Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

Bas tako, jer, eto razmisljamo, obzirom da najveci broj, kolicina nezeljenih refleksija zapravo dolazi od zida iza nas, mozda je bas dobro da nas naslon na neki nacin "stiti" od istih, upijajuci ili odbijajuci ih. I kada pogledam ovog GamuT-ovog "jastoga", prvu svetsku audiofilsku stolicu kako je reklamiraju, mozda se i oni nose slicnim razmisljanjem.    

Link to comment
Share on other sites

@Jazzavac

Hvala na pohvalama, na deo tvojih pitanja je odgovorio vec Vlada. Sto se tice stolara i cene, ja imam imanje blizu Valjeva, i tu mi je veci deo materijala stajao, godinama. Pa sam se raspitao za nekog ko moze taj posao da mi uradi i pojavio se covek u blizini Brankovine. Ne znam koliko ti je to blizu da bi ti bas on to radio, ali sa moje strane je, sto se novca tice, ispao vise nego fer. Ja sam dao deo materijala on je dopunio ono sto je falilo, i sa sve secenjem, sto je najveci i najskuplji deo posla, naplatio mi je 10000 din. sve. Prvobitno nisam planiro ad koristim 2x2 letvice za izradu difuzora, ali sam mu rekao da od onog materijala iz koga ne moze da izvuce 4x4 izvuce 2x2.MIslim da je bilo materijala za nesto vise od jednog difuzora. Kada sam ih video uzivo, kako lepo izgledaju dobio sam ideju da u srednji deo prednjeg difuzora stavim te 2x2 i narucio, opet od njega, materijal za jos pet 2x2 difuzora. To mi je sve naplatio 3000 din. cini mi se, materijal i rad. Sto je opet smesno jer mislim da je to ogroman posao, i da neki stolar iz Beograda ili Novoga Sada ne bi ni prihvatio posao, a kamo li ga uradio za tu cenu. Npr. ja sam ove bukove letvice sto koristim kao granicnike, vide se na slikama, kod stolara u Tosinom Bunaru platio 4000 din. njih petnaestak. Sper ploca me je izasla sa secenjem 6500 din., i lepak, tri boce su oko 3000 din. Dakle ceo materijal me je izasao oko 200e, od koga cu napraviti ukupno dest 4x4 difuzora i sest 2x2 difuzora. Obzirom na cenu od 120e za jedan 4x4 difuzor http://www.kupujemprodajem.com/RFAcoustics-SKYLINE-akusticki-difuzor-18100056-oglas.htm?filter_id=58205009 , ispostavi se da sam ustedeo oko 10000e time sto sam ih sam pravio i sam nabavljao materija. Ali rad je zaista tu najveca stavka, tj. samo sklapanje difuzora.

Sto se tice  Quadratic Residual ili Skyline, jednostavno Skyline mi je lepsi, i obzirom da je deo dnevne sobe, taj vizuelni utisak koji ostavlja mi je jako bitan jer ga gledam svaki dan. Od samoga pocetka sam pikirao bas skyline i iskreno nisam puno istrazivao njegove prednosti i mane u odnosu na drugi vid difuzije. A i cini mi se da je najjednostavniji za pravljenje, od tih drvenih, iako samo pravljenje oduzima mnogo vremena.

Opet, sto se tice treceg pitanja, jedan veliki skyline difuzor koji bi se sastojao od, recimo sest spojenih u jednu celinu bi imao oko 150 kg, deset spojenih oko 200 kg, sto bi ga ucinilo nemogucim za postavljanje. Da, mogao sam da jednostavno spojim tri individualne ploce, jedna uz drugu, ali opet, meni barem, lepse izgleda kada se naziru konture svakog difuzora posebno, I pitanje je da li bi kao celina radio bolji posao jer svaka promena u dubini difuzora, pa i praznina izmedju pojedinacnih delova pravi neku difuziju i sluzi svrsi.

