Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Navodno je snižen 100€ u ovom trenutku dok ide na naručivanje, a puna cena je 850.

Cela serija je još malo narasla u zapremini, i dobila nove drajvere. Hanter tvrdi da su navodno bliži staroj S seriji po brzini i kontroli nego Ti seriji. Mada, on mora da hvali...

Ja inače upravo eksperimentišem sa delimičnim zatvaranjem bas reflexa na LS50 i čini mi se da daje fenomenalne rezultate. Pored toga što ide niže, sub radi iste frekvencije koje LS50 pojačava reflex portom još brže i odsečnije. Slušam neki flamenko i cupkam nogom.





Link to comment
Share on other sites

Odlicno.te male kutije bolje da ne rade nego da rade pogresno i muljavo dole.Ja sam zato uvek bio za kompresiju, iako sam slusao odlicnih malih basreflex kutija. Harbeth i drugi ls3/5a tipa su mi lezali zbog cistog basa pa koliko ga ima ima i zao mi je sto sam sa prvim wooferom popio banderu i nisam naleteo na neki Rel ili neki ozbiljan woofer.Dosta sam muziku birkao tih godina,a to ne valja. Jako dobar prostor mogu da imaju mali zvucnici u slobodnom prostoru. Nedavno sam aktivirao bio Harbeth i to je bilo brutalno uz lampe ...falio je samo woofer. Ja zbog velicine prostora ipak trazim vece membrane, 10 ili 12", a to Rel skupo naplacuje.Slusao sam nedavno jedan takav Rel uz Esl i naterase zabu u vodu.Kad je bal nek je bal.

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, sondek said:

..zao mi je sto sam sa prvim wooferom popio banderu i nisam naleteo na neki Rel ili neki ozbiljan woofer.

Ja sam tako u većini slučajeva slušao loše integrisane vufere raznih proizvođača (MA, Canton, KEF...). Npr. SVS koji je hvaljen sam do sada čuo samo primenjene po principu da gruvaju što više, bisokop fazon. I finalno, par puta sam čuo REL takođe loše integrisan, previše odvrnut po mom mišljenju i naštelan "da ljulja". Čak i sistem ATC-REL na sajmu, koji je muzicirao odlično, je po mom mišljenju imao malo veći upliv vufera nego što je trebalo - ali njima se oprašta jer se sve slaže na brzaka, teško je očekivati da nema problema. Trebalo je inače sinoć da odem u posetu nekom kolegi koji ima REL u jako finom sistemu ali se izjalovilo. Biće prilike.

Uglavnom, poenta je da sam bio odbijen od vufera zbog mnogo više loših primera u praksi nego dobrih. Na probu me je ipak nagnalo što se neki ljudi kunu da donose benefite u celom opsegu i da su REL dovoljno brzi da uz malo truda oko podešavanja ne usporavaju ni najbrže zvučnike. Sada čujem i sam da su obe tvrdnje tačne, ali tek uz malo šetanja po prostoriji i popuštanja da ide gde on hoće a ne gde je meni lepo i praktično. 

...

Što se tiče veličine koju odabrati, malo sam se dvoumio između 5x i 7x. Skuplji je i veći ali navodno još brži i odsečniji. Iz tuđih iskustava sam znao da se oba dobro integrišu sa LS50 i oba se preporučuju od REL-a za njih u zavisnosti od veličine prostorije. Na kraju sam prelomio na jeftiniju i malo manje glomaznu ulaznicu. Na kvalitet ovoga što iz njega izlazi uopšte nemam zamerke, naprotiv. A i kvantiteta uopšte ne manjka za ovaj prostor od blago nepravilnih ~30 m2 koji se pozadi otvara na dve strane ka kuhinji i hodniku od još zbirno 10ak kvadrata. Evo i grube skice prostora i pozicija, ovaj deo ka kuhinji je šire otvoren nego što sam nacrtao, šire od metra... a ka hodniku je otvoreno nekih 2.6m levog bočnog zida.

 

Skica.thumb.jpg.3749cf609edbc9dffe21bc29e0f378c3.jpg

 

REL sam prvo stavio u uglove... pa izvlačio polako. Došao je tik sa leve strane levog zvučnika ali je još uvek malo ljuljao. Premešten sa desne/unutrašnje strane levog zvučnika je već radio osetno bolje ali nekako stoji po sred sobe i ispred police. Srećom, sa desne strane desnog, pa malo ka slušaocu je za sada najbolje, a vizuelno je fino i samo mi prilaz ka jednom prozoru zatvara. Sa tim može da se živi. :) Možda je ta pozicija dobra jer je na toj strani najduži bočni zid koji zajedno sa kuhinjom ima ukupnu dužinu od ~8.7 m.... a po dijagonali gleda u ovaj otvoren deo ka hodniku, pa zvučni talas ima najviše prostora da se razmaše. 

