Jump to content


Basovi


Ružić Slavoljub

Recommended Posts

Mislim da su to, u većoj ili manjoj meri, sinonimi. S tim da se neki od njih mogu tumaÄiti na razliÄite baÄine. Neko će reći woofer, jer ga mrzi da napiÅ¡e i ono "sub". B)

 

Kada neko kaže "woofer", prvo pomislim na - drajver namenjen reprodukciji basova, bilo da je ugrađen u neku kutiju, ili nije.

 

Subwoofer je gotov proizvod - jedinica za reprodukciju niskih frekvencija.

 

Bass bin je sinonim za subwoofer. BaÅ¡ sam pogledao malo po netu, pod ovaj pojam se guraju i veće jedinice za razglas, sa viÅ¡e drajvera, ili niz bass jedinica. 

Link to comment
Share on other sites

I ja sam googlao ali nisam nasao zadovoljavajuce odgovore.Ne razumem sto sam samo u razglasnim sistemima sretao "bas bin" a u kucnim "vufere".Dali su im zbog namene dodelili razlicita imena ili i zbog konstrukcije ? Obicno woofer vidjam u bas reflex izradi a bin cesto sa nekom "obicnom rupom"  i sa vise drivera.

Link to comment
Share on other sites

Nije bas obicna rupa u pitanju. U osnovi, to su b/r kutije koje su proracunate tako da debljina same, obicno prednje stranice kutije, predstavlja duzinu b/r cevi. Sve ovo, zbog lakoce i manjih troskova izrade.

 

Bas bin, asocira na vrstu bas kutije predvidjene da radi na bini/pozornici, prvenstveno PA namena, dakle kutija izlozena daleko vecim mehanickim opterecenjima i stalnim premestanjima. Obicno su pokrivene presvlakama tamnije boje, nalik coji ili itisonu, sa ojacanim coskovima i ugradjenim ruckama. Naravno, mnogo robusnije napravljene, obicno od vodootpornog spera u novija vremena i od plastike.

Link to comment
Share on other sites

        Posto od prilike znam ,sto teoretski sto prakticno,koliko je tesko napraviti dobru kutiju sa "otvorom" ,uvek me je cudilo kad vidim bas bin sa nekom "obicnom rupetinom".Posebno ako je kutija od neke renomirane firme.Znam koliko treba proracuna da bi se uradila jedna dobra bas reflex kutija a oni samo iseku prednju plocu i "ajd na binu".E sad,dali u razglasu ne moraju da se prate neke zakonitosti i da se trazi odredjeni kvalitet zvuka kao u HI FI-u ,ne znam.Sve me to pomalo zbunjuje.

        Nego,da predjemo mi na stvar.Dobio sam kabinete koje bih hteo da kompletiram,eventualno i doradim.U njih su bili drajveri od 12" pa bih i ja takve da stavim.Prilicno su teski i cini mi se ozbiljno uradjeni.Voleo bih da dobijem precizan i brz bas zvuk i da ih koristim kao dodatni par zvucnika sa vec postojecim parom u sobi.Vezano za moje zelje,pitanje je dali da kabinete preradim u Kompresione kutije,u Bas Reflex ili da ih ostavim ovakve kakvi su sad ?

        Dimenzije su: -visina 445 mm

                               

                               -sirina 365 mm

 

                               -dubina 250 mm

post-30486-0-87560900-1411468764_thumb.j

post-30486-0-61973200-1411468877_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...