 

Sto se tice same postavke, Vlada ti je vec odgovorio, prva i druga refleksija su na bocnim zidovima, ne na zidu iza a ni ispred, mada cini mi se da si samo permutovao nesto. Ja imam bas basstrapove, doduse od azmafona, koji zaravo ne rade adekvatan posao, ali iskreno, ne unosi mi se bilo kakva kamena vuna u zivotnji prostor, a i koriscenje iste bi zahtevalo bas ozbilne gradjevinske radove, i ne znamkoliko bi bas uzivao u tom procesu. A i nemam ja problema sa boom-i basom, ukoliko su zvucnici postavljeni na optimalnom mestu. Bas je sada vec utegnut, brz i tacan, a zavrsetkom difuzora na prednjem zidu ocekujem da bude, ako je moguce, jos kontrolisaniji.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, williamwallace said:

Slusao par numera u toj postavci pa vratio fotelju. Apsolutno ista zvucna slika, detalji, definicija, pozornica, dubina...

A bole leđa prilikom slušanja.:lol:.  Lično mislim da slušanje teba biti zadovoljstvo, a ne patnja samo da se ugodi nelim parametrima!

Link to comment
Share on other sites

Nije mi toliki problem, posto na poslu sedim na pilates lopti, da da :), pa provedem nekada i 8 sati sedeci pravih ledja bez ikakvog naslona. A i meni slusanje muzike i dodje kao neki vid meditacije, pa mi juce iskreno bilo i zanimljivo da tako sedim ispred sistema. :) I naravno, sistem sluzi da bi uzivali u muzici, i do nekih razumnih granica treba poraditi da isti i svira blizu svog maksimuma. Mislim da ja to radim, sigurno pravim neke greske ali ne zelim da moja pasija postane patnja i pakao u trazenju falinki, jer svaki ih sistem/prostor ima. 

Link to comment
Share on other sites

Refleksije treba da stižu sa svih strana, što ujednačenije. To akustiku sobe čini neutralnijim prostorom za reprodukciju zvuka snimljenog u drugom prostoru. Refleksije su neophodne za ispravnu percepciju dvokanalne reprodukcije zvuka, a proizvode problem kad su neuređene. Od neuređenih refleksija gore je odsustvo refleksija.

Neću da komentarišem šta ko čuje, ne čuje ili možda ne želi da čuje ili ne čuje, ali naslon iznad ramena je akustički greška, kao i debeli tepih, teške zavese i sl.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Niko nije ni rekao da je cilj neutralisati svih refleksija, vec tretiranje nezeljenih. I slazem se da refleksije treba da stizu sa svih strana ujendaceno, ali kako to izvesti kada niko od nas ne sedi podjednako udaljen od svih zidova? Zato sam se i osvrnuo na zid iza pozicije za slusanje, koji kod mnogih pravi probleme, i to samo kao razmisljanje, ne kao izricit stav sto vi uporno namecete kao jedini ispravan. NIje mi jasno i zao mi je kako ne vidite koliko ste iskljucivi i u najmanju ruku preterujete. No dobro, vas izbor.

Branko, ne brini, susedna soba sa "svalerskim" sistemom je instalirana, i tamo nesto mnogo bolje od dvoseda ili troseda. :)

Link to comment
Share on other sites

@vdzele,

Bojim se da se necemo sloziti oko mnogo cega. Difuzori na baseve ne deluju. Ako je maks. duzina letvice 20cm, matematika kaze da je donja granica efektivnosti difuzora oko 800 Hz.

Oko toga da je BAD apsorber: B-binary A-amplitude D-diffusor (http://www.freepatentsonline.com/5817992.pdf) To sto ga RPG rangira pod apsorber je njihova stvar. Obicno ispod BAD ploce stavljaju apsorbere, pa onda ima i taj dodatni efekat....

Prva refleksija je svaka tacka od koje se zvucni talas odbija jedan put izmedju zvucnika i uha slusaoca. Tu pricam za srednje i visoke koji se krecu usmereno. Znaci zidovi sa strane i iza slusaoca.

