Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

Čitam pažljivo temu,jedna od najzanimljivijih na forumu mi je.Odkud ti to da je šperploča apsolutno mrtav materijal, u akustičkom smislu.Nema potrebe da praviš sprdnju oko pevanja pesmi.Normalno da ima akustički drugačije karakteristike od zida,kao sto ih ima recimo betonski,zid od cigle ili od giosa.Verujem i da je u debljem izdanju odličan materijal,mnogi ga koriste zbog toga i da je odličan kao podloga komponentama i za to sto si pravio samo sto ga je dosta ostalo praznog i zauzelo dosta od zida pa se upitah zasto.Ako je u planu nastavak u vidu jos jednog dela,jasno mi je ,korak po korak.Neke vrhunske sale se oblazu drvetom,to ne mora da bude lose,ali se to projektuje,meri...Da li si uključio neku profesionalnu opremu,mikrofon u merenje rezultata promene akustike? I kakvi su prvi utisci,slušno.To treba da se čuje ,verujem da se čuje.Ja imam neke drvene venecijanere da umirim uticaj stakla na pr. to se čuje odmah kao i zavese i sl. manji tretmani u sobama.Imaš sobu za muziku,prema kojoj su većina nasih amaterizam,moja naročito.Nema potrebe da se vređaš,ako neko ima predlog sugestiju,a imam osećaj da je tako.Meni recimo pluta između sperploče i zida deluje kao dobra ideja.Pratiti promene jednu po jednu mikrofonom takođe.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, williamwallace said:

Mozda bi razumeo da si procitao malo predjasnjih postova a ne kao vecina, vidi sliku, preleti preko teksta i brze bolje na reply... Jel i za tebe zvone stvari koje ne vibriraju? Mozda su zive pa pevaju neku svoju pesmu, onda bih razumeo, ali da apsolutno mrtav predmet na dodir, zapravo landara i zvoni, a da ja toga nisam svestan, e to vec mi nije jasno. Steta sto nisam sismis, mozda bih 9nda "cuo". 

Ploče rade, budi uveren. Kada sam pomenuo uši, nisam mislio da ih prislanjaš na dasku nego da uključiš sistem i poslušaš malo muzike, ovako pa onda onako. Ali izgleda da su i uši ružna reč.

Objasni zašto bi ploču koja je, po tebi, već mrtva, dodatno dampirao. Koncept prigušivanja, davljenja i gušenja zvuka, vidim, ne da se. Probudite se, to više niko ozbiljan ne radi.

Ušao si u poduhvat redak u našim krajevima, verovatno i u krajevima uopšte. Uložen je epski trud, verovatno nije bilo ni čabe i šteta što te je ponela euforija, a izdalo strpljenje. Ovo je bila prilika i za tebe i za nas da nešto naučimo. Bojim se da ćemo naučiti manje no što smo mogli, mnogo manje, a to može biti i ništa.

Poenta mog petljanja bila je da naglasim neophodnost postupnosti u procesu korigovanja akustike. Na taj način se upoznaje akustika prostora i lakše vrednuju pojedinačne intervencije.

Link to comment
Share on other sites

Da, nisam ni sumnjao da će krenuti spinovanje kao u narodnoj skupstini, i da cu i dalje čekati odgovor.

@ Sondek "I nerazumem čemu toliko velike povrsine šperoloče ,zapravo toliko veće od akustičkog tretmana.Ako se misli prosirivati OK,ali praviti pola zida drvenog nerazumem.Mozda dizajn sobe,to mi se svidja,ali da se pravi rezonujuci zid umesto "solid brick" zida pravi se.I sasvim mi je na mestu razmišljanje da se to može čuti."

