Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

3 minutes ago, Delija said:

Kako znas kako sam proveravao? :rolleyes:

Pa cim kazes "izlazi malo", salim se. Bilo je slucajeva da ljudi nisu solidno zalepili kabinete i da je na nekim mestima eksperimentalni kavinet sasvim malo "propustao"... Posle otklanjanja propusta rezuktati su bili potpuno drugaciji. A utvrdili su upravo na osnovu merenja da nesto nije bas u redu sa kabinetima upravo na nislim Fo...

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Zexx said:

Dynaudio Variovent je bila komponenta koju kupiš i zalepiš na rupu odgovarajućeg prečnika, menjao se samo broj Varioventa po kutiji u odnosu na zapreminu, materijal koji je služio za propuštanje vazduha je uvek bio isti.

Da ali mislim da se variovent mogao otvoriti i da je postojala mogucnost dodavanja (ili odstanjivanja) slojeva dampinga. U sustini to je prvi uradio i objavio 1956 Jordan. Goodmans je imao kabinete sa ARU. Mislim da je Jordan u to vreme i radio za Goodmans? Variovent je u sustini prekopiran ARU koncept.

http://diyaudioprojects.com/Technical/Aperiodic/A-Cabinet-of-Reduced-Size-with-Better-Low-Frequency-Performance.pdf

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Zexx said:

Treba li da podsećam ko je otvorio diskusiju?:lol:

:) Ja dadoh informaciju i koliko toliko obrazlozih nekim argumetima - nista vise. Nisam imao nameru da nesto polemisem...

Da citiram Omera Karabega "Ako se uvazeni sagovornici slazu, ja bih sa ovim zavrsio..."

Link to comment
Share on other sites

Lepo je kad se preselis, a soba nudi bolje uslove za hifi. Čestitam :cheers . ja sam imao dugo godina isti sistem, skoro 20g i slusao ga u 4 različite sobe...dosta velike razlike. Na kraju me je to i nateralo na promenu zvučnika. Sacekaj dopunu stvari tipa polica i razmisljaj kako moze da utice sam i namestaj na akustiku. Svidja mi se narocito sto ima prostora oko zvucnika i iza mesta za slusanje. 

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na čestitkama i predlozima! :thumbsup2

Ovako na prvu, sa ovim rasporedom, ne primećujem neki problematičan sobni mod, samo onaj tipičan eho poluprazne sobe. Kad lupim šakama ili pričam glasno, takođe zvoni. Mada se soba iza mene otvara u kuhinju sa pločicama i hodnik sa pločicama. Kuhinja se popunjava sada za vikend, sledeće nedelje stiže par polica za knjige... Hodnik će samo biti "go" još neko vreme... presušile finansije. :heat

I najbitnije, za sada se niko od komšija nije žalio na muziku. Ovde su samo spoljni zidovi beton a unutrašnji ka komšijama su od cigle. U prošloj zgradi je npr. svuda bio beton (tamo se slušalo do ponoći i duže umereno glasno, nikada ni jedne žalbe). Ne znam šta od toga koliko izoluje ali za sada mi se čini da ne čujem komšije mnogo. Držim palčeve da ni oni mene ne čuju. 

Link to comment
Share on other sites

Važno je da im ne brundaš sa nedefinisanim basom po mozgu. Ako čuju jasnu melodiju, imao sam komšinicu koja je tražila da joj pojačam Mingusa u Karnegi holu 😂 

Promenilo se dvoje iznad i dvoje ispod i uglavnom su komentari bili da čuju muziku, ali im se dopada šta puštam. Čak sam prethodnoj komšinici pržio cd od nečega što sam puštao ...

OB koncept je vrh za kvalitetnu disperziju basa u komšiskim stanovima, tako da se čuje kompletan, razgovetan zvuk ali prijatno prigušen.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, Aibo said:

manji zvučnik, manja muka

Cestitke na najvaznijem delu sistema - sobi, posebno ukoliko je sada u vasem trajnom vlasnistvu 😎

Da sam u tvojoj prilici, sa dobrim zvucnikom na stalak koji je vec u posedu, probao bih sa sub-om prvo i vec ces znati makar otprilike na cemu si i da li je to zvuk za tebe. Meni se sve cini da ce omanji floorstander u tom novom prostoru raditi dovoljno dobar posao bez ikakvih dodataka za niske frekvencije. Iskreno bih tako voleo da se na taj nacin zavrsi ova prica. Nova zvucnicka postavka ti svakako ne gine 😁

Link to comment
Share on other sites

Hvala, jeste u trajnom ovog puta... lakše se diše sada i planira bilo šta. 

