Jump to content


Glavni sistem


TurboMaximus

Recommended Posts

  • Replies 369
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ovo nije jedino mesto gde se govore sliÄne stvari.

 

 

Izrazito ozbiljan bas je moguće postići sa gotovo svim pristojnim mini-monitorima konstruisanim u poslednje vreme. Potrebno je neÅ¡to truda da bi se to izmamilo iz nekih. 

 

 

Još jednom - bas oko 50Hz (što je stvarna donja granica većine solidnih mini-monitora) je brutalno dubok bas, ako je teren pripremljen. To je vrlo, vrlo ozbiljan bas.

Link to comment
Share on other sites

Ne vidim ovde nista znacajno drugacije u odnosu na polemiku o tome da li je "bolji" ac/dc sa Bon Skotom ili sa onim drugim. Koji tu argument moze uopste biti znacajan?

Ovakav nacin slusanja (nearfield uz koriscenje sobe kao produzetka zvucnika) kod turbomaximusa i nomimasena je posledica toga sto oni vole da slusaju i cuju muziku na taj nacin. To postizu na opisan nacin, mada, sto kaze prophet moze i na drugacije nacine. Beat negde rece da je to zanimljiv efekat ali da nije njegova prica.

Po opisima i jedne i druge "strane", rekao bih da nije ni moja. Sirina, dubina, 3d... To je sve super, ali moj nacin slusanja tome ne pridaje previse znacaja, u smislu da mi je to prioritet.

Sad, tesko da se moze konstruisati na osnovu ovakva dva razlicita preferirana nacina slusanja nekakav obrazac koji bi utvrdio ispravnost bilo koje opcije. Fokusiranje na 3d prilikom slusanja mene odvlaci od samog slusanja muzike, turbo ne priznaje za muzikalno ako nema izrazen 3d. Ne vidim da bilo ko gresi. Gresio bih ja kada bi silio sebe da analiziram audiofilske kategorije dok slusam muziku - isto kao i on kada bi slusao sa sistemom koji nije podesen tako da moze cuti ono sto voli da cuje i sto je u muzici za njega znacajno.

Za ovu temu (i za njega licno) je najbitnije da je covek uspeo sa konkretnim sistemom da dobije ono sto trazi.

Link to comment
Share on other sites

Izrazito ozbiljan bas je moguće postići sa gotovo svim pristojnim mini-monitorima konstruisanim u poslednje vreme. Potrebno je neÅ¡to truda da bi se to izmamilo iz nekih. 

 

 

Još jednom - bas oko 50Hz (što je stvarna donja granica većine solidnih mini-monitora) je brutalno dubok bas, ako je teren pripremljen. To je vrlo, vrlo ozbiljan bas.

 

Da, ozbiljan ali nije kompletan te sa te strane ne bih upotrebio reÄ  "izrazito".  Da ne govorimo o kompromisima. Mini monitor je upravo to Å¡to i sam naziv kaže i niÅ¡ta viÅ¡e. Može biti zabavan to ne sporim.

Link to comment
Share on other sites

Ovakav nacin slusanja (nearfield uz koriscenje sobe kao produzetka zvucnika) (…)

 

Ovo je sjajna formulacija pristupa o kome govorim.

 

I ceo post je izrazito dobronameran i dotiÄe se suÅ¡tine.

 

Po mom viÄ‘enju stvari - dobar 3D uglavnom prate joÅ¡ neke bitne karakteristike zvuÄne prezentacije koje imaju veze sa opÅ¡tom muzikalnošću i sposobnošću jednog sistemna da sve intrigantnosti i specifiÄnosti muziÄke izvedbe iznese pred nas. Za mene je to najbitnija stavka. 

Opipljivost i vazduÅ¡astost zvuÄne pozornice uglavnom idu ruku pod ruku sa obiljem sadržaja u (najvitalnijim) srednjima i Äistoćom.

 

*KlasiÄni* pristup, ako ćemo ga tako nazvati, upražnjavao sam godinama. Puka radoznalost me je dovela do toga da se pitam da li mi neÅ¡to promiÄe. Stvar je iÅ¡la korak po korak i tražila je navikavanje, strpljenje i razumevanje. Sada je takav pristup deo moje svakodnevnice, radnog okruženja i sluÅ¡anja iz užitka. 

Link to comment
Share on other sites

Kada sam napisao glasno, nisam mislio na urlikanje, već na nivo koji sugeriÅ¡e osećaj realnosti. Posle sluÅ¡anja ne moram da teram kosu napred, niti su mi oÄi kose. Zaustavim se na nivou kada se zvuk potpuno otvori.

