Jump to content


Zvu�nici by Milan Dragojlov


don

Recommended Posts

To si ustanovio?

 

Naravno. Već u svom prvom komentaru sam ustanovio da muzika koju sam poneo sa sobom zvuÄi dosta uobiÄajeno, bez atraktivnog "vatrometa". Milan je objasnio da je to otud Å¡to je CD rezan pomoću Burrrn-a, koji je loÅ¡ softver. B)

 

Pretpostavljam da ti snimci nisu zgodni za preterano glasno sluÅ¡anje, jer svira kontrabas. Već i pri takvom tiÅ¡em sluÅ¡anju se pojavio ne baÅ¡ neuobiÄajeni problem sa rezonancijama, da li prostora ili kabineta. Milan reÄe da je stolar neÅ¡to zeznuo, nije iskljuÄeno, deÅ¡ava se. Poenta je da se demonstracioni materijal sluÅ¡a mnogo, mnogo glasnije, iz velike blizine, u akustiÄki sasvim neprikladnom prostoru. Niko ne sluÅ¡a muziku u pretsoblju od deset kvadrata (možda je i manje), koje je jednom stranom otvoreno prema jednom mnogo većem prostoru.

 

Ranije sam izneo procenu da je glasnoća preko 110dB, ipak mislim da je, Äak, znatno iznad 120dB. I, da li je trodimenzionalno? Itekako jeste. Ko je željan atrakcije, neka posluÅ¡a, iskustvo je fenomenalno.  Pritom, neka od kuće ponese svoje zvuÄnike, ako su sposobni da sviraju sliÄnom glasnoćom, sviraće isto tako trodimenzionalno, ako se postave na isto mesto.

 

Nisam želeo da ovako otvoreno iznesem sve Å¡to mislim o svemu, ali se neko, u drugoj temi, pozvao na miÅ¡ljenje dvojice sa foruma koji su sluÅ¡ali MD zvuÄnike, pri Äemu "obojica imaju dobro miÅ¡ljenje o njima". Budući da je reÄ o zvuÄnicima koji se prodaju, osećam obavezu da napiÅ¡em ono Å¡to zaista mislim.

 

I dalje mislim da su to, možda, dobri zvuÄnici. Treba ih Äuti u normalnim uslovima.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 267
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

I dalje ne shvatam ljude koji prodaju svoje uredjaje,a ne mogu da obezbede adekvatne uslove za slusanje.Pa gde su oni svoj proizvod probali i konstatovali da svira bolje od visestruko skupljih uredjaja?

 

A kada skrenete paznju na neki nedostatak,proizvodjac vas ubedjuje da je to zbog ,npr neadekvatne prostorije,ili neke druge komponente,i da ce to mnogo bolje zvucati kod vas.

 

To vodi ka neizbeznom zakljucku.

Link to comment
Share on other sites

I dalje ne shvatam ljude koji prodaju svoje uredjaje,a ne mogu da obezbede adekvatne uslove za slusanje.Pa gde su oni svoj proizvod probali i konstatovali da svira bolje od visestruko skupljih uredjaja?

 

A kada skrenete paznju na neki nedostatak,proizvodjac vas ubedjuje da je to zbog ,npr neadekvatne prostorije,ili neke druge komponente,i da ce to mnogo bolje zvucati kod vas.

 

To vodi ka neizbeznom zakljucku.

 

@Mace. .. ...Poruka napisana Danas, 18:54

A sta ako se neko pojavi sa neke jeftinije i brendirani 4K zvucnici i sa lakocom oduvali  te 3D MD.

 

Uopste nema odgovora  na mnoga pitanja 

 

Ja sam bas IZ TOG RAZLOGA  i predlozio da se zvucnici MD uporede sa nekim 4 K , 6 K , XXk . . .  zvucnicima u akusticki sredjenoj prostoriji prikladnoj za uporedjivanja. Dao sam i slike prostora i dzaba  , on hoce da se zvucnici donesu  u  hodnik  na uporedjivanje

 

 

 

