Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 minuta ranije, 空也 said:

Bravo! :)

Izgleda spektakularno!

Oduvek su mi se izuzetno sviđali Luxman gramofoni iz tog perioda, za moj ukus su bili jedni od najlepših - istovremeno su delovali i minimalistički elegantno i moćno.

Ovo ti je neki LaserDisc u ulozi mata?

Hvala Kujo, da, da, samo kao ukras ne koristi se kao mat...

Posted

Pre svega za @Delija, a naravno i za sve ostale. Soba je 57kvm nema paralelnih zidova, zadnji zid akusticki tretiran, jedan je u dužini od 6m u staklu. Ako nekog interesuje sta su pojedini uradjaji napisaću mada uglavnom sve ima u temi. 

IMG-20250605-WA0016.jpg

IMG-20250605-WA0017.jpg

IMG-20250605-WA0021.jpg

IMG-20250605-WA0019.jpg

IMG-20250605-WA0020.jpg

IMG-20250605-WA0024.jpg

IMG-20250605-WA0023.jpg

IMG-20250605-WA0022.jpg

IMG-20250605-WA0018.jpg

Posted
4 minuta ranije, pollux said:

Hvala Kujo, da, da, samo kao ukras ne koristi se kao mat...

Ok! :)

Ja pomislio da i to možda nije deo nekog apgrejda! :) Otkud znam, jedno vreme sam se dosta igrao sa matovima, tako da je svašta moguće... :D

Inače i originalni Luxman matovi nisu uopšte bili loši. Imam jedan i deluje mi dosta bolje od proseka iz tog doba, negde je na tragu mog omiljenog vintage Audioref Le Mat.

Posted
4 minuta ranije, pollux said:

Pre svega za @Delija, a naravno i za sve ostale. Soba je 57kvm nema paralelnih zidova, zadnji zid akusticki tretiran, jedan je u dužini od 6m u staklu. Ako nekog interesuje sta su pojedini uradjaji napisaću mada uglavnom sve ima u temi. 

IMG-20250605-WA0016.jpg

IMG-20250605-WA0017.jpg

IMG-20250605-WA0021.jpg

IMG-20250605-WA0019.jpg

IMG-20250605-WA0020.jpg

IMG-20250605-WA0024.jpg

IMG-20250605-WA0023.jpg

IMG-20250605-WA0022.jpg

IMG-20250605-WA0018.jpg

Spektakl!

Zvezde su gramofoni i magnetofoni! :)

Posted
4 minuta ranije, 空也 said:

Ok! :)

Ja pomislio da i to možda nije deo nekog apgrejda! :) Otkud znam, jedno vreme sam se dosta igrao sa matovima, tako da je svašta moguće... :D

Inače i originalni Luxman matovi nisu uopšte bili loši. Imam jedan i deluje mi dosta bolje od proseka iz tog doba, negde je na tragu mog omiljenog vintage Audioref Le Mat.

Originalni Luxman mat je ludilo, težak je 700g I jako debeo

Posted
3 sati ranije, pollux said:

Soba je 57kvm nema paralelnih zidova

Ovo znaci koliko i dobri uredjaji 😊 A ima ih tu na pretek. 

Meni su ti magnetofoni posebni (pozitivni) nivo ludila 💪 

Posted

Одлично!

Али видим неколико Нагри које ти очевидно само праве гужву. Пребаци једну овамо. :D

Posted
45 minuta ranije, InSides said:

Одлично!

Али видим неколико Нагри које ти очевидно само праве гужву. Пребаци једну овамо. :D

Od viška Nagri, glava ne boli 😂

• 1 month later...
Posted

Eto, prošlo je skoro već mesec dana od kad sam bio u kratkoj ali uzbudljivoj poseti kod @pollux zajedno sa @simplicisius

I više nego dovoljno vremena da se slegnu utisci ... 

Mada ja ne volim da pišem o svojim utiscima javno, posle razgovora sa domaćinom dobio sam zeleno svetlo da podelim svoje utiske, kako sam ja to doživeo.

