Jump to content


Glavni sistem


TurboMaximus

Recommended Posts

  • Replies 369
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mozda nije bila obrisana prasina? 😀

Najverovatniji uzrok tome je nepostojanje sinergije sa policom, pa dolazi da superponiranja zvucnih talasa u odredjenim delovima tosnkog spektra.

Takav dokazani znalac sigurno je upario i usvirao policu sa svojim izlaznim stepenom tako da tu ovakav "uljez" nema sta da trazi. ;)

Link to comment
Share on other sites

Izvor Mac, na USB:

1. Slabo

Nisam u poslednje vreme imao prilike da sluÅ¡am ureÄ‘aje tog razreda, tako da ne mogu da pravim poreÄ‘enje. OÄekivao sam da oduva NAD, ali to se nije dogodilo. Verovatno je i ostatak sistema kumovao tome.

Nema razloga da ne budes zadovoljan testom (koji nije test). Usb, kao i do sada slab, Nad solidan u odnosu na visestruko skuplje pojacalo. Sve u svemu, ne diraj nista, ne isplati se.
Link to comment
Share on other sites

Jel na kraju pazario policu?

 

Nije.

 

Nema razloga da ne budes zadovoljan testom (koji nije test). Usb, kao i do sada slab, Nad solidan u odnosu na visestruko skuplje pojacalo. Sve u svemu, ne diraj nista, ne isplati se.

 

harts je doneo pojaÄalo zbog sebe. Doneo je i zvuÄnike i kablove, ali nerazraÄ‘ene i nije ih imalo svrhe sluÅ¡ati.

 

Nisam ni zadovoljan ni nezadovoljan. Utisci su, kao Å¡to rekoh, uslovni.

Link to comment
Share on other sites

Ma, da, na to sam i mislio, pa sam konvertovao u to kako bih ja takve utiske razumeo. Razumeo bih onako kao sto sam napisao, ako nisi ni zadovoljan ni nezadovoljan, to je dokaz da postojece pojacalo ne treba menjati. Moguce je da ti se takva pomisao ponekad javila a mozda i nije, sta znam, obicno svima nama vremenom dosadi ono sto imamo. Razlozi za taj neobican osecaj su mi i dalje nerazumljivi.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sonus Faber Cremona Auditor - još jedna kratka poseta.

Cr01.thumb.jpg.f2d119309c3d54b368074c684

Cr03.thumb.jpg.617dea64bceb54f342c01e69e

Ni ovo nije test. Cilj seanse bilo je eliminisanje nepoznatih. Naime, imam nekoliko konstanti u zvuku sistema, čije poreklo sam želeo da identifikujem. Nomimasenovi motivi, o čijem paru se radi, bili su slični.

Kremone imaju namenske stalke na kojima su postavljene blago nagnuto od slušaoca. Ovog puta smo koristili moje stalke, što ih je, siguran sam, u izvesnoj meri degradiralo, ali poenta je bila u zameni samo jedne komponente. Poziciju u prostoru nismo korigovali, što je, pokazalo se, takođe na štetu Kremona.

Taj model poznajem, slušao sam ih kod Nomimasena u više postavki. Preliminarno pitanje je bilo kako će se NAD 326BEE u ulozi snagaša snaći sa zahtevnijim zvučnikom. To je raščišćeno nakon par minuta, snašao se odlično. I inače dobra kontrola prerasla je u još bolju. Ono što se istovremeno pokazalo je i razlika u reprodukciji basa između dva modela. Končertini idu duboko. Kompletan raspon kontrabasa reprodukuju s dovoljno autoriteta, s blagim popuštanjem na par najnižih tonova. Bas je pun, definisan i kad se potrefe uslovi, atraktivno crn. Ovo poslednje znači da je obojen. Bas Kremona je primetno dublji, snažniji, kontrolisaniji, nekolorisan i što znam i od ranije, izuzetno realističan.

Vratiću se na utisak s prvih par taktova slušanja. Končertini nemaju mali zvuk, Kremone imaju "četiri" puta veći. Ne mislim na nekakvo naduvavanje, već na količinu energije i prostorne informacije koje emituju. To je bila još jedna stvar s kojom sam morao da se pomirim. Za neke, mnoge ili većinu mali zvučnik traži sobu od bar 20-25 kvadrata. Pozicija bi bila verovatno na 2-2,5 metara od stražnjeg zida. U takvim uslovima 3D je fascinantan. Očigledno je bilo da imamo jednu inferiornu kompomemtu u sistemu, sobu.