O azmafonu ne bih. Dovoljno je pogledati krivu apsropcije. Materijal planiran za nesto sasvim drugo...

Ono sto se slazem je da ce biti izuzetno tesko napraviti BAD sa rucnom busilicom :-)... 

Link to comment
Share on other sites

Nije isključivost kad u (sve govori tome u prilog) ozbiljnom pokušaju tretiranja sobe, zapažam element koji tu ozbiljnost kompromituje. Verujem, odnosno znam, da je nirvanjenje mnogima stanje kojem teže, bar ponekad. Meni nije i zato onima koji muziku slušaju racionalno, usredsređeno, bez lebdenja, a zadubljeno (u muziku, a ne u sebe) i žele što bolji zvuk, moram da skrenem pažnju na destruktivni učinak, na primer, visokog naslona.

Link to comment
Share on other sites

@ww,

Hvala na odgovorima! Cene kod tvog stolara mi se veoma dopadaju tako da se mozda i zaputim do Valjeva a tebe zamolim za kontakt. U Novom Sadu su mi trazili izmedju 1.5 i 2 eura po duznom metru i jos ja da secem letvice na zeljene duzine.... Ja planiram jedno 12 panela, da mi pokriju prostor iza slusaoca 1.5 x 2 metra, recimo...

Sto se kamene vune tice, ja sam je imao prekrivenu platnom. Za sledecu iteraciju planiram materijal koji momci iz RF Acoustics-a prodaju, ima ga na njihovom sajtu. Bas trepove bih uzeo te sundjeraste, ali bi ih prekrio akusticki propusnim platnom - kao veliki zvucnik u cosku sobe...

Za QRD - mozda sam pogresno napisao ali i ja zelim da pravim skyline, samo da ne koristim ovaj BBC raspored sa 4 duzine letvica, vec primitive root princip gde mogu da imam sve duzine izmedju 0 i recimo 25cm, zaokruzeno na 1cm. Za slucajne goste to bi bio neki ukras na zidu za koji bi mi govorili da sam malo caknut :-). Pravio bih ga da ide od recimo 650 pa do 5000 Hz...

Puno je to posla, ali ja volim da radim sa drvetom, verujem i ti... Drvo bih barem voskirao zbog prasine i odrzavanja. Geometrija ovde radi posao...

Jos jednom sve cestitke! 

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, williamwallace said:

Opet "blago" preterivanje sa idejom da zbog 10 cm2 apsorbera sa obe strane glave dosta toga ne mogu adekvatno da cujem. Ali nije mi bilo tesko, sklonio sam spornu fotelju i stavi taburet, dakle totalno slobodan prostor oko mene. Slusao par numera u toj postavci pa vratio fotelju. Apsolutno ista zvucna slika, detalji, definicija, pozornica, dubina...

Ne razumem te baš najbolje sada.

Insistiraš na tome da je nešto što sam izneo preterivanje, s jedne strane. S druge, ušao si u projekat rada na akustici sobe koje je sve samo ne osnovan i uključuje i podosta napora, ne samo fizičkog.

Zašto si slušao samo par numera kada si se u jednom postu otvoreno složio da je kritičko slušanje bez grča poželjno? Smene postavke na par numera unose u hi-fi poklonika, koliko god hteli to da ne priznamo, priličan grč.

Prilično ćeš me teško ubediti u to da si razliku nisi čuo. Koliko god ovo što sam rekao delovalo čudno, smatram da si savršeno sposoban da čuješ sve o čemu pričam. Svako od nas je, ne postoji hijerarhija. Artikulacija slušnih utisaka je već nešto drugo, a radom u koji si zašao se i ona svakako trenira. Na ovom forumu se o zvučnim utiscima (dakle o suštini) ponajmanje priča, to je činjenica. 

Bitan detalj (koji i nije detalj) - gde si sklonio fotelju?

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, vdzele said:

@Jazzavac - Napravićeš neke greške.

