Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Danas se slušao Hegel H90 malo duže i nema dileme - ostaje umesto Cyrusa. Zvuči raskošnije tonalno i prostorno. Pojedinačni tonovi su trodimenzionalniji. Na prvu se učini da je tamnijeg karaktera ali onda skontam da visokotonski detalji su izuzetno čisti i vrlo prisutni, samo tako ispadaju iz neke tame i nisu sve vreme osvetljeni (Cyrus ima taj trip u kom sve vreme čuješ nekakvu vezivnu atmosferu... kao kad snop sunca upada u sobu pa vidiš prašinu u vazduhu - ali zato upravo deluje kao da ima više vezivnog tkiva između instrumenata, što u nekim pesmama i prija, daje osećaj klupske atmosfere). 

Ali prosto, Hegel je umirio LS50, dodao raskoš scene i sočnost pojedinačnih tonova. Povukao je zvuk na onu stranu kao i preksinoć sa Dynaudio, uz zadržavanja tih energičnih ivica KEF-a... vrlo čisto ali ipak tečno i ni na koji način suvo.

Iako ima odličnu kontrolu nad bas područjem, ono što H90 nema su nagli udari i odsečnost, pretpostavljam da su za to neophodna sabraća većih kilaža, trafoa, strujnih mogućnosti... Ali u skladu sa svojim fizičkim i cenovnim ograničenjima, ovo je stvarno zaokruženo pojačalo. 

 

@zflazar i @R_R Dijete ko dijete, po prirodi su takve da se na nečemu zakida, samo težimo da bude što pametnije odabrano zakidanje. 

Ja kao "stipsa" iz nužde sam sve gledao da kupujem na nekom dobrom dilu, ako pogrešim da ne gubim po više stotina evra. A ako gubim nešto da sam barem izvukao nauk iz toga. Da sam odmah trebao da izujem 3.5K € za sve što mi sad čuči u sistemu ili  ~5K da sam sve kupovao novo iz prodavnice... prosto se nikad ne bi ni desilo. Ovako malo po malo... tiha voda breg roni. 

Zvukom sam već neko vreme zadovoljan, a sa apgrejdovima ne stajem jer nikad nisam ni mislio na onaj način "e ovim završavam priču (penzionišem se)" već ovo doživljavam kao i svaki drugi kontinualni hobi u koji se povremeno ulaže i vreme i novac jer ti prosto prija.

Jeste da se nekad nerviramo, jurimo neuhvativo, patimo što nemamo još samo malo budžeta... ali lep nam je, bre, ovaj hobi baš. :) 

Link to comment
Share on other sites

Hvala! Nisam ga još ni probao jer znam da ne može sa Aresom da se meri po iskustvima Nauma koji je npr. koristio dugo Project S2 Digital od 350€ jer je bio jasno bolji... Pa čak i kad je ostao bez DACa u nekom trenutku, radije se služio mojom Toppingom E30 par dana nego ovim internim.

Probaću ga uskoro iz radoznalosti pa javljam... Možda je na coax bolji (on je USB uvek koristio).

Link to comment
Share on other sites

niko nije spominjao penziju, ona ti sleduje sa godinama života i sa stažom u HiFi ludnici. Meni se čini da si tek položio pripravnički! :P

Krasi te i dalje entuzijazam na kom veterani pomalo zavide. Možda se desi čudo pa i stariji džukci poput mene nauče nove trikove. 

Ovaj zfdžukac je naučio iz ovog da Topping E30 bolje služi od internog DAC-a Hegela.

Link to comment
Share on other sites

Ma svako malo neko prokomentariše "sa ovim bih mogao u penziju" i po pravilu ga to brzo prođe. :lol: Ja sam lično pre par godina gledao u Hegel H80 (koji je tad bio aktuelan) i nešto tipa LS50, ATC SCM 11 i sl. i mislio "kad bih ovo mogao da priuštim, završio bih zauvek".

A mislim da često i nije stvar napretka već promene, makar male, da bude zanimljivo. Setio sam se citata iz jednog filma koji je na mene ostavio jak utisak: "pokaži mi najlepšu i najzgodniju ženu na svetu, a ja ću ti pokazati muškarca kome je dosadilo da spava sa njom".

. . . 

Inače, pomenu kolega Naum da je interni DAC u H190 daleko bolji... ne baš na nivou Chord Qutest+Linearno ali ne ni mnogo daleko.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Aibo said:

Iako ima odličnu kontrolu nad bas područjem, ono što H90 nema su nagli udari i odsečnost

Dali si probao neko bolje pojačalo u D klasi sa tim LS50? D klase se poprilično dobro bore sa manje osetljivim kutijama (naravno pričamo o nečem krštenom...).

Link to comment
Share on other sites

Mislim da bi ti nešto kršteno u D klasi, a za razumne novce moglo doneti tu energiju koja ti nedostaje bez mnogo žrtve u ostatku spektra, možda bi moglo biti zanimljivo rešenje.

12 minuta ranije, Aibo said:

samo nema onda sa čim čovek da se igra.

