Jump to content


XI Hi-Files Show, 8. i 9. novembra u Beogradu


Ljuba

Recommended Posts

Hvala na obavestenju. Hmmmm, utoliko gore, za te novce se moze kupiti i nesto ozbiljnije. Mozda se islo, kao i mnogo puta do sada, na efekat uuuuu vidi kako sviraju malisani, nema sta da ih vidis a bass kao iz 10". Doduse, bili su to jos neki zvucnici iza tako da ne znam sta je tu sve sviralo. Cini mi se da je to sve skupa mnogo para. To mi sve lici na zvucnike za neku studentsku sobu i desk top racunar muziku a takvi korisnici su obicno sa malo para. Mozda gresim, oprosticete mi.

Mislim, da sistem : preamp+2 powerampa = 11.000.- eura. Koliko sam razumeo preamp ima integrisan DAC.

Ponavljam nisam 100% siguran ,ne znam da li su zvucnici uracunati u 11000e,ali znam da je  cena 100% fudbalerska.

p.s. mislim na Auris , 

 

p.s.2 Player jako dobar zvuk za sisitem od 1000 e (CDP&AMP (Marantz) 6005 + Wharfedale  Diamond 121 )

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 273
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hm, baš sam u dilemi da li da kupim još jedan stan ili jedan od onih sistema. ;-)

Šalu na stranu. Pokušaću da budem kratak. Moja lista:

1. BFA soba (pre svega zbog zvuÄnika, koji su 3,5 puta jeftiniji od Gallus-a i 3 puta od MBL-a, a kvalitetom ne zaostaju, naravno pitanje je i ukusa i razliÄitih koncepata, po meni su od MBL-a i bolji).

2. Gallus (odliÄan, ali bre 25.000 €!)

3. MBL

Svakako, sve navedeno je za većinu nas nedostupno. I sreća da je tako, jer ne vidim smisao davanja toliko para na HI-FI sistem, sve i da imam milione. Da podsetim, za novac koliko koštaju neki od set up-ova može da se kupi stan u Beogradu ili dva vrhunska automobila, npr.

E sad zvuk. Da li vredi te novce? Svakako ne.

Link to comment
Share on other sites

Na nekoliko izložbi sliÄnog pristupa (ne samo u naÅ¡em okruženju) postavljena su sledeća pitanja posetiocima i dobijeni su veoma upotrebljivi odgovori. Pa da pokuÅ¡amo i ovde:

1. Šta Vas je dovelo na ovu izložbu? Jednostavnije: Zašto ste je posetili?

2. Å ta ste oÄekivali od ove posete i ispunilo se?

3. Å ta ste oÄekivali od ove posete i nije se ispunilo?

4. Å ta je ono najznaÄajnije Å¡to ćete moći da primenite svakodnevno a nosite sa ove izložbe?

5. Å ta je najjaÄi utisak ove posete?

Eto, možda pomogne i u ocenjivanju ove i osmišljavanju sledećih.

1.Poziv prijatelja.

2.Priliku da Äujem skupe sisteme i uporedim ih sa svojim.

3.Informacije o sistemima koje slušam. U 90% sluajeva nisam ni znao šta slušam.

4.Još jedna potvrda da je 1euro uložen u tretman sobe jednak 10-50 eura uloženih u opremu.Saznanje da postoji TV od 100 000 eura.

5.ÄŒinjenica da dosta high-end proizvoda kreće ka istoj filozofiji zvuka. U svakoj sobi sam imao utisak da sluÅ¡am zvuk ogromnog amfiteatra iza debelog zida gde zvuk prolazi kroz rupu promera od 10-50 cm, osim u Gallus prostoriji gde je promer rupe bio ceo metar. NajjaÄi utisak na mene je ostavio MBL sistem. SavrÅ¡eno precizno, fascinantna prostornost i dinamika prostiranja bez trunke koloracije...dakle hrana bez zaÄina, taÄno u gram odmerena po hranljivosti sastojaka, u 1 kaloriju pogoÄ‘en optimalni dnevni unos proteina ugljenih hidrata, masti i vitamina. Doktorski savrÅ¡en anti soul-food, dakle nema dodatne porcije mesa od kojih su vam proradile sve žlezde a visoki dezert, najlepÅ¡i koji možete probati i koji vas vrati u detinjstvo je u porciji koja staje na kaÅ¡Äicu...malu. Kao porcija u elitnom zapadnom restoranu, sve je savrÅ¡enog ukusa i sigurno biste se prejeli kada bi vam kuvar dozvolio i bilo bi vam loÅ¡e...Vrlo sam subjektivan u ovom opažanju jer volim da jedem na flekavom stolu i da kuvar doda joÅ¡ malo jela koje mi se svidelo pa sve da ta druga porcija bude taj ceo 1% goreg ukusa i nezdrava za moj želudac.

