Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Чекај, ако не грешим...ако на овом приказаном Cardas примеру променимо вредности, а оставимо исте односе тада би за 0,8m размака од предњег зида калкулација била око 1,3m од бочних...да ли грешим?

однос је 1:1.6

Link to comment
Share on other sites

37 minuta ranije, Zexx said:

Ne ide ti baš ta kalkulacija, @ab, jer prema Cardasu, centar svakog bas zvučnika treba da bude 121cm od bočnog zida, a 197cm od prednjeg zida. Kad se ova formula prevede na srpski, dobije se - razvod k'o vrata.:rolleyes:

Неће да може за мој одабрани приказ јер, твоја калкулација даје већу удаљеност од предњег зида у односу на бочне док је на мом одабраном приказу контра ситуација :cool:

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, srdjan_cvetkovic said:

Ta kardasova i čija god matematika može da se primeni, ali kad je sistem u prostoriji namenjenoj za slušanje, pa sve može da se vrti u krug i da čučne gde god vlasniku drago.

Ovako, s obzirom da je u pitanju dnevni boravak, koji naš drugar deli sa njemu dragom osobom, mora da postoji kompromis.

Од Аибове тренутне ситуације мој предлог је различит само за по 0,2m већи размак од бочних зидова за сваки звучник.

Link to comment
Share on other sites

Možda mu tih "samo po 0,2m" sa svakog boka bitno remeti situaciju. Neka proba, pa ako može tako da funkcioniše za stalno, onda super.

Ja da moram da pomeram stalke po 20 cm sa svake strane bio bih u ozbiljnom problemu i morao bih baš da tumbam nameštaj, a ni sam nisam čitav gde bih ga stavio. Zato sam napisao da uvek mora da postoji kompromis kad je životni prostor koji se deli. Kad si soler ili je soba za slušanje, e onda možeš sebi da daš oduška i da tumbaš kako ti je drago.

Link to comment
Share on other sites

Te kalkulacije treba shvatiti samo kao početnu neku fazu.

Dok mi je sistem bio na drugom zidu, probavao sam svakojake kalkulacije. Zanimljivo je da je zvuk nalazio pravu mjeru uvijek sa zvučnicima van mjesta iz kalkulacije. Nekad manje, nekad više.

Tu je zanimljiva još jedna stvar. Pravu mjeru životnosti i muzikalnosti sam dobio tek kad sam stalke zvučnika postavio na tepih. Mrzilo me u tom trenutku da obrćem tepih i da da ih postavim na parket kao i svaki put do tad.

Od kad je sistem na drugom zidu, kalkulacije više nemaju veze jer je sistem u desnoj trećini prostora i ništa više ne važi osim na uvce.

Zanimljivo je da dok sam se vucarao sa zvučnikom, osluškivao sam iznad njega dok sam ga pomjerao i u jednom trenutku je to bilo to.

Drugi sam ravnao spram onog prvog na isti način i došao do sjajne pozicije. Ispade da je desni zvučnik od zida, tj radijatora na 35 cm, a lijevi od šanka na 57cm. 

Tako da... nemam pojma.

Link to comment
Share on other sites

I ja se ovih dana zevzečim sa integracijom sub-a i radim to sa UMIK-1 mikrofonom i REW software-om.

Moja soba je 3.5 x 6.6 x 2.7 metara ali ja slusam u delu koji je 3.5 x 3.5 x 2,7 metara, ostatak je kuhinja.

Merio sam odziv svakog zvučnika posebno , ond oba zajedno , onda samo sub posebno i na kraju sve zajedno.

Sub je SVS, model SB 3000 micro, 2x8", 800W,kompresiona verzija. Podešavanje je vrhunski odradjeno preko aplikacije na mobilnom telefonu u sitnim koracima (čak i faza može da se podešava ukoraku po jedan stepen).

Sve u svemu na kraju sam posle više desetina merenja zaključio :

1. glavni zvučnici se najbolje mere  kada su bukvalno nalepljeni na zid što je bliže moguće. Odziv je tada najravniji ali zvuk nije najbolji, nekako je pomalo mrtav ali nije ni jako loš. Čim ga odmakneš od zida merenja luduju gore dole ali je zvuk pomalo življi. Poenta je ubosti položaj glanih zvuja takav da se dodavanjem sub-a to može dovesti u red.

2. sub sa malim drajverima ide od negde 50Hz do 160Hz i dosta je brz tako da kada se izmeša sa glavnim zvučnicima to ne pravi probleme. Meni to ne treba jer su moje kutije dobre od 70Hz pa naviše ali za neke manje kutije koje sviraju od 100Hz pa naviše ti manji subovi mogu biti odlično rešenje.

3. pokušao sam da pomeram sub po svim ćoškovima, napred nazad levo i desno i na kraju najbolje radi na sred srede sobice. verovatno će tu i ostati skriven ispod stola.

Na kraju sam vratio sub i idem na veći model SB 3000 sa 1x13" drajverom koji je nešto malo skuplji ali življi u donjem opsegu, tj trebalo da bi ima dublji odziv. Takođe je kompresija u pitanju a aplikacija je ista.