 

Uska zona sluÅ¡anja je posledica skuÄene geometrije postavke i karakteristika ovih zvuÄnika. S Vandersteen 2ci sam mogao da sedim takoreći bilo gde ispred njih, mada su bili na gotovo istoj poziciji kao Sonusi. Glava mi ima preÄnik manji od metra i potpuno mi je svejedno Å¡ta se dogaÄ‘a van pozicije mojih uÅ¡iju. Zvuk sam natempirao na taÄku gde su mi uÅ¡i i to je to. Radi se o maloj prostoriji, 3,4 x 3,6m, plus budžak, koja ne ostavlja mnogo izbora.

Link to comment
Share on other sites


Fokusiranje na 3d prilikom slusanja mene odvlaci od samog slusanja muzike, turbo ne priznaje za muzikalno ako nema izrazen 3d.



Kao Å¡to i Nomimasen reÄe, naprotiv, sluÅ¡anje je relaksirano i opuÅ¡teno. Nema tu mnogo "fokusiranja", mnogo se lakÅ¡e i opuÅ¡tenije prati, tj. muzika te lakÅ¡e "uvuÄe" u deÅ¡avanje.
Link to comment
Share on other sites

3D je, u mojoj sobi, međ' mekim jastucima, osetan kod jazz trio svirke, na primer. Kod studijskog albuma nekog reggae benda iz 70-ih ili albuma R.L.Burnside-a bas i nije bez psiholoski zahtevnog napinjanja. Odbrambeni prirodni mehanizam radi svoj posao, pa se ne napinjem.

Link to comment
Share on other sites

Da se razumijemo, potpuno sam svjestan da su starleti niža klasa zvuÄnika i da bi sa ozbiljnijim izborom sve poprimilo potpuno novu dimenziju, ali... kod mene je sistem "pokazan", da bi se razumjela uloga i nekih "nebitnih" stvari, a s druge strane, kompletan sistem smijeÅ¡no koÅ¡ta u odnosu na zadovoljstvo koje pruža ;)

Link to comment
Share on other sites

Ti si neozbiljan. SVAKI tekst o ovoj materiji govori o eliminisanju prvih refleksija. Zar zaista nisi Äitao niÅ¡ta o tome? Guglaj sam. B)

Naprotiv, veoma sam ozbiljan. Govorim o principu koji mora da se poÅ¡tuje ukoliko se Å¾eli voditi argumentovana rasprava. Ne govorim niti arbitriram o temi o kojoj diskutujete vezano za refleksije. Stoga razdvoj te dve razliÄite stvari. Oni govore o empiriji koju ti pobijaÅ¡ teorijom a pritom ne navodiÅ¡ reference. Mnogo je validniji i viÅ¡e mi se dopao momenat kada si kod sebe probao da testiraÅ¡ takvu postavku i izneo svoje viÄ‘enje. Ono Å¡to ti verovatno nije poznato je Äinjenica da svoje obrazovanje nisam stekao na net-u (guglanjem) pa ću ad hominem kvalifikaciju sa tvoje strane shvatiti kao Å¡alu. Ponajpre zbog toga Å¡to se poznajemo i uz to te veoma uvažavam. To je i jedini razlog zbog kojeg sam ti uputio komentar vezan za argumetaciju. :wave2 

Link to comment
Share on other sites

Oni govore o empiriji koju ti pobijaÅ¡ teorijom a pritom ne navodiÅ¡ reference. 

 

Izvini za onaj epitet, ali nisam znao kako da reagujem. Još uvek ne razumem zašto si se navrzao na mene.

 

Upravo sam ja navodio dosta linkova i citata u diskusiji o akustici, idi pa proveri. Nasuprot tome, moji sagovornici iskljuÄivo barataju nemuÅ¡tim konstrukcijama poput "kontrola energije" i sliÄnim. Upravo sam u postu na koji si reagovao konstatovao da na netu nisam naÅ¡ao ni slova o njihovom pristupu - i to ni o empiriji a kamoli o nekom objaÅ¡njenju. Dakle, ja sam taj koji je, konaÄno, zatražio neku, bilo kakvu, referencu.

 

Ako te dobro razumem, najzad, ispada da ti tražiÅ¡ da ja navedem refererencu na neki Älanak koji bi pobijao njihovu empiriju, o kojoj nema nigde ni pomena i koja, izgleda, nigde nije prihvaćena.

