Jump to content


XI Hi-Files Show, 8. i 9. novembra u Beogradu


Ljuba

Recommended Posts

Zao mi je Å¡to nisam bio u mogućnosti da prisustvujem danas, ne mogu da ne pitam o kakvom pucketanju je reÄ kada je ostavilo toliki utisak?

Do ploÄe je bilo jer nije pucketalo sa svim, a gdje je pucketalo je Äujno pa kako već sluÅ¡am na sluÅ¡alicama imam bojazan da to ne bude suviÅ¡e naglaÅ¡eno.

A da ima razlike u odnosu na cd ima i to viÅ¡e nije priÄa kao Äitao sam , neko mi je rekao, ne.

Bio i Äuo.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 273
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Povratak vinila i gramofona je svetski trend,koji i mi sledimo.Bendovi ciji su clanovi rodjeni posle vinil ere objavljuju albume na vinilu,audio sajmovi su prepuni novih modela gramofona,novi proizvodjaci se pojavljuju,high end sistemi po sajmovima u inostranstvu su vec tesko zamislivi bez gramofona.Cak i komercijalni brendovi poput Marantz ,Denon I Pioneer.-a vracaju gramofone nakon 25g pauze u proizvodnju.Da li opravdavaju cenu ili koriste priliku da na trenutnom hajpu zarade i ulove nesto u mutnom od pocetnika to je druga stvar.Razlika u zvuku je lako uocljiva i drago mi je da je konkurencija bila zestoka,ipak Accuphase plejer nije igracka.Velik + tim pre za danasnju vrtesku!

P.S.Velika je zabluda da ce bilo kakav gram da napravi magiju,nista gore od loseg gramofona.

Link to comment
Share on other sites

Dobro jutro, Hvala svima koji su juče došli na najbolji Hi-Files Show do sada. Mislim da je atmosfera bila veoma lepa, a da su se izlagači potrudili nešto više nego ranije. U svakom slučaju ko danas ne stigne da dodje propustio je jedno lepo audiofilsko iskustvo. Vidimo se od 12-19h. Uživajte...

Link to comment
Share on other sites

Najbolji utisak sajma Gallus sa odlicno odabranom muzikom,pogotovu Hugh maskela i Stevie Ray,odmah iza Auris sa velikim zvukom iz onih minijaturnih kutija.Sve ostalo je ostavilo meh utisak na mene.MBL je lepo zvucao ali nisam mogao da poslusam ko covek zato sto kao i prosle godine izlagac misli da su sempleri od tri minuta dobra prezentacija.Dynaudio i VTL combo je imao neki metalni prizvuk na zenskim vokalima,Spendor i Spec combo ocajno ostar i naporan za usi, BFA soba druga krajnost sa nekom masnom basinom kao u ghettu iz onog Ubiq setupa. 

Link to comment
Share on other sites

Potpuno mi je nejasno zasto niko ne spominje Goldmund aktivnne bezicne zvucnike, a zvuk je odlican, pogotovu za onoliku sobu (salu), jedste da kostaju 16.000 CHF, ali zvuce extra

 

Bili smo na sajmu u Ljubljani pa mogu da se izvuku neka uporedjenja sa Bg sajmom (o zvuku nekih sistema), i napisacu to kasnije.

U svakom slucaju prvi utisak je da je Bg sajam  lep dogadjaj, bolji od prosle godine

 

Btw svi oni koji kazu da Gallus The Loudspeaker zvuci dobro, verujte mi da sve u velikoj zabludi.U Ljubljani ga je pokretala Acoustic Arts elektronika i to je zvucalo brutalno odlicno, ovo u Bg sa Rogue lampama je zezanje, ne cuje se ni 30% potencijala koje ovaj monumentalni zvucnik ima.

Btw ja sam u Gallus sobu 3 puta ulazio i nikad nije radio Accuphase cd player. Koliko sam shvatio cela prezentacija se svela na promociju onog gramofona a on i nije nesto

Link to comment
Share on other sites

Najbolji utisak sajma Gallus sa odlicno odabranom muzikom,pogotovu Hugh maskela i Stevie Ray,

Kod Gallus-a je to "standard" već godinama kako dolaze na sajmove.U njihovoj "sluÅ¡aonici" na sajmu se uvek najprijatnije osećam jer mi muzika kod njih ,bez obzira na izbor i žanrove , zvuÄi nekako najprirodnije,da ne upotrebim pretežak izraz - najnormalnije.

