Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

1 sat ranije, zflazar said:

ne bih ni ja da zvučnim kao kreten, nego mi se nešto vrzma po glavi već izvesno vreme a tiče se i pozicioniranja zvučnika i akustike.

Ono silno merenje, centimetrisanje, bale vatelina, ružni akustički paneli. Svi oni efikasnije umanjuju nupcijalitet i natalitet nego što išta rešavaju po pitanju sobne akustike. Sobu ti pretvore u hmmm... (Sad) man's cave? 

Drugo: svaki dušebrižnik od proizvođača/konstruktora/trgovca smatra da je najveći problem u vašem domu upravo nedostatak onog proizvoda koji upravo oni proizvode/prodaju.

Smorili su me sa tim pristupom, ko da stvari kupuju vlasnike a ne vlasnici stvari.

To verovatno nema nikakve veze sa ovom temom, ali možda potera nekog čitaoca ovog posta da se ne opterećuje preterano sa hajfajem.

Ima i gorih stvari u životu.

:)

...e konačno da neko kaže na pravi način, jedino po meni nedostaju znaci navoda kod reči ''man's'' :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, Aleksandar75 said:

...e konačno da neko kaže na pravi način, jedino po meni nedostaju znaci navoda kod reči ''man's'' :thumbsup2

@zflazar & @Aleksandar75  zasto ste na kraj srca ?

Zasto su akusticni paneli ruzni ?

Jel ste ikada culi neki HIFI sistem pre i posle akustickog tretmana prostora?

Da liste ikada culi full range floor stander koji je sposoban da pobudi sve modove sobe ?

Najlakse je tako, smorili smo se ... 

HiFi jeste cudan hobi, to ne sporim , ali licni zamor nemojte pretvarati u negaciju svega sto niste mozda ni probali ...

Dakle, ova tema ovde postoji da se pise i da cita ko zeli nesto da resi ili proba u vezi sobne akustike , koga ne interesuje imate super temu Triest u skembetu ili o pivu itd. Nije nista sporno , ja razumem da sve ovo oko hife zaista moze biti zamorno, i sam se ponekada tako osecam, ali to ne delim sa ostalim clanovima foruma u temama koje su "zive" i u kojima se odvija intezivna razmena iskustava i utisaka.

U najmanju ruku nije produktivno, da ne kazem neku tezu rec... 

 

 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, zflazar said:

Slušao. Video.

Ubija mi volju za slušanjem muzike stovarište drva i vune na koju 99% tih rešenja podseća.

Evo, ja sam izašao iz četiri (netretirana) zida.

Autovao se takoreći moderno.

Sorry.

mozda si slusao i video lose izvedene primere ... 

Link to comment
Share on other sites

Ne sporim da moze da izgleda jako lose ako je izvedeno u nekoj DIY varijanti nespretnoj ali onaj ko ima da da za uredjaje 3/4/5/6k za te pare dobije profi izvedbu na primer Artnoviona sa sve projektnom dokumentacijom, merenjima i panelima (ili sta god trebapo projektu) koji su po zelji i uradjeni sa custom printovima ili pak u drvetu i to moze da izgleda fantasticno.

Just my two cents... 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, lalelala said:

Zasto su akusticni paneli ruzni ?

Jel ste ikada culi neki HIFI sistem pre i posle akustickog tretmana prostora?

Da liste ikada culi full range floor stander koji je sposoban da pobudi sve modove sobe ?

 Prvo, slazem se da je tema za ono cemu je tema i pozvacu i ja clanove da, ako im se tema ne svidja, istu ne troluju. Hvala.

 Drugo, ono sto mislim da bi bilo zanimljivo bi bilo, po meni:

  • Obratiti paznju sta se moze izvesti bez "klasicnog" tretmana. Ja sam jako zadovoljan dampirajnem sobe koje postizem time sto ima polica sa knjigama od poda do plafona. :) Ima ko voli zavese (ja ne), ima i drugih resenja.
  • Ima akustickih panela, doduse komercijalnih, koji izgledaju jako lepo. Platno moze da ima print, moze da izgleda kao slika na zidu. Drveni paneli za disperziju, ako se lepo urade, izgledaju kao umetnicka dela. Ne treba "biti smoren", ovo jeste skuplje ali donosi dosta kvalitetu zivota - bar estetici.
  • Konacno, aktivna elektronika moze dosta da ucini. Mozemo mi biti puristi, ali kome se ne stavljaju fizicka sredstva, moze da pribegne resenjima u digitalnom domenu. Ili cak analognom, ekvilajzer moze biti analogni. Digitalna su doduse, ovde bolja - ali sve ima svoje.
  • Naravno, nema niceg loseg u prihvatanju realnosti. Mali zvucnici u maloj sobi nemaju puno problema sa onim sto mogu da sviraju, ali to je, ako dozvolite - malo. Subwoofer-i, recimo, nisu konvencionalno resenje, ali isto, po meni, spadaju u "resavanje problema" - mada, opet, svaki izlet u nize tonove zahteva i tretman sobe... Opet, sto lale kaze, ovo je tema o akustici i njenom resavanju. Ako prihvatate ono sto imate, divno - uzivajte u muzici, ali onda ajde nek neko ko hoce ovde prica o onome sto radi. 