 

Nemam tako neÅ¡to, imam samo neograniÄeno mnogo referenci poput ove koju, raÄunam, ceniÅ¡:

 

http://www.linkwitzlab.com/rooms.htm

Link to comment
Share on other sites

To su nedostaci pisane komunikacije, lako doÄ‘e do nesporazuma. Zatražio bih i od njih referencu ali oni niÅ¡ta sem empirije ne navode tako da to ostaje na subjektivnom nivou percepcije. Moram priznati da sam hipersenzitivan kada se poziva na "net" ili Å¡to sa tobom nije sluÄaj ali jeste na nekim drugim forumima na "autoritete". Veruj mi da se ovde kod nas dobrano drži korak sa svetom a u nekim oblastima i ide ispred. Potrebno je samo biti iskren pre svega prema sebi samom, bez samozavaravanja, robovanja kliÅ¡eima, robnim markama, slepog verovanja svemu Å¡to je neko napisao... Tebe sam kroz tvoje delo doživeo upravo tako - kao beskompromisnog i hrabrog. Mala doza nesigurnosti se uvek lako nadomesti spremnošću za uÄenjem koju ti itekako iskazujeÅ¡ entuzijazmom i u realnom životu i ovde na forumu. NajviÅ¡e od svega me "boli" Äinjenica da se u samogradnju ulazi sa idejom da se neÅ¡to klonira i po svaku cenu približi fabriÄkom proizvodu koji je iz raznoraznih razloga prepun kompromisa. To kod tebe nije sluÄaj i to je jedan veliki plus u mojim oÄima. TakoÄ‘e uvek je lakÅ¡e kuckati po forumu nego uzeti stvar u svoje ruke i proveriti u praksi neÄije tvrdnje. Pored tebe to su joÅ¡ nekolicima forumaÅ¡a proverili i to je za svaku pohvalu. Sobe, materijali, pozicija svakako uglavnom stvaraju probleme. Napravi distinkciju izmeÄ‘u Äinjenica da oni sluÅ¡aju fabriÄke kutije a ti ne.

 

 

Dobru si referencu dao, Äovek sve rekao u prvih par reÄenica:

 

Much has been written in the popular and professional audio press about the acoustic treatment of rooms. The purpose of such treatment is to allow us to hear more of the loudspeaker and less of the room. I am convinced that a properly designed sound system can perform well in a great variety of rooms and requires only a minimum of room treatment if any at all.

Link to comment
Share on other sites

Eto, još na kraju zaradih pohvale. :oops:

 

Å to se njihovog pristupa tiÄe, nemam ja niÅ¡ta protiv, možda bi se, Äak, većini on viÅ¡e svideo nego klasiÄan. Samo pokuÅ¡avam da objasnim Å¡ta to koÅ¡ta, po mom shvatanju akustike. Uostalom, joÅ¡ malo sluÅ¡anja nije na odmet.

Link to comment
Share on other sites

Preglednosti terminologije radi - Å¡ta je to Å¡to se podrazumeva pod *klasiÄnim* pristupom?

 

Mislim da mi je u većoj meri jasno, od toga sam i pošao kada sam upotrebio termin u nekom od postova ovde, ali bih voleo da otklonim moguće zabune.

 

Primera radi, po kojim sve parametrima postavka sistema predstavljenog u ovoj temi odstupa od *klasiÄne*?

Link to comment
Share on other sites

Preglednosti terminologije radi - Å¡ta je to Å¡to se podrazumeva pod *klasiÄnim* pristupom?

 

Mislim da mi je u većoj meri jasno, od toga sam i pošao kada sam upotrebio termin u nekom od postova ovde, ali bih voleo da otklonim moguće zabune.

 

Primera radi, po kojim sve parametrima postavka sistema predstavljenog u ovoj temi odstupa od *klasiÄne*?

 

Razlika je, pre svega, u ogromnoj posvecenosti svakom mogucem detalju u celokupnom sistemu.

Link to comment
Share on other sites

Å¡ta je to Å¡to se podrazumeva pod *klasiÄnim* pristupom?

 

...

 

Primera radi, po kojim sve parametrima postavka sistema predstavljenog u ovoj temi odstupa od *klasiÄne*?

 

Ja upotrebljavam izraz "klasiÄna postavka" da bih napravio razliku izmeÄ‘u ove vaÅ¡e. Dakle, niÅ¡ta zvaniÄno.

 

Ima na Linkvicovom linku nacrtan klasiÄan trougao, gde nisu zvuÄnici na sred sobe, nego je tu pozicija za sedenje. I to je fiksno, znaÄi da se ne razmatra mogućnost traženja pozicije sa posebnom interakcijom soba-zvuÄnici. Donekle da, ali neko krstarenje po sobi svakako ne. :D  KlasiÄna postavka podrazumeva i neutralizaciju prvih refleksija (boÄno-gore-dole-od nazad), kao i, po potrebi, upotrebu bas trapova. 

