Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

41 minuta ranije, damic said:

Prednjeg, naravno. Vecina diskutanata na ovoj strani stalno pominje zadnji zid umesto prednjeg sto je pogresno (Reborn, Nixie, dzonibigud, zflazar). Centar orijentacije u sobi je pozicija slusaoca koji gleda u prednje zvucnike i prednji zid, kao sto su iza njega zadnji zvucnici (ako ih ima) i zadnji zid.

Moremo o tome do imendana ? , al radi se o postavci zvučnika odnosno što je kome prednji ili zadnji zid - slušatelju ili zvučniku ,al dobro ...  B):D

Link to comment
Share on other sites

Mislim da sam našao jeftin ueđaj za moju ideju igranja sa dsp za subwoofere, bez diranja glavnih i bez DA - AD - DA drndanja.

Ovo je pretpojačalo, dac, streamer i ima dirac live. Previše toga za samo 1000 i nešto dolara, a video sam da Delija nije bio zadovoljan sa dosta skupljim Anthem risiverom i njegovim dirac :/ 

 

https://www.minidsp.com/products/streaming-hd-series/shd

 

Ovde bih bar koristio ovaj dac, koji ako nije skroz neki shit, bolje nego da se analogni izlaz sa mog dac-a digitalizuje sa minidsp 2x4hd, pa opet D-A, pa ..   ne znam. A ima i SHD Studio koji ima samo digitalne izlaze pa se lači dac po želji, možda bolje to. 

shd-series-header-600.png

Link to comment
Share on other sites

To su fine sprave.

U nizoj i srednjoj klasi dobar room correction je skoro pa no-brainer. Benefiti su dobrano veci od mana. U visokoj klasi, nazalost, nije tako jednostavno. Vrhunska transparentnost, dinamika, rezolucija - sve je to kompromitovano. Naravno, ako je vrhunski sistem u totalno neadekvatnoj prostoriji, totalno neadekvatno pozicioniran/podesen - opet ce benefiti room correction-a biti znatni.

Recimo, Kalman Rubinson, prilicno poznat Hi-Fi novinar (Stereophile) koristi Dirac. Uvek. Ali on i ne slusa vise primarno stereo, vec 5.0 / 5.1. Malo je zastranio :)

Elem - treba probati.

Za pocetak, Dirac mozes da probas i kao software za Windows (mesec dana je probni period). Treba ti samo mikrofon.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, damic said:

Nigde veceg mlacenja prazne slame nego kad se povede prica o basu. Ljudi su u stanju da puknu nevidjene pare na sporedne stvari koje marginalno uticu na zvuk, a tesko im je da odvoje 50-100 evra na mikrofon, ili ga pozajme, da bi videli i razumeli stanje u sobi. Pisu o slusnim utiscima, koji kod basa ne piju vodu.

Da li dobro razumem da slušni utisci o sistemu za slušanje muzike naprosto nisu relevantni u području basa? 

Uho je dovoljno da bi se razumelo šta se u sobi dešava. Koristio sam neki od tih mikrofona, umnožak 25 cene koju navodiš. Nisam naučio ništa na čega se i danas oslanjam. Primena takvih mikrofona jeste bitna stavka pri projektovanju slušnih soba za namene u muzičkoj industriji. Krajnja podešavanja opet i tamo idu na uho.

Mi ovde nemamo doslovno nikada posla sa ciljano projektovanim prostorima.

Sa ovim o pucanju para na sporedne stvari se slažem.

 

Link to comment
Share on other sites

Merni mikrofon oči otvara i pomaže da se shvati delimično barem zašto nešto zvuči tako kako zvuči. Kada se još doda merenje impedanse (i faze) zvučnika, stvari su još jasnije. Meni je jasno da prosečnom audio koriasniku to ne znači ništa, ali ljudima sa malo jačim sistemima bih prvo predložio kupovinu mikrofona i stalka, i onako košta manje od dobrog kablića. USB mikrofona obavezno da bude što lakše za upotrebu, a bez stalka nema pravog merenja. Uši su dobra stvar, ali ne mogu da kažu da li negde po opsegu postoji rupa ili pik od 10+dB.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Delija said:

McIntosh MA9000 je zaostao u vremenu i prostoru - ima primitivni 8-pojasni GEQ, kao "kasetofoni" iz 80-ih.

