Jump to content


Glavni sistem


TurboMaximus

Recommended Posts

Pa ovo je, ipak, podjednako dobro mesto za ovakav razgovor kao i ona tema. U svakom sluÄaju, dok ne Äujem ovo kod TM, neću puno komentarisati.

 

Moram da primetim da postoje stotine stranica naklapanja o pojedinim brendovima, Å¡telovanjima ruÄica, glava i kojećega, pa nikome ne bodu oÄi. A i zaÅ¡to bi? Tražeći argumente za ovakvo prepucavanje, baÅ¡ sam saznao mnoge zanimljive i korisne stvari.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 369
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zahvaljujem zbrujicu na nefriziranom komentaru.

 

Slušali smo AZUR, NAD i standardnu periferiju.

 

Malo geometrije. Lobanja je na grubo pola metra od zida. Prednja linija zvuÄnika je na 145cm od stražnjeg zida. Trougao lobanja-zvuÄnici je skoro jednakostraniÄni, 180/190cm. Instrumenti, u proseku, poÄinju da se pojavljuju na 0,5-1m iza zvuÄnika. To je objektivno blizu. Dubina na neklasici je standardno oko 2m. Klasika, s ovom elektronikom, izgura 4-5m, uz nered u pozadini.

 

Ovaj sistem nije nimalo lejdbek. Manje razdragana kombinacija bi svakako kompenzovala in fejs efekt. Slušali smo glasno, možda decibel dva iznad norme. Uz 5-6dB manje mogla bi da se pije kafa.

 

 

Zato što se sluša direktni zvuk i udeo reflektovanih komponenti je mali. Verovatno je taj deo toliki da taman doda aromu i blagi šmek. :)

 

Radi se o kontroli odnosa direktnog i reflektovanog i distribucije ovog drugog. Da sam stavio zvuÄnike na pogreÅ¡no mesto bilo bi svaÅ¡ta. Da je soba predampirana bilo bi niÅ¡ta.

Link to comment
Share on other sites

Zanimljivo je da se na forumu priliÄno retko može videti iz opisa sistema kako vlasnik rabi sistem Å¡to se tiÄe glasnoće tokom uobiÄajenog svakodnevnog sluÅ¡anja . To je bitan podatak za Äitanje pri opisu zvuka, mnogi ga izbegavaju, razlog nepoznat. Možda greÅ¡im oko toga, Äini mi se da je to potrebno naglasiti da bi Äitalac mogao virtuelno da se približi toj sobi i sistemu o kome se radi?

Link to comment
Share on other sites

Nisam znao da je mesto za sedenje toliko blizu zadnjem zidu. To me podsetilo da se i kod g.Dragojlova sedi isto tako. 

 

Sinoć sam dugo googlao, tražeći sve Å¡to asocira na soundstage depth, rear wall i gomilu sliÄnih stvari. PoÄev od malo podsmeÅ¡ljivog pitanja "a Å¡ta je to dubina scene?", preko povezivanja scene, generalno, sa faznim pomeranjima, do samo jednog teksta gde se kaže da je "veoma malo zvuÄnika koji su sposobni da doÄaraju dubinu scene, ali, kada to doživite, ostajete bez daha" . Tako nekako, po sećanju.

 

Budući da tvoji zvuÄnici nisu preterano egzotiÄni, viÅ¡e sam sklon da fenomen atraktivne scene povežem sa faznim anomalijama, nego sa konstrukcijom zvuÄnika.

 

Dakle - samo nagaÄ‘am, ali, verujem da ima smisla: ZvuÄnici su veoma blizu sluÅ¡aoca i zadnjeg zida. Srednji i visoki tonovi dolaze do nas (i do zadnjeg zida) mnogo manje oslabljeni nego Å¡to se deÅ¡ava kod klasiÄne postavke. Sasvim je verovatno da dolazeći talasi iz zvuÄnika, sa onim odbijenim od zadnjeg zida, formiraju stojeće talase, Å¡to je, inaÄe, fenomen "rezervisan"  za niske frekvencije. TakoÄ‘e, zavisno od frekvencije, dolazi do raznovrsnih, nepredvidivih interakcija. OÄigledno da takve deformacije mogu da stvaraju efekat kaÅ¡njenja signala i slikovitog prikaza "dubine" scene.

 

Indikativno je da se tek veoma glasnom interpretacijom srednjih i visokih postiže potpuni efekat. Ipak, nesumnjivo je da zvuÄnici moraju biti odliÄni.

 

Malopre sam improvizovao sliÄnu postavku sa svojim malim kutijama. Nisam dobio baÅ¡ ono pravo (ni same kutije, sigurno, nisu fazno doterane), plus, ne može to za pet minuta da  se postavi, ali je zazvuÄalo "bolje" nego moj veliki sistem. Bez preterivanja, ali nisam džabe stavio navodnike.

Link to comment
Share on other sites

Moraš mi pojasniti na koju dubinu scene misliš?

Za mene laika, postoji dubina scene iza zvuÄnika pod kojom se misli na zvuk pomjeren iza linije zvuÄnika, odnosno, front scene se nalazi iza i dubina scene koja oznaÄava dubinu samog stejdža (scene), ili slikovitije 3D, odnosno, pozicioniranje instrumenata (muziÄara) po dubini.

