Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Da, i meni je zabavno da pogledam prve postove u temi i vidim detalje zbog kojih se ovih dana rastužim kada ih vidim u tuđim temama. Ali drago mi je što su tu kao dnevnik odakle se počelo, dokle se stiglo... a radujem se i putu koji tek predstoji. 

Što se tiče pažljivog apgrejdovanja, lagao bih ako bih to sve pripisao svom strpljenju, tesan budžet je često bio najbitniji faktor u tim koracima. Finansijsko stanje je sada bolje nego kada je tema započeta ali su mi i prohtevi veći, sada i kabal ume da košta koliko nekad ceo jedan uređaj... tako da sam manje više na istom. :lol:  

Inače pratim i ja tvoje temu uvek, sećam se da sam odatle vadio korisnog infoa o FTA kada mi je trebao, prvi put video Heed i da mi je bilo vrlo zanimljivo pojačalce (tepam mu zbog veličine, kao i mom uostalom). Tako da nam želim obojici dobre volje, dobrih uređaja, i para za iste u daljem peglanju zvuka. :cheers

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala! Moja je 400 mm a sestra bliznakinja kod kolege Nauma 420 mm.

 

Sve i da bude nečeg dubljeg od uređaja, sve to pliva na antirezonantnim podloškama, sad da li će npr. pozadi ili napred da lebdi koji centimetar van same police meni i nije nešto bitno. Više sam se brinuo da mi među zvučnicima ostane što više praznog prostora.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Orahove ploče naručili po meri u Ovči, čovek čak izašao u susret da nam složi da ne bude mnogo šareno kako orah ume. Aluminijumske noge pun profil kupili u Rajanu sami pa odneli kod majstora na sečenje i pravljenje navoja... pa na farbanje (fenomenalna mat crna, izgleda kao eloksaža)... Spajkove kod Bože Tribe-a uzeli.

Kad se sav materijal sakupio... Onda smo ih sami bušili, upuštali konus za imbuse, šmirglali, očistili wood cleanerom, premazali Rubio Monocoat Clear prirodnim uljem u dve ruke. Čovek iz Ovče je ponudio da nam odmah lakira ploče kako god želimo, ali Naum rešio da bude sve prirodno i vrhunsko... ja rekoh "kud svi turci tu i mali Mujo" i tako bi. :) 

Dok svi majstori odrade svoje prošlo je jedno mesec dana... a našeg ličnog vremena u nabavci i obradi oko 4 puna radna dana sigurno... ali ne žalim.

Link to comment
Share on other sites

Neko poređenje nemam... Ali malo istraživanja o drvetu i njegovom kvalitetu je dovelo da nailazim da su mu vrlo slična mehanička svojstva kao hrast - solidno gust, trajan, lak za obradu. Kad se podigne u rukama vrlo je masivan (20kg jedan nivo), kad se čukne definitivno ne zvoni.

Još neka vodilja je bila Podium XL hifi polica praktično istih ovih dimenzija koja je vrlo hvaljena... U standardnoj varijanti je hrast i košta 1200 funti, najskuplji finiš je wallnut i košta 2000 funti. Nailazio sam i na neke američke hifi police navodno odlične a od oraha... Pa rekoh, ako bi bio loš akustično, ne bi ga valjda stavljali u takve renomirane proizvode.

Link to comment
Share on other sites

Zvuk se jeste solidno promenio u odnosu na onu prethodnu klasičnu TV komodu od iverice. Bas je osetno utegnutiji i ravnomerniji ali je i ceo zvuk svetliji i suvlji.

 

Stara polica je malo ljuljala i kad ne treba (negde se nagomilavao bas baš kao da imaš room mod) ali davalo je to neku toplinu, ova sad kao na dijeti da je bio... Pomalo zvuči ko belo meso bez ulja. default_biggrin.png

 

Ne znam, možda je to pravi zvuk mojih komponenti. Isprobaćemo uskoro Focus 160 na ovoj poziciji protiv LS50... Pa Hegel H90 protiv Cyrusa... Pa da vidimo da li nešto od toga daje više mesa... A možda i neki REL da se doda kasnije.

 

Za prvu pomoć sam izmestio zvučnike malo bliže zidu nego ranije i OK je to sve (baš pre pola sata bio momak sa manje slušnog iskustva pa se oduševio kako puno i moćno LS50 zvuče), ali kad imaš malo više iskustva i posećuješ tuđe sisteme, znaš da mora da bude bolje od OK. :)

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Evo upravo odoše @sivuk i  @_Naum sa slušanja Focusa 160 kod mene pa da podelim sveže impresije. A obojica su naravno pozvani da dodaju svoje mišljenje i ako se u nečemu ne slažu.