Inače, iako je bilo sumnje pre selidbe, čak i sami LS50 pune prostor lepo i ravnomerno (onoliko koliko mogu da se spuste), a verovatno u tome pomažu duguljast oblik sobe i modovi koji su najjači negde na 40-50Hz, pa ih bolduju odozdole. 

 

Link to comment
Share on other sites

Po meni, trebalo je ipak ici na veci/jaci za taj prostor (bas "vidi" celu prostoriju, a ne samo taj deo u kom je sistem), ali super je sto si se uopste odlucio na taj korak.

Nazalost, cinjenica je da je vecina sistema sa sub-ovima lose integrisano i to onda ljude jos vise udaljava od sub-ova u stereo sistemu.

Da li si izmerio odziv ili podesavas samo "na uvce"?

Link to comment
Share on other sites

Možda si u pravu ali je mene uhvatio neki neizdrž da probam a još nisam sto i stolice u kuću ubacio i sve kutije raspakovao... pa je bilo ili jeftiniji ili da se čeka malo duže za veći i skuplji, a nije mi se čekalo više. :lol:

Sad kad se koncept pokazao dobrim i mislim da je ovo ispravan put za mene, po potrebi bi lakše išlo sa 5x na 7x nego sa nule na 7x. Trenutno me ipak drži odličan utisak i osećaj "ma ovo je savršeno, ništa mi veće ne treba".  :listen

Link to comment
Share on other sites

Ako ti gain nije max ili  blizu do panja, dobra ri je velicina. 

Ja sam dva puta imao t7i u kuci i menjao za t5i, jer minje gain bio na tri klika od minimuma. 

 

To sve vazi kad dobro podesis reznu fr. jer sa snizavanjem reza drasticno vise snage mozes da upunpas u drajver na sub-u. 

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, Delija said:

Znaju se prioriteti! :D

Naravno. :lol:

22 minuta ranije, patason said:

Ako ti gain nije max ili  blizu do panja, dobra ri je velicina. 

Ja sam dva puta imao t7i u kuci i menjao za t5i, jer minje gain bio na tri klika od minimuma. 

 

To sve vazi kad dobro podesis reznu fr. jer sa snizavanjem reza drasticno vise snage mozes da upunpas u drajver na sub-u. 

Hvala puno za ovaj utisak, znači baš kad je od korisnika oba. Nije ni blizu gain do panja, na deset klikova trenutno (što je oko 9-10h na satu, ko nije upoznat sa klikovima na RELu). Krenuo sam sa malo višom pozicijom od 14-15, ali mi posle nekog vremena to malo preglasno delovalo pa je smanjeno. 

Takođe sam i sa rezom krenuo malo više prvo ali sam ga smanjio na samo 4~5 klikova... jer tu zvuči istovremeno i dublje i zategnutije nego kad povisim.

. . .

Da sam morao da odlučim u prvom danu nakon par sati probe, ne bih zadržao sub jer sam otišao na spavanje blago izduvan slabim rezultatima i neuspešnim slaganjem. Tek je sledeće jutro i dodatna igra doterala da klikne sve fino. Sad kad ga isključim samo odmahnem glavom i uključim ponovo. 

Link to comment
Share on other sites

Igraces se ti time jos samo tako :)

 

Gain je level match i samo deo price.

Tek kad pojacas dovoljno ces videti da li je limitiran i da li ima kompresije.

Cak i da slusas tiho, velicina i snaga mu limitiraju dubinu i dobrim delom i tranzijente koji su u tom frekventnom podrucju "skupi", pogotovo kod kompresionih sub-ova.

Kef svira prlicno "plitko" (i to je dobro - ne trudi se da svira ono sto ne moze), tako da verujem da je i doprinos ovog manjeg sub-a znacajan.

Na kraju, zavisi i od muzike koju slusas i glasnoce u kombinaciji - mozda je savrseno dovoljan i ni ne treba ti nista vise i u toj sobi koja nije bas mala.

 

Bez zurbe - uzivaj! :listen

 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Aibo said:

 

Skica.thumb.jpg.3749cf609edbc9dffe21bc29e0f378c3.jpg

 

Зашто не порадиш још мало на позиционирању звучника, можеш да погледаш Cardas-ev setup са овог приказа

BB9C8365-F5B8-4575-911B-B71C248563B4.jpeg.a7b77bbcd7487acc9508489e2b9197b4.jpeg

где у односу на твоју удаљеност звучника од зида који гледаш фали још по 0,2m размака за сваки звучник од бочних зидова што би додуше довело до мало неповољније ситуације са размаком мањим од 2m између звучника али вреди покушати иако сматраш да је твој садашњи примењени setup за звучнике на краћем зиду због простора иза позиције слушања.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...