 Iz nekog razloga svi hoce da u bilo kojoj sobi, bez tretmana sobe, bez ton kontrola i bez digitalnog room correction-a dobiju full range zvuk savrseno ravnog odziva - a kao sredstvo prihvataju, mozda - kablove. Ne ide...

Link to comment
Share on other sites

Jedna dobra tema oko gradnje tretirane sobe jednog mog prijatelja, za slusanje glazbe, barem prvi dio do oko 50 i neke strane...

Ima na zalost i puno gluposti kao i uvijek ali cijeli proces je popracen kod izrade.

Dobar primjer kako se moze ozbiljnim tretmanom dobiti soba za svakodnevni zivot bez da se nagrđuje interijer.

http://audiofil.net/Forum/forum_posts.asp?TID=14004&OB=DESC&PN=53&title=apparatus-room

5_2017-12-11_23-07-53.jpg

3_2017-12-11_23-07-19.jpg

17.jpg

9_2017-12-11_23-09-18.jpg

Link to comment
Share on other sites

Par merenja, dok je još kod mene SUB. Monitor Audio ASW100 SUB na dve pozicije u sobi (levo i desno), plus levi i desni zvučnik (stari snimak bez SUB-a). Vidi se lepo presudan uticaj sobe na najniže frekvencije do nekih 600Hz. Nije im baš dobro odrađena regulacija rezne frekvencije SUB-a. U opsegu potenciometra 40-80Hz skoro bez promene, tek na 120Hz vidi se (i čuje) mala razlika. Rez na 180Hz sam merio ali nisam sačuvao rezultat, isto nije velika razlika. Regulacija rezne frekvencije je čista improvizacija.

20201013_194507.jpg

SUB levo.jpg

20201013_200213.jpg

SUB desno.jpg

Zvucnici.jpg

Link to comment
Share on other sites

56 minuta ranije, nkrgovic said:

Obratiti paznju sta se moze izvesti bez "klasicnog" tretmana. Ja sam jako zadovoljan dampirajnem sobe koje postizem time sto ima polica sa knjigama od poda do plafona. :) Ima ko voli zavese (ja ne), ima i drugih resenja.

Moja žena ima maniju za debelim tepisima, jastucima, zavesama i policama sa kojekakvim knjigama, slikama i džidžabidžama (ala ova reč izgleda glupo kada se napiše...) a i deca dosta pomažu sa igračkama, tako da sam ih "pustio" i rezultat je prilično akoustički inertna sredina, nisam za sada ništa merio jer su zvučnici pozicionirani na mestu koje je prelazno rešenje, dok ne zamenimo plakar, ali ovako na uvce i freequency sweep modovi sobe nisu preterano izraženi a usled silnog nameštaja, pa i zavesa nema primetne zvonjave...

Dodatno imamo i veliku ugaonu garnituru (koja je za razliku od ovih modernih stvarno u uglu) koja dodatno doprinosi umanjenju modova prostorije...

Dakle, moj akoustični tretman dnevne sobe sprovodi moja supruga i mogu vam reći da je poprilično dobar posao odradila...

Eto lifestyle, WAF i audiofilizam u jednom i dok se supruga ne buni da briše prašinu i usisava svako malo (tj. dok mene ne tera da to radim), meni je super.

Onaj ko ima ženu koja voli minimalizam, hebiga, ne ginu vam akoustički paneli, difuzori, bass trap-ovi...

Link to comment
Share on other sites

Možda pozitivno, možda negativno... Meriću kada zvučnici dođu na konačni položaj, sada je u pitanj prelazno rešenje. BTW, ovo tvoje merenje, obzirom da nema preteranog peglanja, deluje sasvim pristojno kada je SUB sa desne strane. Jesi li probao kada spectral decay merenje da vidiš ima li kakve zvonjave?