Kada smo prebacili sa na Focuse, prvo što se po meni primeti je nešto topliji i čokoladniji zvuk, malo opušteniji generalno. Pošto sam ja prvi puštao neke pesme koje uglavnom slušam (tipa vokal i gitara), čak mi se učinilo da su Focusi malo zatvoreniji i da ti volaki i žice nisu baš jednako prisutne kao na LS50. Falilo mi je malo ujeda na koji sam navikao.

Međutim, što se više pesama menjalo sve više se čulo da 160 svira sa više autoriteta, bas ide dublje, mid-bas je ovde kod mene kao pod konac... znači ni grama viška ga nema, kontrola midbasa je čak bolja nego na LS50 koji voli malo njim da podeblja tu i tamo.  Ne znam koja numera Depeche Mode-a je išla kad mi je bilo potpuno jasno da 160 to svira sa dinamikom i punoćom, a opet sa savršenom kontrolom i mirnoćom, kakvu ne mogu da dobijem na LS50 koji je jasno više stresiran kod takvih pesama i nema taj autoritet.

Posle solidno slušanja... pa sad evo i kad gosti odoše a ja još jedan krug obrnuo ponovo na LS50... što se mene tiče jasno je da Focus 160 baca bogatiji, sočniji i relaksiraniji zvuk. LS50 hoće da zagrize jače na ivice, pa da neki trzaj žice zazvuči oštrije... takođe potpuno neočekivano LS50 dodaje malo više mid-basa pa hoće u ponekoj pesmi da podeblja vokal taman na takav način da ga učini prisutnijim u prostoru... Da želim da nekom prodam priču da je LS50 bolji zvučnik, otprilike znam koje bih pesme birao da namestim nefer uslove da on tim svojim kofein pristupom impresionira nešto više od Focusa... ali što se više različite muzike sluša, za moje uši Focus 160 je u ovom mom sistemu finalno izašao kao nešto neutralniji i autorititivniji zvučnik.

Uglavnom, lepo i zabavno iskustvo. Mislim da je i kolegi Sivuku bilo korisno jer mi se čini da je čuo Focuse u novom svetlu. To već može i sam da prokomentariše ako ima želje. 

Link to comment
Share on other sites

Vidiš, ne znam... to sada i sam sebe pitam a nemam odgovor. Na poene dajem Focusu pobedu ali sam se nekako navikao na KEF i volim što je strašno rezolutan u srednjem i višem registru... prija mi čak i za opise druge opreme jer kao lampom da osvetljava... ali ga je Focus spenkovao što se tiče kompletnog bas područja.

Da znam da će mi ostatak sistema ostati zamrznut ovako duže vreme... da, radije bih zadržao Focusa u ovom trenutku, punije i relaksiranije to zvuči sa ovim Cyrusom. Ali imam veću želju da isprobam upravo na toj poziciji nešto malo drugačijeg zvuka... Npr. Hegel, Exposure.... da vidim šta se može izvući sve iz KEFa. Nekako je proizvod koji prirasta srcu (i puno se posle njega doplaćuje za relativno male pomake). :)  

Link to comment
Share on other sites

Interesantan clash. Nisam ocekivao da Cyrus i Kef daju toliko analitican zvuk mada sam imao prilike da cujem LS50 u vise izdanja i jedna prezentacija je bila bas takva, kad sam prodavao Elex-R. 

Kupac je imao LS50 i to je bilo suvo, ostro, usiljeno, nekako previse ravno cak i dosadno ali je zato detalja bilo u izobilju. Bassa naravno nigde.

Shodno tvojim utiscima, predlazem da sledeci sparinguje Expo :D

Link to comment
Share on other sites

58 minuta ranije, Dubwiser said:

Interesantan clash. Nisam ocekivao da Cyrus i Kef daju toliko analitican zvuk mada sam imao prilike da cujem LS50 u vise izdanja i jedna prezentacija je bila bas takva, kad sam prodavao Elex-R. 

Kupac je imao LS50 i to je bilo suvo, ostro, usiljeno, nekako previse ravno cak i dosadno ali je zato detalja bilo u izobilju. Bassa naravno nigde.

