Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

Ne. Čovek želi da popravi zvučnu sliku. To može značiti mnogo toga, ali verujem da generalno želi da sredi zvuk. 

To dobrim delom može da se postigne na par načina, koji nisu intruzivni i ne podrazumevaju nekontrolisano dampiranje. Problem čiji uzroci vrlo verovatno ne počivaju u golom (i to ne potpuno) zidu nego na drugim mestima.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Rajko M. said:

Ne filozofiraj, covek ima gole coskove iza zvucnika i fino sam mu preporucio sta sam mu preporucio.

Ako imas predlog, izvoli, ali mani se filozofiranja, smaras.

Reakcija nije bila na tvoje marame.

Čovek nije rekao da ima problem s praznim zidom, već da je na osnovu utisaka s ovog foruma to "nekako skapirao", što znači da pretpostavlja. U takvom slučaju se kreće od nule, a ne od naprednih rešenja s neta, od kojih je polovina, sasvim izvesno, apsolutni promašaj.

Link to comment
Share on other sites

Ovde od samog početka postoji sudar koncepcija i razgovor gluvih. Kao kada dete ima dva učitelja plivanja, pa ga jedan od njih uči kako da što bolje izvede startni skok, a drugi ga ubeđuje da uopšte ne treba da skače u vodu, jer se nisu međusobno dogovorili kojem stilu plivanja ga uče.

Samo tako se može objasniti da neko zagovara eliminisanje prvih refleksija, a neko drugi samo što ne vapi "daj još!", a da oboje budu u pravu, svaki na svoj način.

Dvojac Turbo-Nomi je trebalo da konkretnije opiše svoj pristup, bez nemušte jezičke akrobatike... mada je, fakat, teško razumeti dok se ne čuje. Za početak bi bilo dobro razumeti da postoje dva pristupa, međusobno dijametralno suprotna. I treba znati šta je rezultat jednog, a šta drugog. 

Link to comment
Share on other sites

Možda deluje malo neobično, jer rečnik kojim se dvojac koristi nije baš „narodski“…

Ali mislim da smo svi shvatili da „dvojac“ predlaže kontrolu refleksija, a ne „ubijanje ili eliminisanje“. Shvatili smo da, po njihovom poimanju akustičkog tretmana, prostor ne treba „umrtvljavati“, jer ćemo izgubiti na muzikalnosti, tj. strukturi tonova, mikrodinamici… A dobićemo na sterilnom, „suvom“, ispranom, „plastičnom“, sintetičkom zvuku. Nekoliko puta su to i rekli - jasno i glasno.

Lepo je rekao i BokiTokiVoki. Prostorija je neodvojivi deo celokupnog sklopa za reprodukciju. I ne može se gledati/slušati zasebno. Predlaže merenje, slušanje, konsultacije sa nekim ko zna više…

Rekao bih da treba početnike (a i umišljene „napredne“) u ovom hobiju usmeravati ka tome da se problemi akustike sagledaju praktično, pragmatično, detaljno. I onda donesu zaključci i krene sa probama šta i kako.

 

Nije to nikakav problem. Malo manje sujete i svi možemo imati bolji zvuk.

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, Rajko M. said:

Nemoguca misija.

Da se stanje kod tebe stabilizuje ili da dođeš?

5 minuta ranije, Rajko M. said:

Obavezno poneti poznati materijal u vidu plasticnih krugova poznatijih kao CD, ujedno to je i jedini nacin slusanja kod mene.

Imam par takvih.

Link to comment
Share on other sites

Beat zaboravio si još jednu vrlo važnu stvar.

Obojica imaju (manje) sobe reda veličine 12-15m2 gde su obojici izvučeni zvučnici na sred sobe. Trougao slušanja su im stranice nekih 1,2-1,5m. Po meni je to slušanje iz blizine. Oni slušaju manje bas-refleks SonusFabere na stalcima.

