Beat goes on Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Ono Å¡to predlažem je naÄin koji može spreÄiti nastanak haosa, ... Pa dobro, napiÅ¡i Å¡ta to podrazumeva, na primeru bazena. Quote
Nomimasen Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Jednu vrstu kontrole situacije koja nastaje kada talasi dospeju do zida bazena. Intervenciju koja umesto da ih apsorbuje uspeva da ih organizuje, rasporedi i umiri. Na taj naÄin oni obrazuju uz zid jednu vrstu barijere koja veoma ureÄ‘eno interaguje sa novopridoÅ¡lim talasima i proraÄunato obrazuje zonu pritiska*. Kao podrÅ¡ka koja ih održava i kontroliÅ¡e, umesto da ih uniÅ¡tava i izobliÄuje. *podruÄje u prostoru unutar kog zvuÄni talasi intenzivno interaguju i grade poviÅ¡en zvuÄni pritisak (uglovi, na primer) Analogija koja mi pade na pamet je naÄin na koji graditelj Å¡tima zvuk gudaÄkog instrumenta kontroliÅ¡ući propagaciju vibracija, a ne posežući za dampiranjem i guranjem apsorbera u unutraÅ¡njost. Quote
trotter Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Zar vam se u nekom trenutku nije ucinilo da je, naposletku, sve pitanje ukusa? O cemu se ne raspravlja, je li tako? Prica dobija kontekst dokazivanja jedino ispravnog principa tretiranja slusne prostorije, bez uzimanja u obzir milionske (mozda preterah) kombinacije komponenata, zvucnika, velicina sobe i tako dalje. Nije Beat prvo dampirao sobu pa onda uneo zvucnike unutar nego valjda obrnuto, majka mu stara? To ne bi uradio/radio da nije osetio potrebu za time u smislu dobijanja zvuka koji njemu vise odgovara. Quote
Nomimasen Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Pozorisna sala je dampirana, kao i scena, i to poprilicno, akusticki obradjena, kako god hoces.samo gledaliste odradjuje pod, zidovu su tapacirani, ne komplet, al 80%, plafon nepravilnog oblika. Da nije tako onaj u zadnjem redu nista glumca ne bi razumeo. A prostor za majstora tona, i svetla u istom tom pozoristu je skoro gluva soba. Ne znam o kom pozoriÅ¡tu govoriÅ¡. ObraÄ‘ena da, dampirana ne, tapacirana ne. Najveći deo pozoriÅ¡ta u kojima sam bio su poput ovog. Ne možemo tvrditi da je u ovom sluÄaju neko pri projektovanju tu žestoko pogreÅ¡io. Quote
Nomimasen Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Prisutni su i drugi koji će sigurno podeliti svoja iskustva uz manje fanatizma i iskljuÄivosti. Nemam razloga da veliÄam bilo koji pristup ovde niti iznosim nonÅ¡alantna nagaÄ‘anja. Sve Å¡to želim podeliti se zasniva na viÅ¡egodiÅ¡njem iskustvu (i hobi i poslovnom), preispitivanju i radu sa vrlo skupim kao i vrlo pristupaÄnim sistemima. Voleo bih da se joÅ¡ ljudi ukljuÄi i iznese svoja viÄ‘enja iz kojih bih (uz elementarno meÄ‘usobno uvažavanje) neÅ¡to nauÄio. Edit: uklonjeno prepucavanje. Nema potrebe za daljim razvijanjem diskusije u tom smeru. Quote
Beat goes on Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Edit: Uklonjen flame i prepucavanje. Nema potrebe za daljim razvijanjem diskusije u tom smeru. Quote
uzvarb Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Ne znam o kom pozoriÅ¡tu govoriÅ¡. ObraÄ‘ena da, dampirana ne, tapacirana ne. Najveći deo pozoriÅ¡ta u kojima sam bio su poput ovog. Ne možemo tvrditi da je u ovom sluÄaju neko pri projektovanju tu žestoko pogreÅ¡io. Ako na toj slici ne vidis akusticki tretman... Evo ti slike pozorista o kom pricam... Sve sto vidis plavo je tapacirano. A evo i gde je tonac.. Quote
