Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

Dobar deo toga je dostižan i uz razumljive kompromise koji se nameću u životnom prostoru.

Držanje zvučnika pripijenih uza zid ili uz neku komodu je u redu. Za mini-liniju.

Ako idemo na to da ulažemo teško stečeni novac u hi-fi komponente, sa željom da zvuk u našem stanu bude iznad opšteg proseka, ne vidim razlog da to ne potegne i preispitivanje kriterijuma šta se u domaćinstvima može ili ne može.

Ako se malo šta može, zadovoljiće i nešto daleko manje pretenciozno od komponenata koje dobar deo članstva poseduje. Čak i (načelno) najniža hi-fi klasa jeste pretencioznija od kompjuterskih zvučnika na stolu.

A uglavnom se može (ipak) malo više, uz dogovor, zar ne?

Link to comment
Share on other sites

12 minuta ranije, Nomimasen said:

Modovi sobe mogu da rade za zvuk i apsurdno je videti ih kao prepreku. Potpuno kontrolisanje modova je konstrukcijski izrazito zahtevno. U kućnim uslovima nemoguće.

Ono što je moguće je saradnja sobe i sistema. Između ostalog i mirenje sa tim da zvučno dobra rešenja mogu da budu vrlo daleko od onih koja nam se na oko čine zdravorazumski prihvatljivim.

Odgovor na pitanje uho ili merni mikrofon - čovek raspolaže ušima za slušanje.

Ponavljam se, ali ajd opet:

"If you want to analise an audio system, dont ever forget, that the full signal chain includes the human at the end, with two ears, and with a brain that does fancy DSP stuff. I think every audio system designer makes this mistake, that is why we cannot come close to live music with recordings."

:klanjanje

Link to comment
Share on other sites

Pare za opremu se nekako i skupe, a kad se shvati  da je prostor  limitirajući faktor, eeeee tu je problem mnogo, mnogo veći !

Prosto tu se ukrštaju veće pare i više interesa i ograničenja ....deca , žena itd.

Svima je stan životni problem broj 1. 

I srećni su oni koji ga reše .

@Nomimasen , po mom mišljenju modovi jesu prepreka osim onih najnižih koji mogu da pomognu i to samo kod kutija koje same to ne mogu da iznesu , dakle kod manjih .

Svi ostali su problem jer  unose izrazitu nelinearnost ... Svaki prostor ima uvek izražena barem 2 moda definisana rastojanjem izmedju zadnjeg i prednjeg zida i tavanice i patosa . Sve je pitanje kombinatorike ...negde legne lakše a negde surovo teško.

Što su kutija ozbiljnije , što ide dublje, više modova probude i dobiješ problema sve više i više .

Prosečne kutije idu do 40Hz i ne probude najniže modove ....nešto manje kutije realno ne idu ispod 60Hz i omaše dva najniža moda promaše , tj oni im pomognu ...

Jako puno kombinacija ima i jako je teško to sve predvideti

Kod mene je kutija živa oko 30Hz i ja sam sve modove sobe probudio ... 

Pored modova , blizina zidova vrši i poništavanje na određenim učestanostima ....kad je zvučnik daleko od zida minimalno 2,2 metra taj se efekat seli ispod 20Hz i to se može smatrati kao kvazi anehoično slušanje. Tako mere u Stereophile-u ....dakle velika soba , kutije daleko od svih zidova minimalno 2,2m

Kod mene levi  zvučnik ima poništavanje na oko 63Hz  jer mu je bočni zid blizu a desni je ok ...

Juče smo kod Toze bili na 2,1m

Link to comment
Share on other sites

Slikovito opisano šta je donijelo fino pozicioniranje....

Obzirom da su zvučnički kablovi djelimično daungrejdovani, tj za klasu su ispod onoga što uobičajeno koristim, (samo minus vod je za klasu ispod) zvuk je skoro identičan sa onim kad su zvučnici bili na starim pozicijama a kablovi u top stanju, što će reći da je vrlo čujno popravljen po svim parametrima.

Zamućenje o kojem je Lale pričao je bila posledica zamjene minus voda i zapravo je pitanje transparencije i rezolucije. Tu se izgubilo u odnosu na top stanje a to je skoro dovedeno u red sa pozicioniranjem.

Ono što mi trenutno fali je još transparencije a koja se ogleda po čitavom spektru. Od finih vibracija kontrabasa, preko ljudskog glasa i svih finesa pa sve do činela koje još uvijek nemaju prirodnost, trajanje tona i vibrantnost kako sam navikao.

Fali malo i dinamike što se naročito osjeća na dramatičnosti pri čupkanju žica na kontrabasu, a to je posledica daungrejdovanog kabla na napojnoj letvi. E to zaboravih ranije da napomenem. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Iz prostorno manje invazivne postavke može da se izvuče "sasvim lep zvuk", kakav bi, većinu, verovatno i zadovoljio. Nivo reprodukcije koji je trenutno u fokusu mnogi doživljavaju kao predominantnu senzaciju.

Sasvim lep zvuk je sasvim ok, ali ne vredi pedeset, dvadeset, pet pa ni dve hiljade evra niti stiže na tacni s kupljenim uređajima. Trud oko instalacije se jednako podrazumeva, mada se dobija manje, ali mnogima dovoljno. Moj mali sistem je takav.

Suština napisanog je da tek tako ne može nikako, ako se želi kako tako. 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Aibo said:

A da li ste možda isprobavali šetanje slušne pozicije, tj. kreveta, malo udaljenije od zida? Kontam da bi moglo vrlo zanimljivo da ispadne kad se već teži što savršenijoj postavci. Ili je pozicija krevete fiksna.