Pokušaću da se poigram sa položajem glavnih zvučnika kako bi ubo neki optimum dobrog zvuka, jer je cela priča bazirana na toj početnoj osnovi.

@Aibomeni se čini da su tvoje kutije predaleko od zadnjeg zida i da time gubiš dobar deo basa i midbasa.

Merenja, i ako ih mnogi ne vole, mogu da kažu ponešto ali ne i zadanju reč, te bi bilo dobro da se poigraš sa njima za neki optimalni rezultat, vredi probati.

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, zoranzu said:

Cuo sam sasavu stvar,gde postaviti sub,nisam probao :rolleyes:

Sub staviti na mesto gde ce sedeti happy audiofil,zbog novog suba :wub:

Puzati po sobi,kao tata tj krokodil u Vileda reklami,i gde se najbolje cuje sub,tu ga postaviti :D

Pa sta mislis - kako je @lalelala dosao do toga da najbolje zvuci na sred stola?

Ustao da odmori od puzanja i oslonio se na sto - kad ono - Eureka! :lol:

Link to comment
Share on other sites

@ab Ona tvoja skica je za smeštaj zvučnika po dužem zidu. Meni je sada ovako i to bi bilo 1.2 od bočnih i 1.9 m od zadnjeg zida kao što kaže Zexx. Kako god, probao sam ih i 20cm unutra i spolja... ovde su se polako ustalili posle raznih proba.

@lalelala Mali jesu ali ne vole blizinu zida. Što su mu bliže to je i prostor u zvuku manji... postaje zvučni zid umesto zvučne scene. A bas-midbas zapravo oteknu više nego što treba i izgubi se fokus. Moram da kažem da još nikada nisam probao zvučnik, koliko god mali da je, koji je bolje radio uz zid nego u slobodnom prostoru. Dobro, možda u smislu tonaliteta ako je baš anemičan u nižem opsegu, ali prostornost scene i pozicioniranje u njoj uvek stradaju na taj način. Znam da ima zvučnika koji su projektovani da rade baš uza zid... ali te već nisam imao prilike da čujem a LS50 nije jedan od njih. 

Probalo se sve i svašta, i bliže i dalje, i od zadnjeg i od bočnih. Bočni su pritom uticajniji, tj. brže se menja tonalitet kada se od njih pomera i svakih par cm malo izmeni stvar. Npr. uopšte nje svejedno da li ih staviš 90 cm do bočnih gde već počinje jasniji upliv refleksija koje omekšaju fokus... ili približiš više jedan drugom (npr. po tih 1.2 m od zidova kao što pominje ab) i sve bude više centrirano i oštrije, ali malo zbijeno i manje raskošno. Od zadnjeg već nije toliko bitno da li je 80 cm ili 100 cm... samo da nije ispod 60, inače kreće kompresija dubine.

Drugim rečima, nisu baš spušteni tu gde jesu onako na sente. Znam te Fibonačijeve odnose i sličnu teoriju, probalo se svašta ali uvce na kraju ima finalnu reč... i žena naravno. :)

@zoranzu Čuo sam za tu foru i ranije ali mi se ne puže nešto oko zvučnika i fotelja dok naglavačke pokušavam da registrujem gde je najbolji bas. Ali se nikad ne zna, možda pobedi radoznalost neki dan kad je čovek dokon. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Postoji jedan vrlo jednostavan indikator za kvalitet basa.

Kod glasnog slusanja neke omiljene "bass-heavy" muzike u sistemu u kom je bas balansiran sa ostatkom frekventnog opsega  - ako postoji potreba za smanjivanjem glasnoce jer bas "zamara" - nije dobro; ako postoji zelja za jos glasnijim slusanjem sa jos vise basa - dobro je.

 

p.s. Test je validan samo bez alkohola i ostalih opojnih sredstava :D

Link to comment
Share on other sites

20 sati ranije, ab said:

...вреди покушати иако сматраш да је твој садашњи примењени setup за звучнике на краћем зиду због простора иза позиције слушања.

 

16 sati ranije, Aibo said:

@ab Ona tvoja skica je za smeštaj zvučnika po dužem zidu. Meni je sada ovako i to bi bilo 1.2 od bočnih i 1.9 m od zadnjeg zida kao što kaže Zexx. Kako god, probao sam ih i 20cm unutra i spolja... ovde su se polako ustalili posle raznih proba.

Већ раније сам навео да је мој приказани пример за смештај звучника на шири зид и да вреди покушати иако сматраш свој простор и позицију звучника на краћем зиду али бих на твом месту занемарио простор иза троседа због неправилног облика собе. 

Свакако си навео да си све пробао па нећу даље о томе али имам утисак да ниси потпуно схватио шта сам писао, па сам сматрао да је потребно додатно објашњење.

едит: није случајно што ти Рел сам тражи позицију поред звучника на страни где није зид од ходника

Link to comment
Share on other sites

Da, nisam te potpuno shvatio. Moglo bi da se presloži tako ali to tek ima svojih problema koji su po meni osetno veći (asimetrija, prozor iza slušaoca odmah...). Ni za TV mi ta orijentacija ne bi bila prihvatljiva, da prozori biju direktno na njega..pogotovo sada kada merkam OLED pa da konačno uživam u crnoj.