Ne Sondek, ne citas pazljivo, jer da si procitao sve postove sa samo prethodne strane, pre no sto si upao u diskusiju, saznao bi da paneli nisu gotovi, i da su morali sada prvo da se postave, tacnije izbuse rupe za iste, jer kada budu kompletno gotovi, sa difuzorima i ispod i iznad postojecih, bice nemoguce rukovati njima u smislu trazenja idealne pozicije. To sam tri puta napisao, ali vidim da pazljivo citate... Drugo, pričali smo mehaničkom svojstvu sperploče, koliko landara, ne akustičkom. Naravno da sperloča ima druga akustička svojstva od golog zida. Dalje, ne treba mi instrument i kompijuter da mi kazu da li se zvuk poboljsao ili pogorsao, valjda treba sam da čujem razliku. Jer ako bi to bio slucaj, tacnije kada bi toliko bio gluv da kompijuter treba da mi kaže da li se nesto promenilo, cemu onda bilo kakva promena u sistemu? Taj sistem treba ja da slusam a ne merni instrumenti. Ako se pojave neki problemi, koji opet ne moraju da imaju veze sa akustikom sobe već samom postavkom zvučnika u istoj, onda mi merenja i imaju smisla. Ali traziti validnost postignutog tako sto ću meriti svaku promenu unosenjem jednog po jednog difuzora, pa ne pada mi napamet, radije ću samo da slusam muziku. Nisam ja uneo nesto novo u svet audiofilije, sto zahteva proveru, i sto niko pre mene nije uradio. Upotreba difuzora je odlično dokumentovana hiljadama primera na netu, gde su isti postavljeni na isti ili sličan način mom.

@ Turbo

Priča se prvo povela oko spornog spera, jer bi bilo "pametnije" da difuzori idu direktno na zid. Izuzeli smo cinjenicu da je to nemoguće, da ne kažem glupost, i da to niko u svetu nije uradio ako su difuzori od drveta, i dali validnost razmišljanju. Posle se uspostavilo da ipak difuzori, naravno, moraju da idu na neku podlogu, bazu. ali sada je problem površina baze koja će da landara. Sve vreme pričamo o mehaničkim svojstvima spera, ne akustičkim, dakle kako i koliko on to landra pod uticajem zvuka. Proverio sam empirijski te tvrdnje i utvrdio da sper, ovako "go", apsolutno "mrtav", da nema nikakvih vibracija. A te ogromne vibracije, pogubne po zvučnu sliku, zbog kojih paneli landaradju čineći moj veliki trud uzaludnim, a koje ja ne mogu da osetim pod rukom, ni u najmanjim tragovima, me zaista ne opterećuju, a ni tvoja dobro namerna "sugestija". I sledeći put kad rešiš da obezvredniš nečiji trud potrudi se da imaš bolje objašnjenje svog stava od "Ploče rade, budi uveren".

" Objasni zašto bi ploču koja je, po tebi, već mrtva, dodatno dampirao. Koncept prigušivanja, davljenja i gušenja zvuka, vidim, ne da se. Probudite se, to više niko ozbiljan ne radi."

Iako smo već utvrdili da preteruješ, više nas, samo da ispratimo priču do kraja, a sa ovim definitivno završavamo priču o landaranju. Dakle po tebi ja davim i gušim zvuk tako sto ću sa zadnje strane difuzora, ispod, na nekim mestima 20 cm drveta i 1 cm sperploče, zalepiti bilo šta, i to če degradirati zvuk?! Izvini, ali koliko god ta degradacija bila, po tebi, ogromna mene neće opterećivati, ni najmanje.

Posto nastavljaš da predstavljas moj trud kao uzaludan, voleo bih da uzmes i napravis samo jedan ovaj skyline, i da onda dodjes ovde i da mi ovde pricas o strpljenju, kako ga nemam... Da si bilo sta od ovoga uradio svojim rukama, i ulozio svoje vreme i trud pa da mi na osnovu toga pridikujes, ali ovako si zaista neumesan. Nisam ja neko dete koga je povela euforija, vec sam dobro razmislio i isplanirao sve oko ovog velikog poduhvata.

Cela priča se povela zato sto je father predlozio da se nesto zalepi iza ploča ne bi li iste bolje nalegle na zid, i tako sprečile neke eventualne vibracije, sto mi ima itekako smisla. U medjuvremenu sam proverio kako proče naležu na zid i da li vibriraju, i utvrdio da su apsolutno pribijene, obzirom da je svaka sa 5 dugačkih šrafova spojena na isti, i da nema vibracija ni u najavi. U svakom sluacju mi i dalje ideja ima smisla, ako ne zbog nepostojećih vibracija onda zbog očuvanja zida na koji difuzori naležu. O negativnom uticaju na zvuk bilo čega izmedju spera i zida se ne bih više zamarao.

Link to comment
Share on other sites

Auuu brate @williamwallace, sad mi dođe krivo što sam uopšte pitao da li si nešto stavljao između zida i špera.