suca77 Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Po meni ovo je odlicno dampiran prostor dok je toncu mozda i najbolje. Nijedan deo nema ravnih povrsina sto je vrlo bitna stvar uz sve ostalo sto se vidi . Meni je skoro drugar bio sa opremom ( db metar , microfon , program za merenje frekfentnog opsega - ton generator ) i uradili smo dodatni room corection prema novim zvucnicima i manje vise sve je bilo okey osim grbe na 65 Hz sto smo regulisali na prihvatljivih 24 Hz pomeranjem kutija unazad prema zidu i povecanjem razmaka izmedju kutija za 10 cm U cosku je apsorber za basove a na zadnjem zidu je takodje apsorber za vise ucestanosti iznad 1.5 Khz pa na vise i to se uglavnom odonosi na reverb , jeku , eho. Rezonatore za bocne zidove nisam pravio jer jednostavno vec sam dovoljno unistio dnevnu sobu da bi to bilo previse za ukucane Quote
Nomimasen Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 @uzvarb Nisam nikada bio u Mitrovici u pozoriÅ¡tu. Sada planiram jednu posetu na jesen. Deluje izrazito prijatno, iako je upoÅ¡ljen priliÄno drugaÄiji pristup u projektovanju enterijera (predpostavljam pri obnovi pre trideset godina) no u, recimo, onom iz Majnhajma u NemaÄkoj. Materijal ofarban u rÄ‘a boju je drvo? Quote
uzvarb Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 @uzvarb Nisam nikada bio u Mitrovici u pozoriÅ¡tu. Sada planiram jednu posetu na jesen. Deluje izrazito prijatno, iako je upoÅ¡ljen priliÄno drugaÄiji pristup u projektovanju enterijera (predpostavljam pri obnovi pre trideset godina) no u, recimo, onom iz Majnhajma u NemaÄkoj. Materijal ofarban u rÄ‘a boju je drvo? Nije drvo. Beton je. Bar po secanju.Nisam bio par godina tamo. Tamno plavo je tapaciran panel. Sverlo plavo je isto kao i ovo boje rdje. Kompletni zidovi su neravni, naravno sa svrhom. Na sceni, koja je opet sa betonskim zidovima koji nisu paralelni, se nalaze crne debele zavese, koje su opet u nekoliko slojeva. Plafon je na isti nacin resen kao i bocni zidovi. Cim se udje, oseti se koliko je prostor miran. Quote
Vlajo Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 IÅ¡ao si u pozoriÅ¡te ???? Å ta sve Äovek mora da istrpi zarad umetnosti ... Quote
uzvarb Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 IÅ¡ao si u pozoriÅ¡te ???? Å ta sve Äovek mora da istrpi zarad umetnosti ... Radio sam tamo kao majstor tona i svetla. Quote
Toza Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 A, to, majstor. Uhh, dobro je, posjekirasmo se za trenutak Quote
Филип Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Već danima pratim ovu zanimljivu temu koja na momente podseća na rovovske borbe iz WW1 , postavio bih par pitanja: 1. Da li DSP, da se plastiÄno izrazim, "sakati" originalni audio signal? Ako sam dobro razumeo, DSP, a prema prethodno izvrÅ¡enim merenjima konkretne prostorije (mikrofonom sa viÅ¡e pozicija i zvuÄnicima na zamiÅ¡ljenom mestu), "seÄe" frekvencijske pikove i time oduzima "zvuÄne segmente" od originalnog audio materijala. Koliko se to u praksi Äuje i kako se manifestuje? Negde sam proÄitao da se uÄinak DSP-a najviÅ¡e ogleda u zauzdavanju niskih frekvencija, a da je uÄinak u srednjem i viÅ¡em spektru samo delimiÄan i teži za "peglanje". 