Jump to content


Postavljanje zvucnika na zid


WereWolf

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Resio sam problem pa da podelim resenje, mozda nekom zatreba informacija.

 

Iskreno, znam da sam zapitkivao dosta, ali to je zbog toga sto mi je trebalo pravo, kvalitetno resenje. Bio sam zacudjen stavom forumasa na ovom (audiofilskom) forumu, "ma sta te boli uvo, uzmi bilo sta i natakari to na zid" ili "ja bi do sad to vec 100 puta zavrsio, prestani da tupis" i sl. :)

 

Mislim, zabavio sam se, ali me je iznenadio stav ljudi na audiofilskom forumu, s kojom lakocom bi busili kutije, postavljali ih bilo kako itd. :)

 

2 posta su bila veoma korisna i resio sam problem ipak zahvaljujuci ovom forumu.

 

Linkovi koje su mi poslali neki od clanova, doveli su me do izvesnog gospodina Zorana koji izradjuje stalke i koji odlicno odgovaraju potrebama Mission MX1 zvucnicima za rear varijantu.

Pozvao coveka, porucio, u roku od 2 dana dobio brzom postom i to je to. :)

 

Dakle, bez busenja kutija i natakarivanja na neadekvatne nosace, problem resen :)

 

Pozdrav i hvala svim clanovima koji su ucestvovali ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
21 minuta ranije, Marendica said:

Pozdrav svima, imam dve stare kutije iz kojih izlaze dva ista siva kabla. Da li mi neko moze reci kako da odredim sta je + a sta -? Da napomenem da ne mogu skinuti mrezice niti dotaci zvucnik preko njih. Nece li biti neki problem ako okrenem polaritet?

Hvala.

Bitno je da na oba zvučnika bude isti polaritet, da ne dođe do poništavanja na niskim frekvencijama i da ne zvuči "neobično". Jedna opcija je da povežeš zvučnike i poslušaš, pa onda da na jednom zameniš plus i minus pa opet slušaš. Veza koja daje više basa je ispravna. Okretanje polariteta zatim uradiš na oba zvučnika, pa ako bolje zvuči tako ostaviš, ako zvuči lošije ponovo vratiš na oba zvučnika kako je bilo kad je bolje zvučalo, odnosno opet promeniš plus i minus na oba zvučnika.

Ako se pomoću jače sijalice može videti bas driver kroz mrežicu, onda se pravilan polaritet proverava baterijom od 1,5V. Pravilno je da kad spojiš bateriju na zvučnik (vrlo kratko) bas membrana izađe iz kutije. Plus i minus baterije određuju plus i minus zvučnika. Ako se membrana uvuče unutra onda je kontra polaritet. Plus pol obeležiš na žici nekim markerom, poželjno je crvenim.

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, Marendica said:

Pozdrav svima, imam dve stare kutije iz kojih izlaze dva ista siva kabla. Da li mi neko moze reci kako da odredim sta je + a sta -? Da napomenem da ne mogu skinuti mrezice niti dotaci zvucnik preko njih. Nece li biti neki problem ako okrenem polaritet?

Hvala.

Moze neka slika tih kutija i kablova?

Link to comment
Share on other sites

Zar ti kablovi koji izlaze iz kutija nemaju neku liniju ili isprekidanu liniju na jednom kablu?

Tako se prepoznaje polaritet. Nikada nisam imao takve kutije pa nisam siguran da li obeleženi kabl označava plus ili minus. Uvek sam polaritet proveravao baterijom kako je Nixie objasnio.

Link to comment
Share on other sites

Bas nista nema. Velike su kutije i ne mogu da uklopim nikako. Mogu jedino da postavim sa druge strane pojacala ali tada sam bukvalno do zvucnika. Ovako kako sam sad povezao basa ima mozda i previse . Donja kutija se cini mi se tise cuje ali ima jaci bas dok gornja ima jaci zvuk a manje basa tako da to radi lepo. Bilo kako drugacije da povezem bukvalno nema basa ili se cuje vrlo malo.Mislio sam da mozda moze unimerom da se odredi ?

Da li mi mozete reci kakvi su zvucnici Canton le 400? Imam ih ali nisu bas u dobrom stanju trebao bi ih sredjivati. Vredi li to da se sredjuje ili ne?

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, Zemca said:

Razmako sam kutije koliko sam mogao i mnogo je bolje. :)

Nisam hteo da "stajem na žulj" i predlažem pomeranje kutija u prostoru jer je to svakako najbolji način da se dođe do znatno boljeg zvuka, ali je odlično ako si ipak uspeo da ih bolje pozicioniraš u sobi.

Dva puta proveri pa ipak obeleži nekim flomasterom ili lakom za nokte žicu koji si ustanovio da je  plus, za neka dalja igranja ako se dese.

Neka je sa srećom slušanje muzike! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

On 24.9.2019. at 22:31, Zemca said:

Ali kad povezem i donju kako treba basa skoro uopste nema.

Onda su kao što rekoh kontra polarisani donji i gornji zvučnik, ispravna je veze sa više basa. Obzirom na to kako držiš zvučnike, prava faza nije uopšte bitna, samo da su oba zvučnika u istoj fazi.

Mrežice bi trebalo skinuti nekako da se proveri u kakvom su stanju vešanja membrana. Takođe bi trebalo otvoriti kutije i pregledati skretnice, do sad su sigurno propali bipolarni elektrolitski kondenzatori (ako ih ima). Tom prilikom može se baterijom utvrditi gde je plus jer se vidi kretanje bas drivera, a možda se može videti i u kavom je stanju vešanje basa sa zadnje strane.

https://www.radiomuseum.org/r/siemens_rl16rl_1.html

RL16.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...