 Ja koliko se secam oni imaju room correction kao namenski uredjaj - taj ekvilajzer je... nisam ni siguran za sta. :) Mozda dao povremeno dodas loudness kad slusas tiho, ili tako nesto, ili "za prvu pomoc".

Link to comment
Share on other sites

Problem je - što sa svim tim sistemima možeš dobiti isti odziv merenjem, a onda je tu subjektivni deo - da nešto kao ne zvuči dobro a nešto kao zvuči. 

Evo kao siguran sam da mogu da čujem razliku između lossless i aac 64kbps, ali. Uglavnom mi ide tidal ili deezer oba flac, i pre neki dan jedno pola dana išao souncdloud, free, koji je valjda 64kbps aac, a mislio sam da je tidal i ništa nisam pimetio :) 

Ok išao je neki dj mix neke elektronike, ali ipak, Moža sam samo gluv. Ali svkako kada se završe merenja i subjektivno nešto treba da se proceni, taj deo ne verujem baš u tolike razlike kao što su svi bar dok pišu po netu, ubeđeni da jasno čuju. 

Nisu uređaji sada nešto, b&w 804d2 i rotel 1090 je bio, ali ipak, 64kbps :) 

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Nomimasen said:

Da li dobro razumem da slušni utisci o sistemu za slušanje muzike naprosto nisu relevantni u području basa? 

Uho je dovoljno da bi se razumelo šta se u sobi dešava. Koristio sam neki od tih mikrofona, umnožak 25 cene koju navodiš. Nisam naučio ništa na čega se i danas oslanjam. Primena takvih mikrofona jeste bitna stavka pri projektovanju slušnih soba za namene u muzičkoj industriji. Krajnja podešavanja opet i tamo idu na uho.

Mi ovde nemamo doslovno nikada posla sa ciljano projektovanim prostorima.

Sa ovim o pucanju para na sporedne stvari se slažem.

 

Cinjenica je da nismo svi jednako / dovoljno utrenirani da cujemo sta nije dobro u sistemu zvucnici / prostor ....

Na merenjima se to lakse uoci , pa i oni koji cuju da nesto ne valja ali ne mogu da procene tacno sta, mogu da dobiju jasniju sliku gde dalje treba istrazivati.

Potpuno se slazem da je na kraju ljusko uho ono koje daje poslednji pecat  odobrenja ... mikrofon je dobar prijatelj na tom putu.

 

Ono sto mogu potpuno subjektivno i iskustveno da dodam jeste da nase uho ne moze dobro da se snadje kod tzv maskirajucih problema , tj anomalija u sprezi prostor-zvucnici koje su znatno izrazene  i onda se neke druge stvari u blizini tih ucestanosti ne mogu dobro proceniti kao npr veliki pik i odmah par dip-ova u blizini 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Isto tako, vrlo koristan savet. Roon u svom DSP engine-u ima sve što vam ikada treba da “projektujete” dobar zvuk u vašoj sobi bez ulaska naravno u dramu oko impulse correction-a i time alignment-a, koje bih samo vrlo stručnim ljudima ostavio. Zbog mnogo razloga (ovde recimo bas ne dolazi uopšte u obzir u sprezi sa time alignment-om, da sad ne ulazim zašto - tiče se fizike koju hi fi sluhisti i ne vole nešto puno).

Poenta, zvuk možete optimizovati sa Roon-om da bi stekli utisak šta bi i kako mogli da dobijete sa spravom koju sam gore naveo. 
 

Još jedan koristan savet za “rookie” u sportu DSP. Jako puno bežite od PEQ korekcija, kako uskih tako i širih jer unose jako puno problema sa fazom. Iako na prvi mah odziv daje prijatniji ton, u slušanju muzike će vam nešto smetati a to su problemi sa fazom izazvani PEQ korekcijom. 
 

low shelf, high shelf, projektovanje bolje skretnice su vaši prijatelji. 
 

u vezi sa basom, iako je uvreženo mišljenje da bez PEQ ne može, tvrdim suprotno. Ne treba vam savršen odziv, treba vam dobar balans basa i mid bas/midrange koji uzima u obzir neminovne room modove. 
 

poštujte teoriju ali poštujte i sopstveno uho. 
 

za bas isto tako, opet zbog fizike (dosadne) minimum stereo sub uz dva full range, još bolje array. 