2. Gde se nalazi ta fina granica "dobrog zvuka" koju postižemo akustiÄkim (mal)tretiranjem sobe? Koliko je ova, "neinvanzivna po signal" metoda dovoljno efikasna u normalnim životnim uslovima? Dakle ne govorimo o odvojenoj sobi za sluÅ¡anje koja liÄi na muziÄki studio već o proseÄnom, u praksi uglavnom neidealnom, prostoru po pitanju akustike. Podrazumeva se da je sluh krajnji kriterijum (dobro uvežbano uvo sa dovoljno sluÅ¡nog iskustva), ali me interesuje pre svega koji je to zdravorazumski pristup i minimalne intervencije koje će dati najefikasniji rezultat. 3. Da li se upotreba DSP sistema odnosi pre svega na "mission impossible" prostorije? Tj. one izrazito nepravilnog oblika, gde nije moguće odgovarajuće pozicionirane zvuÄika u odnosu na zadnje/boÄne zidove, nije moguće odgovarajuće tapacirenje/dampiranje jer se time naruÅ¡ava estetika prostora, itd...? I da li je, u onim drugim sluÄajevima (nazovimo ih "prostori sa korektnom akustikom"), bolje i korisnije (zvuka radi) posegnuti samo za nužnim intervencijama / razmeÅ¡tajem nameÅ¡taja, tepiha, zavesa itd...? Ono Å¡to se dosta pominjalo i ranije je važnost police i njene bitne funkcije da Å¡to bolje absorbuje vibracije same podloge i prenoÅ¡enje istih na postavljene ureÄ‘aje. Prema mom iskustvu Å¡to je polica "loÅ¡ija" (ovde mislim na podložnost vibracijama), viÅ¡e dolazi do izražaja upotreba podloÅ¡ki i njihov pozitivan efekat. U mom sluÄaju CD plejer/DAC-a postavljen je na tri podloÅ¡ke norveÅ¡ke firme Soundcare Äime sam unapredio pre svega fokus i dobio staloženiji/razgovetniji zvuk u poreÄ‘enju kada direktno leži na polici. Isto važi i za postavljanje podloÅ¡ki ispod ampa. Analogno ovome, pretpostavljam da je upotreba podloÅ¡ki na kvalitetnim policama tipa Finite Element (Äini mis se kombinacija drveta i metala) manje neophodna i efikasna. U mom sluÄaju, Äini mi se, negativno utiÄe na zvuk polica na kojoj stoje ureÄ‘aji. Iako je odlilno uraÄ‘ena od furniranog medijapana debljine 4 cm, ipak je dosta duboka i masivna, Äini mi se da dosta energije iz bas podruÄja odlazi prema polici koja je u neposrednoj blizini (vidi se na slici). Ovo viÅ¡e u smislu da utiÄe na prenos vibracija na same ureÄ‘aje nego Å¡to kvari akustiku refleksijama poÅ¡to je blizu zvuÄnika, ipak polica nije mnogo visoka i mislim da ne utiÄe znaÄajnije na stage tj. pozornicu kao u sluÄaju visokih polica izmeÄ‘u/i u liniji sa zvuÄnicima. U vezi "elektronski ugoÄ‘ene" akustike, proÅ¡le godine sam posetio Bang & Olufsen salon u Beogradu i posluÅ¡ao njihov top model zvuÄnika Beolab 5 sa ukljuÄenim room-correction sistemom. Posle poluÄasovnog sluÅ¡anja, stekao sam utisak da je sve na svom mestu - dakle odliÄan bas bez trunke boomy efekta i muljanja, sredina i visoki takoÄ‘e dobri, niÅ¡ta ne iskaÄe previÅ¡e. Ukupno gledajući, jako mirna zvuÄna scena sa dobrom separacijom kanala i fokusom, možda dubina u zvuÄnoj pozornici nedovoljna. Nisam viÅ¡e siguran jer sam sluÅ¡ao neÅ¡to viÅ¡e od pola sata i to nedovoljno poznatu muziku (velika greÅ¡ka), a da bih sigurnošću mogao da definiÅ¡em taj zvuk - ipak je AB test neuporedivo merodavniji i u krajnjem sluÄaju lakÅ¡i za poreÄ‘enje. Ne znam, možda moje uvo nije naviknuto na tako mirnu i "ispeglanu" akustiku (a naviknuto na ono Å¡to sluÅ¡am kod kuće), ali neÅ¡to mi je tu nedostajalo... prosto reÄeno falilo je supstance, ono Å¡to kažu "mesa" u zvuku koje Äujem na svom sistemu (ono Å¡to zvuÄno odvaja hi-end od hifi-ja, retko koristim ovaj izraz ali je u ovom sluÄaju slikovitije). Å to reÄe WW pre svoje jutroÅ¡nje odjave "kod nas hi-end poÄinje od 100e"). Da li je moguće