Link to comment
Share on other sites

Na nekoliko izložbi sliÄnog pristupa (ne samo u naÅ¡em okruženju) postavljena su sledeća pitanja posetiocima i dobijeni su veoma upotrebljivi odgovori. Pa da pokuÅ¡amo i ovde:

1. Šta Vas je dovelo na ovu izložbu? Jednostavnije: Zašto ste je posetili?

2. Å ta ste oÄekivali od ove posete i ispunilo se?

3. Å ta ste oÄekivali od ove posete i nije se ispunilo?

4. Å ta je ono najznaÄajnije Å¡to ćete moći da primenite svakodnevno a nosite sa ove izložbe?

5. Å ta je najjaÄi utisak ove posete?

Eto, možda pomogne i u ocenjivanju ove i osmišljavanju sledećih.

Link to comment
Share on other sites

Ali ja i brat smo sluÅ¡ali i ne bi ja ovo pisao da nisam Äuo i cd i ploÄu. 

Naš utisak je da je gramofon barem ako svira dobro bez pucketanja klasa iznad accuphase cd-a.

Izgleda da trebam po onom komunistiÄkom vidim/Äujem a ne vjerujem :D

 

Ne sme se zanemariti klasa uredjaja koji se porede. U ovom slucaju je na analognoj strani vrhunski gramofon + vrhunski phono stage, a na drugoj imamo Accuphase DP-400 koji spada u donju ponudu iz njihove produkcije. Ako smem da spomenem, voleo bih cuti recimo Stello CD transport + BFA balansirani DAC ( iz susedne sobe ) u direktnom poredjenju sa ovim, jedinim analognim izvorom sajma, pa da onda pricamo na istu temu. Da neko ne posumnja u moju pristrasnost, moze i onaj dCS iz VOX sobe da izadje na megdan, jer je i on po ceni manje vise primeren takmac izlozenoj analognoj varijanti. Samo tako mozemo argumentovano pricati, mada cak i onda ostaje onaj, makar i malecki subjektivni momenat koji je i najbitniji i koji uvek donosi konacnu prevagu.

Link to comment
Share on other sites

1. Želja da devojci pokažem kako sam cool jer obilazim HiFi sajmove skupih uredja i da iskoristimo jedinstvenu da vidimo i Äujemo  velike i skupe zvuÄnike i lampaÅ¡e.

2. OÄekivao sam da Äujem dobru muziku sa nekog ogromnog i odliÄnog sistema.

3. OÄekivao sam da sretnem neke poznanike.

4. Majica i Å¡olja Hi-Files Show.

5. Gallus.

 

Izašli smo zadovoljni, oboje.

Link to comment
Share on other sites

Nemam nista protiv kombinacije LT+DAC i ja idem u tom pravcu (samo da skupim vremena za krsten DAC) .

 

Moja je primedba je da u npr. sobama MBL, BFA koji su vrhunski proizvodi,muziku pustas sa Apple laptopa, OK i DAC je tu vrhunski ali ipak...

Najvise me je iznenadilo sto je u Auris sobi izvor bio strimer .Ja da sam toliki trud ulozio u proizvodnju tako kvalitetnih komponenti , sigurno bi mi prezentacija bila sa vrhunskim IZVOROM (CDP ili gram) sa diskovima (LP) sa vrhunskom produkcijom ili bar orginalnim diskovima (ne rezanim kao kod BFA).

Kao OPCIJU bi ostavio LP+DAC kao izvor.Na primer  slusali smo Kleptona-Lejlu u Auris sobi , i tacno se culo da je RIP pesme jako los , da je to pusteno sa diska ili LP tesko da bi bilo moguce.

Moje misljenje .