Mene zanima postavka sa sub-om i to ću morati da proteram kroz sistem (hifi i svoj interni :)). Na REL sam bacio oko jer je opšti konsenzus da prioretizuje brzinu, kontrolu i tonalno slaganje sa ostatkom sistema više nego ekstenziju i masu. Nadam se uz malo truda takvoj integraciji da se sub ne čuje kao odvojeni sub već kao prirodna i eksenzija. Kad dođe vreme, javljam da li sam uspeo. 

. . . 

Usput, u tranzitu je kod mene NEOTECH Ethernet kabal, UP-OCC Silver. Šta da kažem, radi jasno bolje od mog Viablue-Telegartner. Bas oprugastiji (Viablue je malo tapav u poređenju), visoki i zvuk uopšte su tečniji (Viablue zvuči svetlije ali prljavije). Prosto prirodnije i organskije zvuči a razlika se još jasnije čuje posle par pesama kada ide sa konja na magarca. A tako sam želeo da ne čujem bitnu razliku i da ga mirne glave prosledim vlasniku... malera. Ponekad je lepše u neznanju. <_<

 

Neo.thumb.jpg.042df3f86b36a367d05a9ba11723dff0.jpg

Link to comment
Share on other sites

http://www.drvotrade.co.rs/kupatilo.html

Surčin ti nije daleko. Skokni na primer danas pre podne do njihovog izložbenog salona (imaš adresu na linku) da vidiš kakve akustičke panele imaju i po kojoj ceni. Ako ti se i ne svide, naći ćeš nešto drugo za kućenje od drvenog umivaonika za kupatilo preko daske za rezanje sira, poslužavnika u kombinaciji drveta i škriljca ili od mase drugih stvari koje imaju tamo. Ako ništa drugo, možda pokupiš ideju za opremanje enterijera.

Link to comment
Share on other sites

http://www.drvotrade.co.rs/kupatilo.html
Surčin ti nije daleko. Skokni na primer danas pre podne do njihovog izložbenog salona (imaš adresu na linku) da vidiš kakve akustičke panele imaju i po kojoj ceni. Ako ti se i ne svide, naći ćeš nešto drugo za kućenje od drvenog umivaonika za kupatilo preko daske za rezanje sira, poslužavnika u kombinaciji drveta i škriljca ili od mase drugih stvari koje imaju tamo. Ako ništa drugo, možda pokupiš ideju za opremanje enterijera.
Hvala na predlogu, skoknuću da pogledam šta imaju, samo prvo još par krucijalnijih detalja oko useljenja da sredim.

Za vikend je evo proradila kuhinja i prateći elementi... Difuzori idu jedan stepen bliže vrhu liste.
Ali hrlimo, manjinom doduse, ka znanju 
Bas lepo bi bilo cuti taj srebrnjak i moj FTA, cenim da bi bio interesantan clash dva srebra.
Gledam da ga što pre vrtim vlasniku jer je već kod mene bezobrazno dugo...a jedva da i stižem da pustim muziku pola sata dnevno.

Ovih dana sedam da završim svoj monokristal-bakar VBS kabal (i žice i konektori) pa se nadam da će i to biti vrlo dobro. Ustvari već je vrlo dobar sa trenutnom Viborg terminacijom (zvukom upada u rang gotovih komercijalnih kablova od 200-300€ otprilike). Očekujem da ga novi konektori podignu na odličan a to će da se potvrdi poređenjem sa ovim Marohei i kolega Naumovim WBT-Neotech (čisto srebro sve) koji je isto fenomenalan a po ceni materijala koliko ga je koštao takođe odličan u smislu cena-kvalitet. Ako VBS ne bude na nivou kom se nadam, verovatno ću i sam jedan takav WBT-Neotech srebrani da odradim.

To sve nekad može na poređenje što se mene tiče, samo da se pohvatam gde mi je glava prvo.

Uglavnom, što više stvari isprobavam, sve mi se više kristalizuje slika da monokristalno srebro prosto dominira na svim pozicijama sa prirodnim i organskim zvukom. Oštrinu i bilo šta negativno što mu se često pripisuje sam čuo samo kod nekih posrebrenih žica od OFC bakra i sl. Ali kad je puno i čisto, pa još i konektori silver clad... Milina.
Link to comment
Share on other sites

Slažem se i mislim da ili ideš na čisto srebro ili ga ne diraš uopšte. :) Za sada sam čuo digitalce, interkonekte i zvučničke od čistog srebra. Nijedan nije vrištao već naprotiv, ekstra prirodan i organski zvuk ali energičan i zategnut. Za moje uši samo plusevi i nema minusa. 