da se prosto radi o loÅ¡ijoj reprodukciji i razlici u kvalitetu samih zvuÄnika (Beolab 5 koÅ¡ta cca 20k eur) u odnosu na moje kutije (Avalon Indra) ili ovaj moj utisak doživljenog zvuka viÅ¡e ima veze sa dobrom akustikom u B&O prostoriji? U smislu - mirno, dosadno, prosto ne znam. Iako sa Äujnim reverbom zbog kamenog zida iza zvuÄnika, zvuk u mom sistemu je imao veću dubinu pozornice, zvonkiji i leprÅ¡aviji zvuk koji viÅ¡e podseća na živo izvoÄ‘enje u odnosu na onaj koji sam Äuo na Beolabu. Vremenom sam, makar u svom prostoru, nauÄio da apstrahujem anomalije same prostorije i fokusiram se na sam zvuk koji dolazi iz kutija (ovo makar nije problem, samo daleko izvuÄem kutije od zidova i priÄ‘em na "near field" poziciju). Konkretno kod mene je pomeren stage/pozornica u desno, a prisutan je ipak Äujni eho koji Äini da zvuk na srednjim i viÅ¡im glasnoćama bude pomalo oÅ¡tar i nerazgovetan u odnosu na idealne uslove ili dobre sisteme koje sam Äuo u prostoru sa bolje "sreÄ‘enom" akustikom. Na poziciji zvuÄnika sa slike bas je takoÄ‘e viÅ¡e naglaÅ¡en nego Å¡to treba, i uvek kada za to ima uslova (Äitaj: prazna kuća) zvuÄnike odmaknem daleko od zadnjeg zida (oko 1,2 metra mereno od zadnjeg zida prednje ploÄe sa zv. drajverima). Ovime dobijem dodatnu dubinu pozornice, a najbolji bas dobijem tako Å¡to trosed na kome sluÅ¡am pomeram "napred nazad" kako bi dobio optimalan bas odziv koji na toj poziciji ima i punoću i definiciju. U mom sluÄaju, to mu doÄ‘e kada je trosed na nekih 0,75m od zadnjeg zida. Sa druge strane, voleo bih da mogu da dobijem tu "mirnoću" zvuka koju sam Äuo u B&O salonu, a u mom prostoru nedostaje, pogotovo na većim glasnoćama kada poÄinje da "radi" Äitava soba, pa se u priÄu ponekad "ukljuÄi" i ženin vintage kredenac u suprotnom ćoÅ¡ku, napravljen od tankih drvenih panela koji poÄinju da bambusaju na većim glasnoćama i kad ima dosta basa. Ovde pre svega govorim o neamplifikovanim instrumentima i glasu (na primeru ljudskog glasa najlakÅ¡e se primećuje problem sa ehom prostora koga u mom sluÄaju ima definitivno), ali takoÄ‘e i na elektronskoj muzici tipa Yello (baÅ¡ juÄe sam sa uživanjem sluÅ¡ao njihov album "Touch Yello", za one koji ne znaju fenomenalno produciran album i dobra muzika idealna i za uživanje i za testiranje sistema, shodno priÄi od pre neki dan - ono Å¡to je Nürburgring za trÄkaÄki auto, to je ovaj album za dobar hi-fi sistem http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/21304-filips-sistem/page-6 Quote
Beat goes on Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 1. Da li DSP, da se plastiÄno izrazim, "sakati" originalni audio signal? Ne sakati se niÅ¡ta. PojaÄa se ono Å¡to je neprirodno utiÅ¡ano a utiÅ¡a se ono Å¡to je pojaÄano. ZnaÄi, ne "seÄe" se grba na frekventnoj krivoj, nego se spuÅ¡ta. Ono zbog Äega ja imam distancu prema primeni DSP-a na celom opsegu je povećenje broja ureÄ‘aja na putu signala. I to ureÄ‘aja koji rade duplu konverziju. Za bas podruÄje ga koristim i preporuÄujem ga svima. Tebi zaista ne bi Å¡kodio sub (joÅ¡ bolje, dva). Ako hoćeÅ¡ da ÄujeÅ¡ Yello kao na B&W. Ali, subovi moraju biti vrhunski i moraju se dobro uklopiti u sistem. DSP pomaže pri optimizaciji taÄke susreta sa ostatkom sistema. Uzgred, soba ti je prazna, naravno da odjekuje. I zvuÄnike bi trebalo izvući napred. Quote