Link to comment
Share on other sites

@Pedjica narocito se slazem da uzani i veliki PEQ-ovi drasticno uticu na zvuk u celini i ako korisnik misli da je "cackao" samo po basu to se cuje i u srednjim

A za one koji ne vole fiziku ...

Jako uprosceno zvuk je kao loptica koja je ispaljena iz zvucnika ... dodje do vas , prodje i odbije od zadnjeg zida i opet dodje do vas ....onda se odbije od prednjeg i tako ....

U stvarnosti vi cujete zvuk i njegove odbitke pomerene sa malim vremeskim zaostatkom ...

Kako je energija u bas podrucju ogromna (60-80 % od kompletnog opsega) , taj ping-pong treba spreciti nekako ...

Postavljanjem apsorpcionih materijala na paralelne povrsine vaseg prostora to se moze prilicno efikasno odraditi.

Debljina i gustina materijala uticu na apsorpcionu moc tako da proizvodjaci prosledjuju grafikone uz svaku ponudjenu opciju materijala i njegove debljine .

U Indjiji postoji firma (https://eurofoam.co.rs/kontakt/) koja se bavi proizvodnjom i distribucijom takvih materijala ...mislim da ih ne proizvode bas u Srbiji ali mogu da se kupe kod njih 

Posebno bih istakao materijal Audiotec S000 

Mozete primetiti da tabla tog materija debljine 15cm sasvim dobro upija vec od nizih ucetanosti .

Table treba "obuci" u stampane navlake (veliku stampu na platnu radi NS Plakat) i uramiti u neko lepo drvo , skockati boje i dezene po ukusu najdraze i pokaciti po sobi , plafonu uz naravno po koji difuzor ... ko voli da se igra to moze biti dugotrajni eksperiment dodavanja merenja/slusanja i oduzimanja ,  a ko voli da igra na sigurnije moze platiti da mu se uradi projekat , sto nude neke firme specijalizovane za ovu problematiku. 

Sve u svemu , eto meni zanimacije za pemziju , samo da se ispovracam ziv i zdrav iz ovog ludlia zvanog USA.

AudiotecS000.png

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, prophet said:

Najbolje je koristiti zakone akustike. Brendirani zvucnici nazalost nisu tako projektovani. Otuda i nevolje i komplikacije.

ja mislim da jesu , ali su testirani u mnogo boljim uslovima nego sto mi imamo u nasim stanovima i kucama ...

Akusticko tretiranje je stavka koja se ne moze izbeci ako se zeli napraviti ozbiljan sistem a velika vecina audiofila to smetne sa uma .... ja sam igrom slucaja i srece i dobrom voljom prijatelja sa foruma , imao prilike da to cujem i zapanjih se rezultatima . Dobar sistem u netretiranoj sobi i dobar sistem u istoj tretiranoj. Razlika bese ogromna . To mi je  bilo dovoljno da zacrtam svoj novi petogodisnji plan :-) 

 

Link to comment
Share on other sites

Znači zaključak je, bez PEQ je nemoguća integracija sub-ova ali PEQ ne treba koristiti zato što sve ostalo pokvari, a isto je nemoguća integracija bez podešavanja kašnjenja, dok je drugo mišljenje da kašnjenje kod subova ne igra nikakvu ulogu. 

I šta sada mi nindže da radimo :) 

Link to comment
Share on other sites

ja mislim da jesu , ali su testirani u mnogo boljim uslovima nego sto mi imamo u nasim stanovima i kucama ...
Akusticko tretiranje je stavka koja se ne moze izbeci ako se zeli napraviti ozbiljan sistem a velika vecina audiofila to smetne sa uma .... ja sam igrom slucaja i srece i dobrom voljom prijatelja sa foruma , imao prilike da to cujem i zapanjih se rezultatima . Dobar sistem u netretiranoj sobi i dobar sistem u istoj tretiranoj. Razlika bese ogromna . To mi je  bilo dovoljno da zacrtam svoj novi petogodisnji plan :-) 
 
Nisu isti uslovi tamo gde su testirani i tamo gde trebaju da rade, samim tim ne koristi se jedan od zakona akustike.

Da ponovim, ne mesati apsorpciju u bas segmentu sa tretmanom slusaonice koji deluje na vise frekvencije. Za apsorpciju basa koriste se bas trapovi.
Link to comment
Share on other sites

34 minuta ranije, lalelala said:

ja mislim da jesu , ali su testirani u mnogo boljim uslovima nego sto mi imamo u nasim stanovima i kucama ...

