Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Stigao mi je pre neki dan Pi2AES HAT za Pi. Evo iskustva u par koraka.
- Zakačim ga prvo sa njegovim 24V svičerskim napajanjem. Zvuk vrlo detaljan ali nekako mrtav i sediran. Rekoh da pustim da se usvira... Prođe par dana ali se ništa ne promeni. 
- Iskačim ga sa utičnice koja ima LC filter i zakačim na nefiltriranu... zvuk oživi potpuno, više dinamike, puniji ton. Prosto prijatnije i zabavnije mnogo za slušanje. Istražim malo i vidim da fabričko napajanje već ima LC filter na ulazu... Dupliranje istog dakle baš ne radi lepo.
- Po iskustvima sa neta, probam da uklonim džamper koji spaja napajanje HAT-a i Pi-a da bi se napajali sa istog izvora. Sada se Pi napaja sa Allo Shanti linearnog napajanja... a HAT odvojeno sa svojih 24V. Zvuk se dodatno isčisti i umiri.
- Sledeći korak će biti tweak koji omogućava da se i HAT napaja sa 5V. Ima pinove za tu svrhu i postoji uputstvo na netu ali se gubi strujna zaštita tako, pa ako bi npr. riknulo napajanje moglo bi da se desi da povuče i HAT sa sobom. Ali sa druge strane omogućava da se i pločica napaja dobrim linearnim napajanjem. 
. . .
Kako god, trenutni presek je da Pi2AES zvuči jako detaljno i ima baš lepu dubinu zvučne scene. Osetno bolji od DigiOne, nešto bolji od SMSL SD-9. Donosio je jedan prolaznik i Node 2i od kog je takođe jasno precizniji, detaljniji i prostorniji. Dovoljno da se vlasnik dotičnog smorio - kao mainstream mediji ga svi glorifikovali - farbaju nas. Ja to ipak ne vidim tako, jer nije za dirketno poređenje. Node 2i je lepa i gotova fabrička stvar po principu daljinac u ruke, a ima i anaogne izlaze... Tj. fino all in one rešenja naspram malih pločica u plastičnoj kutijici koja neće da stoji na mestu bez door-stopera. B) Ali kome samo digitalni strimer treba i zvuk je na prvom mestu, ovo je baš moćna spravica a ima i lepu lepezu izlaza. 

Link to comment
Share on other sites

^^ Javljam dalji razvoj čim ga bude. Nikako da skoknem do Kelco po potrebni materijal da sve prebacim na 5V a 20min mi pešaka. Lenj sam mnogo. :lol:

 

Elem, nakon što sam mapirao faze i osugurače po kući i shvatio da su mi dve fizički razdvojene utičnice na istoj fazi pa Hifi, PC, SBB ruter... sve ide preko jedne, nakanim se konačno da prebacim sve što nije HiFi na drugu fazu - srećom ima ih dovoljno. Na "HiFi fazi" trenutno nema više ničeg svičerskog, samo pojačalo, DAC i linearno napajanje (za strimer i switch). Posledice koje to ima na zvuk su prilično jasno čujne - recimo da nema više detalja niti bilo šta slično ali je zvuk prosto puniji, življi i dinamičniji. Svako ko ima šansu da izdvoji hifu od svega ostalog, a već nije, bi trebao to da proba. 

Link to comment
Share on other sites

Nemoj PS Audio - pouzdanost nije na nivou. Isprati malo na forumima.

Takodje - nece ti se svideti ni efekat - vrlo verovatno, posto forsiras dinamiku, transparentnost, a ne "finocu" zvuka i "muzikalnost". Za tako nesto - pasivni filteri ili nista. Nikakvi aktivni filteri, niti power plant varijante.

Link to comment
Share on other sites

Samo sam malo čitao o njima i naišao na pozitivne komentare. Nisam se upuštao u detaljno istraživanje jer je cena tog plant-a veća od cene celog mog sistema.

...

Pi2AES dobio mali ekstender za 5V napajanje i sada se ceo sklop napaja sa jedne grane Shantija. Zvuk je tako definitivno najbolji, čist, utegnut, tamne pozadine... Ovo je baš druga liga u odnosu na DigiOne.

Link to comment
Share on other sites

Zapravo sam ih spojio. Postoje sledeće varijante za napajanje Pi sa Pi2AES.

- 24V na HAT, jumper na mestu i HAT napaja Pi
- Jumper se skine, 24V na HAT i 5V na Pi odvojeno

A ako se upotrebe 5V pinovi koji postoje na HAT-u, samo treba da im se poveže konektor, onda može i:

- 5V na Pi, odvojeno 5V na HAT
- Jumper na mestu, 5V na HAT napaja oba

Ja koristim poslednju varijantu da bi Shanti grana sa 3A napajala oba a da mi 1A grana ostane za switch jer nemam treće dobro linearno.

...

Inače da, DigiOne Signature mu je prava konkurencija ali njega je samo jednom kratko kolega donosio. Nedovoljno da stvorim utisak ali na sećanje mi se čini da Allo ide na puniji/muzikalniji tonalitet dok Pi2AES više naginje na analitiku.

Ima nešto uporednih utisaka vlasnika oba na SABF i ASR forumu npr.

Link to comment
Share on other sites

Posto vec ide diskusija oko Maline. Da li imamo temu o njoj, da ne kvarimo temu o tudjeim sistemima, a i da moze da se nadje. RAzmisljam se o IAN Canada CONDITIONERPI HAT-u, umesto Allo Shanti, pre svega zbog daleko manjeg potrebnog prostora. A i nesto ne vidim sta bi to jos napajao sa 5v, pa mi je drugi izlaz nepotreban. 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala, prvi utisak je da kod mene nikakvo pozicioniranje skroz u ugao (što REL preporučuje za jedan kom) ne pije vodu. Tu ljulja i muti na sve strane čak i kad su crossover i jačina na apsolutnom minimumu. U mojoj prostoriji je najbolje kliknuo tik pored desnog zvučnika, pa još malo isturen ka slušnoj poziciji. Tu se fino ukopča uz već postojeći zvuk i nema efekta sporosti i kašnjenja. Sa crossoverom i jačinom se još uvek igram, ali trenutno mi prija najviše kao što stoje na poslednjoj slici, tj. prilično nisko crossover stoji, oko pet klikova iznad minimuma.

Efekat za sada je čujan i pozitivan. Očekivano ima više mase i mesa u zvuku. Manje očekivano, iako sam čitao o tome ali nekako ne veruješ dok ne čuješ sam, je da prostor deluje veće i dublje, a ukupan tonalitet je mirniji. Poneka stvar ima baš izražene benefite i u vidu čistog fizičkog udara i prostornosti, npr. ovo:

 

A slično važi i za sve live snimke, prosto ožive koliko je sve veće i življe.

Sa druge strane, kada je npr. samo vokal i gitara u nekom albumu... nema neke velike razlike na prvu. Mada ako slušam par pesama sa sub-om pa ga isključim, oseti se kompresija prostora i istanjivanje čak i tog srednjetonskog dela. Bukvalno samo na glas ako se fokusiram, deluje malo dublje i trodimenzionalnije kad se uključi sub jer postoje neki ehoi i repovi tona u prostoru koji se tek tako čuju. Suptilno ali pozitivno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...