 

Kada bih kod nekog konstruktora iÅ¡ao da naruÄim zvuÄnik po svom ukusu to bi bio MBL jer imam utisak da taj gospodin nije sluÄajno doÅ¡ao do onog zvuka koji nikako ne bih mogao sluÅ¡ati na duže staze...ali je izgleda lepo vaspitan nemac odmeren u svemu kao i njegov zvuÄnik.

Gramofon u Gallus prostoriji je pravi eye candy i zbog te lepote ima 30% bolji zvuk :) . Voleo bih da ga posedujem. Ceo sistem u toj prostoriji je takođe fascinantan.

 

Ne bih da opisujem svaku sobu ali ću reći da nigde nije bilo loÅ¡eg zvuka, svaki je priÄa za sebe i vrlo se lepo može spakovati u neki film, samo treba dobro odabrati žanr.

 

Sjajan događaj, voleo bih da ih je više.

Link to comment
Share on other sites

enivej, sajam je bio dobar. ja sam ove godine primenjivao princip 5 minuta u svakoj sobi (svakoj koju sam otkrio, sad ovde citam da je bila dayens soba i neki goldmund zvucnici, to nisam video).

 

generalno, uzasan problem je muzika koja se pusta. to je kompletno skaredno. cak vise nije fazon diana krall i patricia barber, stvar je otisla u daleko grdji ekstrem. plink plonk, 2-3 instrumenta snimljena mikrofonom na par cm od instrumenta. to zvuci savrseno i na laznom bose uredjaju sa ali expressa, a kamoli na sistemima od po 20k plus evra.

 

kontra svima ovde, najbolji zvuk je imao mladja, znaci dynaudio soba. sve na svom mestu, nema ekscesa, suvlji dyna zvuk ispravno obogacen VTL lampama velike snage da iskontrolisu confidence zvucnike. tamo sam se najkrace zadrzao jer je sve bilo ocigledno.

 

aurus. lepa pojacala i zanimljivi zvucnici, no OGROMAN problem izbor muzike dok sam bio tamo. osedeo sam dodatno za tih par minuta. nista nisam zakljucio sem da kutije imaju masivan soundstage s obzirom na velicinu i lep midbass. imam utisak dosta jake koloracije(svirali su monoblokovi sa po 4 KT 88 cini mi se, sem ako nisu bile EL34, nisam prilazio). imali su neke misteriozne kutijice u coskovima sa plavom LED lampom, kad sam pitao sta je, lik mi je rekao stabilizator zvuka. pa jebote.

 

gallus. gramofon svirao dobro mada nedovoljno muzikalno, ali je u mojih 5 minuta u toj sobi gazda promenio izvor i cim sam seo na stolicu pustio neki plink plonk trash pa sam se ekspresno pokupio. da je pustio led zeppelin, metallicu i AC/DC na onim monolitima sa 8 dvanaestica u sobi, imao bi moje postovanje. steta.

 

MBA. uz dynaudio najtrasparentniji zvucnik na sajmu, bez ikakvog posebno karaktera, prosto ima zvuk onakav kakav je snimak. nazalost u mojih 5 min su pustali eurythmics i jos nesto tako netipicno sto me je izbacilo iz sobe. jos jedno, jbga.

 

BFA mi je bilo super zanimljivo i tamo sam ostao dobrih 10 min. ogroman potencijal u zvucnicima, cim sam seo provalio sam da svira nesto sto nija budalasta hifa. posle je lik skinuo maske pa smo videli pro drajvere (faital pro, BMS visokotonac u horni, bas mi lici na RCF). medjutoa i to ima problem a to je subwoofer koji je integrisan sa ostatkom spektra al zamalo, iako je simpaticni janez glorifikao svoje umece ekvalizacije istog tako da svira samo od 16 do 40 hz. trazio sam mu da ugasi sub, rekao je da je to radio vec danas i da ce ponovo, no onda je poceo da pusta neko opako audiofilsko djubre od muzike pa sam utekao. jos jednom moram da ponovim da mi se cini da je BFA jako jako dobro pojacalo.

