Jump to content


Smanjivanje pojedinih ogrebotina na plo�i


lazyman

Recommended Posts

Za pocetak nije mi bas jasno kako uspevate da orete iglama po plocama,mislio sam da je to proslo sa vremenom toski , turandota i pijanih zurki hipika , lsd-a i sl. barem sto se gramofona tice.Za poslednjih 25g nisam bas ni jednu plocu orgebao iglom uz minimum paznje koji je potreban za koriscenje gramofona,imate li lift?,vrcenje ploca unazad i ostali didzejluci u kucnim uslovima  :screwy  ...a za kraj moje saucesce svima nama koji ploce volimo sto su nam berze sve punije krseva od bahatih novopecenih vlasnika i diskotekaskog otpada,a koje su mozda sa ljubavlju cuvane godinama pre toga,cesto i decenijama.

Naravoucenije: jako dobro pregledati svaki mm ploca koje na berzama kupujete- uzimaju ih u ruke mnogi koji ni najmanje postovanje prema njima nemaju.Prosli put videh jedan direktno rezani vinil,super jazz,sve super ukljucujuci i cenu od 10E,sija ploca ko nova,kad ono na zadnjoj numeri krater,produzen u kanjon reke Tare-i onda mi sve jasno oko cene...ploca je mozda vredela i 50E.

P.S.Nista licno od ovog gore,razumem da se neke stvari desavaju nezeljeno,ne odnosi se na pokretaca teme,ali malo je mucna tema pa me ispirisala... ipak smo neki hifi forum pa da malo propagiramo i paznju.Samo sam cekao kad ce neko da posavetuje da se na shell stavi kovanica,napravite sat od ploce,a od omot uramite za zid kao podsetnik da se prema plocama pazljivo ophodi.  :heat

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pa, treba biti pažljiv, jednom mi se desilo da zagrebem jel mi je gramofon u malo nezgodnom položaju, treba da reÅ¡im problem sa prostorom, a i taj concorde mi ima malo nezgodnu tu osovinu, nekako je predugaÄka.

 

Problem je Å¡to dosta ploÄa koje recimo kupim licitacijom na limundu imaju te ogrebotine. Mislim da jedna od 5 bude baÅ¡ odliÄno oÄuvana, a najgore su one "vizuelno ocenjene"

Link to comment
Share on other sites

Evo prvo-- definitivno kad se proÄ‘e sa većom gramažom, smanji se pucketanje i preskakanje, tj nema ga, ali se zvuÄno uniÅ¡ti zapis, Å¡to sam i oÄekivao, dakle, i nema baÅ¡ neke koristi od ove intervencije.

 

Da proverim jesam li dobro shvatio... 

Probao si da oÅ¡tećena mesta "provozaÅ¡" tom DJ zvuÄnicom i gramažom od oko 5 grama i to je uniÅ¡tilo zapis na ploÄi? 

Link to comment
Share on other sites

Pa, za mene to nije oÄekivan rezultat. Zapravo me je ovaj tvoj jako iznenadio. 

Kako, onda, te iste DJ zvuÄnice, koje znaju da idu i do 5g (radno "opterećenje"), ne upropaste (bar ne tako Äujno) ostale ploÄe? 

Ili, Å¡ta, onda, preskupi SPU-ovi, sa svojih 4-5g, urade od zapisa? 

 

Koliko je preporuÄena "gramaža" te tvoje DJ zvuÄnice? 

 

P.S. Dodatno me zbunjuje... Pre nekoliko postova reÄe da nema preskakanja, a iz ovog poslednjeg sam shvatio da se to nije uopÅ¡te popravilo. Å ta nisam dobro shvatio? 

Link to comment
Share on other sites

Pozivamo vrsnog mladića @Lazyman-a da sledeći put sa sliÄnim problemom dodje kod nas.

Za ovu vrstu popravke uglavnom koristimo Stanton 500 igle (važno za proces: nove!).
Za proveru rezultata imamo svaÅ¡ta, ali preporuÄujemo, recimo, Concorde Gold na 3 grama.
Ne garantujemo uspeh, ali garantujemo da nećemo napraviti veću štetu!
Sve je naravno - besplatno! :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hebiga, prvo savjeti pa napadi-branjenje istih. Posle, tip proba recept i dobije rezultat kao sto je protivnicka klupa govorila. Ne popravi braznu a unisti informaciju .... i onda opet nije uradio kako treba. Sljedeci put, u sterilnoj sobi i sa zlatnim rukavicama?