Nomimasen Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 @Филип Na pitanja koja se tiÄu DSP-a zaista ne bih mogao odgovoriti, moje iskustvo sa istim je previÅ¡e oskudno da bih bilo Å¡ta podelio. Imam neku osnovnu rezervu ka celom zahvatu zbog njegove priliÄne kompleksnosti i unoÅ¡enja dodatnih promenjivih u sistem, dodatne elektronike i procesiranja signala. U većini kućnih uslova je uz neki osnovni rad na akustici i položaju zvuÄnika moguće zaobići dobar deo prljanja i nepredvidivosti. Predpostavljam da DSP u nekim kritiÄnim situacijama može biti od koristi, ipak, prvo je možda zgodnije isprobati sve drugo. Okvirni odgovor na drugo pitanje je - izbalansiran i transparentan zvuk je moguće postići u kućnim uslovima uz neke male kompromise koji ni na koji naÄin ne bi smeli drastiÄno da naruÅ¡avaju životni ambijent. Raspored nameÅ¡taja, zvuÄnika, polica, osnovni tretmani prostora, eksperimentisanje sa materijalima (skrećem ponovo pažnju na vrlo konkretnu listu koju je TurboMaximus naveo), bi morali biti dovoljni. Par jasnih predloga. Tvoj prostor deluje izrazito pogodno. Postoji osnova da taj sistem zazvuÄi grozomorno dobro. Uz malo rada bi postojeći sistem definitivno bilo moguće dovesti na kvalitativno neprepoznatljivi nivo, uz minimum ulaganja. Dopada mi se otvorenost i Äistina prostorije. Iz iskustva - Avalon prosto obožava smeÅ¡tanje u slobodnom prostoru. Å to je moguće dalje od zadnjeg zida. TakoÄ‘e, za sistem ovog nivoa je prava polica naprosto neophodna. Ne mogu da ocenim koja je dužina prostorije, ali bih preporuÄio (predpostavaljam da će neki kompromisi biti na snazi) poÄetno izvlaÄenje Avalona dobra dva metra u prostor, od sadaÅ¡nje pozicije. Onda korak po korak dalje. PokuÅ¡aj i sa umereno velikim tankim tepisima, iskljuÄivo od prirodnih materijala, koje bi pozicionirao izmeÄ‘u zvuÄnika. Tepih bi, uz uobiÄajeni nameÅ¡taj, bio dovoljan da donekle primiri stvar, bez unoÅ¡enja izobliÄenja i gubitka dinamike. Kontrolisanje spojeva plafon-zidovi i zid-zid bi takoÄ‘e bilo preporuÄljivo. Quote
Филип Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Ne sakati se niÅ¡ta. PojaÄa se ono Å¡to je neprirodno utiÅ¡ano a utiÅ¡a se ono Å¡to je pojaÄano. ZnaÄi, ne "seÄe" se grba na frekventnoj krivoj, nego se spuÅ¡ta. Ono zbog Äega ja imam distancu prema primeni DSP-a na celom opsegu je povećenje broja ureÄ‘aja na putu signala. I to ureÄ‘aja koji rade duplu konverziju. Za bas podruÄje ga koristim i preporuÄujem ga svima. Tebi zaista ne bi Å¡kodio sub (joÅ¡ bolje, dva). Ako hoćeÅ¡ da ÄujeÅ¡ Yello kao na B&W. Ali, subovi moraju biti vrhunski i moraju se dobro uklopiti u sistem. DSP pomaže pri optimizaciji taÄke susreta sa ostatkom sistema. Uzgred, soba ti je prazna, naravno da odjekuje. I zvuÄnike bi trebalo izvući napred. Ok, hvala na odgovoru. A sto se tice sub-ova u ovom stanu tesko, a nekom sledecem mozda, videcemo. Bio sam u prilici da uzmem Tact Room Correction preamp prosle godine, ali nisam bio nacisto iz istog razloga koji i ti pominjes jer bi u sistemu imao jos jedan preamp tj. morao bih da izbacim Pliniusov pream koji je pravljen da radi sa SA-103. Soba uopste nije toliko prazna kao na slici, i ne jeci kao sto zamisljas, imam zavese na terasnim prozorima/vratima skoro celom duzinom koje spustam po potrebi. Drugo, sa desne strane je velika fotelja od mikrofibera i od istog materijala trosed na suprotnom zidu. Ne znam, ova ideja za dva sub-a je odlicna samo treba prostor. Npr. par JL Audio Phatom 112 bi valjala samo tako, apsolutno bombasticno. Quote