To i jeste velika istina i strah koji prati aktivne zvučnike...

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, damic said:
Losa predpostavka, tek kod aktive ima igranke, uvek se koristi dsp.

Ja sam razumeo da je u pitanju aktivni zvučnik a za igranje sam razumeo da se radi o promenama komponenti i sitnim tweak-ovima, a što je manji broj komponenti, manje su mogućnosti za takvim igranjem, na to sam razumeo da se cilja...

Link to comment
Share on other sites

Da, na igru komponenata sam mislio.

 

Samo da pojasnim malo bolje za neke potencijalne merkače sličnog Hegela. Ne fali zapravo energije basu. Ima dubine i kontrole, održi dobar masivan ton u vremenu sa lakoćom. Na svoj način to deluje vrlo potentno i da drži zvučnike za cojonas. Prosto nije agresivno zvučeće i neće da opusti ručicu za neki nagli bam-tras, tj. ono što englezi zovu slam.

 

Npr. sećam se da sam slušao kako Naim Nait XS (ne znam koja tačno iteracija) sa isto ovoliko vati odrađuje taj slam vrlo atraktivno... Ali zato maši neke druge detalje koji Hegelu dođu tako prirodno (prostor, pozadinski mrak, 3D).

 

A možda ja suviše kenjkam umesto da napišem - pojačalo je vrh. default_smile.png

@SUROKVL

 

Probaću, ne gajim prevelike nade ali možda iznenadi.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, SUROKVL said:

Da li ste probali Hegelov interni strimer+ njegov DAC i LAN konekciju. Imao sam prilike da to čujem kod jednog poznanika, radilo jako dobro :) 

Evo malopre isprobavam dve opcije:

1. Moj strimer R-Pi 4 + Allo DigiOne + Allo Shanti linearno napajanje idu na Coax ulaz na H90 - jako fin zvuk, malo puniji i masniji, a manje rezolutan od Aresa... da kažem trapaviji... ali sasvim zadovoljavajuć. Iako bih uštedeo solidno prodajom DAC-a, ipak ne bih bio spreman na ovaj downgrade jednom kada sam čuo nešto bolje. Našao sam po netu da je Coax solidno bolji od USB ulaza kog je Naum koristio... 

2. LAN kabal direktno u Hegel - to mi se čini zvuči bolje i čistije od mog strimera na Coax. U odnosu na moju full strimer+DAC šklopociju koja je preko 1k€ je tek nešto malo tromiji zvuk u basu, malo manje vazduha. Ali je realno toliko blizu da sam se smorio. Kao, sva ova oprema i napucani kablovi (digitalni i interkonekt su mi baš odlični) za ~10% bolji zvuk? :unsure: Samo da su kablovi nešto lošiji i Hegelov strimer bi izjednačio, a kod nevernika u kablove što spajaju čim stignu bi garant i izdominirao.  

Jedino što kvari sreću je što Hegelov strimer secka na Hi-Res Qobuz fajlovima... i kao svaka potpuno integrisana priča, ja tu ne znam kako da mu pomognem (poverio firmware update na Hegel sajtu, nema ništa novije od ovog što je već u njemu). 

. . .

E sad, ja ukrštam i testiram sve i svašta za recenzije, pa ću svakako zadržati svu ovu ostalu opremu... i strimer i DAC i sve te kablove... ali da je samo za mene i moje uši, lepo bih rasprodao sve i za tu zbirnu sumu nahvatao kad se pojavi neki H190 ili tipa neki Devialet polovan... i LAN bajo direktno u njega i kraj priče. 

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, Aibo said:

Hvala! Nisam ga još ni probao jer znam da ne može sa Aresom da se meri po iskustvima Nauma koji je npr. koristio dugo Project S2 Digital od 350€ jer je bio jasno bolji... Pa čak i kad je ostao bez DACa u nekom trenutku, radije se služio mojom Toppingom E30 par dana nego ovim internim.

Probaću ga uskoro iz radoznalosti pa javljam... Možda je na coax bolji (on je USB uvek koristio).

Naum je Hegel  H90 kupio od mene i tom prilikom smo probali, na njegovo insistiranje, taj Project dac.

Po mom misljenju dac u Hegelu je bukvalno pocistio Project dac. 
Ne bih bio ovako kategorican da nisam svojevremeno imao pomenuti Project. To je, opet po mom misljenju, jedna sasvim prosecna spravica skromnih mogucnosti.

Sto se tice komentara o konvertoru u H190 i njegovim mogucnostima, taj dac je znacajno bolji od onog u H90.

Danas taj dac iz H190 imaju i H120 i H95.

 

Link to comment
Share on other sites

Vidiš par postova niže da je i moje iskustvo malo drugačije... Mada mislim da znam šta je kod Nauma bio fazon i zašto mu je Project više prijao (tanji zvuk tog DACa je u toj ranoj fazi sistema kompenzovao neke druge probleme). Ali da ne komentarišem tuđe utiske... Samo sam ih preneo.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...