Jump to content


Dachin sistem mkII


Dacho

Recommended Posts

  • Replies 260
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...
On 09.12.2016. at 19:20, Dacho said:

 

2016-12-09 19.11.06.jpg

 

 Ako ne drugdje, onda ovdje ...

Dacho, prijatelju, vidim da te nije napustio "poduzetnički" hifi duh - ovo odlično izgleda, vjerujem i da jako zanimljivo svira. Vrijedilo bi to poslušati. Svaka čast na trudu i volji, jer sam nekako stekao da ideš ka "hifi mirovini". Očito, srećom, ne. :thumbsup2  Pogotovo sad s "pravom" sobom :)

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, Sten said:

 

 Ako ne drugdje, onda ovdje ...

Dacho, prijatelju, vidim da te nije napustio "poduzetnički" hifi duh - ovo odlično izgleda, vjerujem i da jako zanimljivo svira. Vrijedilo bi to poslušati. Svaka čast na trudu i volji, jer sam nekako stekao da ideš ka "hifi mirovini". Očito, srećom, ne. :thumbsup2  Pogotovo sad s "pravom" sobom :)

Eto pozvan si na slušanac prijatelju. Imam 10 tak dana godišnjeg odmora pa svakako sa ekipom navrati. Ima se sto čuti.

Link to comment
Share on other sites

36 minuta ranije, Dacho said:

Eto pozvan si na slušanac prijatelju. Imam 10 tak dana godišnjeg odmora pa svakako sa ekipom navrati. Ima se sto čuti.

Da znaš da i bih, ali ja sam na godišnjem tek za nekih mjesec dana, a ovih dana mi je najintenzivnije na poslu. Tako da ... nekom drugom prilikom.

Vidim, Proceedi su ostali. Neka, neuobičajena i, iako nisam slušao, vjerujem jako dobra elektronika. Da, znam da si to stalno govorio, ali kad se nešto kod nekog duže zadži onda stvarno znaš da je tako :)

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, djolodjolo said:

Kako sviraju ove Sony kutije? Narucio sam Sony SA-EX100 pa me jako zanima :)

SA EX 100 nisu niti priblizno iste kutije kao ove SA S1, imaju slicnu tehnologiju i mozda isti ili slican elektrostatski visokotonac. Ako nista drugo bit ces odusevljen transparencijom, nenametljivoscu i prozracnoscu zvuka. Ono sto moze narusiti taj zvuk je relativno jeftina kutija i elektronika tog modela pa to moze zasjeniti sve tj fantastican gornji spektar.

Na mojem modelu je u ondasnje vrijeme zaista upotrebljena vrhunska tehnologija ispred svog vremena. Zvucnici su dosta osjetljivi na smjestaj u prostoru, pratecu elektroniku i stalak na kojem sviraju.

Imao sam i njihov originalni preamp i ostale komponente ali tek kada sam ih spojio na preamp od 8000 eura zvucnici su pravo prosvirali. Imaju dobar i dubok bas zahvaljujuci tehnologiji bas drivera sa duplim magnetom i dvostrukim napajanjem motora tako da se dobije vrlo dugi hod male membrane ali zvucnik u praksi nebi smio biti blize zidu od bar 80 cm, sto dalje to bolje.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Malo da se pohvalim sa novim igračkama...moji uratci su maknuti da bih se malo igrao sa ovim poprilicno rijetkim zvučnicima. Radi se o Electro Voice Interface B serie II. Zanimljiv zvučnik sa pasivnim driverom od 12" i stražnjim pomoćnim visokotoncem. Što se tiče zvuka za svaku pohvalu ipak se radi o vrhu njihove tehnologije 70-ih godina. Možda neki nisu znali ali Electro Voice je nekada pravio izvrsne zvučnike za studijsku i kućnu upotrebu. Zvučnik je vrlo velike osjetljivosti i lako ga je pogoniti. Uz njega bih trebao imati Equalizer koji se tada isporucivao uz kutije da malo napumpa neke frekvencije i ispravi anomalije ali na zalost nemam ga. Kutije dobro zvuče i bez njega a iskreno nisam baš neki pobornik tih dodataka.

Varijanti je bilo poprilično ovih kutija...A, B, C, D...pa serie I, II, III itd.