den!s Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Na fotografiji stvarno deluje praznije. Ali bi ipak jedan tepih izmedju zvucnih kutija, od nekog prirodnog materijala, bio neophodan... ... A u vezi ove teme, koja je inace jako interesantna i korisna, ja sam iz nekog svog iskustva posao slicnim idejama kao sto pominje beatgoeson, ali nesto kasnije malo smanjio dozivljaj glede apsorpcija i polako dodao u to sve „nesto“ sto pominju TurboMaximus i Nomimasen. A to nesto je u stvari, da ne zvucim kao da ponavljam nesto vec vise puta receno ovde, pustanje da soba bude deo kutije, tj. da prostoriju gledam/slusam kao deo zvucne kutije... Ako sam se dobro izrazio. To nikada nisam objasnjavao detaljno naucnim terminima, niti zadirao u tehnicke specifikacije u koje se ne razumem. Pokusavao sam sve to da poredim sa zivim akusticnim instrumentima u raznim prostorima u kojima sam ih slusao. Kamerni koncerti, solo klavirska izvodjenja u manjim, vecim prostorima... Sedeci dalje, blize, i sta ti ja znam vise... Quote
Beat goes on Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Tact Room Correction preamp Ovaj ureÄ‘aj izgleda vrlo zanimljivo i ne predstavlja umetanje dodatnog ureÄ‘aja na put signala. Ako je zvuÄno dobar preamp (a, po svemu sudeći, jeste) onda se ne bih ustruÄavao da ga koristim i kao room-correction, jer je ta operacija Äisti benefit, softverski integrisana u proces D/A konverzije. Barem ja to tako razumem. Plus, elektronska skretnica... Quote
Nomimasen Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 A to nesto je u stvari, da ne zvucim kao da ponavljam nesto vec vise puta receno ovde, pustanje da soba bude deo kutije, tj. da prostoriju gledam/slusam kao deo zvucne kutije... Ako sam se dobro izrazio. To nikada nisam objasnjavao detaljno naucnim terminima, niti zadirao u tehnicke specifikacije u koje se ne razumem. Pokusavao sam sve to da poredim sa zivim akusticnim instrumentima u raznim prostorima u kojima sam ih slusao. Kamerni koncerti, solo klavirska izvodjenja u manjim, vecim prostorima... Sedeci dalje, blize, i sta ti ja znam vise... Možda misliÅ¡ da se nisi dobro izrazio - ali tvoja formulacija je pun pogodak. Posmatrati prostoriju kao deo sprege, kao ekstenziju zvuÄnog kabineta, kao akustiÄko pojaÄalo, kao neodvojivi i suÅ¡tinski deo celine. Sve to je okosnica pristupa koji trenutno upražnjavam a on se zasniva (joÅ¡ jednom) na stvarima koje su mi nadoÅ¡le postepeno, vrlo sliÄno kao i tebi. Svest o prirodi akustiÄnih instrumenata je jedna od najuputnijih stvari kojima je potrebno da se vratimo u ovom naÅ¡em hi-fi domenu. Quote
den!s Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Moguće je da se onda razumemo. I beatgoeson shvata suÅ¡tinu stvari, samo je koncentrisan na to da „oslobodi“ zvuÄnike da rade svoje sa Å¡to manjim uticajem prostorije. Ja sam iz dosadaÅ¡njeg liÄnog iskustva shvatio da se moram pomiriti sa tim da je soba tu. I onda sam je prihvatio kao nužno zlo, videvÅ¡i da nije dobro po zvuk da je eliminiÅ¡em (skroz) Quote
prophet Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 DSP - digital signal processing kao Å¡to samo ime kaže odvija se u digitalnom domenu. Po mom miÅ¡ljenju ima dva nedostatka: 1. neprimenjiv na analognom izvoru bez A/D konverzije, nakon koje sledi obrada pa D/A konverzija 2. koliko god dobar digitalni izvor imali uvek će biti ograniÄen kvalitetom DSP-a Quote
