Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Похвале за систем и труд али ако неко тестира и оцењује уређаје, звучнике, хифи системе треба имати и референтно сређену просторију за звук. У супротном све треба узети са резервом јер се код једног тако уклопило.

Link to comment
Share on other sites

12 minuta ranije, nesone said:

Samo napred, postujem sta radis, pratim tvoju temu od pocetka. Bravo na svemu sto radis. Gledao sam te i na YT. Drago mi je sto si kupio AI. Sve pohvale, za domaci trend. I naseg pilota. Verujem da uzivas. Nastavi tako.

Jedino sto se ne slazem, je nasumicno postavljanje apsorbera. Ti kazes,

" Nije ni akustika baš raketna nauka."

Tu se bas ne slazem sa tvojim misljenjem. 

E to je sto nase sisteme dovodi do savrsenstva. Za tvoju zadnju recenicu nemam komentar.Ne poznajemo se. I samo reci koji Vuk? Hvala.

 

Hvala. Poštujem tvoje mišljenje ali što kažeš ne slažem se po tom pitanju akustike, a bilo bi realno i dosadno kada bismo se svi slagali. :lol: Ustvari, striktno školski gledano se slažem sa tobom... ali i dalje ne vidim šta je baš "smešno" u ovome što radim, a obajšnjenje sam već dao poduže.

A poslednja rečenica je trebalo da bude dovitljiva varijacija na čuvenu narodnu, koju je inače zabeležio Vuk Karadžić: Lako je tuđim ***** gloginje mlatiti.

 

@gvlada Na svu sreću pa ne ocenjujem hi-end uređaje. Za ovo što inače radim su uslovi koje sam obezbedio vrlo dobri. Ne idealni, ali dobri. Mogu npr. reći da sam u poslednjih par godina posetio mnogo audiofila sa baš ozbiljnim uređajima i dugim stažom iza sebe, i da je po tom pitanju situacija uglavnom lošija kod većine njih. U onoj temi o hi-end uređajima se svako malo okači sistem od par stotina hiljada u kom nije ispoštovana ni najosnovnija akustika.

Zbog toga sam i napravio onu šalu u prethodnom postu kako je lako po tuđim sistemima juriti ideale, a pola kritičara nikada ni jednu sliku svog javno podelilo nije (ne odnosi se ni na koga konkretno). 

 

Link to comment
Share on other sites

Ок, одгледам ја твоје емисије само сам хтео дати добронамерну сугестију.
То што су ти скупи системи у лошим условима проблем је њихових власника.
Ти као јавна (јт) личност, мораш служити за пример. :)

Link to comment
Share on other sites

Hvala! Uzdržavam se pompeznih izjava ali mi je već poprilično jasno koliko bi ovi uređaji koštali da nose neko renomirano ime. Pratio sam i ranije Ai avanture podno Alpa i u kakve su se sisteme lepo uklapali.

 

@gvlada Ma te lične su nekako slađe i edukativnije od tuđih. 😂

 

@sondek i @somilenko Hvala na podršci. :thumbsup2 Kod mene su uvek radovi u toku i gledam da bude makar dva napred pa jedan nazad. Ovde gde se ne poznajmo baš svi lično, predstavljanje sistema doživljavam kao ličnu kartu. Zato delim to što sam lično iskusio i volim kada neko ko je još više odmakao takođe podeli iskustva i povede primerom.

Ne volim binarne akcije "ili platiš profesionalce ili ne pipaj". Defetistički mi je to, kao ne mogu nešto da odradim na sto posto pa onda bolje nikako. Ipak je sve ovo jedan vrlo lep hobi, ne mora i ne treba da bude racionalan. Zapravo bih rekao da su neki od najluđih sistema nastali iz čiste iracionalnosti, i u to ime dižem čašu. :cheers

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, nesone said:

Milane, meni ni malo ne smeta. Ne znam zasto tako pises.

Nisam zaista mislio nista lose, niti sam tebe hteo prozvati. Izvini ako je tako ispalo.