Nadam se da ti entuzijazam i poletnost nije nastradala od ovoliko teških reči sve prisutnih sila koje omalovažavaju svaki iskren pokušaj. U dosta komentara se vidi ne razumevanje da je posao na polovini i da sledi lepljenje još 2 kubika građe koja čeka u drugoj sobi, a da je pokazana slika bila provizorna predhodnica onoga što sledi. Napominjao si i težinu panela u konačnom sklopu difuzora, tako da je sasvim jasno koliko se površnosti i zle namere prečesto valja po temama ... Evo da se ponovim od pre neki dan ... Razočaravajuće!

 

Link to comment
Share on other sites

Ah tata, standardna pojava na ovom forumu. Svaki put kada krenem nesto da pišem vrlo brzo se podsetim zašto sam za 10+ godina provedenih na forumu retko kada imao zelju da nesto i napisem. Ovo ovde postujem jer možda će neka informacija oko same izrade panela nekom dobro doći u slučaju da se odluči za izradu istih. Ali eto, neki, koji mnogo više znaju o konkretnoj temi, a pritom nikada nisu ni pokusali da isto i urade, neće nista novo i korisno pročitati.

Link to comment
Share on other sites

Ako je za utehu meni mnogo znači ovaj tvoj poduhvat, jer i sam planiram takvu ekspediciju na zidu iza leđa slušaoca.

Sigurno ću prvo odraditi tertman prvih refleksija bočno ispred zvučnika u vidu apsorbera, jer sam to već isprobao i unose zapažen boljitak. Pozicije je lako predvideti jednostavnim ogledalcetom i odrazom zvučnika iz pozicije usvojenog sweet spota.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, williamwallace said:

Ah tata, standardna pojava na ovom forumu. Svaki put kada krenem nesto da pišem vrlo brzo se podsetim zašto sam za 10+ godina provedenih na forumu retko kada imao zelju da nesto i napisem. Ovo ovde postujem jer možda će neka informacija oko same izrade panela nekom dobro doći u slučaju da se odluči za izradu istih. Ali eto, neki, koji mnogo više znaju o konkretnoj temi, a pritom nikada nisu ni pokusali da isto i urade, neće nista novo i korisno pročitati.

Sad ja imam utisak da ti ne čitaš pažljivo. Pročitaj ponovo mojih nekoliko prethodnih postova, s koncentracijom i videćeš da nema traga omalovažavanju.

Jasno mi je da karikiranje i elemente komike treba da izbegavam, ali eto, sklon sam. Sve vreme i mislim na akustičko ponašanje. Mahanički može da se ponaša kako hoće, ako akustički ne pravi problem.

Da li je tvoj trud uzaludan, ne znam. Možda će ispasti savršeno, čemu se nadam, ali ako tako ne bude, nećeš znati gde je greška. Zato se ide korak po korak.

Nekompetentna trojka ne može da utvrdi da neko preteruje, može samo da pretpostavi. Olako zaključujete, po želji birate šta je bitno, a šta ne. Ne ide to tako.

U tvojoj temi te ne bih dirao. Ovde možeš da se oplakuješ koliko hoćeš, ne zanima me. Uostalom, ima ko da te drži za ruku. Tema ove teme je akustika, a ne nečiji sistem ili trud i znoj. Ako se sa nečim ne slažem, reći ću, a zainteresovani neka donesu sopstvene zaključke.

Sad novi preokret. I dalje se najdublje nadam (četvrti do sedmi put) da će sve ispasti kako treba, što bi bio vredan putokaz svima koji ovo prate.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam te samo pitao da mi pojasnis svoj stav, zasto mislis da je lose bilo sta stavljati izmedju ploca i zida, i kako to moje ploce landaraju? I dalje mi nisi odgovorio na to pitanje nego ponovo spinujes pricu bez konkretnog odgovora, i sve se zavrsava na "veruj mi". Zao mi je samo sto ni jednog trenutka ne shvatas da si ti taj koji predpostavlja i nagadja, a izricit si po pitanju stava, i sudis sta valja a sta ne. Ostatak auditorijuma, se vodi zdravim razumom. Ali da ti jos jednom udovoljim, u ovom novom preokretu, ukoliko si sve vreme mislio na akusticko svojstvo spera, a ne na vibriranje istog, onda si i ti, ne citajuci, zanemario cinjenicu da ce 90% povrsine sperploce biti pokrivenom difuzorom?! A ako i dalje pokusavas da me ubedis kako je zadnja strana spera, ona koja nikada vise nece ugledati svetlost dana, ta koja je pravi problem, u redu, prihvatam tvoje misljenje. Brzopleto cu ga zanemariti doduse, jer, iako nekompetentan, zdrav razum mi nalaze da se ne opterecujem bas svime i svacim sto cujem i procitam. Posto "ti bi to drugacije" javi nam sta i kako si uradio i do kojih zakljucaka si dosao. Ustvari, ti vec znas do kojih zakljucaka bi dosao.

