalni položaj mikrofona. Skinem, učitam u REW i nema tu vrdanja. U pitanju je ipak jedan običan frequency sweep, ne pričamo o snimanju muzike sa njim pa da dinamika, harmonici itd. igraju ulogu. Prosto, to je odličan alat za to za šta je namenjen.

Posted
18 sati ranije, Aibo said:

Pa da se nadovežem na ove misli, ne znam kakav je 7N u porđeneju sa većim bratom, možda nije jednako uspeo model, a možda mu nije legao sistem, pozicija, ili tvoja soba. Jer ako tebi CSS sa svojim vrlo jakim basom prija, šanse su da tako mršaviji zvučnik neće. Ali videćemo kako će ti se svideti 14-ke u ovoj postavci kod mene. 👍

Hvala na pozivu, radujem se da čujem prinove  u tvom sistemu👍

Ne znam kako bi veliki Eposi zvučali kod mene, čuo sam ih samo kod Dekija. Tamo su mi se svideli jer imaju sve što sam očekivao od takvih zvučnika. Ali, pošto nisam u tom platnom razredu 🤣🤣🤣, nisam ih detaljnije razmatrao. 

Posted

De me Filipescu nije podsetio u njegovoj temi, zaboravio bih da pomenem da i kod mene već neko vreme svira Eversolo T8 kao digitalni transport. Izvanredno čist i trodimenzionalan zvuk i bogat softver.

EversoloT802.thumb.jpg.6233b4536b450960a93c3d8b46604b2e.jpg

Posted

Узех га чим се појавио и више сам него задовољан. Hifi Rose 130 ме није толико дојмио. Визуелно сјајан, али звучно нисам убеђен да је бољи од Т8.

Пратим твој рад и далеко си догурао од ономад. Свака част!

Posted
4 sati ranije, Aibo said:

De me Filipescu nije podsetio u njegovoj temi, zaboravio bih da pomenem da i kod mene već neko vreme svira Eversolo T8 kao digitalni transport. Izvanredno čist i trodimenzionalan zvuk i bogat softver.

EversoloT802.thumb.jpg.6233b4536b450960a93c3d8b46604b2e.jpg

Nisam pazio na času, ako smem da pitam: da li imaš u planu testirati streamer DN Audia koji je sada bio na HiFiles show?

Posted

Kakav je T8 u poredjenju sa Rivo+/lineo psu?

Po netu a i tvojoj recenziji se provlaci da T8 ipak malo vise "udara" po visokim, a da su po ostalim stvarima slicni. Agresivne visoke bi bas gledao da izbegnem, da ne mora posle da se pegla niz lanac, dacovima, kablovima i ostalim.

Posted

Prvo bih rekao da su zaista odličan i jedan i drugi. Rivo+ i Lineo prave malo mekšu i topliju prezentaciju, koja je prostorno malo ravnija. T8 je čistiji i malo analitičniji, ali nije samo bezrazložno oštar, već odradi i nešto mračniju pozadinu po kojoj se repovi tonova bolje prostiru. Zato je osećaj virtuelnog prostora iza zvučnika povećan. Ja sam totalni fan tog efekta prostornosti, a zvučnici i pozicija sedenja mi dozvoljavaju da dođe do izražaja i zato je meni T8 bio jasan pobednik. Ne znam i ne mogu da tvrdim da bi se svi tako osećali i da bi to došlo do izražaja u svakom prostoru. 

Pritom sam jedno vreme pažljivo birao strujni kabal, tj. sam ga pravim pa sam birao žicu i konektore pojedinačno, koji su dodatno izrazili kvalitete T8-ice što se tiče prostora a pritom uneli više mase i gustine u zvuk od fabričkog kabla. Razlika uopšte nije mala i evo npr. skoro je kolega @_Naum mogao da čuje kod sebe kako to radi, a sa name u druženju je bio i kolega @Duka. Pa smo baš krenuli prvo od strimera i nekog finog kabla kod domaćina, a onda smo ubacili taj moj slagan baš po volji ovog uređaja. Mislim da je efekat izazvao osmeh.

Naravno, ja sam i za Rivo+ i Lineo isto tako izvlačio maksimum kroz selekciju kablova ali mislim da je maksimum koji može da se izvuče iz T8 prosto veći. 

1 sat ranije, zflazar said:

Nisam pazio na času, ako smem da pitam: da li imaš u planu testirati streamer DN Audia koji je sada bio na HiFiles show?

Iskren da budem, nisam ni obratio pažnju na taj strimer, tačnije nisam bio prisutan na ovogodišnjem sajmu jer se poklopio sa slavom u tazbini. Što se testiranja tiče, ja već neko vreme ne tražim ništa aktivno i vrlo retko iniciram kontakt sa proizvođačima. Novi i manji brendovi uglavnom kontaktiraju mene, zbog toga sam zatrpan sa više uređaja nego što mogu da isprobam i na svaki koji opišem jedno 2 odbijem jer ne mogu postići više a da se to ozbiljno posluša i poredi. Tek povremeno se iscimam da nešto nabavim baš za svoj groš.

Sa šakom domaćih proizvođača sam svega u par navrata imao kontakte i više ne želim da ih iniciram. Da ne ulazim u detalje, razlozi i nisu uvek isti ali se neki obrazci ponavljaju i ne želim da prolazim više kroz njih.