Link to comment
Share on other sites

I vrapci na grani znaju da je comp bolji transport. Naravno ne sa integrisanom karticom. Apple ima solidan digitalni izlaz koji ipak nije na nivou boljih zvucnih kartica. Ukoliko su ga tako koristili slazem se da je neozbiljan pristup, mada verovatno u vecini slucajeva optimalan.

Link to comment
Share on other sites

Da se razumijemo, nemam ja bas istreniran sluh ali lagano nazirem sta i kako slusati.

Sto se tice ocjene izlozenog, slazem se da je sustina da ponudjeno odnosno izlozeno nije iz iste klase.

Po meni su svi bili dobri.
AUdiophile je imao neke bezicne kutije i to je bilo dobro , cak vrlo dobro dok nisam cuo cijenu, ali kad se vidi da su onako male kutije stvarno dobro popunile onako veliku sobu, ko normalan moze naci neku zamjereku.

 

Aurisove kutije su bile fantasticne , ja do sad nisam vidio tako malu zapreminu kutije koja tako dobro puni sobu muzikom, ali opet iz te klase malih kutija imao je i pleyer sta da ponudi za 2-3 puta manje novca

 

Gallus je po meni bio najbolji ali i najskuplji ipak sve izlozeno kosta oko 50k EUR-a, sto je duplo od onog sto kosta izlozeno kod Vox trade-a.

 

Dakle svi su bili dobri, nema tu promasaja.

Po meni promasaj je bio ono sto je prosle godine napravio dayens iz Sapca, tako meni zvuci promasaj ali ne i ovo sto smo juce imali priliku da cujemo.

Najniza ocjena za izlozno bi bila solidna trojka za zvucnike koji su isli uz BFA.

Dobro je ali se nismo nasli, tj. potrefili to sto mogu i ono sto je po meni dobar zvuk.

 

Razlog za ovakvu ocjenu je odlican utisak koji je na mene ostavio BFA na proslogodisnjem sajmu.
Moze se pogledati pisanije od prosle godine, to je meni bilo nesto najbolje sto sam slusao, opet bilo je i najskuplje.

 

Ovi slovenski zvucnici upareni sa BFA meni nisu napravili magiju, a znajuci da ju je bilo prosle godine, mislim da je do zvucnika a ne do BFA.

 

PS. Zasmetalo mi je sto slovenac koji pravi te zvucnike, bez obzira na iskustvo koje ima, potencira pricu i ubjedjuje me.

Moj stav je da ne treba tako eksplicitno da ubjedjuje, mozda neki tehnicki detalj ili kuriozitet ali ne ovoliko , pusti me da slusam.

Ili PRICAJ  ali budi siguran da to sto reklamiras zvuci .ebeno dobro.

Prosle godine kod BFA se nije ovoliko pricalo a ovaj slovenac voli da prica.

Link to comment
Share on other sites

Gospodin iz MBL-a (Nemac, ako sam dobro shvatio) je pricao o tome zasto je pustao muiku sa mac-a i komentarsisao je pricu mac vs cd.

Covek kaze da on vise preferira zvuk sa kompjutera u odnosu zvuk sa cd-a. Takodje, koristi iskljucivo svoje ripove (dbpoweramp, ne znam koji drajveri, speed=4x). Kao kabal izmedju kompa i cd-a MBL je koristio je usb, ali ne klasican (s obzirom da, navodno, klasican usb kabal gubi delove signala kada je duzi od metar-dva. Kakav je usb kabal koriscen tacno, to nisam zapamtio.

Inace, prica ovog gospodina je prvo na sto smo naleteli na sajmu. Jako nam se dopao njegov pristup (prica + pitanja + kraca otvorena diskusija). Bilo bi jako lepo kada bi i ostali prezenteri praktikovali ovako nesto!

Naravno da prica bi trebalo da bude o interesantnim temama, ne samo "eurici, eurici" kao kod jednog od gospode izlagaca.

Link to comment
Share on other sites

Dva utiska, na žalost negativna. Prejako i prebuÄno. Skoro svuda se trude da nadjaÄaju onog pored (buka sa strane, iz sobe pored). Drugo u malim sobama previÅ¡e ljudi i zaguÅ¡ljivo. Ok, ovo drugo i nije bitno ali ako ne mogu da Äujem od onog pored...