Link to comment
Share on other sites

Vilijame hrabri ratniče. Tebi je izgleda suđeno da biješ teške bitke ... :)

Izgleda da nekima nije uopšte jasno šta ti u stvari radiš pa se iz tog razloga pominju i tektonski pomeraji zidova!

Turi jedno 2 tone olova iza difuzora, da bi publika to jes' ocenjivači bili srećni i zadovoljni! Loodo burazere, loodo ...

A ja ću da ih priupitam da li znaju šta Vilijam hrabri uopšte pravi?

Sa'će da vi ponovim: d-i-f-u-z-o-r

Difuzor (u audio primeni, da se ogradim) ima za cilj da što više razlomi putanju (neželjenih) zvučnih talasa, time produži njihov put a time i oslabi (negativni) efekat reflektovatih talasa.

Difuzor ovih dimenzija, pri čemu se misli i na dubinu tj. visinu stubića, efikasan je na mnogo višim frekvencijama no što pedantni farbaoci medijapana a još gore, farbaoci forumske publike, žele da istaknu. Kad malo promislim, još će biti dobro ako se ovi difuzori i malo tresu, zahvatiće više zvučnih talasa :)

WW, samo nastavi i daj jos foto materijala.

A ću da im ponovim linkove na QRD difuzore pa nek čitaju:

1D varijanta

2D varijanta

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je potpuno jasno da difuzer sa čvrsto zalepljenim soliterima i međusobnom vezom kao i svojom masom sprečavaju pojavu bilo kakve rezonance ili vibracije na šperu koji ih nosi odnosno na koji su zalepljeni. Kao tako masivan element osim osnovne funkcije difuzije nema negativna delovanja na zvuk. Ovde mislim na difuzer izrađen od drveta i jasno je do sada da i vrsta drveta ima važnu ulogu u konačnom ishodu, svojom mekoćom ili tvrdoćom pa samim tim procentom upijanja i reflektovanja zvučnih talasa.

Shvatio sam takođe da je od kritičnog značaja i pravilna geometrizacija frontalne površine difuzera i da je ona predmet vrlo krute matematičke matrice koja se da isprojektovati u raznoraznim malim programčićima svuda dostupnim. Važno je ispoštovati dimenziju solitera i njegovu visinu kao i pojedinačni njihov raspored za difuzer željenog tipa odnosno freq. opsega delovanja.

Ako ovo navedeno nisam dobro shvatio onda me slobodno ispravite?

Jedino gde ne mogu da dočaram sebi logičan i objektivan potez je da se sa zadnje strane špera koja je okrenuta prema zidu dodatno ne ukruti šper ploča i dodatno umanji njena već umrtvljena rezonantnost, pogotovo što naleže na zidnu površinu izuztno tvrde i reflektne prirode. Nije mi jasno kako će taj tanki filc od naprimer 2-3mm uticati na svojsvta difurera mase od 30-50 kg visine 15-20cm.

Koliko se sećam praksa izrade zvučnika od blažujke sa 12 slojeva (isto šper), je ne retko bila premazivana debelim slojem kondorom sa unutrašnje strane radi boljih akustičkih svojstava i bolje impregnacije unutar kutija kao i kvalitetnije kontrole basa.

Iskren da budem nemam iskustava sa drvenim pločama bez ili sa nekim tankim prilepkom sa zadnje strane. Ali imao sam prilike da kucam po drvenoj ploči naslonjenoj direktno na zid i oslonjenoj preko nekog takog filca i razlika u rezonacni, da ne kažem u zvuku pri kuckanju je mnogo više na strani ove pofilcane varijante. Kada se doda i to da zidovi nisu apsolutno ravni pa se između špera i zida pojavljuju džepovi, mišljenja sam da je bolje ispuniti ih nečim nego ih ostaviti da stvaraju "pećinske jeke".

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, TurboMaximus said:

Nekompetentna trojka ne može da utvrdi da neko preteruje, može samo da pretpostavi. Olako zaključujete, po želji birate šta je bitno, a šta ne. Ne ide to tako.

U tvojoj temi te ne bih dirao. Ovde možeš da se oplakuješ koliko hoćeš, ne zanima me. Uostalom, ima ko da te drži za ruku. Tema ove teme je akustika, a ne nečiji sistem ili trud i znoj. Ako se sa nečim ne slažem, reći ću, a zainteresovani neka donesu sopstvene zaključke.