Prva refleksija je prostor koji zovemo gde zvučnik udara prvo bočno spreda. Tu gde se nalazi BAD panel, oslonjen na radijator, je takvo mesto. Druga refleksija bi bio prostor gde levi zvučnik udara desno od sebe, u našem slučaju na slici, bio bi od prilike jedno 15-30cm još napred od postojećeg BADa prema slušaocu.

 

16 sati ranije, vdzele said:

WW jeste već postavio difuzore iza sebe, ono što ti nepravilno nazivaš prva refleksija. To bi bila već n-ta refleksija.

Prva refleksija je, kao što joj i ime kaže, prvo odbijane zvučnih talasa (ma gde da se ono desi).

Drugu ili n-tu (sekundarnu) refleksiju imamo kada se već odbijeni zvučni talas ponovo odbije.

Zeleno - direktan zvuk, plavo - prva refleksija, crveno - sekundarna refleksija

sound_reflection.gif

 

16 sati ranije, vdzele said:

Između zvučnika najviše ima smisla postavljati difuzore. Oni koji postave tu apsorbere čine grešku. Bass se širi sferno i između zvučnika treba njih najviše razbiti / raspršiti. Smisao akustike, i HI FI uopšte, je po meni kontrola basa, ...

Difuzori, koji su otprilke efikasni do nekih 800Hz, ne deluju na basove. 

 

EDIT:

Počeo sam davno da kucam post pa sam napravio pauzu, malopre kliknuo da pošaljem, pa tek sada vidim da je kolega Jazzavac u međuvremenu sve ovo isto napisao! :) :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

U pravu ste, formalno, da je to prvo mesto gde talas udara, al se radi lakšeg sporazumevanja najviše odnosi na bočni zid kako sam ja napisao. Na poziciji 2:30 je autor objasnio šta on misli pod prva i druga refleksija:

Nije mi jasno to " Difuzori koji su efikasni do nekih 800Hz, ne deluju na basove.".

Pa nisu efikasni ni oni koji rade do 1000 hz, pa ni do 1200 Hz,....šta je ovde novo rečeno.

Ispada da WW radi uzaludan posao jer je neko proglasio da ti difuzori rade do 800Hz. Videćemo da li je to tačno kad on završi sve.

Ako i takvi naj-radikalniji difuzori rade samo do 800Hz, da li onda postoji neki koji idu ispod toga? To jest da li je uopšte moguća difuzija baseva?

Ajmo ovako, ko od vas uopšte ima difuzore kući?

Link to comment
Share on other sites

@vdzele,

Rade od 800Hz, ne do, znaci ispod 800 Hz nemaju efekta. To nije neko proglasio vec tako kaze matematika. Sirina letvice (4 cm ovde) odredjuje gornju granicu spektra na koji deluju, a najveca dubina donju granicu...

Skyline.jpg

Ovde ti je dat primer gde je 22.93cm potrebna duzina za 750 Hz. 20cm kao kod WW je od oka ~800Hz. Za 4000Hz potrebna sirina letvice je 4.3cm. 4cm koliko je kod WW hvata vise od 4000Hz. Mrzi me sada da unosim tacno WWove podatke i da ti dam opseg zvucnih talasa na koje ovi difuzori imaju efekta...

Inace, basovi se ne difuzuju... Krecu se omnidirekciono i ne dobijas nista rasprsivanjem istih.... Basovi se apsorbuju...

Link to comment
Share on other sites

47 minuta ranije, vdzele said:

Nije mi jasno to " Difuzori koji su efikasni do nekih 800Hz, ne deluju na basove.".

Pa nisu efikasni ni oni koji rade do 1000 hz, pa ni do 1200 Hz,....šta je ovde novo rečeno.

Ispada da WW radi uzaludan posao jer je neko proglasio da ti difuzori rade do 800Hz. Videćemo da li je to tačno kad on završi sve.