Drago mi je da sam video neke poznanike, upoznao druge tako da je to plus za mene.

Link to comment
Share on other sites

Moj utisak slusanja sistema sa "Gallus" zvucnicima je nepovoljan,(toliko da me nije ni interesovala cena sistema).Zvuk je bio toliko "digitalizovan",da sam mislio da je izvor neki losiji cd  plejer.Odslusao sam tri ploce,za mene visoki i srednji isuvise kristalno cisti,naporni,bas nedovoljno definisan.

Ne kazem da to mozda nije pozitivno,ali za moj ukus ,sa gramofonom kao izvorom,ocekivao sam malo vise barsunastih tonova.

Link to comment
Share on other sites

Upravo sam se vratio. Ko se joÅ¡ premiÅ¡lja vredelo bi da ode. Hvala onima koji su ovaj susret priliÄili i onima koji su doneli opremu. Ouno utisaka. NajlepÅ¡i: hvala gospodinu koji je prikazivao Spendor-e. Taj ternutak sa ozbiljnom glazbom koji je dokazao ono Å¡to sam i u rvom prolazu zakljuÄio o tim zvuÄnicima je vredeo cele posete. Ako iskljuÄimo one koji bi kako po cenama tako i ugraÄ‘enim delovima i morali da sviraju, sve je nekako, kao i prethodnih puta, obrnuto. Jednom prijatelju sam rekao: od svega ovoga mogao bi se složiti ne jedan zaista dobar system. Naravno, razlog je tu veoma jednostavan: nema jednom system-a koji bi zadovoljio naÅ¡e ukuse. Svakom se sviÄ‘a (po)neÅ¡to drugaÄiji zvuk i zato svoj ukus odražava i u tome kako je sklopio system. VoÄ‘en upravo sluÄajnošću da sam (pored Spendor-trenutka i gospodina koji je rado prihvatio (bila je prazna soba tada) moj predlog o složenijim zvucima) uleteo u prostorije nekoliko puta kada je sluÅ¡ana baÅ¡ music-a koja je složenija i sa instrument-ima koja su nam poznati po zvuku, nisam (osim jednog izuzetka koji postaje pravilo) bio pogoÄ‘en prejakim zvucima. OdliÄni su i mrežni zvuÄnici, slaba taÄka im je SW-ska digital volume control, ali je i to reÅ¡ivo, ima se na Äemu raditi i vredi. Na kraju utisak je i iskrena, znalaÄka tvrdnja gosta (MBL) koji veoma jasno objaÅ¡njava koliko ima/nema razlike meÄ‘u digital-no zapisanim audio-file-ovima i trebalo bi to kao snimak postaviti i ovde. ;) Klimali su glavom i oni koji to, ovde, ne žele da prihvate. OdliÄan je i zvuÄnik (tri slova, prvo je P... ;)) јеdino je kod njega nevolja Å¡to je mekoća najnižeg dela opsega pojaÄana sliÄnom osobinom pojaÄala (videti gore zaÅ¡to i kako).

Eto, ostaje da se odgovori na pitanja postavljena gore, naravno, ne javno jer tada to sve gubi smisao i pouzdanost. Neka oni koji upriliÄiÅ¡e ovo sretanje odluÄe kako žele da prime te odgovore i videće da mogu puno toga korisnog iz njih da izvuku.