Pre svega treba naglasiti da je postavka više kao izložba, poprilično široka polica, zvučnici više nego široko postavljeni, pomislih u prvom trenutku  preširoko i preblizu zida, ali posle prvih  par numera svatih da sam u krivu. Prostor je izrazito nepravilan ali sistem to nekako savladava tako da posle izvesnog vremena slušalac prestane da brine o geometriji i samo se prepusti uživanju.

Elem, domaćin ima skoro pa potpuno identičan muzički ukus sa mojom malenkošću tako da je i po  tom pitanju sinergija bila maksimalna. Imali smo priliku da čujemo muziku sa  trakaša i sa manjeg gramofona i Lampija koji je btw skoro pa isti kao moj ako se izuzme potenciometar glasnoće koji domaćin i ne koristi. Veći gramofon je trenutno bio van pogona.

Prvi i najjači utisak je bio vezan za bogatstvo i nenametljiva detaljnost srednjih i visokih delova spektra , nešto što do sada nisam ima prilike da čujem. Papirni srednjetonac je čudo a za RAAL visokotonac sam  već znao da je dobar jer sam ga slušao godinama u svom B sistemu tokom boravka u USA , ali ovako dobro uklopljen ipak me je iznanadio.

Srednjak me je kupio svojom nenamteljivošću i realizmom a ribon me je iznandio energijom i dinamikom koju je sposoban da izrazi a koju pre nikako nisam uspevao da osetim u nekim drugim rešenjima. Generalno ribon mi je bio uvek prijemčiv ali sam u svojoj glavi ipak kao top rešenje pre video neke druge visokotonce elektrodinamičkog tipa. 

Ono gde sam očekivao više je bas kojeg nije da nema ali mi je nakako oko hranilo nadu da će 13" membrana moći da napravi više.

Domaćin mi je objasnio da soba tu guta bas ali da ne ulazimo u detalje, ovako kako je i sada je sposobno da prenese čaroliju muzike i da obezbedi dugotrajno slušalačko uživanje  bez trunke zamora.  

Generalno nisam od onih koji u listu prioriteta na visokom mestu drže bas reprodukciju ali da se razumemo ovo kod Polluxa otvara vrata realizma na jednom sasvim visokom nivou.

Svaki sistem uvek ima prostora za napredak i priča oko razvoja nikada nema kraja ali ovo što sam čuo je nešto sa čim se ladno može uživati do pemzije koja više, barem u mom slučaju nije tako daleko !

• 2 weeks later...
Posted

Doslo je vreme da se malo poigram i sa nekim drugacijim konceptom zvucnika(drugaciji od onog sto volim,a to je konceptualno trosistemac sa sto vecim bassom, velikim direkt radiator driverom 7-8 inch i naravno sto vecim RAAL-om, sto trenutno i koristim, s tim sto umesto velikog mid drivera koristim sirokopojasni Lowther).

Uhvati me tako neizdrz kada nema nikakvih projekata. 849 pojacalo jako sporo napreduje , a i dosao je trenutak da nisam vise involviran jer sam moj deo posla zavrsio (nabavka i izbor delova) .

Sa gramofonima sam zavrsio,Luxman PD 444 je zavrsen, stavljena ortofon 297 rucka, stavljene Koetsu Rosewood Longbody i Microbenz Wood glave, ja tu vise ne bi nista dirao, sa ovim gramofonom idem u penziju. Doduse ostaje da se poigram jos sa @InSides kucnim carolijama.

Nekako mi je uvek bio prijemciv koncept dvosistemca sa hornom, ali sve sto sam slusao ili je imalo problem u mid bassu ili u visokim ili je kostalo beskonacno. E sad ne bi ja bio ja da ne izmisljam rupe u saksiji. A i svi moji "gastosi" su se svi prebacili na dvosistemce sto sa hornama, sto sa DDD (German Physics) ili jonskim driverima.

Skupljanje delova je pocelo pre par godina zahvaljujuci @Golum, i zavrsilo se pre par nedelja.