Shodno tvojim utiscima, predlazem da sledeci sparinguje Expo :D

Zanimljivo, sa Cyrusom ima solidno i basa i midbasa... pa čak i punoće u vokalima sasvim zadovoljavajuće. Analitičnost i blaga suvoća nastupa tek negde u višim registrima. Ne umem bolje da objasnim.... ali npr. činela će lepše da zvoni na Cyrus/Focus, dok će na Cyrus/LS50 da bude suvlja/manje tečna.

Ja lično mislim da je Cyrus takav, malo suvlji gore (a udara dole solidno sasvim), a i LS50 je takav, brz i detaljan, pa neće ništa sam tu gore da zaobli i zalije. Soba takođe pomalo na mrtvoj strani. I tako se napravi taj zajednički karakter, koji u višim registrima vuče na suvoću malo. Ali zato crtaju prostor i vazduh oko instrumenata kojim se bez lažne skromnosti ponosim.

Ja sam sklon da malo tečniji karakter potražim pre svega u amplifikaciji. Gostovaće Hegel H90 u nekom trenutku pa će i to biti poučno. Takođe, i dalje tražimo svoju gajbu skvo i ja. Ona je carica koja me pušta da birkam nešto što će imati sobu finih dimenzija za nezbijen i simetričan smeštaj zvučnika (što stvarno znatno otežava nalaženje stana u okviru zadate cene). Pa će tad od nule da se resetuje i sama akustika, a jednom kad se konačno smestim svoj lični prostor, biće posvećeno pažnje i samom prostoru i difuziji... Tako da nema nikakve žurbe, a dobar je zvuk vrlo i ovako, ja sam samo sklon detaljisanju i pisanju o nedostacima bez ustezanja, iako nisu dramatični (pokažu se tek u poređenju sa nečim zaokruženijim, ne štrče i smetaju ovako iz dana u dan meni naviknutom).

. . . 

Još jednom poziv za mišljenja i ostalih prisutnih kolega, bez ustručavanja... Pohvale prijaju ali kritike uče. Prve su ono što je već dobro a druge ono što će tek da bude dobro. :)

Link to comment
Share on other sites

Možda će zvučati "ja tebi serdare ti meni vojvodo" ali mene su na prvi takt prijatno iznenadili mali kefovi.

Iako se uglavnom slažem sa ovim što Aibo opisuje i nema potrebe da ponavljam, učinilo mi se da mališani npr. imaju nešto širu scenu, i što je već pomenuo nešto puniji vokal na nekim mestima.
Na nekim opet i nemaju, i to samo potvrđuje priču da u ovom hobiju ništa nije crno belo i 100% jasno.
Bilo bi dosadno da je drugačije.

Inače vidi se da Aibo nije gubio vreme sa onolikim 'finim dotezanjima' sistema, i da je iz relativno jeftine baze iscedio vrhunski kvalitet.
Rekao bih maksimum, pa će mu za dodatni napredak biti potrebna promena- baze.

I onda sve ispočetka :)

Ja bih na njegovom mestu pre svega probao sa pojačalom.
Cyrus jeste živ, detaljan, kontrolisan, ali ja bih voleo još samo malo finoće u gornjim srednjim i visokim.
Jeste to malo manje izraženo na f160 ali se čuje na oba zvučnika.

Eto zanimljivo i korisno iskustvo.
Hvala na gostoprimstvu!

Bilo bi dobro da ipak ne dodje uskoro do apokalipse :) pa da bude više organizovanih slušanja.


Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Aibo said:

Ali zato crtaju prostor i vazduh oko instrumenata kojim se bez lažne skromnosti ponosim.

Tu dolazimo do toga da je pomiriti to sa jedne strane i fluidnost i muzikalnost sa druge strane - vrlo ozbiljan zadatak i da vecina "audiofila" juri tog jednoroga dobar deo svoje Hi-FI karijere :)

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, sivuk said:

Možda će zvučati "ja tebi serdare ti meni vojvodo" ali mene su na prvi takt prijatno iznenadili mali kefovi.

Iako se uglavnom slažem sa ovim što Aibo opisuje i nema potrebe da ponavljam, učinilo mi se da mališani npr. imaju nešto širu scenu, i što je već pomenuo nešto puniji vokal na nekim mestima.
Na nekim opet i nemaju, i to samo potvrđuje priču da u ovom hobiju ništa nije crno belo i 100% jasno.
Bilo bi dosadno da je drugačije.