Link to comment
Share on other sites

Jako velika ocekivanja od jedinog gramofonskog set up-a , tamo najduze sedeo i ......pa po meni ima dosta ozbiljnih mana, a kvalitet basa je jedna od najvecih za takav sistem.(iskljucivo pricam o celom sistemu jer drugacije ne mogu ) Auris sam poslusao tek onako usput ali se na kraju vratio i moram priznati da uz sva ogranicenja je mozda najbolji zvuk danas kada sam ja bio. VTL I DY je za neke otreznjenje, za mene nije toliko iznenadjenje, tj mozda je najvece iznenadjenje  koliko je to lose sviralo. MBL nije to lose  ali za te pare ipak treba dosta boje. U svakom slucaju hvala svima sto sam imao prilike da cujem sve to ovde kod nas u Beogradu i drago mi je zbog toga i zelim da sledecih godina bude i bolje i skuplje opreme i da je bude jos vise, hvala svim distributerima i organizatoru na pruzenoj prilici da se osecamo kao deo sveta. Ja sam takodje upoznao neke ljude i jako mi je drago, video neke koje nisam video i 10 godina . Uz sve mane prostora (da zvuk iz jedne sobe ometa zvuk druge sobe) ovakav sajam je potreban Beogradu, Srbiji , nama koji volimo hi fi i sve oko njega. Ima verovatno mesta kritici ali najlakse je kritikovati ,, treba dati podrsku. Meni se cini iz price sa distributerima koje poznajem licno da njihovo glediste na sajam i sta je njegova svrha ima najjvise uticaja na ono sto nama smeta pa stoga mislim da su njihove adrese pre te na koje treba uputiti eventualno neke kritike , naravno  te  dobronamerne da nam sledeci sajam bude jos uspesniji. Meni se svidelo sto je bilo dosta opreme viseg ranga cenovnog jer je to dobro kako za one koji imaju kuci slicno da mogu da uporede ali isto tako i za one koji nemaju da mogu da cuju uredjaje tog  cenovnog ranga. Sajam treba da nam omoguci da cujemo "sprave" da bi znali cemu da tezimo ili u kojim smo zabludama ziveli, da cujemo neke uredjaje koje bi mozda kupili i mislim da je tu osnovnu svoju svrhu kao i prezentaciju sta ima kod nas da se kupi ispunio u potpunosti.

Nijedan sajam bez ljudi ne bi bio to sto jeste pa tako i ovaj, pozdrav jos jednom svima sa kojima sam prozborio po neku, pozdrav novim drugarima i svima ostalima.

Za kraj pridruzujem se Groznom , traumatologu  i paji959 

Link to comment
Share on other sites

Moj licni utisak i stav. Kazem, moj licni utisak. Medju izlagacima je bilo mojih poznanika i kolega te ovo nije nista licno. Dynaudio kao i uvek korektno i sve na svom mesti ali sam taj zvuk cuo i ne radi me. MBL takodje, sve na svom mesti ali vec sam to cuo hiljadu puta . Kod BFA mi je nesto smetalo na basu, suvo i ne definisano. Galus Audio Tehnology standardno dobar, veliki zvucnik, velika scena. Slusao sam Tsuyoshi Yamamoto i Hugh Masakela sa vinila i to mi je bilo bas dobro. Ne smeta mi povremeno krckanje, ja sam stara garda. Za mene najboli zvuk na sajmu. Auris Audio, sta reci, svracao sam nekoliko puta ne bih li pitao nekog odgovornog sta ih je navelo da koriste one zvucnike ali mi nije uspelo. Sve bi to bilo super da ih je pogonio neki pojacavac velicine kutije cigara u D klasi i da je ceo sistem kostao recimo par stotina evra. Ako sam dobro video, svirala su 2 mono bloka XXX cene i ne znam koliko kostaju mali zvucnici. Mislim da su ponovili grasku Dyensa od prosle godine. AV impuls, ok zvuk. Uspeo sam da cujem i cevasa sa 845 i Spendorima i to mi je bilo sasvim prihvatljivo, cena cevasa 7.500e, verovatno cevas zasluzuje bolje kutije. 

Link to comment
Share on other sites

Komisija u sastavu Kuja, Alexandar i KurÅ¡um, povukla se da u živopisnom ambijentu kafane Džakarta, potpomognuta rebarcima i butkicom, sumira utiske sa Hi-files Show-a. Iste, izneće Älanovi komisije pojedinaÄno, kasnije.

p.s. Sad se lakše razmišlja (audiofilski tanjir).

post-30309-0-09095000-1415560040_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Hvala na obavestenju. Hmmmm, utoliko gore, za te novce se moze kupiti i nesto ozbiljnije. Mozda se islo, kao i mnogo puta do sada, na efekat uuuuu vidi kako sviraju malisani, nema sta da ih vidis a bass kao iz 10". Doduse, bili su to jos neki zvucnici iza tako da ne znam sta je tu sve sviralo. Cini mi se da je to sve skupa mnogo para. To mi sve lici na zvucnike za neku studentsku sobu i desk top racunar muziku a takvi korisnici su obicno sa malo para. Mozda gresim, oprosticete mi.

