Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

On 13.5.2022. at 23:04, Aibo said:

 @ab Uvek prvo stavim kako je fabrika zamislila, pa podloške dodam kasnije, pa bambus, pa kombinujem oba da vidim šta od svega najviše leži. U ovom slučaju je najlepše leglo sa podloškama (malo utegnutije i detaljnije) i bez bambusa (malo utopli i zalije zvuk).

Питао сам јер сам по инерцији Hegel HD11, када сам га узео од претходног власника који је користио испод њега АРН попут твојих, наставио са коришћењем истих али изненадио се веома колико је све легло на своје када сам га “спустио” на његове ноге које иначе не уливају много поверења јер су од обичних гумених полулопта.

Један од битних аспеката је, поред одличног фокуса и реалног распореда инструмената, продужени тон који АРН некако утегне и издетаљише али и одузме нешто од музикалности.

Сада све више сматрам да га је фабрика ипак “тјунирала” према постојећем и да се звучна слика битно нарушава, без обзира да ли неко сматра на боље или горе, када се додају АРН. 
Насупрот томе, на преампу је супротно.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav. Interesuje me koliko je zapravo realno bolji sistem koji sada trenutno imaš od onoga sistema sa samog početka tvog puta kada si sve bio sredio i namestio?  Da li bi to bilo 2x bolje ili 3x.. itd ili to više ne bi mogao reći bez nekog A B testa?

Link to comment
Share on other sites

Smatram da se više uživa i doživljava fascinacija tokom slušanja, kada je slušalac manje slušno razvijen. Kako se sluh razvija i širi iskustvo u tom smislu, podiže se lestvica kritičnosti, pa se i količina endorfina zakasnelo luči... Posle nekog perioda, potreban je baš vrhunski nadražaj :) kako bi se doživela istinska fascinacija.

Želim reći da su naši sistemi uvek na dovoljno visokom nivou da fasciniraju razvijenost našeg sluha, pa je i zvuk naših sistema "uvek na istom nivou" iz našeg ugla. Neko sa strane naš sistem sluša sa različitog nivoa razvijenosti slušne percepcije i ne retko će iznositi sopstvene preference.

Sve je relativno/subjektivno.

Link to comment
Share on other sites

@Denny Uf, odlično pitanje ali vrlo teško se odgovara na njega. Neki moj interni osećaj je da je ovo trenutno daleko, daleko bolje. Zalepio bih ja lično i neki veći broj poput 5x koji je u mojoj glavi istinit ali ne postoji nikakva zajednička skala koja kaže šta je to ustvari 2x, 5x, 10x u HiFi... Pa ta moja procena uopšte ne mora biti realna za nekog drugog. Zavisi šta koliko vrednuješ.

Ono što mogu ovako opisno na brzinu da kažem je da uprkos malim zvučnicima ovo sada zvuči solidno energičnije i življe.  Onaj sistem sa početka u tim brzim promenama zvuka reaguje kao malo puniji i stariji čovek... a ovaj sada kao neko ko vežba borilačke veštine i zapet je kao puška. Npr. da slušaš kako neko svira bas gitaru, sada ćeš mnogo više da čuješ da taj zvuk stvaraju žice i da su to note koje sviraju neku melodiju, a ne neko stopljeno brundanje koje bi bilo na onom sistemu sa početka.

Pa npr. pevač će u istoj pesmi na onom sistemu sa početka da zvuči kao da je seo na TV komodu a muzičari seli oko njega na krajeve iste i svi su se zbili u kvadrat između zvučnika i do njihove visine. Na ovom sada kao da je pevač ustao, iskoraknuo ka tebi i lepo se čuje da je iznad visine samih zvučnika... a oni muzičari se svi malo raštrkali, jedan u stranu, drugi malo pozadi... sve je veće, življe, detaljnije a između njih ti deluje da zapravo postoji prazan prostor. A tek gašenje tona u vremenu koje sada postoji a na sistemu sa početka se bukvalno nije čulo, itd.

Zapisao sam se bezveze, takav sam jbg, ali u zavisnosti na šta se fokusiraš mogao bi da variraš tu brojku koliko je puta bolji od 2 do 10 bukvalno. Npr. za House i Trance jeste malo bolji ali ne mnogo, dok u smislu prirodnosti, ovaj sada može da trči krugove oko onog sa početka i izbaci iz snimka stvari koje se tamo ne bi ni naslutile da postoje. Ali pretvoriti to u broj oko kog bi se složilo više nas je muka. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Može naravno - rade mnooogo dobro čak i ovako neusvirani, a ima tu dosta pokretnih i nepokretnih delova da se slegne. Bez zezanja, ne znam odakle da počnem a da ne preteram sa hvaljenjem.  Za početak recimo da im LS50 nije konkurencija, ovo je drugi nivo prirodnosti zvuka. Zvuči realnije i življe, scena je veća, detalja jasno više ima ali se prirodno uklapaju.  Dinamika i lakoća sa kojom prolazi kroz nabacane momente a da ne deluje stresirano ni najmanje su takođe neuporedivi. Više je ljudi izrazilo sumnju u SS D9900 koji je navodno agresivan. Ovako kako ga je Jeff uklopio nema ni govora o tome. Zvuči transparentno, prirodno, odlično integrisano.... agresivan samo kad zatreba.