Bilo je na temu da se treba igrati i uzivati i ne treba opterecivati sta ko o tome misli i da li u toj igri postoji neki pogresan korak. I pogresan korak je deo igre, a pritom mozda uopste nije pogresan. Ovde se cesto ljudima sudi i procenjuje i komentarise tudj prostor. Ovo je hobi, mislim da nebi trebalo. Naveo bih jedan primer u jednoj Fb grupi u kojoj sam. Covek posalje sliku esl zvucnika na nekih 50-60cm razmaka kojim je okruzio gramofon na stalku,sto deluje kao da gramofon slusa muziku,a ne on.Sve u prostoriji manjoj od 10m2.Sistem ima samo gramofon i to visoke klase,vidi se da je pasionirani ljubitelj muzike.Cak ni saljivo nisu komentarisali ljudi postavku, a kamoli sa nekom vrstom poluprekora.Covek ima sta ima i u prostoriji kakvu moze da obezbedi, voli muziku i to je za njega carstvo muzike i zvuka. Verovatno mu ta prostorija predstavlja totem muzike i privatnosti u kuci.Slusa to kao slusalice i uziva 100 na sat,mozda zvuci super i postoji taj nacin slusanja kao velikih slusalica. Mslm ja sam prokomentarisao, nisam izdrzao, ali tako da se covek ne uvredi, salom na sopstveni racun.Zamolio sam ga da ne pokaze sliku mojoj zeni..mslm covek je sa druge strane planete..al jbg. nikad se ne zna. Svideo mu se komentar.

Link to comment
Share on other sites

GIK Acousics kanal vredi pogledati ko ima vremena i volje. Ako se pogleda i pročita dovoljno ovakvih stvari, stvore se neki osnovni obrisi - gde bi šta moglo da radi, sa čim valja isprobati a sa čim ne preterivati. Zato sam rekao da nije raketna nauka, ako vidiš prostore slične svom i vidiš pristup profesionalaca tretmanu u njima, potrudiš se da razumeš šta koji tip tretmana radi i zašto...  Eto neke polazne osnove za informed decision (bog te, ne mogu da se setim našeg izraza za ovo, previše čitam, slušam i pričam engleski :unsure:).

@nesone Da li imaš nekih ličnih iskustava na ovu temu, svejedno da li je igranje ili profi tretman? Ako je odgovor da, bacaj slike. :) Pitam jer me stvarno interesuje, ne rasprave radi. 

Link to comment
Share on other sites

Engleski se automatski generiše, sa tim da kreator može da proveri i ispravi ako želi. Sem toga znam da postoji i mogućnost auto-translatea koju gledalac sam može da aktivira... Nisam isprobavao ali verovatno radi jednako dobro koliko i Google Translate. :)

Link to comment
Share on other sites

Nisko mi je vrlo na listi prioriteta jer titlove koristi svega par procenata gledalaca (postoji detaljna statistika na kanalu). A smuči mi se moj glas i nakon ovih par sati editovanja, provera, i slušanja iznova i iznova. :lol: 

Dobro bi mi došao side-kick jer ne znam više gde bijem između kanala, sajta i natezanja sa našom birokratijom oko svakog uvoza. Možda neka cica, lektor, model za Thumbnail-ove i da sedi u videu i dodaje mi uređaje... bila bi to divna kontra-teža mojoj njušci. Click Trough Ratio bi sigurno skočio osetno. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Nisam se neko vreme javljao, pa da krenem bez nekog posebnog reda:

IZVOR:

Stari dobri Denafrips Ares II je konačno smenjen sa svoje pozicije i to duplo jeftinijim SMSL M500 MKII. To malo kockasto čudo sa Sabre 9038pro u sebi i balansiranim izlazima radi za sve pare i bolje. Dobio ga za test i držao dva meseca u kutiji a da ga nisam ni otvorio, ali kad sam konačno prikačio bilo je :blink: Nema ništa zajedničko sa prosečnim kineskim DACom slične cene (detalji, ali ravno, usko, bezdušno) već zvuči puno i raskošno u sredini i sa vokalima, baš kao Ares II, ali brže, odsečnije, detaljnije. Malo je istureniji napred zvuk, skreće pažnju na sebe ali meni na pozitivan način. Nisam mali broj svakojakih DAC-ova tu do hiljadarke i poneki preko probao ali ovaj mi je najjači utisak ostavio do sada. Bio je i na duelu sa Chord Qutest... rame uz rame, Qutest jeste malo detaljniji ali i malo tanjeg karaktera. Ovaj je malo sočniji, dinamičniji, življi... sa nijansu manjom dubinom zvučne svene. Razlike nisu velike i svode se na ukus ali šta napraviše za ove pare...nemam reči.

PREAMP:

Već neko vreme želim da isprobam Schiit Freya+... i dopala mi je ruku. Fino radi, u solid state buffer modu je brza, detaljna. U lampaškom sa default JJ lampama sve postane malo više boldovano i sa više ehoa oko tonova. Bez obzira na mod dodaje malo nekog zinga i bluma u višoj sredini pa npr. trzaji i titraji žice zvuče vrlo atraktivno... ali meni lično to deluje malo prezačinjeno. Ai preamp pruža agilniji bas, puniji tonalitet, više prostora oko instrumenata, manje zrnastu sredinu i bolji PRAT. Uz Ai se cupka u roku od pola pesme, a pritom se sluša duže bez ikakvog zamora. Verovatno je trebalo kao sisica da ćutim dok ne prodam Freyu, ali... nisam sisica. :D

Evo su oba gore pominjana:

52070579134_5f95009bf1_c.jpg

PANELI:

Igrao sam se i dalje sa njima, sam jadan i bez profesionalaca, pa utvrdio da na mestima prvih bočnih refleksija imaju kick-ass efekat. Solidno izraženiji nego tamo iza zvučnika. Isčisti se sredina i midbas, proširi se scena i poraste po visini... Stvarno osećaj blago veće sobe. Ekstra stvar i pritom lepo izgleda. Ovo je levi zid, na desnom takođe ima par komada naslaganih ispred prozora.

52029217850_bfa3a78e0c_c.jpg

STRUJA:

Isprobao Furutech FI-E30 NCF zidnu utičnicu konačno. Od ranije sam imao kinesku repliku iste. Kineska već zvuči bolje, malo čistije i malo detaljnije od ove obične zidne. Pravi Furutech je ipak na potpuno drugom nivou, krivo mi samo što ga ranije nisam stavio tu. Sve je utegnutije, čistije, detaljnije... Nisam bio lenj, pa pre finalnog šrafljenja vratim posle par sati opet onu običnu utičnicu - nema poređenja. Da su utičnice ženske, Furutech bi bila zategnuta dvadesetogodišnjakinja, kineska kopija je žena sa 40ak koja vežba i dobro se drži, a ova obična utičnica je ona što nit je mlada, nit vežba, nit pazi šta jede. :lol: Najbolje potrošenih 50€ ikada. Posle 30ak sati ima još uvek oštrine u visokim ali ništa alarmantno, vidim po netu da joj treba dobrih 300h da legne na svoje.

E da, Audiophinics pravi i lepe okvire baš za ove utičnice. Lepo su urađeni i masivni, pošto crni nisu bili na lageru uzeh nefarbani. Evo kako to izgleda zajedno.

52070579099_2ecb34be58_c.jpg

52070357583_5904932bef_c.jpg

52070349581_b5fc1f640c_c.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Rhodium je zeznut materijal. Mnogo vremena mu treba da legne i ima neke cudne "vristave" faze dok ne legne. Zasto/kako - pojma nemam i ne ulazim u to :)

Dva puta sam prosao kroz to - prvo sa Furutech FT-SWS NCF, a nedavno i sa novom verzijom GigaWatt LC-2 EVO strujnog izmedju uticnice i letve.

 

BTW, taj tvoj okvir za uticnicu mi se vise svidja od originalnog Furutech :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...