Jesmo u prvoj postavci. Postoje zone akustiškog pritiska i takva jedna zona je bila kad se trosed izvuče za nekih 30 do 40cm.

Sad smo pomjerili zonu tako da obuhvata novo mjesto slušanja. Povučena je unazad za nekih dvadesetak cm.

Trosed inače nije skroz do zida. Izvučen je od 10 do 25 cm. Kako kad.

 

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, ab said:

A kako gledaš TV, jel to sada kompromis? I kako si u ranijoj postavci ulazio u kuhinju?

Aha, sad "uhvatih" i kuhinju....

Na fotografijama se vidi "samo" pola prostora. Kuhinja, trpezarija i dnevni boravak su jedan prostor s tim da je kuhinja odvojena šankom.

Link to comment
Share on other sites

Ok je soba,i raspored zvucnika.Sa većim zvucnicima bi verovatno imao veći prblem blizine zida iza mesta sedenja.Ja imam slobodno iza 1,5m puno znaci u odnosu na druge stanove gde sam bio.Malim zvucnicima soba itekako moze i da pomogne.Ko ima cujan problem svakako treba da odradi merenja oa onda u igranjac.Mada treba uzeti u obzir i da usi i mikrofon ne slusaju isto i po meni ne treba ugađati mikrofonu već usima...te su sprave za uzivanje,a ne za merenje. Mslm moj dozivljaj,moja soba moja ploca moj gram i na kraju moje uši..

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Slažem se. Visatoni su trosistemci metar visine i nisu bili zahtjevni po pitanju prostora kao ovi "malci".

Bili su "slobodni" već i na 30tak cm od zadnjeg zida i mogli su da postave i na drugi zid.

Ovi su, iako manji i transmisija, prilično zahtjevni po pitanju prostora oko njih ali su zato zvučno neuporedivi. Traže mnogo u svakom aspektu, i što se prostora tiče isto tako i amplifikacije i kablova i svega ostalog, ali kad im se ugodi i daju mnogo.

Svaki zvučnik je priča za sebe i traži pažnju veću ili manju.

Link to comment
Share on other sites

Da i ja ponovim, zvuk ne postoji izvan naših glava. Ono su mehaničke vibracije, oscilacije vazdušnog pritiska, sudari molekula. Da li smo ičeg od toga svesni? Teško. Svesni smo mentalnog ekvivalenta ni po čemu specifičnog dela raspona fizičke pojave koji je isečen iz celine isključivo zbog naše prilagođenosti-sposobnosti da ga registrujemo.

I da je sve idealno i ponuđena informacija kompletna, način na koji je par zvučnika isporučuje nije. Centar za sluh neće prihvatiti ambijentalnu informaciju s neambijentalnog, dvodimenzionalno komprimovanog izvora. Uloga prostorije je da zvučnički sistem kompletira do ambijentalnog. Pozicioniranjem tražimo najuverljiviju simulaciju neke realne situacije.

I da ne bude zabune, na radi se samo o rekreiranju zvučne pozornice. Ambijentalnu informacija koju ne identifikuje kao takvu, centar za sluh superponira na osnovni ton instrumenta, čime ga prlja, a posledice su i mnogo šire. Nije krivica centra za sluh to što ne toleriše nelogičnost. Ne zaboravimo da iz zvučnika uvek izlazi isto, bez obzira na položaj u prostoriji. Reprodukcija se očito ne završava na membranama zvučnika.

U nekakvom apstraktnom, apsolutnom smislu, slušaonica sa svojom akustikom je nužno zlo. U slučaju dvokanalne reprodukcije je komponenta bez koje koncept funkcioniše degenerično, a i s njom, ako nije iskorišćena na pravi način.

Link to comment
Share on other sites

@Nomimasen

Voleo bih da ovo sto cu napisati ne bude pogresno shvaceno, bez bilo kakve lose namere...

Verujem da bi se mnogi slozili sa mnom... makar neiskusniji clanovi koji pazljivo citaju i imaju zelju i volju da se stvarno potrude i zainteresuju za pricu... 

Tvoji postovi na ovoj temi su uglavnom vrlo frustrirajuci. Slican utisak je bio i nakon emisije u kojoj si gostovao. Ok je ako se ti “nama“ i ne obracas ili ne zelis da pomognes, ali kao neko ko stvarno isprati sve sto pises i maksimalno se trudi da cita i izmedju redova neke stvari, veruj da je cinjenica da ne pomazes puno. Mozda je cela prica toliko kompleksna da ja ne mogu to ni da pretpostavim, mozda i pored zelje i volje nikada necu uspeti da pridjem bilo cemu sto ti podrazumevas svojim pisanjem. 

Voleo bih kada bi ovo moje ispovedanje shvatio kao dobronamernu “kritiku“ u neku ruku a pre svega kao jednu veliku molbu da pomognes mozda nekim opsirnijim tutorialom ili konkretnijim predlozima sta pobogu uraditi kako bi “sprega“ bila dobra, polica, akustika kako tako adekvatna... 

Link to comment
Share on other sites

36 minuta ranije, vdzele said:

Da, tako je to kad se oko nekih jednostavnih stvari nameće akademski rečnik, onda se često izgubi konkretnost u praksi. To sam X puta viđao u udžbenicima.

Pragmatični angli bi rekli - get to the point.

Na forumu je uočljiva laička praksa da se formule kojima pokušavamo da opišemo stvarnost pretpostavljaju samoj stvarnosti. Takva hijerarhijska inverzija može da zavede i odvede u neprepoznavanje konkretnosti.

Nije komplikovano napraviti dobar zvuk. Najveće prepreke su ne mogu i neću. Prvi korak je upravo prelomiti da li ću da hoću i da li ću da mogu.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...