Link to comment
Share on other sites

Uz neÅ¡to truda je svaki zvuÄnik sa kojim sam ikada radio bio u stanju da prenese trodimenzionalnost muziÄke scene. Neki su u tome priliÄno bolji od drugih. Mini-monitori su najbolji, iako to nije jedini razlog zaÅ¡to ih preferiram u svakom pogledu.

 

Sonus Faber je jedan od onih koji su sposobni da crtaju po prostoru sa zaprepašćujućom opipljivošću. Uz dobru postavku u stanju su da glatko prevale ograniÄenja koje prostorija zadaje. 

 

U mojoj prostoriji (4 x 2.9) soundstage se na izvesnim snimcima prostire bar dva metra izvan zadnjeg zida i po metar izvan boÄnih. Zbog nekih prostornih ograniÄenja i blage natrpanosti (ostala studijska oprema i instrumenti) uskraćeno je joÅ¡ bar toliko, Äega sam svestan. 

 

Eksperimentisao sam sa razliÄitim postavkama iza mesta sluÅ¡anja. Bilo kakvo znaÄajnije dampiranje je u svakoj situaciji bilo no-no, prevelika razdaljina takoÄ‘e nije davala posebno dobre rezultate. Trenutna postavka je 110cm od golog zida iza glave. Razdaljina glave od zvuÄnika je 130 cm, rastojanje izmeÄ‘u njih 140cm. Udaljenost od zadnjeg zida je 160cm, sistem je postavljen na kraći zid. Visina plafona je 3,6m. 

 

Izuzetno bitan deo cele jednaÄine su i konstrukcijski materijali. Starogradnja kicks ass.

Link to comment
Share on other sites

Jednom sam već rekao da je kod mene postavka skoro pa naopaka od neke prave audiofilske postavke i bez problema zvuk na svim snimcima ide kako opisuješ, a na pojedinim, prostor slušaonice potpuno nestaje i prelazi se u ambijent studija.

I sve to sa visaton starlet zvuÄnicima i sony ta-f444eesII amplifikacijom i sony cdp-930qs izvorom.

Edit: izvinjavam se, zvuk ide do dva metra iza zida i po metar mimo zvuÄnika na svim snimcima.

Link to comment
Share on other sites

Krajem juna smo slusali/gledali Karmen u Narodnom pozoristu, malo dalji parter sredina.

 

Orkestar je u rupi ispod/ispred bine, solisti i hor naravno na bini.

Ne postoji nikakav 3D prostor po dubini, itd.

Zvucna slika je prakticno mono.

 

Ranije smo slusali i sa galerije iz prvog reda i efekat je isti.

 

Slusano iole dublje iz sale, tako mi manje-vise zvuce i ostali koncerti.

Mozda dirigent moze da uziva u prostornim 3D efektima razlicitih redova violina?   :)

 

PS

U subotu idemo na Travi(j)atu, dobijamo karte na poklon pa ne znamo jos uvek koja su mesta - mozda bude bolje!   :)

Link to comment
Share on other sites

Krajem juna smo slusali/gledali Karmen u Narodnom pozoristu, malo dalji parter sredina.

Orkestar je u rupi ispod/ispred bine, solisti i hor naravno na bini.

Ne postoji nikakav 3D prostor po dubini, itd.

Zvucna slika je prakticno mono.

Ranije smo slusali i sa galerije iz prvog reda i efekat je isti.

Slusano iole dublje iz sale, tako mi manje-vise zvuce i ostali koncerti.

Mozda dirigent moze da uziva u prostornim 3D efektima razlicitih redova violina? :)

PS

U subotu idemo na Travi(j)atu, dobijamo karte na poklon pa ne znamo jos uvek koja su mesta - mozda bude bolje! :)

Pretpostavljam da je iz tog razloga Pecas jednom prilikom rekao da mu sistem zvuÄi bolje nego na koncertu.

Link to comment
Share on other sites

Zvuk instrumenata je mono. Dva uha imamo da ne bismo padali dok hodamo, odnosno za orijentaciju u prostoru na osnovu odbijenih zvukova. Stereo sistem je tako i zamiÅ¡ljen ali se u praksi to uglavnom ne sprovodi kako treba. Niti se sve snima kako treba, niti se pri konstrukciji ureÄ‘aja poÅ¡tuju neki osnovni postulati.  O kućnim sistemima da ne govorim.

 

Napravite prost eksperiment: postavite visokotonac na Å¡iri baffle i eto zvuka i po nekoliko metara levo i desno od zvuÄnika. Å to će reći moguće je to konstrukciono reÅ¡iti bez potrebe da se zvuÄnici pozicioniraju preÅ¡iroko ili na sred sobe za dubinu (faza).  Pogotovo je iritantan uzak sweet spot. Treba ostaviti komfor od bar 1m ukoliko sluÅ¡a samo jedna osoba.

Link to comment
Share on other sites

Mini-monitori su najbolji

 

Naravno da su najbolji, jer bi iole ozbiljni basovi u takvoj, praznoj i nedampiranoj prostoriji, napravili haos.

 

Ovako odvrneÅ¡ bez kompleksa i dobijeÅ¡ atraktivno srednjetonsko podruÄje, dodatno profiltrirano reflektovanim talasima.

 

Nisam na netu naÅ¡ao niÅ¡ta sliÄno svemu ovome. Jel to ostatak sveta kaska za nama?  :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...