Ako i takvi naj-radikalniji difuzori rade samo do 800Hz, da li onda postoji neki koji idu ispod toga? To jest da li je uopšte moguća difuzija baseva?

Basovi se apsorbuju!

Postoji razlika u načinu prostiranja visokih i niskih frekvencija.

Da bi, barem u teoriji, imao nekakav uticaj na niske frekvencije, dubina difuzora bi morala da odgovara njihovoj talasnoj dužini.

Evo ti kalkulator u kojem ćeš videti da je recimo u slučaju 200Hz dužina talasa 1,7 metara, a kod 100Hz je 3,4 metra, pa ti vidi koliko bi difuzer trebao da bude dubok. :)

http://www.1728.org/freqwavf.htm

 

EDIT: Opet me kolega preteče! :D

Link to comment
Share on other sites

Imao sam prilike čuti da visoki naslon troseda ubije zvuk skroz,al to je trosed bas velike povrsine.Iskreno znao sam da treba da je niži ili u visini ramena ali kod brata je stari namestaj promenjen i trosed ima vrlo visok naslon.Nestalo je visokih tonova da sam mislio da su paneli otisli na večna lovista.Sto je najgoree soba je mimo toga izvanredna,ima tri metra iza mesta za slusanje.Bukvalno nista nije menjano u sistemu,poziciji slusanja osim namestaja koji je kao upijač za muziku ubio zvuk.Mislim da sobu ne treba baš skroz ubiti.Ja na pr.imam dosta stakla i dosta su stvar sredili drveni venecijaneri,a osetio se i prelaz sa koznog na kombinaciju koza platno namestaj,i to sam izabrao neki upijački materijal slican jutanom dzaku.Trosed je sa strane na mestu prvih refleksija.Iza mesta za slusanje ima oko 1.5m.Naslon je u visini ramena.Probao sam sinoć i Trotter sklonistosastrane metod,pomaže.Pravim i neki cistac između zvucnika jer sam video da to ima puno efekta,zapravo prvo sam bio zatrpao prostor pločama i komponentama,pa sad uklanjam svoju brljotinu.Komode su prilični subwooferi,to sam prvo video kod Laleta.Promene pozicije zvucnika na par cm takođe mnogo mogu da dopinesu,kao i ubacivanje podloški ispod zvučnika.Ali ako situacija postane presvetla tonski mogu i da se izbace,upravo sam to uradio i sad ispada da mi se vise sviđa zvuk spajkova zabodenih direktno u parket.To su inače sve neke štap i kanap metode za moj prostor,ima nas još koji nažalost nemamo posebnu sobu pa se snalazimo kako umemo sa namestajem,tepisima,drvetom na venecijanerima.Police i biblioteke iza leđa takođe su stari trik,ali ako je dovoljno daleko iza leđa zid manja je potreba za njima,to sam testirao dosta i nema nekih razlika na umerenoj glasnoći.Očigledno ne dopiru pre frontalnog udara muzike.Nemam nekog većeg problema sa basovima,kompresiona je kutija,ali kad se sedne u jedno ćoše opasna grmljavina i tu bi neki basrefleks sa malo boomija verujem pravio pometnju.Inače mislim da sa basrefleksima ima puno vise problema oko pozicioniranja,nije naravno pravilo ali većina ih proradi lepo tek na "pola sobe".Trebalo bi svaki zvučnik pre kretanja u sizifov posao resavanja problema akustike probati u svojoj sobi.Nedavno sam pročitao da je uticaj sobe mnogo veći od uticaja celog ostatka sistema.Pa mozda nekad bolje sprečiti nego lečiti, već u startu.

 

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, 空也 said:

Basovi se apsorbuju!

Postoji razlika u načinu prostiranja visokih i niskih frekvencija.

Da bi, barem u teoriji, imao nekakav uticaj na niske frekvencije, dubina difuzora bi morala da odgovara njihovoj talasnoj dužini.