Kako slušaju lake note (jazz i klasiku) sa male blizine, ne slušaju rock ili house muziku, nema potrebe da se muzika toliko pojačava - te im iz svega toga i ne treba ni akustika. Sve je tu malo, kompaktno. Glasna rock muzika će dosta više da pravi neki problem jer je ritam brz i refleksije su rapidne. Ovde zbog sporog ritma na maloj distanci refleksije i ne bude.

Njihovo konstantno sugerisanje da se nešto uradi sa položajem zvučnika bi u krajnjoj instanci uvek vodilo da se trougao skupi na dužine koji oni slušaju. Tu bi svakako u najvećem broju slučaja svi mi dobili dobre rezultate. Ali mi sve ovde ne želima da slušamo muziku u tako malom trouglu, neko da, neko ne.

Takođe mi svi nemamo toliko para da uzurpiramo kvadraturu našeg stana tako da stvorimo mali trougao slušanja na sred sobe i tako izbegavamo refleksije.

Ujedno i ja imam ponekad problem da razumem njihove jezičke vratolomije iako dugi niz godina prevodim dokumentarne filmove, inženjer sam mašinstva, slušao latinski 4 godine, pročitao dosta kniga....Evo ja nemam pojma šta znači ova reč "u serioznom cenovnom rangu. ". Ja bi ovde kao neko ko nije znao ni jednu srpsku reč pre 35 godina trebao da upotrebljavam najviše stranih izraza, ali ja to gledam da uvek izbegavam.

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, vdzele said:

tako da stvorimo mali trougao slušanja na sred sobe i tako izbegavamo refleksije.

Mislim da, naprotiv, ovde refleksije igraju veoma važnu ulogu. Seti se da kod Nomimasena muzika uopšte ne svira tiho. I mislim da je veoma važno da svira što glasnije. Osim toga, postoji selektivnost kod frekvencija - neke imaju veći domet, neke manji. U svakom slučaju, izgleda da u maloj prostoriji nije teško "uloviti" pogodne refleksije, bez obzira na nearfield slušanje. A u većoj prostoriji se isto, pretpostavljam, može pronaći mesto koje je, na neki način, "ruža refleksija" - možda blizina i pogodan ugao nekog od zidova, i tome slično.

Da si čuo ekstremnu varijantu ovakve postavke, bilo bi ti jasnije - tu gotovo da refleksije dominiraju nad "telom" zvuka, a ti plivaš u nekoj vrsti 3D zvučnog holograma. :D

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, vdzele said:

Mislim da bi kod mene u sobi morao više da pojača.

Da, kod tebe bi moralo biti mnogo glasnije, verovatno bi trebalo izbaciti dosta nameštaja i dosadašnjeg akustičkog tretmana. I opet ne bi dobio ono što se čuje u maloj prostoriji. Uostalom, samo nagađam, koristeći ono što sam čuo do sada.

Važna stavka je - da zvučnik ne ide previše duboko sa basovima, a ako ima tu sposobnost, mora se vršiti selekcija muzičkog materijala. Ovo je vezano za glasnoću reprodukcije - ako su basovi duboki,  ne može se slušati dovoljno glasno, pa izostaju refleksije na višim frekvencijama. Do ovog zaključka nisam došao slušajući Nomimasenov sistem, nego onaj ekstremni. Nomimasen je našao jednu umerenu, rekao bih - dobro ugođenu varijaciju.

Link to comment
Share on other sites

Ovde bih samo naglasio da je tvrdnja da me zanima samo džez ili klasika kranje netačna. Mislim da niko ko je kod mene slušao muziku, u tom slučaju muziku koja mene zanima, nije slušao isključivo to. Na primer, Beat dobro zna šta smo slušali veći deo vremena.

Nego, svrstavamo li to džez i klasiku u laku notu?

 

S druge strane,

16 sati ranije, Rajko M. said:

Trebace ti vise od par, mada zavrtecemo i neki od mojih tristotinjak.

dovoljno je par. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...