Inače vidi se da Aibo nije gubio vreme sa onolikim 'finim dotezanjima' sistema, i da je iz relativno jeftine baze iscedio vrhunski kvalitet.
Rekao bih maksimum, pa će mu za dodatni napredak biti potrebna promena- baze.

I onda sve ispočetka :)

Ja bih na njegovom mestu pre svega probao sa pojačalom.
Cyrus jeste živ, detaljan, kontrolisan, ali ja bih voleo još samo malo finoće u gornjim srednjim i visokim.
Jeste to malo manje izraženo na f160 ali se čuje na oba zvučnika.

Eto zanimljivo i korisno iskustvo.
Hvala na gostoprimstvu!

Bilo bi dobro da ipak ne dodje uskoro do apokalipse :) pa da bude više organizovanih slušanja.

 

Pa mislim da su nas obojicu prijatno iznenadili ovi drugi zvučnici, što je dobro. Za ostalo se slažemo. Apokalipsa ili ne, sve je prijatnije uz muziku. :D  

9 sati ranije, Delija said:

Tu dolazimo do toga da je pomiriti to sa jedne strane i fluidnost i muzikalnost sa druge strane - vrlo ozbiljan zadatak i da vecina "audiofila" juri tog jednoroga dobar deo svoje Hi-FI karijere :)

A šta bismo pametnije i radili. Nešto uvek mora da se juri da bi bilo zabavno. :) 

Ti ćeš verovatno odobravati što sve više gledam u sub-ove i čitam o njihovom blagotvornom dejstvu ne samo bukvalno na to bas područje koliko na percepciju celog spektra (punoća i trajanje tona, pozicioniranje, prostornost). 

Jedini "problem" je što od 7 ideja za unapređenja trenutno imam budžeta za 0.7. Al ne bi bilo zanimjivo da je drugačije. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Brže nego što sam očekivao je kolega Naum doneo Hegela H90 danas i ostavio ga kod mene. Nisam stigao puno da slušam jer sam umoran nešto večeras, ali tonalitet mi se za sada baš svideo... Zvuči sočno, ima kontrolu, ima i detalja koliko voliš, samo sve nekako iz mrke tišine izlazi što sa jedne strane impresionira a sa druge mi je čudno još uvek. :) Ali jedno je sigurno, ona suvkastost je potpuno nestala...

Sutra sa malo odmornijim ušima i dužim slušanjem, kad se bolje priviknem, dajem detaljnije utiske. A pošto se kolega prinovio još moćnijom mašinom (čestitke! to tek treba da čujem kod njega), imam priliku i da ga trajno zadržim.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Aibo said:

pošto se kolega prinovio još moćnijom mašinom (čestitke! to tek treba da čujem kod njega), imam priliku i da ga trajno zadržim.

Dobro jutro!

Ne mogu da kažem da se sa svim stvarima koje su u tvojoj temi/blogu napisane slažem, ali moram da primetim da svi putevi izgleda vode u Rim iliti kako se gomila audiofilski staž u knjižici tako sve manje i manje ima mesta za rešenja koja su dijetalna a pri tom vrhunska.

Znanja i iskustva nikad dosta, jedino prokletstvo u celoj priči je to što na ovaj ili onaj način dolazi do limita koji nameće zadati okvir novčanih i stambenih prilika pojedinca.

Samo napred, sa uživanjem čitam i pratim tvoje te(k)stove na Forumu!

Link to comment
Share on other sites

41 minuta ranije, zflazar said:

Ne mogu da kažem da se sa svim stvarima koje su u tvojoj temi/blogu napisane slažem, ali moram da primetim da svi putevi izgleda vode u Rim iliti kako se gomila audiofilski staž u knjižici tako sve manje i manje ima mesta za rešenja koja su dijetalna a pri tom vrhunska.

Mogu da se složim sa napisanim.

Za iole dobar HiFi sistem potrebno je vreme, a boga mi, i solidna količina novca. Sva rešenja koja sam do sada primenjivao, a da su bila, što napisa uvaženi kolega, "dijetalna", na prvi pogled su donela nešto, ali kad se podvuče crta posle izvesnog vremena, ispostavilo se da je u pitanju bilo samo bacanje para. Možda je dobro za nekoga ko voli da eksperimentiše i proba različite uređaje, ali po meni bolja opcija je preskočiti "sakate", skupiti dovoljno novca i uložiti u etablirane uređaje u svojoj klasi.

@Aibo

Znam da voliš da propustiš kroz ruke što više uređaja i podržavam to što radiš, ja sam se malo umorio od toga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...