 

ostalo je bilo od korektnog do solidnog ali nista sto vredi posebno pomenuti, sem sto je u siminoj sobi svirao vrlo zanimljiv italijanski DAC koje se zove le voce koji mislim da svira bolje od younga i sto PMC zvucnici obecavaju ali ne u kombinaciji sa MF.

 

cestitke ljubi i svim izlagacima, mislim da je vec uspostavljen i odrzan standard kvaliteta.

 

edit: izbacene kvalifikacije.

Link to comment
Share on other sites

Ono Å¡to bi i sada zamerio izlagaÄima jeste potpuno odsustvo da se posveti pažnja akustici sobe. Tu po mom miÅ¡ljenju biti mogu viÅ¡e razloga.

 

- IzlagaÄi nemaju predstave Å¡ta je to

- IzlagaÄi znaju da to ima bitnog uticaja ali znaju da najveći deo publike ne zna niÅ¡ta o tome pa ih baÅ¡ briga

- Menadžment hotela ne dozvoljava da izlagaÄi rade sitne intervencije kaÄenja po zidovima.

 

Iz razloga Å¡to je vrlo mali broj njih neÅ¡to uradio po ovom pitanju ja nigde nisam Äuo dovoljno definisan bas, to mi je najveća zamerka.

 

Ali iz istih kod mnogih instrumenti nisu imali svoje telo i jasnu definiciju u prostoru. Možda je najbolji bas bio kod BFA ali ni izdaleka nije dovoljno definisan, na momente se i on rasipao iako su izlagaÄai skakali okolo da se hvale kako im je bas odliÄan. Å ta viÅ¡e bas nije bio ni dovoljno ispunjen mesom tako da je kontrabas naginjao malo na hologramski. Kad su ovi bili najbolji po ovom pitanju onda su ostali bili dosta loÅ¡iji.

 

OzvuÄenje kod Galusa bi stavio pre u neki kafić ili disko klub nego kući. Dosta je jasan i precizan ali naporan na duge staze. Stivi Rej Von koga su puÅ¡tali bi trebao da bude sa dubljim basom a onda da se uradi i na definiciji istog.

 

TeÅ¡ko mi je komentarisati one izlagaÄe koji su imali male kutijice jer svima njima je mnogo falilo mesa u donjem spektru. Nemam pojma ko voli da sluÅ¡a tako muziku. Neki imaju lep i nenaporan zvuku ali fali puno toga dole.

 

Nikako mi nije jasno da se dovuÄe preskupa oprema od par hiljada eura  a da se ne okaÄe difuzori i apsorberi od par stotina eura. Ako Äitaju ove komentare samo da ih upoznam da postoje i mobilni sistemi (ja recimo imam u mom stanu takav) To je po meni ili ludilo ili potpuno nipodaÅ¡tavanje naÅ¡eg sluÅ¡ateljstva. Voleo bi da vidim kako bi proÅ¡li napolju da takvu politiku vode tamo.

 

Uglavnom svaki put kad dođem kući posle ovakvih izložbi dođe mi da izljubim ovo moje ovde.

Link to comment
Share on other sites

Sedeo sam tamo i video.

 

Dve zavese koje su bile iza mene su bile po mestima otvorene i videlo se staklo. ÄŒak i da je bilo sve pokrivene te dve zavese niÅ¡ta ne znaÄe - one su tanke i ne igraju nikakvu ulogu. Dovoljno je jedna jako debela i dosta nafaltana.

 

DoduÅ¡e ja njima i ne stavljam mnogo zamerki na spektar srednjih i visokih, već na bas. Mada da su imali tu zavesu kakva treba, ili joÅ¡ bolje ceo taj zid u apsorberima, jer je jako kritiÄan zbog stakla - zvuk bi se spustio i primirio.

Link to comment
Share on other sites

Show je iz godine u godinu sve bolji, sve pohvali Mr. Ljubi i ekipi na organizaciji.

 

Drago mi je videti da se pojavljuju novi domaci proizvodjaci. Tako mala zemlja, a toliko dobrih konstruktora. Nadam se da ce naredne godine biti vise domacih proizvoda, da sa ponosom uzivamo u zvuku.