 

Bilo bi lepo da objasniš odakle ti crpiš legitimaciju ''kompetentnog'' za ovu temu.

Višegodišnje iskustvo (u mojoj struci) me je naučilo da se iza arogantnog, prepotentnog, ''sa visine''...nastupa, najčešće kriju neznanje, nesigurnost, asocijalni oblici ponašanja...

Postavljaš se kao da si najveći ekspert za akustiku, ali ne želiš da otkriješ na čemu temeljiš takav status.

Ja priznajem da se ne razumem u neku materiju, ali kada neko tvrdi da prašina ''dampira'' i da se to čuje ili da postoji ''čujna'' razlika izmeću sirovog i farbanog medijapana, to je onda uvreda za inteligenciju svih članova foruma.

Razgovarao sam sa jednim doktorom ORL, bolje da ne kažem ovde njegov komentar...

Da dodam, pošto vidim da aludiraš na nekakvu ''ekipu'', ne poznajem učesnike u raspravi osim Zexxa, a sad videh da se uključio i DjNik, i njega poznajem...

Link to comment
Share on other sites

Vezano za odbijanje zvuka od površinu, ovaj tekst ponavljam iz ove teme:

http://www.acousticfields.com/sound-diffuser-material-options-recommend/

"Sound takes on the characteristic of the surface it strikes

It’s going to sound a little bit weird but bear with me here but sounds takes on the characteristics of the surfaces that it strikes.... We use a lot of cherry in some of our diffuser builds so your softer woods are good selections for diffusion because remember sound takes on the characteristics of the surface that it strikes. So if it strikes wood, you get a nice, smooth, warm, balanced tonal sound back into the room and that’s why I always tell people that a diffuser is a musical instrument because of that quality plus many others that it can do for you."

Sve ovo što je čovek rekao je 100% tačno. To sam iz ličnog iskustva iskusio. Imam kući omnifusere koji su od brezovog špera i oni nisu tretirani nikakvim lakovima / farbama. Iste moje difuzore sam slušao od stirodura - razlika je velika. Svaki tretman menja relativnu gustinu površine špera i samim tim i zvuka.

Ton koji se dobija odbijanjem od običnog drveta je najprijatnije za naše uši iz evolutivnih razloga. U pitanju su stotine hiljada godina evolucije gde smo mi naše uši prilagodili zvukom prirodnih materijala. Mi smo živeli u drvenim kolibama ili u pećini. Par stotina godina novih materijal je ništa naspram mnogo duže istorije prilagođavanja. Iz tih razloga se muzički instrumenti i dalje prave od drveta i kritični delovi se ne tretiraju.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, williamwallace said:

Ja sam te samo pitao da mi pojasnis svoj stav, zasto mislis da je lose bilo sta stavljati izmedju ploca i zida, i kako to moje ploce landaraju? I dalje mi nisi odgovorio na to pitanje nego ponovo spinujes pricu bez konkretnog odgovora, i sve se zavrsava na "veruj mi". Zao mi je samo sto ni jednog trenutka ne shvatas da si ti taj koji predpostavlja i nagadja, a izricit si po pitanju stava, i sudis sta valja a sta ne. Ostatak auditorijuma, se vodi zdravim razumom. Ali da ti jos jednom udovoljim, u ovom novom preokretu, ukoliko si sve vreme mislio na akusticko svojstvo spera, a ne na vibriranje istog, onda si i ti, ne citajuci, zanemario cinjenicu da ce 90% povrsine sperploce biti pokrivenom difuzorom?! A ako i dalje pokusavas da me ubedis kako je zadnja strana spera, ona koja nikada vise nece ugledati svetlost dana, ta koja je pravi problem, u redu, prihvatam tvoje misljenje. Brzopleto cu ga zanemariti doduse, jer, iako nekompetentan, zdrav razum mi nalaze da se ne opterecujem bas svime i svacim sto cujem i procitam. Posto "ti bi to drugacije" javi nam sta i kako si uradio i do kojih zakljucaka si dosao. Ustvari, ti vec znas do kojih zakljucaka bi dosao.

Nisam ni stručnjak, a kamoli ekspert, samo se time malo bavim, jedno tridesetak godina. To nešto znanja, nešto više razumevanja i ponajviše iskustva me i tera na oprez. U pravu su svi koji kažu da se bavim pretpostavkama. Ne znam dovoljno da bih tvrdio, ali znam dovoljno da budem oprezan. Iz svega što sam napisao na tekuću temu trebalo je izvući samo jedan akcent - ne zaletati se. I to je sve.