2017-06-03 17.00.26.jpg

2017-06-03 16.59.46.jpg

2017-06-03 16.59.17.jpg

2017-06-03 16.58.51.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
8 minuta ranije, džonibigud said:

Jel ono zlatkasto pojačalo neki accu

Na žalost ne nego Marantz SR 7200 koji služi za gledanje tv-a i sl. Središnjica sistema je i dalje Proceed preamp (nema ga na toj slici) i pripadajuci transport. Dalje je aktivna skretnica i hrpa raznih pojačala u fazi testiranja. Uskoro je sva elektronika u kutiji od PowerSofta.

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, džonibigud said:

Svaka ti čast! Ovi zvučnici izgledaju kao da su minimum u klasi od 60000 eura. Ako reprodukuju muziku 1/4 kako izgledaju to mora da je fantazija od zvuka:)

Hvala na lijepim riječima. S obzirom da je to aktivni sustav mnogi se šokiraju koji brutalan zvuk izlazi iz ovakvih kutija. Neke ljude doslovce moras tjerati kući nakon par sati slušanja...:D;)

Šalim se malo. Jaaaako dugo sam u ovom hobiu i mogu samo reći da je ovo zvuk o kojem sam oduvijek sanjao premda sam imao vrlo ozbilje sisteme.

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, džonibigud said:

Par dana gledam zvučničke kutije čija je fotografija na mestu tvoje profilne fotografije. Veoma su mi se svidele. Taman sam se spremao da te zamolim da napišeš par reči o  muzici koju najčešće slušaš preko njih a onda si ti postavio fotografije ovih novih, predivnih zvučnika.

Hvala ti:)

Pa ovdje se vidi da  koja djevojčica pjeva  u međuvrenu " služi " pivo ? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Evo nakon godinu i nešto mukotrpnog rada zvučnici su pri kraju. Napokon je posložena i elektronika od PowerSofta modif by Electron Audio (200+800W) . Duša sistema je moćni 3-kanalni DSP sa Armonia softwerom.

Još su u izradi masivni šiljci i ostale prateće stvari tako da su trenutno na kotačima radi lakšeg smještaja pošto je kutije gotovo nemoguće premještati u prostoru kada budu na šiljcima.

Također trebam promijeniti vijke na stražnjoj ploči elektronike.

Koncept je zamišljen da se kod smještaja zvučnika u bilo koji novi prostor prvo izvrše mjerenja odziva sa mjesta slušanja i prema tome izvrše korekcije krivulje uz pomoć DSP-a. Nakon finalizacije se DSP zaključava uz mogućnost da se može memorirati 4 različite postavke ( recimo prema vrsti glazbe koja se sluša, gledanje filmova i sl.), tako da se krivulja odziva lako mijenja pritiskom na jedan gumbić na ploči elektronike.

Konstrukcija kutije je vrlo komplicirana i skoro da i nema pravih kuteva. Bočne strane su obložene i učvršćene pravim Carbon platnom od 200gr. i presvučeno sa 5 slojeva Epoxy smole i 6 slojeva laka. Unutrašnjost kutije je obložena staklom, bitumenom i pravom vunom u pločama. Kutije nisu dampirane.

Prednja i stražnja strana je dodatno obložena Kompakt pločama koju su vrlo rigidne, čvrste i vrlo zahtjevne za obradu. Postolje je rađeno CNC obradom od 3 sloja, Aluminij 15mm+Kompakt 13mm+ Alu 15mm i svaki ima blizu 10 kg. Cijeli zvučnik se sastoji od 3 modula koji se slažu jedan na drugi i odvojeni su posebnim distancerima koji imaju čeličnu kuglu u sebi 10 mm promjera i to u 3 točke.

Horna je Tractrix vlastite konstrukcije prema njihovim proračunima i napravljena je od višeslojne stakloplastike. Driver na horni je 2" i pokriva freq od 1000 Hz pa do 18 000Hz. uz osjetljivost od 114 db.

Bas/midle driver je Sica od 12" sa dvostrukim gumenim ovjesom, koji inače ima dosta linearan odziv do 2500Hz ali ja ga režem na 1000Hz uz osjetljivost od 92db. Kutije su tunirane na 38Hz.

Sva ožičenja su izvedena Supra kablovima.

20180512_180709.jpg

20180512_180443.jpg

20180425_195321.jpg

20180425_195345.jpg

20180512_180411.jpg

20180425_195124.jpg

20180303_140938.jpg

20180512_180533.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...