 

Ono sto cenim kao lose je izbor muzike u nekim salama i neprimerena jacina, ipak nije u pitanju sajam razglasne tehnike :)

 

Jedino sto sam doziveo kao veoma lose je BFA (za koje verujem da rade izuzetno) + neki nedaj boze zvucnici koji upropastise sve. Doziveo sam takvo prstanje i nezvukâ„¢ da sam morao da pobegnem iz sale, bez da se informisem sta mi ubi percepciju zvuka, naprosto nisam imao snage da ostanem :-/

 

Na kraju, druzenje je ovde najvaznije, sreo drage ljude, ispricao se, punog srca napustio Holiday Inn.

Link to comment
Share on other sites

Sjajna poseta,fenomenalna atmosfera,audiofilsko druzenje,odlicna organizacija....Od ljudi sa foruma bili su : Ljuba,Willi Studer,Impuls,Pecass,Zvukoljub,Kuja,Sport Billy,Pirke,Sir John,Surokvl,Andrija,Boki Toki Voki,Ranko(4Audio),Zika,Alexandar,Patason,Kursum,ZoranZu(FTA),Ab-Co-Axial,Zogra,Fantom 7477,Vampir,Scorpio,Suca77,DJ Nick,Sonichammer,Milosav Grozni,Magellan,Doktor,Vlaya,Babylon,Hifi User...Bio je i nadaleko cuveni Toma iz Krusevca,juce je bio i Legendarni audiofil Kiki.Seticu se ko je jos bio,pa cu da napisem.Lepo je sto je svojim prisustvom Hi-Files Show-u uvelicao Mister Bjoern Rutz iz MBL-a(Menadzer),uvek je lepo videti Gospodu iz Slovenije(Gallus i SM Audiodesign).Naravno i Gospodina Boska(Beyond Frontiers Audio).Pohvale za 4 Audio zbog organizovanja nagradne igre.Sve pohvale za Show-u  :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Da ne ostanem dužan koju reÄ o organizatoru i organizaciji, nisam o tome pisao u prethodnom postu. S moje taÄke glediÅ¡ta, svaka Äast na hrabrosti da u ovo vreme istraje. Atmosfera je bila veoma prijatna, prostor je takoÄ‘e lep. Možda u budućnosti poraditi sa nadležnima u hotelu oko akustike prostorija i detaljima vezanim za istu, naravno ukoliko je uopÅ¡te menadžment Holiday Inn-a odgovoran za primedbe o akustici, koje su ovde iznete. TakoÄ‘e, sklon sam da razmiÅ¡ljam da bi veće prisustvo domaćih distributera i veći broj ureÄ‘aja koji su cenom pristupaÄni Å¡irem sloju ljudi, možda privuklo i nove posetioce.

U svakom sluÄaju, samo napred!

Link to comment
Share on other sites

2. Gallus (odliÄan, ali bre 25.000 €!)

 

Vrlo neozbiljno je u zvucnik te klase i cene staviti visokotonac koji u maloprodaji kosta reda velicine 50€ za komad (Vifa XT25). To je odlican driver, ali za mnogo jeftinije kutije. Sto se mene tice, tako i zvuci - kao kutija reda velicine 3k evra, tako da mi nije jasno toliko lozenje na njih.

 

Nisam bio presrecan zvukom ni u jednoj sobi, ali ako bih bas morao da biram - Dynaudio + VTL, mada se vide ogranicenja i jednog i drugog - na onom nivou glasnoce jadni C2 su radili na "ivici", mada je tu kriv i VTL i njegova "kontrola".

 

Ne moze se kvalitet sistema oceniti u sobama kakve su u hotelu i sa takvim razmestajem i brojem ljudi u njima. Dovoljno je mozda samo za neki "hint" zvuka kakav bi trebao da bude.

 

Da dodam i da mi se nikako ne svidja koncept impresioniranja slusalaca malim zvucnicima sa "velikim zvukom". Em kostaju djavo i po, em ne sviraju ni blizu kako bi svirali veci zvucnici koji daleko manje kostaju, em nema tu nikakvog "velikog zvuka" - ukratko - sviraju lose.