 

Sto se mene tice, mislio sam da moze ... ima neke teorije ali ako gramaza nije bas prevelika. Sad vidim, da jedino sto moze je nova slika na zidu ... ili mozda sat od te ploce. 

Link to comment
Share on other sites

ÄŒisto da vam bude jasnije kako (uglavnom nepopravljive) ogrebotine izgledaju:

 

236CLPMicroScratch_4526.jpg

 

Ovo na slici bi se moralo skalpelom urezati i ne odgovara ni najdebljim zarezima koje gledamo na krÅ¡ ploÄama. 

PokuÅ¡ao sam da usnimim vrlo ozbiljne (dovoljno da niko od nas takvu ploÄu ne bi uzeo ni na poklon) ogrebotine na jednoj uniÅ¡tenoj ploÄi. Izgledaju ovako: 

post-9577-0-71022800-1417012665_thumb.jppost-9577-0-53909000-1417012672_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Ne vidim smisao price.Ploca koja je mehanicki ostecena ne moze se vratiti u prvobitno stanje i tacka.Ja pre 20-tak godina tako iglom uneredio jedan od omiljenih mi Tom Waits-ovih albuma.Vec sledeceg dana krenuo u potragu istog a posle 15-tak dana dosao o posed perfektnog primerka.To je pravni savet i za pokretaca teme,kakve concorde glave i drugi bakraci.

Link to comment
Share on other sites

Dobro, provozao sam to sa malo većom gramažom od 5 grama (sad će se neki uhvatiti za glavu).. :screwy  nakratko unazad bez kontra tega, neka bezvezna kompilacija hitova, nebitna. Ima taj rez popreko ali i u pravcu okretnja ploÄe pa povlaÄi iglu na unutra. i opet preskaÄe, džaba.

 

Nego, imam zanimljivu pojavu na par ploÄa.. Concorde lepo svira i toleriÅ¡e i neke ogrebotine, ali Audio Tehnica AT95 prosto iskoÄi na unutra, prema centru ploÄe kod nekih oÅ¡tećenja. Concorde ide sa 4 grama a AT95 sa 2. E sad, pokuÅ¡ao sam taj AT-95E Å¡to taÄnije da montiram, i protractorom a i pazio sam da odstojanje igle bude pravilno, da vrh igle bude na taÄnom odstojanju od onog navoja.

 

AT-95E mi uvek lepÅ¡e svira pri kraju ploÄe, na unutraÅ¡njim rezovima, ali me nervira Å¡to preskaÄe kod tih nekih ogrebotina koje ortofon proÄ‘e bez problema. MeÄ‘uti, primetio sam da ruÄica ide malo na dole sa AT-95, ali nije moguće bazu ruÄice viÅ¡e spustiti da je dovedem u horizontalu jel je već u najnižem položaju. Može li to da utiÄe? Da je VTA neodgovarajuće pa da zbog toga ta glava povlaÄi na unutra?

Link to comment
Share on other sites

Da ti nije možda antiskejting na nuli?

 

Nije, Äak je na maksimumu. Ali, Äini mi se da taj antiscating slabo pomaže. Ne znam da li je to u redu, ali ovde je antiscating izveden tako da mu je sila najveća pri unutraÅ¡njim brazdama ploÄe, a na spoljnoj trećini ploÄe praktiÄno i ne radi, znaÄi sila mu je sve veća kad igra ide ka centru ploÄe.

Link to comment
Share on other sites

Nemam praznu ploÄu ali nabaviću neku. Imam samo jednu koja ima prazne segmente, i koliko mogu da ocenim kad se spusti ne te delove ostaje na mestu, tako da bi anti skating trebalo da je ok.  Nego, concorde pro mi bolje prati brazdu, ta neka mesta gde mi ta Audio Tehnica AT95E preskoÄi, ortofon isprati. Da li je to zbog duplo veće gramaže ili je on prosto otporniji na ta oÅ¡tećenja i bolje prati brazdu?

 

Hoću da iskljuÄim mogućnost oko montaže, mislim da sam je dobro montirao ali možda ima neÅ¡to Å¡to ne znam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...