Svako telo, bez obzira na oblik, materijal, dimenzije, masu ima svoj rezonantni karakter i istovremeno je i difuzor i apsorber i reflektor i refraktor. Navedene karakteristike nisu izbalansirane i na njih je moguće uticati različitim tretmanima. Lepljenje plute ili itisona (jebote) gura difuzor ka apsorberu.

Opet se plasira teza da ako je nešto dovoljno masivno, vibracije mu ne mogu ništa. Veliku masu je teže vidno pokrenuti, ali i zaustaviti. Za princip akcije i reakcije nema lakog i teškog, uvek deluje. I tako, kad je kucneš, ploča je mrtva, ali se pomerila. Damper će primiriti kretnju ploče, samo da li će to biti dobro za zvuk? Recimo da odgovor ne znamo ni ti ni ja. I kako se to rešava? Eksperimentom. Šta tu nije u skladu sa elementarnom logikom.

Moj stav je naravno daleko određeniji od napisanog.

Priznajem, nisam razumeo da ćeš čitavu ploču prekriti difuzorom. Sad kad sam razumeo pitam se - čemu? I opet smo na istom. Iz kog razloga nisi malo eksperimentisao s položajem i brojem, već odmah šleper? Može i da se pretera.

Akustički problemi su vrlo kompleksni i oslanjanje na takozvanu elementarnu ili zdravorazumsku logiku ostavlja bitne faktore, odnosno promenljive, van vidokruga. Uloga eksperimenta je da premosti neznanje ili nedovoljno poznavanje sistema i prosto iščita rezultat. Instrument je, da opet ne bude zabune, sluh. I još jednom da ne bude zabune, ne testira se zvuk daske nego zvuk sistema.

Ne znam šta je ORL odgovorio i na koje pitanje, ali bojim se da malo zna o sudarima molekula gasa i čestica prašine.

DJ.NIK, Da li ti je toalet u funkciji? Ikad?

Uloga idealnog difuzora u kućnoj reprodukciji bilo bi kreiranje izotropnog fona reflektovanih zvučnih talasa.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne znam odakle bih pre počeo, pa zato ni neću. :D


Reč godine za 2016-u, proglašena od strane Oksfordskog rečnika, je "post-istina".

https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/11/16/post-truth-named-2016-word-of-the-year-by-oxford-dictionaries/?utm_term=.8c34be39fe3d

https://en.oxforddictionaries.com/definition/post-truth


Univerzalna istina zasnovana na objektivnim činjenicama praktično više ne postoji.

Zamenjena je "post-istinom", zasnovanoj na subjektivnoj i ličnoj percepciji stvarnosti, koja je uslovljena mnogim faktorima: ličnim emocijama i željama, biranjem isključivo činjenica koje se uklapaju u željenu istinu zanemarujući ostale, neinformisanošću i dezinformisanošću, propagandom, lažima i manipulacijom od strane interesnih grupa, itd, itd.

Koliko ljudi, toliko istina!

Evo bila je nedavno na forumu i tema u kojoj je pokrenuto pitanje da li je zemlja zapravo ravna? :)


 

Link to comment
Share on other sites

Ah, Kujo, počeo si. Hteo ne hteo.

 

Danas sam ovde dospeo do sugestije da je ORL u svetu muzičke reprodukcije važna adresa. 

Ako mislimo na redovno pranje ušiju, verovatno je tako. Ali uši kao da nam često malo služe u ovom dragom nam hobiju.

WW, zaista je impresivan trud koji si uložio u konstrukciju difuzora za tvoj slušni prostor. Pomno pratim šta se dešava.

Ako ti išta znači, sa moje strane, zaista ti najtoplije preporučujem istrajnost i krajnju sistematičnost kod ovakvih poduhvata. Često je ono što se čini očiglednim i jasnim zapravo prikriven previd sa oštrijim posledicama. Svedočio sam tome na hi-fi-nivou mnogo, mnogo puta. Uvek se radi o najkrupnijoj prepreci da pristojni rezultati postanu i vrhunski. Ne prepuštaj se nonšalanciji, ne pošto si već ovoliko odmakao.