Nomimasen Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Koliko sam upućen, room correction DSP i danas funkcioniÅ¡e na principu analiziranja frekventnog odziva u referentnoj taÄci, potom obavljanja digitalne ekvilizacije postojećeg signala u cilju postizanja Å¡to *ravnije* krive. Uravnotežen frekventni odziv je tu sveti gral. Uho (i ceo auditivni sklop), na primer, je sve samo ne uravnotežen recipijent. Uz to joÅ¡ - priliÄno neuravnotežena frekventna raspodela je željena umetniÄka namera u dosta savremene muzike. Izrazito mnogo izrazito dobrih zvuÄnika nema potpuno linearnu krivu. Mikrofona takoÄ‘e. Magnetofona pogotovo. Ljudski auditivni sistem je ekstremno složena sprava, daleko složenija od mernih mikrofona. Na ovaj naÄin izvedeno peglanje ni na koji naÄin ne može izbaciti nekontrolisano obrazovanje zvuÄnog pritiska u prostoriji. -8dB na 80Hz može samo prividno da zamaskira efekat stojećeg talasa i pogreÅ¡nog rasporeda zvuÄnika. Problem i dalje postoji. Kvalitetan DSP kao kasniji korak defintivno može pomoći da se situacija u jednom sistemu proveri, ali oslanjanje iskljuÄivo na njega bez prethodnog pretresanja ostalih promenjivih nalikuje skupom instant-reÅ¡enju koje trenutno treba da odnese sve nevolje. Voleo bih Äuti Å¡ta drugi Älanovi misle o tome. Ekvilizaciju u muziÄkoj produkciji koristim svakodnevno. SuÅ¡tina je umerenost. Ne postoji EQ koji ne unosi svoj karakter u jednaÄinu, kao ni fazno savrÅ¡eno neutralan EQ. Kako god pokuÅ¡ao sagledati stvari, uvek bih se vraćao na isto - toliko smo pokuÅ¡avali raditi na tome da iz hi-fi-ja (kao krajnje instance) izbacimo EQ da bismo ga sada tako olako uvodili. Quote
Beat goes on Posted August 29, 2014 Report Posted August 29, 2014 Mislim da je DSP na podruÄju niskih frekvencija nezamenljivo dobro i neophodno reÅ¡enje. Bez obzira da li je analogni ili digitalni izvor. Doterivanje na pasivnoj skretnici je, zvuÄno, isto tako dobro (valda i to zavisi od kvaliteta uraÄ‘enog?), ali je velik posao i uludo utroÅ¡en, ako se ukaže potreba za nekom promenom u prostoriji (pozicije zvuÄnika ili sluÅ¡aoca). Istini za volju, modovi za niske frekvencije se neće dramatiÄno promeniti ako se sluÅ¡alac pomeri za pola metra levo ili desno. Verujem da je svaki drugaÄiji pristup osuÄ‘en na manji ili veći neuspeh, uz uzaludno troÅ¡enje vremena i novca. Tek direktno poreÄ‘enje basova pre i posle ekvilizacije pokazuje do koje mere su oni degradirani uticajem sobe. ÄŒak i loÅ¡ DSP je, mislim, bolje reÅ¡enje nego neka drugaÄija ili nikakva intervencija. Quote
Beat goes on Posted August 29, 2014 Report Posted August 29, 2014 Na ovaj naÄin izvedeno peglanje ni na koji naÄin ne može izbaciti nekontrolisano obrazovanje zvuÄnog pritiska u prostoriji. -8dB na 80Hz može samo prividno da zamaskira efekat stojećeg talasa i pogreÅ¡nog rasporeda zvuÄnika. Problem i dalje postoji. Niti je cilj da se smiri cela prostorija, niti je to moguće. Cilj je napraviti oazu na mestu sluÅ¡anja i u njegovoj ne preterano Å¡irokoj okolini. I to DSP sjajno radi. Ne "prividno", nego definitivno. Efekat stojećeg talasa je upravo spomenutih 8dB viÅ¡ka, njihovim otklanjanjem smo reÅ¡ili problem. Kakav joÅ¡ efekat stojećih talasa postoji? Da je samo raspored zvuÄnika u pitanju, ni po jada. Njihovim idealnim rasporedom ćemo, eventualno, umesto groznih dobiti neÅ¡to manje grozne basove. Quote
Recommended Posts