 

Nažalost, za veÄeras vas liÅ¡avam svog daljeg prisustva. Odlagao sam dok sam mogao, ali moram nekad i neÅ¡to korisno da radim. ZnaÄi, noćas nema puno spavanja... :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

I ja se slažem. S tim Å¡to se *properly designed* ne tiÄe samo kupljenog već upotrebe istog. *Designed* ovde vidim i kao *tuned*.

 

 

Bilo koja datost koja se ne razmatra u ovom vrlom sportu odmah mi miriÅ¡e na genijalna reÅ¡enja. Kojih nema. Svako bi trebalo da pokuÅ¡a da isproba Å¡to je viÅ¡e moguće toga, podeÅ¡avajući jedan sistem. Ono Å¡to beatgoeson navodi već duže vreme jesu stvari koje sam ranije isprobavao i vrteo do besmisla. 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam takođe convinced that a properly designed sound system can perform well in a great variety of rooms and requires only a minimum of room treatment if any at all.

Pa da, ali, ako pažljivije proÄitaÅ¡ ceo tekst, vidiÅ¡ da pisac ni izbliza nema na umu ono Å¡to i ti. Osim pažljivog biranja odgovarajućih zvuÄnika, ovde se misli na to da je, umesto posebnog tretmana frekvencija iznad 200Hz, moguće to uraditi zavesama, tapiserijama... sve ono Å¡to već znamo.

 

 

I ja se slažem. S tim Å¡to se *properly designed* ne tiÄe samo kupljenog već upotrebe istog. *Designed* ovde vidim i kao *tuned*.

 

Isto važi i ovde. Nikako "tuned" u smislu da refleksijama korigujemo zvuk. To izriÄito piÅ¡e u reÄenici koja prethodi ovoj koja vam se svidele. Na vaÅ¡u interpretaciju njegovih reÄi Linkwitz bi se prevrnuo u grobu, da nije živ. :D

Link to comment
Share on other sites

ÄŒitanjem foruma Äovek pomisli da audiofil mora da bude svestrani ekspert iz elektronike, akustike, IT tehnologija ... Zaista besmisleno. Uz pretpostavljenu sklonost muzici potrebne su joÅ¡ samo uÅ¡i i nedogmatski stav.

 

Pojam audiofil se obiÄno prevodi kao "ljubitelj dobrog zvuka". Mislim da takvo tretiranje dovodi do mnogih nesporazuma, jer svodi sadržaj na formu. Audiofil je ljubitelj muzike, koji je primetno srećniji ako je muzika i kvalitetno reprodukovana. Razlog - dozivljaj je kompletniji i intenzivniji.

 

Muzikalnost je mera sposobnosti komponente ili sistema da verno prenese karakter muziÄke interpretacije. Ovo ponavljam već neki put i s razlogom. Podizanje vernosti reprodukcje koje nije praćeno muzikalnošću za mene je bezvredno.

 

Verujem da bi 80-90% naslepo spakovanih sistema zasviralo vrlo pristojno uz taktike koje primenjujem. To ne znaÄi da nemarno tretiran sistem ne može da bude muzikalan. Važno je da se razume da je to uvek ishod vrlo srećnog sticaja specifiÄnih okolnosti, a ne model za kopiranje.

 

Moj pristup podrazumeva par prioriteta.

 

Prvo, stalci i polica. Mislim da oko stalaka nema kontroverzi.

ZaÅ¡to polica? Uticaj mehaniÄkih vibracija na ureÄ‘eje je empirijska Äinjenica. Uloga police je trostruka: odvodi interno Ä‘ubre iz ureÄ‘eja, izoluje ih od mehaniÄkog uticaja okoline i interagujući s njima koriguje im ponaÅ¡anje. Ako pretpostavimo da ovo ima smisla, polica (odnosno podloga), imajući u vidu da je u interakciji sa svakim ureÄ‘ajem, definiÅ¡e limite sistema, koje nikakvim intervencijama na drugoj strani nije moguće probiti. Povratni uticaj mehaniÄkih vibracija na loÅ¡e projektovanu podlogu situaciju dodatno pogorÅ¡ava.

 

Akustiku prostorije i pozicioniranje zvuÄnika spajam u jedno, jer i tu imamo posla sa sluÄajem osetljive interakcije. Kako gledam na stvar je poznato i nema potrebe da ponavljam. Ponoviću samo da je sluÅ¡ni eksperiment jedini efikasan metod i ujedno dostupan svakom.

 

P.S. Postoji nešto što mi se u sistemu već decenijama podrazumeva i zato mi se valjda u nabrajanju izmigolji - kablovi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...