Slušali smo rok, džez i klasiku. Jedan od zvučnih uzoraka, The Cult - Revolution, zvučao je problematično s Končertinima. Dobar prostor, čvrsto, ritmično, atraktivne gitare i vrištanje gornjeg registra. Kremone nisu svirale samo boje nego i drugačije. Rezolutniji gornji registar mada otvoreniji zvučao je mirno i kontrolisano. Prethodno tanki srednji ispunjeni su raslojenim zvukom gitare dajući, uz masivniji i fokusiraniji bas bubanj, potpuno drugačiji tonski balans.

Jedna konstanta je ostala, donekle naglašeni sjaj viših srednjih, potvrđeno pripisan pretpojačalu.

Interesantna mi je relacija NADa i Kremona. Autsajder se još jednom potvrdio u mojim očima. Koliko god da će to nekima biti smešno ova svakako neadekvatna kombinacija mnogima bi oklembesila vilicu.

Zapitao sam se da li bih Kremone poželeo u svom sistemu. Definitivno, ali ne u ovoj sobi. Nismo se potrudili da im doteramo zvuk, ali mislim da više od polovičnog i ne bi išlo. Radi se o izuzetno neutralnom zvučniku, koji zaslužuje vrhunsku elektroniku u vrhunski tretiranom sistemu. Zvučnik koji apsolutno ruši mitove o fizičkim dimenzijama.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pre nekoliko nedelja zamenio sam konektore na zvučničkim kablovima QED Airloc bananama. Ideja s krimpovanjem mi se dopala, a kako su stare bile načisto urnisane, posle nešto predomišljanja odlučio sam se za pomenute, mada nisu baš za dž.

Ono na šta ovde želim da skrenem pažnju je neobično dug period usviravanja. Zvuk je prolazio kroz Džekil-Hajd transformacije, da bi nakon pedesetak sati počeo da se konsoliduje. Sada, nakon šezdesetak sati, zvuk je potpuno prihvatjliv za normalno slušanje, mada i dalje zapažam napredak. Negde sam pročitao da se korisnici žale na dug period usviravanja QED kablova, ali rekao bih da je razlog verovatnije u konektoru.

Pre ocene njihovog učinka treba pokazati nešto strpljenja, a na osnovu onoga što se kristališe izgleda da to i zaslužuju.

Air01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Potvrđujem da konektori mogu da kvare zvuk iako to nisu drastične razlike.Godinama sam koristio neke "ala Mitchel" bananice i zamenio sam ih sa onim smesnim naimovim stekerima i čula se lako cujna razlika.Nisam eksperimentisao i analizirao previse jer se ovi na kraju i leme,ali bilo je pomaka.Jedan mali besplatni apgrejd ovom prilikom koji je preporucivao čuveni Malcom Steward za sisteme gde se dugo nista ne menja : s vremena na vreme otkacite pa zakacite ponovo kablove koji se retko koriste,popravi se kontakt.

Link to comment
Share on other sites

Zamenjene banane bile su već fizički deformisane, a prilikom terminacije pokazalo se da je kod jednog lema, ispod bužira, deo licni bio iskidan. Razlog za zamenu bio je ozbiljno degradiran zvuk.

Poslednjih par godina gnjavilo me par problema, svi s konektorima i svi izazvani okolnostima korišćenja i mojom lenjošću. Jedan je razvaljivanje mrežne utičnice U Azuru. Izgledalo mi je lakše da čupam mrežni kabl iz uređaja i da ne dužim, gotovo sam uništio plejer. Srećom, imam koga da davim (kolega simplicisius) i mada bez nekih funkcija (trebalo bi zameniti prednju ploču, koja nije samo to), uređaj je zvučno potpuno rehabilitovan.

Drugi zaplet je manje drastičan i nastao je u konektoru mrežnog kabla NADa, iz identičnog razloga kao u prethodnom slučaju. Kontaktne pločice u rupama su se razglavile, kontakt je postao nesiguran, no lako je rešeno zamenom.

Posledice po zvuk su bile ozbiljne, a najgora od svega je bila nepredvidljivost. Valjda, kako se kontakti nameste, umelo je da svira vrlo dobro ili u suprotnom, neobjašnjivo loše. Kako, ipak, ove dve intervencije nisu zvuk vratile na nivo koji je postojao ranije, moralo je tu čučati još nešto. Sumnjao sam i na tinjajući kvar, možda i godište Sonusa, ali onda, povučen primerom naprsle žičice na kablu gramofonske ručke (hvala Nomimasenu), usmerio sam se na banane iz teme.

Zvučni napredak, odnosno povratak, je upečatljiv.  Neću sad o detaljima, čekaju me još neke probe. Pustiću i da zvuk još malo legne. Ne radi se ni o kakvoj dilemi, već o detaljima koje bih da analiziram.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...