Probaj jedno, probaj drugo. Slušaj. Ali slušaj postupno, ne srljaj u A/B glupost. Poslušaj muziku koju voliš, par dana zaredom. Onda probaj drugu varijantu, pa ponovo slušaj. Kritički ali ne i u grču.

Link to comment
Share on other sites

Ako sam dobro razumeo WW, jedan šper bi trebalo da nosi 3 difuzora i da bude težine oko 150kg čvrsto zašrafljen za zid. Turbo tvrdi da zvučni talasi mogu da izazovu vibracije takvog špera koje su čujne??? To objašnjava zakonom akcije i reakcije? Da, postoji akcija i reakcija, teorijski gledano i ja kad skočim malo pomerim zemljinu kuglu... Po toj logici možda zvučni talasi izazivaju i vibraciju cele zgrade.

ORL je pošao od toga šta ljudsko uho može da čuje (slušni aparat), za ovakve rasprave preporučuje specijalistu iz druge oblasti medicine, i spominje neke brojeve i slovo ''F''...:D

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, TurboMaximus said:

DJ.NIK, Da li ti je toalet u funkciji? Ikad?

Uloga idealnog difuzora u kućnoj reprodukciji bila bi kreiranje izotropnog fona reflektovanih zvučnih talasa.

Radi toalet, kako da ne. Vrlo često nakon tvoje pisanije, nažalost.

Nabacivanje par 'entelegentnih' pojmova treba da doda snagu tvojim rečenicama? "Sobna prašina i njen uticaj na zvuk" - jeli to tvoja nova teza za doktorat ?

Ja vidiš nisam potrošio 30 godina na vibracije zidova i prašinu već kvalitetnu audio opremu. A što se akustike prostora tiče, ima tu i par finih knjiga za pročitati a ima i finih sajtova. Među njima npr.  'Gearslutz' pa recimo tema akustičkog tretmana studija te slušaonica. Ja tamo ne videh niti jednog pisca da se krije iza kvazi-naučnih termita kao ti. Farbanje medijapana menja rezonantnu frekvenciju, tačno je. Kao i svuda na prelazu materijala različitih gustoća. Čudo neviđeno. Fizika iz osnovne škole. Ali nebitno za ono što WW želi da uradi. Možda i previše umrtvi sobu sa celim difuzer panelom ali to je bar lako - cirkular reši to pitanje za minut.

 

Link to comment
Share on other sites

Taj izlaz ti je haj autput.

Da mi se pisao doktorat, bio bi o mnogo sitnijim česticama.

Šteta je potrošiti toliko vremena. Bolje da si ga iskoristio.

Čitam Aleksandrovo, čitam tvoje i pomalja se mudrost. Malo je neorganizovano, ali tu je. Da ste se javili pre mene skoro da i ne bih morao da pišem. Još da i pročita ko treba i rešili smo problem. Više je razlika u pristupu -  ti bi da sečeš (uh, zamalo lapsus), a ja bih da triput merim, sem u situaciji iz neizvedenog lapsusa - tu idem na prvu. Sad, zašto li su za tebe sve situacije ekvivalentne(?), pa, verovatno ima knjiga i o tome. Čitao?

I o temi akustike ima finih knjiga i po koji sajt. Čitanje mora biti podržano razmišljanjem, a tek interpretiranje... Kad se suočimo sa realnom situacijom već smo se narazmišljali, a to je tek početak.

Link to comment
Share on other sites

W W sory što se miješam , ( a obećao sam da neću više) :( . Ovdije se radi po sistemu pobrkanih lončića iliti kruški i jabuka . U pravu si sa  svojim konstatacijama!. Da pojednostavim : Zvučnici su na ovaj ili onaj način -  spikeovima - spojeni - ili odvojeni od površine s kojom imaju interakciju ? , al zbog toga što su oni (fizički) aktivni proizvođači proizvođači tzv rezonancija . i oni se odvajaju ili spajaju (ovisi po željama ) od također aktivne varijante tipa "pod" . U tvojoj varijanti radi se o čistoj "disperziji" . odnosno  "papanju"  kojekakvih "odbijanaca" od zidova da bi se čuo izvorni zvuk zvučnih kutija . E sad dali dat i šansu prostoriji ? :(

Link to comment
Share on other sites

@black coffeIma smisla to sto pricas, i to bi moglo da se uradi, da odojim ploce od zida na isti nacin na koji odvajam bookself zvucnik od postolja stalka. Ali, razmisljam, zvucnik ima mehanicki aktivne membrane, kojima treba obezbediti stabilnu povrsinu za rad, dok difuzor treba samo da odbije, resprsi zvuk, tako da se tu razlikuju ova dva elementa, pa se ne mogu bas isti principi primeniti za oba?