Dobro ovo sada radi, nema izraženih problema sa akustikom i potrebe da se nešto tu popravlja, samo malo jeke od golih zidova (po meni, neki posetioci je ne primećuju) a to se već rešava.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Toza said:

Znam da zbog igranja sa subom nemaš vremena, ali me živo zanima dokle stiže lan kabel. Da li se pomjerio s mjesta. Jel se usvirao. Pade li iole ozbiljnije slušanje...

Ha, al si ubo tajming. :)  Bio je sinoć kolega Naum sa svojim Neotech UP-OCC Silver. Neotech ima prirodan i tečan zvuk ali naspram ovog praviše zvuči zatvoreno u visokim i masnjikavo u mid-basu. Sa njim se scena zatvara i povlači unazad, sa VBS-Telegartner ima više atmosfere, prostora... prosto življe i otvorenije zvuči. Ja sam se čak malo uzdržavao da kažem svoj utisak, da ne ispadne "svaki cigo svoga konja..." dok Naum nije sam prokomentarisao sve isto... i evo već pribavlja materijal. Sad zamisli kako bi radio da ga ne hebe korak uvrtanja. :lol:

E sad, ja sam njemu stvorio zazubice sa kablom, a on meni sa iFi iPower X 12V napajanjem koje je stavljeno da napaja kablovski modem/ruter. Njegovo napajanje i moj LAN su bili dobitna kombinacija... Čim jedno od ta dva ode iz sistema, zvuk se malo podeblja i otromi, ode deo trajanja tona i dubine scene. Jutros je odmah pala narudžbina.  

...

Sub je čudo... Stiče se osećaj da slušam jasno sposobniji (veći, brži, rezolutniji) par zvučnika. I dalje sam u fazi smeškanja kada čujem neku novu stvar koju puštam prvi put od kada je stigao vufer. Slušao je sinoć kolega šta biva kada izgasim sub, pa još otvorim ponovo bas-reflex na zvučnicima da zvuk ne bi bio ispijen... Bas i mid-bas se uspore, izgubi na prostoru scena osetno, trajanje tona skraćeno... I to sve u pesmi koja i nema pravi dubok bas na kom je razika u ekstenziji očigledna. 

Kako god, jedno bez drugog ne može. Ni jedan kabal ne može fizički da doda zvuku deo koji fali kako sub to radi... niti sub može da povrati ono što se negde pre njega izgubilo pa stiže mutno, ugušeno i trapavo. Oni rade zajedno a ne jedno protiv drugog. :cheers

Nasuprot konstatnom dizanju frke oko kablova jer tu svi vole da uskoče i ispune dnevnu dozu pametovanja... Svi kablovi koliko ih ima u sistemu kod mene su zbirno nešto skuplji od ovog REL-a... i u finalnoj ceni učestvuju sa možda 20% a možda ni toliko. Ne bih uopšte voleo da sada čujem svoj sistem sa nekom konfekcijom umesto njih. 

Link to comment
Share on other sites

E da, ova poruka nije za audio čistunce. :) Pogledao preksinoć film A Quiet Place Part II... dakle kompletna 4K BR kopija, ono tipa 80 GB. Film je onako, šupljikav ko većina holivudskog, ali je lep za oči (fotografija i scenografija) i uši. Kad vanzemaljci ruše inventar i prave haos, fizički osećaj koji sub dodaje podiže sve na viši nivo. Ali dobro, to svi i očekuju od sub-a pa nije neki info.

Ne gledam filmove često u poslednje vreme, više serije po Netflixu, ali nažalost zvuk na Netflixu je teška beživotna truba naspram BR izdanja. Odoh da skinem još neki blockbuster. 📽️

Link to comment
Share on other sites

On 16.9.2021. at 17:11, Aibo said:

Moderatorima se vala nisam požalio niti jednom za ovih deceniju i više, a umem i sam da ujedem. :) Prosto, na argumentovano mišljenje dobiješ i argumentovano protivmišljenje... Forum je dvosmerna ulica. 

Pfff... Sad tek videh da mi ovde fali odgovor....

Nisam uopste ciljao na tebe. Nisi takav tip - to se vidi iz aviona.

 

Elem...

Ako si u prolazu kroz NS - navrni na pivo ili dva.

Ako nisi - napravi "prolaz". Mozes i @Toza-i da poneses LAN kabl na probu - ostalo je vec sve "iskristalisao". Taman mozemo da mu opljujemo i sistem i kablove :D

 

BTW, ako volis filmove (jos bolje ako i lepsa polovina voli) - podseti me da te navucem na malo vise zvucnika u sistemu ;)

Nije skup dodatak sistemu koji vec imas, a po meni - vredi samo tako.

Dobar stereo sistem sa sub-om je vec ozbiljan upgrade u odnosu na nejake zvucnike na vecini televizora - ali mislim da ce ti prijati jos koji zvucnik samo tako. Podize "igru" na neki novi nivo. A koliko vidim - imas gde da ih "nataknes".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...