RCA konektori kod kolege Nauma su WBT od punog srebra, mislim da su ovi i da su ~40€ komad kod nas. Na Marohei kablu su ovi. Tako da čisto empirijski, bez grama teorije zašto, zaključujem da su u pitanju zvučno odlični konektori. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Elem, zaboravih da pomenem svima omiljeni domaći proizvod. :lol: Stiglo mi je 6 komada VBS RCA konektora, ima već neko vreme. Ubacio sam ih na interkonekt i SPDIF na kojima su već bile istoimene žice ali sa nekim drugim konektorima. Prošlo je evo dovoljno dana da se sve slegne i utisci su sledeći.

Interkonekt - je prvo nekada bio WireWorld SilverTube + Duelund onaj u pamuku i ulju dvožilni 16GA (mrzi me da tražim tačno ime). To je radilo brat bratu na nivou solidnih "kupovnih" od 150~200€ a bilo ih je više na probi. Onda je došla prvo VBS žica na probu, ne znam konstrukciju Andrej je motao. Zakačim je sa istim takvim WW konektorima i poredila se sa Duelund uratkom direktno (oba u funkciji). VBS žica je bila osetno bolja od Duelunda pa je ceo kabal imao još jedan nivo više prirodnosti i odsusvo zrnatosti i suvoće koju je Duelund unosio. Taj se kabal zadržao u toj formi skoro godinu dana kod mene. Nošen je i u goste razne, uglavnom je dobijao pohvale ali smo ustanovili da je tonalno malo svetliji.

Sada kada su stigli i VBS RCA konektori, finalni rezultat je stvarno odličan. Nestalo je te blage svetline, dobilo se na prirodnosti i tečnosti tona. Tu je i malo tamnija pozadina, odsečniji bas, raslojenija i dublja scena. Jedini interkonekt koji je za moje uši bio ove klase (ne mogu da tvrdim bolji ili lošiji dok ih ne bismo direktno suočili) je bio liveni kod juvelira koji je @somilenko donosio. Čini mi se da je taj bio još puniji/sočniji a da je ovaj raslojeniji/precizniji... ali to je ipak varljivo sećanje. Taj detalj je nebitan, jer sam svakako srećan kao pudla u liftu. 

SPDIF - nakon nekoliko budžetskih varijanti među kojima je bila i ona Belden-Canare (kao 75-omski pa je zato najbolji, ali sutra...), čuo sam nekoliko jako dobrih WireWorld do 500-ak € i proradio mi je apetit. Zato smo prvo napravili jedan kabal sa VBS žicom oko koje ide širm plus gusta spirala, tj. dupli shiled ispajan sve gde treba (jer smo jelte pravi majstori :-P). Na početku je to bilo terminisano Viborg pozlaćenim RCA i radilo je OK, toplog zvuka prilično. Sviđalo mi se to na prvu i zadovoljan sam bio, npr. u nivou kupovnih od ~200-ak evrića. Ali su posete superiornih digitalaca poput Neotech srebranog sa WBT srebranom terminacijom, pa Marohei takođe full srebro sa najboljom WBT terminacijom... imali da me nauče nešto na tu temu - da moj kabal nije bio ni rezolutan ni brz koliko je trebalo - naspram njih je zvučio tapavo i stapao zvuke jedan u drugi a "gasio" vazduh iz snimka. 

Kako su i tu VBS RCA zamenili pomenute Viborge, nastala je baš ogromna razlika. Daleko detaljnije, otvorenije, vazdušastije. U prvim danima je u dirketnom poređenju sa ovim fenomenalnim srebranim konkurentima to bilo malo stegnuto/manje raskošno tonalno... da bi se posle 5-6 dana otvorilo sve i opustilo. Sada iskreno mogu da kažem da je ovo najbolji SPDIF koji mi je bio u sistemu, sa najboljim raslojavanjem i rezolucijom koju sam do sada čuo, a vrlo prirodnog i tečnog zvuka. U pitanju su nijanse u odnosu na ove brendirane srebrane, koji su i sami vrhunski, ali ipak bih radije slušao ovaj... a o ceni da ne pričam.

Mislim da sam priču na temu Digitalca i Interkonekta završio. Lenj sam ja da stalno izmišljam neku toplu vodu i preslažem ih kao @Dražo:) vreme je da se posvetim nekim drugim temama. Ako ništa drugo, da ne nerviram mnogo ove VBS alergične. :-P Toliko od mene, a evo i jedne sličice.

1216178110_VBSinterkonekt.thumb.jpg.a8d2e6c5388780157413abb7c4791888.jpg

 

P.S. Ups, ustvari ću ipak morati još malo da džaram sa VBS uradcima... rešio sam nakon onog fenomenalnog Neotech LAN-a od srebra da srolam svoj VBS LAN, ručno, u pamuku... već su spremne žice ali mi carina drži Telegartner konektore i pamuk već danima. :rolleyes: Kad se zgotivi i slegne, ide na kleš sa dotičnim Neotechom. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...