Evo ti kalkulator u kojem ćeš videti da je recimo u slučaju 200Hz dužina talasa 1,7 metara, a kod 100Hz je 3,4 metra, pa ti vidi koliko bi difuzer trebao da bude dubok. :)

http://www.1728.org/freqwavf.htm

 

EDIT: Opet me kolega preteče! :D

Ajoj ! po fizikalnim zakonima u našim prostorima za slušanje mi nikad nebi mogli slušat glazbu , barem ne u obliku koji se čuje "u živo" . Pogotovo bas . Za razliku od zvuka basa koji se širi koncentrično - sferno  i potrebna mu je širina , dubina i visina prostora adekvatna njegovoj valnoj duljini ( ma čarolije) .Srednji i visoki izsijavaju zvuk , a karakteristika izsijavanja je određena konstrukcijom i pozicioniranjem u zv kutiji (najblaže rečeno ) . Osim izlaganja iskustava ovo je prava tema u smislu  " Prostorija je važnija za za kvalitet zvuka od uvjetno rečeno "sistema" ? . Evo neću više pametovat  i još jedna mala digresija ? svaki prostor je enigma za sebe , al postoje pravila po kojima se postupa i samo ih treba prilagodit zatečenom stanju . Ja sam osobno zagovornik mjerenja . ( dvaput mjeri - samo jednom reži ) :)  Samo je graba duža ako ju odrežeš . NHF . Želim svu sreću !

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, black coffe said:

Ajoj ! po fizikalnim zakonima u našim prostorima za slušanje mi nikad nebi mogli slušat glazbu , barem ne u obliku koji se čuje "u živo" . Pogotovo bas . Za razliku od zvuka basa koji se širi koncentrično - sferno  i potrebna mu je širina , dubina i visina prostora adekvatna njegovoj valnoj duljini ( ma čarolije) .

To je zato što se ovde javljaju uglavnom teoretičari, skoro da i nema praktičara. Neki od njih su prešli na viši nivo pa su sad teoretičari-filozofi.

Voleo bi neko od njih da mi objasni kako dobijam mnogo definisaniji bas sa difuzorima za razliku od situacije kad sam probavao apsorbere između zvučnika. U tim situacijama mi je bas ostao nepromenjen što se tiče definicije. Napominjem da sam imao ili imam još uvek apsorbere sunđeraste, azmafona raznih debljina, BAD panela,....Ove eksperimente sam probavao kod mene i kod mojih prijatelja, slušao razne difuzore van mog mesta, ... i svi daju bolju definiciju basa.

Mislim da će i WW dobiti iste rezultate.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, vdzele said:

To je zato što se ovde javljaju uglavnom teoretičari, skoro da i nema praktičara. Neki od njih su prešli na viši nivo pa su sad teoretičari-filozofi.

Voleo bi neko od njih da mi objasni kako dobijam mnogo definisaniji bas sa difuzorima za razliku od situacije kad sam probavao apsorbere između zvučnika. U tim situacijama mi je bas ostao nepromenjen što se tiče definicije. Napominjem da sam imao ili imam još uvek apsorbere sunđeraste, azmafona raznih debljina, BAD panela,....Ove eksperimente sam probavao kod mene i kod mojih prijatelja, slušao razne difuzore van mog mesta, ... i svi daju bolju definiciju basa.

Mislim da će i WW dobiti iste rezultate.

Lako. Obzirom da se visoki i srednji pročiste i izdefinišu, sasvim je normalno da i bas postane "definisaniji". Možda "rasterećeniji". Zapravo, svaka frekvencija dolazi do slušaoca "nezamućena" sa ostatkom spektra. Ili tako nekako...

Edit: psihoakustika... Vezano za naš slušni aparat i percepciju zvuka. Nema mnogo veze sa fizikom.

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, Toza said:

Lako. Obzirom da se visoki i srednji pročiste i izdefinišu, sasvim je normalno da i bas postane "definisaniji". Možda "rasterećeniji". Zapravo, svaka frekvencija dolazi do slušaoca "nezamućena" sa ostatkom spektra. Ili tako nekako...