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

SUB sa desne strane takođe i znatno bolje zvuči. Na tu poziciju dolazi svakako novi SUB, levi položaj ne valja. Mislim da u mojoj sobi ispod 30Hz neće ničeg biti, videćemo. Nisam merio spectral decay, još koristim Holmi Impulse,  nikako da pređem na savramenije programčiće. A zvonjave ima, u startu je bio visok nivo pri merenju, svašta nešto zvoni po sobi, a i digital cllipping prijavljuje Holmi, pa sam posle malo smanjio. 

Link to comment
Share on other sites

Većina mojih prijatelja kada vidi bass +/- na pojačalu okrene na +5 i tako im je najpovoljniji slušni utisak, ali to ne znači da se tako dobija najbliže onome kako je autor muzike zamislio da treba da zvuči. 

Korisno je merenje bar da vidiš koliko je to što ti se sviđa tehnički ispravno, da li imaš +10bB negde gde ne bi trebalo i tako to :) 

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, Dacho said:

Jos jedan primjer je od Nebojše, vlasnika TOO LOUD bloga koji je isto ozbiljno tretirao sobu a da nije na uštrb izgleda interijera. Sve je popraćeno dobrim člankom i opisom.

https://tooloud.co/aqua-room/#more-8085

Screenshot_20201014-094943_Instagram.jpg

Screenshot_20201014-095012_Instagram.jpg

Aquaroom-16.jpg

Akusticki-difuzori-00.jpg

O ovome je bilo reči ranije (neko je spominjao, možda i ti), mnogo posla je tu urađeno što se na prvu ne vidi, odličan poduhvat.

Link to comment
Share on other sites

48 minuta ranije, Nomimasen said:

Da li bi to onda trebalo da poništi postojeći povoljan slušni utisak?

Ne znam, ali će svakako biti korisno, možda ta buduća promena položaja zvučnika popravi stvar, a možda i pokvari. Ni ja ne primećujem ništa mnogo loše kad slušam, a na snimcima se vidi da situacija baš i nije sjajna, desni zvučnik ima dobru rupu na 50 Hz i brdo na 400 i 500Hz, levi ima brdo na 60Hz pa naglo pada. Rupa na 2,5kHz je do skretnice to ću da popravim uskoro, treba da namotam par novih kalemova manje induktivnosti. Za SUB je merenje potvrdilo slušni utisak, da mnogo bolje zvuči sa desne strane. Ja vidim merenja kao pomoć. Nemam mesta za neki drugi smeštaj zvučnika, mogu još samo malo da ih mrdam napred - nazad.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

Kad bi izmerio frekventni opseg, možda bi se iznenadio.:D

 Pazi, sasvim sigurno da "samo" dodavanje namestaja nije dovoljno. Ali to ne znaci da ne moze da odradi dosta posla...

 Onda dodas neki akusticki panel na zid. Ili, umesto istog, probas sa uljem na platnu? Nije isto - ali odradi posao... Onda samo mala modifikacija u uglovima? To ne mora da bude primetno.

 Ja zapravo mislim da je Lale u pravu, samo zelim reci da, moze vecina da se uradi sa ne-namenskim resenjima. Onda za kraj ostaje par tih namenskih - ili, sto da ne, room correction. Ili oba :)

Link to comment
Share on other sites

Ja koliko sam se ovim zanimao i merio u raznim prostorijama, dominantan je položaj zvučnika pa sve ostalo. Za jako niske frekvencije damping ne pomaže puno, ali za srednje i visoke frekvencije mora da ima dampinga u sobi, samo ne treba preterivati jer se izgubi na lepršavosti zvuka.

Skoro sam stavljao ćebence preko TV-a koji je između zvučnika, odmah se zvučna slika malo povlači u dubinu,slično  kao kad se izvlače zvučnici napred. Sad razmišljam kako da malo tu oko TV-a dodam nakog dampinga, a da ne bude grdno. Ako uzmem veći TV uskoro, to otpada kao mogućnost.

Link to comment
Share on other sites

Ono što je meni neizmjerno zanimljivo je sledeće:

Učinimo sve što je u našoj moći da akistički sredimo sobu, da neutrališemo modove, da ispeglamo frekventni odziv... i šta se dešava?

Onda napokon čujemo sve nesavršenosti instrumenta, sa nesavršenim frekventnim odzivom i sa modovima koje recimo kontrabas proizvodi u studiju ili tamo gdje već snimano.

Ludo, burazeru...

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Zexx said:

Samo neka mi neko objasni kako to ulje na platnu odradi sličan posao kao namenski akustički panel sa recimo 10 cm mineralne vune u sebi...:rolleyes:

Ne odradi - ali odradi vise nego nista. :) Ako imas prvu refleksiju u tacki X, a bas bas neces da stavis akusticki panel - ovo je bolje nego nista.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...