Link to comment
Share on other sites

I drugi dan je prosao, opet moj utisak da je manje ljudi, medjutim na standu sa casopisima me ispravljaju, kazu nikad vise ljudi. Mozda je i tako, vjerovatno su stekli disciplinu i obzir u smislu tisine kad se boravi u prostoriji punoj slusalaca.

U tu svrhu preporuka za kjese koje su djeljene posjetiocima, IZBJEGAVAJTE IDUCE GODINE SUSKAVE KJESE, i ja sam dobio jednu a vidim neko se potrudio pa je bilo i platnenih. Ne znam cije su.

Sto se tice opreme za mene je gallus i dalje no1 zvuk, nije bilo direktnog poredjenja sa accuphase cd plejerom,ali i to je bilo dovoljno.

Ako bi gledao ono o cemu bi razmisljao o kupovini to je auris ponuda i vrlo povoljni spendori (mislio sam da su skuplji)

Popravio sam utisak o BFA i partneru, mislim da za moj ukus pustaju muziku glasno. Na nizem nivou glasnoce bilo je dobro ali i dalje tvrdim proslogodisnji partner BFA je bio daleko bolji.

Ostale ne bih izdvajao sve je dobro, samo je pitanje afiniteta i dzepa, njje bilo promasaja kao prosle godine.

Izlagaci su bili veoma ljubazni, bilo je i popusta veoma prihvatljivih, samo jos odabrati sta pase i izdvojiti novac.

Da zakljucim, ovo je stvarno odlican dogadjaj za nasu zemlju, da je ulaznica i skuplja, vrijedi novca, ipak ustedi dosta vremena u odnosu na setanje po salonima i daje realnu sliku sta koji od uredjaja moze.

Link to comment
Share on other sites

Posle dvodnevnog boravka na sajmu, izdvojio bih dva izlozena sistema:

 

1. Gallus Audio

2. BFA

 

Gallus, iako ne bez mana je ostavio najbolji utisak po pitanju ujednacenog, direktnog i prisutnog zvuka, sto narocito dolazi do izrazaja pri slusanju orkestralne muzike. Tonalitet ovog sistema mi je najvise odgovarao po pitanju docaravanja tonaliteta instrumenata. Zvuk mi se vise svideo od proslogodisnjeg, koji je bio presvetao/prenaporan za moj ukus.

 

Od zamerki, zvucnici su imali problema sa pozicioniranjem u ovoj sali - scena i tonalitet su se poprilicno razlikovali u zavisnosti da li se sedi u prvom, drugom ili trecem redu. Prezenteri su pustali ploce posetilaca, a jos jedna zamerka bi bilo povremeno koriscenje dotrajalih/potrosenih ploca u prezentaciji (pored cestog i glasnog pucketanja, ponekad je bila prisutna i distorzija u srednje/visokim tonovima).

 

BFA je predstavio sistem ujednacenog i dobro povezanog zvuka, koji je u stanju da se bez veceg napora izbori sa svakim muzickim materijalom (sto se dosta i potenciralo - koncertnom glasnocom). Sticao se utisak da nema zanra koji bi mogao da ga "zbuni". Zvuk je pomalo vukao na tamniju stranu, ali nisam primetio izostanak detalja.

 

Problem je jedino predstavljala sala, posto je postojao pik u niskom basu, koji je dovodio do neprijatnog brujanja, narocito sa "atraktivno" masterovanim snimcima.

 

Pomenuo bih i male Goldmund bezicne zvucnike, koji su ostavili interesantan utisak, iako nismo imali prilike da ih cujemo sa pripadajucim subwoofer-om.

 

Jos jednom, odlicno organizovan sajam i hvala organizatorima!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...