Driveri koji ce biti korisceni su:

Klangfilm 40cm fiel coil driver iz Konski & Kruger KL-51 kutija -Fullrange/Bass driver: voice coil 8,2 Ohms, field coil 2,0 KOhms, 220v, koji ce biti modifikovan u cilju spustanja Fs

Vintage Beyma CP 300 kompresioni driver 8.16 Ohms, koji u zavisnosti od tipa horne ide od 102-109Db, vec modifikovan u smislu stavljanja malo drugacije aluminijumske membrane opet zbog spustanja Fs

Horna EH-321 L EXCLUSIVE SECTORAL WOODHORN cutoff frequency 325 Hz, mounting pitch diameter 57.2 mm, throat opening hole diameter 25.4 mm, opening dimensions W630 x H80 mm horizontal opening angle 120 degrees W630 x H90 x D381 mm 5.9 kg. Ova horna je pravljena za TD 2001 i Ed-911 driver.

Kutije ce praviti naravno VS audiolab, skretnicu MIR audio.

• 1 month later...
Posted

U medjuvremenu je kao sto se vidi iz slika gore, sredjivan jedan Thorens 125mk2, u cilju pokasaja dobijanje zvuka na nivou Thorensa 124mk2. Stavljena je Rabco SL-8E linearna rucka, ozicena u Koratu, uradjen custom plint (palisander, visoki sjaj 7cm visi od originala i oko 4km tezi). Testiran je sa istim Supex SD-909 cartridge. Zvuk je bio prilicno blizu Thorensa TD-124mk2, ali je falilo malo te magije koje imaju ovi idleri u mid bass-u i srednjim. 

Na kraju sam odlucio da se malo igram sa jednim kultnim highend MMom(u stvari MI). Naime negde pre oko 25 godina Grado je  hteo da izbaci najbolji MM cartridge na svetu i u te svrhe angazovao jednog od gurua za cartridge Len Gregory poznatog kao Cartridge man (on je recimo neka verzija USA Sugana). Neki zadati budget je bio oko 1000 USD sto su za to vreme bile ozbiljne pare za MM. Len je zauzvrat napravio MI cartridge koji je kad je izasao kostao 1200USD i nazvao ga Music Maker. Posle toga su nastale iteracije 2 i 3, ali ja sam dosao u posed nove prve verzije. S obzirom da nisam ljubitelj MM glava , mogu samo da kazem da sam odusevljen kako Music Maker radi na ovoj 125ici. U odnosu na njega Ortofon 2mblack (jedini MM sa kojim sa poredio) zvuci hladno i isprano. E sad hteo sam da napravim i neko poredjenje MM cartridge  od 1200USD i MCa od 1500USD (Supex 1000 by VDH 0.1mv). U praksi to nisam to mogao najbolje da istestiram. Naime na MC lampaskom pojacalu koje koristim (MIR Audio lampaski MC phono iz tri dela od 5000 EUR), MC je zvucao drasticno bolje od MM (koji je bio zakacen na MIR audio MM phono od 1000 EUR), sto su realno da kazem nefer uslovi. S druge strane kad sam na istom MM pojacalu koristio Western Electrics sut sa 16x pojacanjem za MC, MM je zvucao za nijansu bolje, sto su opet nefer uslovi za MC jer mu je pojacalo ogranicavajuci faktor.

Sto se tice Luxmana PD-444 ovo je za mene kraj price sa igranjem gramofonima. Trenutno su na njemu Koetsu Jade i EMT TSD-15 glave, mada ce na kraju verovatno ostati Benz micro duet - Reference S i Wood S ( s obzirom da phono ima ulaz za dve rucke ali samo jedan set switchera za namestanje omaza glava mnogo mi je nekomforno da koristim glave sa razlicitim parametrima i da  svaki put kad hocu da slusam obe rucke menjam) 

Posted

Sto se tice igranja sa lampama na Golden Atlanticu TRP, gde sam prosao preko 100 kombinacija lampi sa nekih 80ak izlaznih cevi i oko 20 rectifiera dosao sam do 3 najbolje kombinacije za svoj sistem (i ovde sam gotov sa igranjem):

1. Cv378 Mullard rectifier, 367a Western Electrics output

2. RGN1064 Telefunken mesh plate, EL 12 spec Telefunken output

I na trecem mestu rame uz rame 

3. GZ 34 Mullard , Phillips Miniwatt 4654 metal base

3. CV378 Mullard rectifier, F2a11 Siemens output