Sad cemo mecku iz rupu da isteramo 

Link to comment
Share on other sites

Evo sad cu da raspisem tekst,pravo je vreme! Dakle prvi put sam cuo kod Dragana Rupica te drajvere koje je Dragan kupio od Milana Dragojlova. Ima tome tri,sad vec i cetiri godine. Zvucnici su bili naruceni prema opisu kutije koja je u stvari predstavljala polu OB kutiju jer je bas deo bio otvoren sa zadnje strane. Cela stvar je bila zamisljena da drajver bude velike osetljivosti zbog male snage Sindricevog pojacala sa 2A3 cevima. Bio sam pozvan odmah po ubacivanju drajvera u kutiju zbog doterivanja skretnice koju je trebalo fino usaglasiti sa kombinacijom drajvera. Prvo slusanje je bilo prilicno vau jer je slika bila velika,narocito se isticao taj veliki bas kao i celo srednje podrucje u dnevnoj sobi od oko 16 kvm. Jako je to lepo zvucalo na prvu loptu. Medjutim,vec prilikom druge posete mom dobrom prijatelju Rupiju,shvatio sam sta mi je problem kod ovih zvucnika. Iako je zvuk zaista bio impozantan,nedostajalo je tu one fine rezolucije i definicije koja razlikuje dobru od vrhunske kutije. Nekako je bio moj utisak da bilo koju amplifikaciju da zakacimo,dobijemo slican rezultat u vidu velikog zvuka ali nedovoljno definisanog. Bio sam i na ovoj prezentaciji u Ptici,nije me tamo mnogo poneo taj zvuk.

Koliko se secam iz razgovora sa Rupijem,nemojte me drzati za rec,cena za cetiri drajvera koja su na oko odlicno bila izvedena bila je oko 900 Eura,sto nije malo ali nije ni mnogo,ako se pravi velika kutija kakva je Prestige2 bila. Dakle,drajveri su bili veoma korektni,mozda je trebalo bolje postaviti skretnicu,mozda je veoma limitirajuca snaga bila presudan faktor a mozda sam ja bio pogresan jer vec dobre dve decenije slusam monitorski zvuk koji je meni referentan. Sve u svemu nije to toliko lose da bi se pljuvalo,ima tu potencijala... Pozdrav svima!!!

Link to comment
Share on other sites

Ha,ha,ha,samo jedna mala ispravka u pitanju je 150kg žive vage,al nema veze.Vidi ovako,ja sam Äekao tako dugo,jer.je meni to raÄ‘eni bez i jednog.dinara,a u tom sluÄaju si uvek zadnji na.redu,jer ubek ima prednost neko,ko plaća,tako da sam.ja.bio svestan u Å¡ta ulazi,ali sam se.naoružao sa živcima i izgurao do kraja,tako da onaj ko plaća neće Äekati kao i ja, koji nisam plaćao.Uostalom,evo nek se javi Magelan ,pa nek kaže da li je Äekao godinu dana?

 

Hajde da se javim, kada sam vec prozvan. Red je.  :)

 

Uopste mi nije jasno zasto sam spomenut u ovom kontekstu i u okviru tekuce rasprave. Milana Dragojlova poznajem licno, veoma postujem njegov rad, posedujem interkonekt kabl iz njegove produkcije i kada god sam u mogucnosti, a i u Novom Sadu, volim da svratim i cujem / vidim sta ima novo u nastajanju. Aktuelni model podnostojecih zvucnika sam nekoliko puta slusao, u toku prosle godine.

 

To bi bilo sve sto se tice mene, za sada. Zvucnike nikada nisam porucio, pa ih samim tim i ne cekam godinu dana, ili vec koliko se ovde licitira kada se prica o trajanju proizvodnje.

 

Verujem da je doslo do zabune, obzirom na to kako se tema razvija, sa narocitim osvrtom na stil komunikacije ucesnika.

Link to comment
Share on other sites

Ja ti se javno izvinjavam što sam te spomenuo u ovoj temi,ali bitno je da si ti zadovoljan sa radom MD,kojeg pojedinci ovde na forumu pokušavaju da ospore,kao i njegov rad,i da ga ponize,ne bi li i dalje neometano mogli da ovde na forumu prodaju maglu.

Link to comment
Share on other sites

Tysone, vreme je da shvatiš da ovde niko ne ponižava Milana Dragojlova niti njegov rad već se iznose mišljenja i utisci koji, naravno, mogu biti i osporavanja. Osim toga, na ovom forumu su Dynaudio, Bowers&Wilkins i razne druge slavne marke više puta završavale u kontejneru za otpatke. Ne vidim nijedan razlog da se zvučnici Milana Dragojlova dopadnu svima.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...