Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Nisam se javljao neko vreme, a ima par detalja vrednih pomena pa evo hronološki.

1. Circulo akustični paneli firme Decibel. Prvi put sam ih uočio kod kolege @InSides i mnogo su mi se svideli. Veliko hvala na pomoći kolega! Vrlo su lepo izrađeni, a da ne pominjem da su ustvari povoljniji od skoro svih drugih opcija po istom principu. Jedino što su uvozna roba, pa je trajalo dva-tri meseca dok sam ih dobio, ali vredelo je.

Uzeo sam pet kom. Po dva idu iza zvučnika, i jedan je na levom zidu na mestu prve refleksije i to mesto pokriva zajedno sa foteljom. Na desnoj strani su prozori sa zavesama i najtežim pamučnim draperijama koje sam mogao da nađem. Opet je i tu fotelja tačno na mestu prve refleksije. Nisu još trajno okačeni, samo onako naslonjeni probno. Merenja nisu rađena ali na uvo je ovo lekovito skroz. Sa njima je sve nekako zdravo utegnuto i prostor zvuka veći. Kada se sklone, umulja se i tajminjg i prostor - tromiji zvuk se koncentriše više ka centru i zaleže malo niže ka HiFi polici. 

2. Ko prati Acoustic Invader temu, već je mogao videti da sam se prinovio sa dotičnim preampom i ampom. Prave male zverke, moćne, transparentne, rekao bi možda čovek analitične ako im zakači neki modran DAC koji tako zvuči. Ali se sa Aresom II prenose samo R2R prirodnost i raskošan, čak malo topliji i mekši zvuk. Evo ima verovatno desetak dana od kada su kod mene, i dalje se nasmešim na zvuk kada ujutru pustim Discovery listu na Tidalu uz prvu kaficu.

Jedna lenja slika, čisto da se vide paneli... kad se okače gde treba uzeću kao čovek pravi aparat u ruke i biće lepših. 

NEW.thumb.jpg.c3b887189094a16464d2bc0385a83131.jpg

Link to comment
Share on other sites

Takođe, sa par kolega se već ušlo u projekat Spirit Wind. Prilično sam uzbuđen, sami drajveri su vrhuski, Jeff ima reputaciju da zna da projektuje zvučnik, a za ovaj je izjavio da mu je najbolji dvosistemac koji je napravio. Biće podržani kvalitetno odrađenom kutijom i odličnim delovima u skretnici, uz minimum kompromisa. Nadam se da ni finalni rezultat neće izostati. 

Link to comment
Share on other sites

Panele još uvek mogu da šetkam levo desno, gore dole, uklanjam sve ili pojedinačno i slušam rezultate. Postoje mesta gde sam spreman da ih postavim, i ona na koja nisam jer mi se ne uklapa u životni prostor. Ako ovde gde su ne rade posao ili čak kvare nešto, prosto neće biti postavljeni nigde i molim lepo.

I da, rezultati na uvo su vrlo pozitivni sa panelima tu gde su ( i jedan koji se ne vidi na levom zidu kao što rekoh). Bilo je par ljudi i slušalo sa i bez, pa su neki od njih već zagrejani. Ne razumem kakva je to mistifikacija, kao možemo da čujemo da li zvučnik zvuči dobro u našoj kući, a nismo u stanju da znamo da li paneli imaju pozitivan uticaj ako nismo merili ništa?

Sad da li to sve može optimalnije - bez sumnje. Ipak, nije ni ovo baš skroz na slepo bačeno iza zvučnika kako ti predsravljaš. Gomila tekstova i video tutorijala postoji na vebu o tome šta je dobra praksa, gde idu ovakvi paneli, gde difuzori, kog tipa za koje veličine prostora... i mnoge sam po više puta čitao/gledao pre nego što sam se odlučio za 5 komada koje ću isprobati tu gde ih isprobavam (uz malo podešavanja kao što rekoh). Dakle nisam ih uzeo 12 da popločam svaki prazan zid njima... osavljeno je mesto za neke lepe difuzore kada za to smognem vremena i snage, pa se i tada može menjati, rotirati, pomerati. Nije ni akustika baš raketna nauka. Ako malo procunjaš po forumu videćeš da su "ozbiljne firme" ljudima sa ozbiljnim sistemima i voljom da plate tretman slale predloge projekta bez da su ušli u kuću... samo na osnovu skice prostorije i položaja sistema. 

Tako da ono, nisam radio nikakva merenja i u skorije vreme neću. Postoji neko idealno rešenje sigurno, ali postoji i zdravorazumsko, po principu čitaj, uči, gledaj šta drugi rade, kopiraj malo od svih uspelih rešenja, probaj da li radi u tvom prostoru... stani ako ne radi, napravi korak nazad pa razmisli šta dalje.

Postoji još jedan razlog zašto me merenja slabo interesuju - neko sveopšte popločavanje prostorije po tome šta je akustički idealno, raznim varijacijama difuzora ili apsorbera naređanim na sve strane prosto nije u zvezdama... jer mi se ne sviđa da živim u nečemu što će ličiti na studio, a ženi još manje. Tu i tamo će da uleti polica zidna, sa knjigama, suvenirima, džidža bidžama... Videću šta je dobra praksa za tretman plafona pa ću i tu verovatno iskombinovati neku difuziju i apsorpciju u skladu sa dobrom praksom svih tih što rade projekte za novac, ali u nekoj varijatni koja će više ličiti na drvene ukrase u kafeu nego na akustične panele, jer - život. 

Eto, malo duže ali nadam se zadovoljavajuće objašnjenje zašto sam "kupio i odmah iza zvučnika". Bez ljutnje, ali da parafraziram Vuka - lako je po tuđim kućama mernja praviti i ideale juriti. :) 

Link to comment
Share on other sites

Samo napred, postujem sta radis, pratim tvoju temu od pocetka. Bravo na svemu sto radis. Gledao sam te i na YT. Drago mi je sto si kupio AI. Sve pohvale, za domaci trend. I naseg pilota. Verujem da uzivas. Nastavi tako.

Jedino sto se ne slazem, je nasumicno postavljanje apsorbera. Ti kazes,

" Nije ni akustika baš raketna nauka."

Tu se bas ne slazem sa tvojim misljenjem. 

E to je sto nase sisteme dovodi do savrsenstva. Za tvoju zadnju recenicu nemam komentar.Ne poznajemo se. I samo reci koji Vuk? Hvala.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...