 

 

U svakom slucaju - cestitke Ljubi na jos jednom odlicno organizovanom show-u. Vidimo se sledece godine  :cheers

Link to comment
Share on other sites

 

Ono sto cenim kao lose je izbor muzike u nekim salama i neprimerena jacina, ipak nije u pitanju sajam razglasne tehnike :)

 

Jedino sto sam doziveo kao veoma lose je BFA (za koje verujem da rade izuzetno) + neki nedaj boze zvucnici koji upropastise sve. Doziveo sam takvo prstanje i nezvukâ„¢ da sam morao da pobegnem iz sale, bez da se informisem sta mi ubi percepciju zvuka, naprosto nisam imao snage da ostanem :-/

 

 

Ovde bih dodao i bledu izvedbu u sobi Dynaudia od kojih sam vise ocekivao, a najvece zadovoljstvo sam doziveo uz zvuk MBL-a i gospodina iz nemacke (predstavnika MBL) koji je pustao muziku i prezentovao svoju firmu u najboljem svetlu uz fantasticnu i poucnu pricu koja potvrdjuje neke stare i daje nove odgovore i saznanja.

 

Pohvala organizaciji i velika podrska.  :wave2

Link to comment
Share on other sites

HI Files show svake godine sve bolji i bolji. Da ne ponavljam objektivne zamerke koji su mnogi clanovi vec spomnuli (klime, tretman soba, etc.....)

Subjektivno MBL za klasu bolji od ostalih, Dynaudio najvece razocarenje, BFA najvece krajnosti u zavisnosti od materijala od sjaja (narocito sa iskljucenim wooferom) do ocaja.

Za Gallus uopste nisam mogao da steknem neki utisak jer u 2x10 min koliko sam proveo u ovoj sobi, pustani materijal je bio takav da nije mogao da pokaze nista.

Link to comment
Share on other sites

I ja mislim da je teÅ¡ko davati konaÄne ocene o ad hoc postavljenim sistemima, usto posle sluÅ¡anja tri-Äetiri pesme.

 

Zato ću samo generalno - bilo je puno dobrog zvuka, i dole i na spratu. Ipak su mi Äetiri najjaÄa sistema viÅ¡e interesovala. Bili su OK, uz neke falinke.

 

MBL mi je, u podruÄju basova bio malo neubedljiv, kvalitativno i kvantitativno. Ostatak je sjajan. 

 

BFA, na momente, Å¡to neko reÄe, prÅ¡tav. Basovi - "koliÄinski" potpuno u redu, ma Å¡ta o tome mislili oni koji nisu navikli na njohovu objektivnu reprodukciju. Definisanost basova mi je upitna, da sam Äuo neÅ¡to Å¡to poznajem, imao bih odreÄ‘enije miÅ¡ljenje. InaÄe, odliÄan sistem. Upotrebljiv je i u većim prostorima nego Å¡to je bila ova sala, to je trebalo i pokazati, zato ne mislim da je prezentacija bila preglasna. Možda je, u buduće, uputno viÅ¡e razmisliti o rasporedu sistema po salama, da bi Å¡to manje smetali jedan drugom.

 

Dynaudio - malo previÅ¡e "stegnut", Å¡to bi bila gradacija iznad "utegnut". InaÄe, vrlo dopadljiv zvuk.

 

Gallus - odliÄan, mada nemam odreÄ‘eniji sud, sluÅ¡ale su se ploÄe, pa sam, osim neke pesme glas + klavir Äuo joÅ¡ samo Knopfler-a. Možda ne bi Å¡kodilo malo viÅ¡e "života" u interpretaciji.

 

Da sam manje vremena proveo u restoranu, verovatno bih imao još šra da dodam. :)

 

InaÄe, odliÄan sajam.

Link to comment
Share on other sites

MBL.

Zanimljiv komentar za MBL je dao moj dragi kolega sa foruma Pecass dok smo sa njegovom lepsom polovinom i Srort Billy-jem sedeli u kaficu hotela.MBL-holografska definicija prostora(ovaj komentar je vezan za grupu Yello koja je izmedju ostalog pustana u MBL sobi).Veliki pozdrav za Pecassa i njegovu lepsu polovinu i Sport Billy-ja(saborca po dekovima)  :cheers  :wave2

Da dodam da je jos sa foruma bio i Filip  :wave2

post-10314-0-72524300-1415620312_thumb.j

post-10314-0-48381800-1415620352_thumb.j

post-10314-0-96447900-1415620487_thumb.j

post-10314-0-71377000-1415620525_thumb.j

post-10314-0-19987600-1415624137_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...