Akusticko tretiranje je stavka koja se ne moze izbeci ako se zeli napraviti ozbiljan sistem a velika vecina audiofila to smetne sa uma .... ja sam igrom slucaja i srece i dobrom voljom prijatelja sa foruma , imao prilike da to cujem i zapanjih se rezultatima . Dobar sistem u netretiranoj sobi i dobar sistem u istoj tretiranoj. Razlika bese ogromna . To mi je  bilo dovoljno da zacrtam svoj novi petogodisnji plan :-) 

 

Apsolutno tačno.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, prophet said:

Nisu isti uslovi tamo gde su testirani i tamo gde trebaju da rade, samim tim ne koristi se jedan od zakona akustike.

Da ponovim, ne mesati apsorpciju u bas segmentu sa tretmanom slusaonice koji deluje na vise frekvencije. Za apsorpciju basa koriste se bas trapovi.

To sto nisu isti uslovi ne znaci da nisu korisceni zakoni fizike ...proizvodjaci ne mogu da sanjaju gde cemo mi to da slusamo 

Ovaj materijal sto sam predlozio ako se uzme u debljini od 15 cm je skoro pa bas trap ... naravno ne treba preterivati sa primenom jer se moze vodjen zeljom da smiris bas skoro pa prekomerno ubiti srednje i visokotonsko podrucje ....zato sam rekao ili platiti projekat ili eksperimentisati laganim dodavanjem i oduzimanjem , menjanjem polozaja tabli itd. 

Hebes ga , em slusas mjuzu , em uzivas u eksperimentu , naidju ti drugari , popije se i pojede , sta ces vise od zivota ?

 

Link to comment
Share on other sites



To sto nisu isti uslovi ne znaci da nisu korisceni zakoni fizike ...proizvodjaci ne mogu da sanjaju gde cemo mi to da slusamo 

 


O tome i pisem. Ne razmisljaju o realnim slusaonicama i ne koriste jedno lepo svojstvo akustike da zvucnici rade u sadejstvu sa prostorom, vec narotiv dolazi do niza problema kod postavljanja u realan prostor. Nisi dzabe grebao parket.
Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, lalelala said:

Cinjenica je da nismo svi jednako / dovoljno utrenirani da cujemo sta nije dobro u sistemu zvucnici / prostor ....

Na merenjima se to lakse uoci , pa i oni koji cuju da nesto ne valja ali ne mogu da procene tacno sta, mogu da dobiju jasniju sliku gde dalje treba istrazivati.

Potpuno se slazem da je na kraju ljusko uho ono koje daje poslednji pecat  odobrenja ... mikrofon je dobar prijatelj na tom putu.

Jeste, mikrofonska merenja svakako mogu da orijentišu.

Govoreći o treningu, vremenom sve počne da nadolazi.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, prophet said:

O tome i pisem. Ne razmisljaju o realnim slusaonicama i ne koriste jedno lepo svojstvo akustike da zvucnici rade u sadejstvu sa prostorom, vec narotiv dolazi do niza problema kod postavljanja u realan prostor. Nisi dzabe grebao parket.

Ne postoji kutijasti full range zvucnik koji radi u sadejstvu sa prostorom  ... takav zvucnik i prostor su neprijatelji koji se mire iskljucivo TAMPON zonom od sundjera :-)

Kod open kocepta je sve mnogo drugacije i lakse u pogledu sobne akustike ali su neke druge stvari teze itd. Posle 37 godina iskustva mogu mirne duse da kazem da je kutijasti elektrodinamcki zvucnik nesto nabolje sto sam cuo . Cene ne gledam , samo kvalitet.

Nisam dzabe grebao parket ...ali ipak je sve u matematici , pa cak i fizika je matematika kada malo bolje razmislim :grin:

5 minutes ago, Nomimasen said:

Jeste, mikrofonska merenja svakako mogu da orijentišu.

Govoreći o treningu, vremenom sve počne da nadolazi.

milsim da nase uho ima ozbiljnih konstrukcijskih mana koje se tesko prevazilaze i posledica su dugog evolutivnog puta koji smo kao bica prosli ...ono u cemu danas uzivamo nije bilo bitno za opstanak pa se nije ni razvijalo milenijuma .

 

2 minutes ago, somilenko said:

Audio memorija je varljiva stvar, merenje treba shvatiti kao referencu a ukus kao preferencu.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 

Podrzavam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...