Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

7 minuta ranije, Delija said:

3x 6.5" je daleko miljama od 19" :)

Povrsina je bitna, a ne dijagonala. To je ekvivalent 11.25", a u stvari i manje ako se gleda efektivna povrsina / dijagonala.

 

Bem li ga koliki mu je :P ne da sa žalim, kad udari, baš udari i duboko i snažno, pa se ne bunim. :D

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Tvoj sistem je drugaciji. Nearfield koncept poput tvog zaobilazi dosta problema.

E sad, kome se svidja takav koncept - super. Ja nisam jedan od njih. Zanimljivo mi je za neku specificnu muziku i to je to. U globalu - jok.

Ne kazem da takav koncept ne valja. Naopako. Samo da meni ne lezi.

Nije mi se učinilo da smatraš da ne valja. Dođi da čuješ. Koju god muziku hoćeš, ne neku specifičnu.

Link to comment
Share on other sites

jedno zapažanje ...

Zvučnici blizu zida (oko 1m) bez DSPa - numere bogate dubokim bas deonicama tresu trosed , ćerka na spratu se žali da joj se trese krevet

Zvučnicu blizu zida (oko 1m) sa DSPom - vibracije se jasno osete ali kraće traju i manje su amplitude ....prolete 

Zvučnici na Ds/4 (1,75m) bez DSPa - vibracija nema ni na trosedu ni u sobi iznad u ćerkinoj sobi 

O tome da je prostor , naročito dubinski prostor, znatno više izražen ne treba ni trošiti reči ... sve je smirenije , generalno detalja ima još više ali su nenametljivi , naročito mislim na detalje u basu i sve one zvuke koji nastaju kada izvođači na kontrabasu rade posao oko žica . Sada se to jasno čuje.

Link to comment
Share on other sites

On 15.11.2018. at 22:19, Delija said:

Neke fine platforme sa tockicima i to je to. Taman Django-u nece smetati da ih malo podignes. Izvuces zvucnike kad slusas i pici.

Obelezis diskretno idealnu poziciju i zvucnika i kauca, naravno.

Točkići te vrste su savršeno sposobni da osetno utiču na zvuk, uglavnom ne pohvalno. Posebna dodatna platforma i njen kontakt sa zvučnicima je još složenija priča.

Link to comment
Share on other sites

Jel može da se iscenkamo na 50Hz-a?

audience.thumb.jpg.8329f2c9178f5e9e10832df698e7e8e8.jpg

913AC1fig3.jpg

Fig.3 Audience The One, anechoic response on central axis at 50", averaged across 30° horizontal window and corrected for microphone response, with nearfield responses of woofer (blue) and port (red) and their complex sum (black), respectively plotted below 350Hz, 1kHz, 300Hz.
Read more at https://www.stereophile.com/content/audience-clairaudient-one-loudspeaker-measurements#rsPvccpD0mqAKsdG.99
Link to comment
Share on other sites

Evo mene opet da napravim jedan mali update o situaciji. Prebacio sam se u novu sobu, očekivano, razlike u zvuku su ogromne. U novoj prostoriji nemam ormane sa garderobom koji su očigledno upijali dosta srednjih i viskokih tako da mi je sada prostor dosta življi, zvuk je nekako prisutniji, što mi se sviđa. Naravno, nije sve tako sjajno, javio se jedan problem. Soba je 4x4m i room mode od ~41Hz baš kvari sliku. Sub može da siđe do 32Hz i u drugoj sobi se niže frekvencije čuju (tamo sam imao sličan pad na oko 45Hz), ali ovde, 41Hz i onda strmoglavo i naglo dole. Filmovi više nemaju isti doživljaj. Probao sam sa svim mogućim lokacijama woofera i šetao Klipsch-ove na stalcima tamo-vamo i uglavnom bi situacija postala samo još gora.

Da li bi neki bass-trapping pomogao, ili se više isplati uređivanje nove prostorije? :) Baš sam imao nameru da uskoro kupim neki bolji sub, ali ako se bude ponašao ovako kako mu soba trenutno diktira, baš i nema smisla.

 

Link to comment
Share on other sites

Jesu nezgodne dimenzije sobe i ocekivano je da na malo iznad 40 Hz imas ozbiljan room mode, ali sa subwoofer(ima) i room EQ-om se to moze fino srediti.

Na tim frekvencijama bass trap-ovi ne rade.

Taj tvoj maleni subwoofer i treba da se "strmopizdi" ispod 40 Hz. Ako je u drugoj sobi i svirao nesto ispod toga - to je samo zato sto mu je soba pomagala.

Veci subwoofer (jos bolje dva) ima smisla, naravno. Pozicioniranjem subwoofer-a resavas deo problema - bar da nemas velike dip-ove (mnogo je lakse ako imas dva ili vise sub-ova), a onda nekim room correction-om i/ili manuelnim podesavanjem parametarskih ekvilajzera "ispeglas" peak-ove.

E sad, koliko se isplati ulaganje u subwoofer(e) ako ti ostaje isti ostatak sistema, to je vec neka druga prica.

 

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav, Delija, i hvala. Listajući forume i teme po net-u, i ja sam došao do nekog zaključka da bass trap-ovi ne bi uneli promene na tim frekvencijama, ili bi pak morali da budu ogromni. Tačno je da je sub bio "podgurnut" nižim modom druge sobe, pa se tamo i strmopizdavao na nižim hercima :) Ne očekujem nikakva čuda od ove budžet 8 inch varijante, probao sam već i nešto da peglam postojećim softverima i driverima, ali su rezultatni smešni, trenutno najbolji zvuk imam koristeći baš Harmanov DAC, Xonar-a sam stavio na pass-through, pa su mi i PC i TV vezani optikom.

Dalja ulaganja su u planu, naravno, samo... ne znam onda odakle da počnem. Da li da sve ovo odbacim i napravim fresh start sa kompletno drugom opremom, ili nešto od ovog što imam mogu da iskoristim, nešto da dodam, zamenim, prebacim, okrenem naopako :) Room correction koji pominješ verovatno zahteva drugi AVR, možda onda da počnem odatle, drugi AVR i sub? Šta predlažeš za činiti?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...