U tom slučaju bi trebao da dobijem iste rezultate i sa apsorberima. Oni su isto tako smanjili broj refleksija u sobi, gornjeg i srednjeg spektra, te samim tim bi trebao i bas da se pročisti. Međutim u njihovom slučaju ja to nisam čuo.

Napisao sam isto ono što i gore. Pa se ponavljam.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, black coffe said:

Ajoj ! po fizikalnim zakonima u našim prostorima za slušanje mi nikad nebi mogli slušat glazbu , barem ne u obliku koji se čuje "u živo" . Pogotovo bas . Za razliku od zvuka basa koji se širi koncentrično - sferno  i potrebna mu je širina , dubina i visina prostora adekvatna njegovoj valnoj duljini ( ma čarolije) .

Niko nije pominjao mogućnost ili nemogućnost slušanja, već isklučivo principe na osnovu kojih difuzori funkcionišu i na osnovu kojih se projektuju.

Tu nema nikakve čarolije, samo zakona fizike.

Barem površno poznavanje teorije bi možda dovelo do toga da bolje razumemo i ispravno tumačimo ono što u praksi čujemo.

Samo na osnovu toga što vide, ljudi su u stara vremena zaključivali da je zemlja ravna ploča a da se sunce zvezde i planete kreću oko nje.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, vdzele said:

Napominjem da sam imao ili imam još uvek apsorbere sunđeraste, azmafona raznih debljina,

 

28 minuta ranije, vdzele said:

U tom slučaju bi trebao da dobijem iste rezultate i sa apsorberima. Oni su isto tako smanjili broj refleksija u sobi, gornjeg i srednjeg spektra, te samim tim bi trebao i bas da se pročisti. Međutim u njihovom slučaju ja to nisam čuo.

Možda se odgovor krije u različitim tehničkim karakteristikama upotrebljenih apsorbera i difuzera?

Na koje tačno frekvencije deluju i na koji način? Koji koeficijent apsorpcije na kojoj frekvenciji, itd...

Azmafon, sunđer kao absorberi i drveni difuzer kakav pravi WW, ne utiču na isti način na refleksije tako da rezultat ne može biti isti.

https://web.archive.org/web/20131114201549/http://www.azma.rs/slike/koefabsorpazmafona.gif

https://web.archive.org/web/20130807052944/http://azma.rs/azmafon.php

Link to comment
Share on other sites

Ja nekako verujem da su ljudi uglavnom racionalna bica, a racionalno bice zna sta radi a i zasto radi to sto radi. Merenje naravno da je pozeljno, mada se neke stvari mogu pretpostaviti i bez merenja. Za fine-tuning merenja su naravno potrebna, ali tada treba jasno znati sta se meri i kako se meri...

 

Vdzele me je podsetio zbog cega ovaj forum posecujem mozda jednom godisnje. Pitanja sam direktno uputio WWu jer vidim da je pravio nesto sto i ja zelim uskoro da napravim. Dobio sam korisnu informaciju glede stolara koga mozda angazujem i ja. Na pitanja je nicim izazvan uskocio vdzele da odgovori. Izneo je blago receno nekoliko pogresnih tvrdnji sa visokom dozom ubedjenja da je sve to zaista i tacno. Kada smo ga upozorili i argumentovano mu prezentovali gde gresi, covek je polemiku spustio na licni nivo, nas nazvao teoreticarima-filozofima i stvar sveo na pitanje 'a kako onda ja nesto cujem'. Odgovor na to pitanje je naravno ne znam. Ne znam kako vdzele nesto cuje ili ne cuje, kako nesto testira, sta testira, cime se bavi ili ne bavi. Ono sto znam je da difuzori o kojima se ovde prica ne deluju na basove. Konkretno, proverio sam tacne brojeve i WWovi deluju u opsegu 860-4300 Hz. Za difuzore sasvim dovoljno, mada ja planiram da donji opseg spustim jos malo nize... 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...