Za sada sam čuo dva para u dva različita sistema (od četiri koliko će uskoro biti dovršeno) i oba su ostavila baš jak utisak. Par članova foruma je imalo prilike da ih čuje i poredi sa ozbiljnijim kutijama od LS50 pa se možda još neko javi ako je voljan.

Svako od nas je inače imao neke svoje prohteve i izbore oko skretnice, ožičenja, konektora... tako da nijedan par nije baš potpuno isti u tim detaljima. Sam projekat je naravno ispoštovan maksimalno po pitanju zapremine, dimenzija, vrednosti skretnice. Kolega @SuperFi je nadgledao ceo proces pravljenja kutija za čiji kvalitet nemam reči. Jedna kutija ~17 kg. Evo jedne slike dok sam ih uljio na kojoj se vidi debljina prednje ploče, i malo iznutrica mog para pre ugradnje.

 

52233260257_a3606cc43d_z.jpg

52234525059_8c638e027b_z.jpg

52234525079_44811d97aa_z.jpg

Link to comment
Share on other sites

Evo i jedan REW/UMIK waterfall uhvaćen iz slušne pozicije u mojoj sobi.  Nepravilnosti u basu, kao i nazubljenosti u celom opsegu su posledica sobe i tipični su za klasičan životni prostor bez tretmana. Može to i mnogo gore. 😁 Takođe, ne dajte da vas bune blago različite boje jer su u pitanju dve instalacije REW-a zbog međusobnog razmaka merenja. 

KEF LS50

52235577744_d15807092e_z.jpg

Spirit Wind

52235298261_543eb5e727_z.jpg

 

LS50 udružen sa REL-om pruža sličan odziv kao SW na samcu, ali SW to odradi sa primetno više odsečnosti, agilnosti i pokretljivosti. 

Link to comment
Share on other sites

Solidan room mode na 41-42 Hz.

Zvuk nije malo "tanak" - ne naginje ka hladnom i "analiticnom"? Dobar deo opsega 60-130 Hz je u finom "minusu", a taj opseg daje telo / masu zvuku.

Da li bas ima dovoljan "udarac"? 60-80 Hz nosi najvise energije (mid)bass-a.

 

To verovatno nije samo do zvucnika, nego do interakcije zvucnici - soba. Moze se raditi na tome pozicioniranjem i zvucnika i mesta slusanja.

Link to comment
Share on other sites

Meni ne zvuči tako, ni najmanje. Znam da si ti ljubitelj strmijeg slope-a pa tebi možda bi. Svrati na pivo nekad pa proceni sam.

A ima i onog na šta je waterfall slep. Isto bi izbacio da je umesto Ai neki NAD M32 recimo... Ili da je umesto ovog R2R neki Topping. Zvuk bi bio jasno posniji a waterfall identičan. Vredi misliti i o tome.

Link to comment
Share on other sites

Verujem. Merenje moze i fino da prevari. Nijanse su u pitanju kad je dobar balans zvuka u pitanju.

Kod mene je trenutno i malo strmiji slope nego sto bih zeleo kod nekih snimaka, ali je uticaj na ostatak spektra takav da je to deo kompromisa. Dok sam jurio "savrsen" bas - gubio sam dobar deo nekih drugih stvari.

 

Hvala na pozivu. Rado bih popio pivo i poslusao zmajceka od sistema kad malo "usviras" kutije. Dogovaramo se i :cheers

Link to comment
Share on other sites

Pa rekoh da ne štedim na direktnom putu signala a svidelo mi se ono što sam o njegovom karakteru isčitao.

Za furnir šta da kažem, ja sam prost čovek i volim klasiku i orah... Ali ček da vidiš egzotiku na drugim parovima.

Link to comment
Share on other sites

Sve cestitke Srbo!

Ozbiljan projekat i finalna izrada. Kako sam cuo od drugara koji je slusao drugi zavrsen par, zvucni rezultat je zapanjujuc. 

Nadam se da ce biti prilike da se licno uverim u sonicne kvalitete, sistem ti je u poslednje vreme a posebno predmetnom promenom, znacajno odskocio od poslednjih postavki. Uzivaj :listen

 

Link to comment
Share on other sites

On 22.7.2022. at 17:03, Aibo said:

Par pridošlica.

Dva R2R DAC-a Musician Pegasus i Ladder Schumann. Oba odlična zvučno a ovaj drugi pogotovo.

52233920444_a29dc0776f_z.jpg

52234126970_b7716aa173_z.jpg

52233914319_922946ab64_z.jpg

I dugo u procesu izrade, ali vrede svakog potrošenog minuta - Spirit Wind by Jeff Bagby.

52233913769_61eb55fae1_z.jpg 

52234120655_31db67d9a0_z.jpg

52234120675_85bd4b8253_z.jpg

52233641251_3420e2d858_z.jpg

Боја је одлична. Надам се да још боље звуче. Јел то неки приватни пројекат или се покреће домаћа серија или како? Ко то ради и која је цена?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...