Definitivno je vreme da malo stanemo na loptu. Voleo bih da svi ponesto naucimo iz ovoga sto ja radim, a ne da se svaka tema zavrsi u svadji zbog, i da na kraju, realno, nista novo ne saznamo. Cini mi se da niko ovako nesto na forumu nije radio, tako da su greske neminovne jer je realno, prakticno iskustvo oskudno. Taman procitao sve sto ima na netu o skyline difuzorima covek ne moze sa sigurnoscu da zna dok ne proba, jer, za pocetak, svaka soba je drugacija, i po dimenzijama, i po nacinu na koji je napravljana, stvarima unutar iste... Ja sam, barem tako mislim, dovoljno procitao i pogledao klipova, sto o akustici sto o izradi i postavci difuzora, i malo i kroz ovu temu, uz sugestije @vdzele resio da krenem u izradu difuzora, sa koliko toliko jasnom slikom sta i kako pravim. U nekom trenutku sam procitao sve sto je ovde napisano i sam sam kontaktirao @vdzele za pomoc, jer je on, ispravite me ako gresim, jedini koji u ovoj diskusiji i ima difuzore u svojoj sobi, i to neko realno iskustvo. Po njegovim sugestijama sam dosao do dimenzija difuzora, a i vidjao sam po netu difuzore slicnih dimenzija na prednjem zidu sistema. Tacnije moj ce na kraju biti malo manji, jer je povrsina koju je trebao da pokrije difuzor, u sirini zvucnika i 50 cm od poda do visine slusaoca, sa devet 4x4 difuzora bila preko toga, a sa sest 4x4 i sest 2x2 malo manja, pa sam izabrao ovu drugu. Sa druge strane i hteo sam da na sredini prednjeg zida, bas tu gde se formira glas i visoki, budu ovi 2x2 difuzori kojima je opseg delovanaj veci no 4x4, tacnije deluju na visim frekvencijama. A iskreno, i vizuelno mi je lepse, nego da bude kocka od devet 4x4. 

Da li ce biti previse, ne znam, videcu, tj, cuti. Slazem se da bi bilo najbolje da se unosi jedan po jedan difuzor pa da se slusaju rezultati, ali morate shvatiti koliko je to mukotrpan i zamarajuci posao, a kada se uzme u obzir samo vreme za izradu istih, to onda prelazi u mucenje, a to mi zaista nije cilj. Ne vidim nacin kako da se difuzor od 20kg okaci za probu? Za svaku probu bi morale da se buse barem po dve rupe. A i da se okaci to bi znacilo da onako visi i da nema dobar kontakt sa zidom... Morate se staviti u moj polozaj i predloziti nesto sto bi i vi mogli da ispostujete, vremenom i strpljenjem. Priznajem, zeleo sam ove difuzore u nadi da ce podici sistem na jos jedan novi nivo, a i vizuelno su mi jako lepi, jer, rekoh vec, volim drvo kao materijal, a i deluju kao neki umetnicki poduhvat nekog uvrnutog vizonara. :)

Sinoc sam imao malo vremena da konacno sednem i slusam muziku, jer ovih dana stalno neki treninzi posle posla. Ono sto ce otezati evaluaciju postignutog je moj sistem koji mi pomalo nepoznat jer je sklopljen u poslednjih mesec i po, i nisam se u potpunosti navikao na zvuk. Realno ja stalno nesto menjam, ali ovaj put sam resio da ispostujem pricu od pocetka do kraja, da se ne fokusiram samo na zvucnike, vec da stvari sagledam sa stanovista sistema kao celine. Pa sam zbog toga krajem godine, posle par nekih nemilih dogadjaja u mojoj hi fi karijeri i neuspele promene automobila odlucio da taj novac ulozim u sistem, u nadi da ce to da bude TO, i da se malo smirim. Uzeo sam najbolje moguce pojacalo, GamuT Di150, zvucnike koji su mu sigurno par, GamuT M3, Oppo je tu kao izvor i ne mrda. Iako su dva GamuT-a apsolutno hiend komponente nisam dobio hiend zvuk dok ih nisam povezao odgovarajucim zicama. Sto se struje tice tu nisam puno razmisljao, uzeo sam dve Shunyate, Taipan(Oppo) i Python Helix Alpha(GamuT). Prosle godine sam u par navrata cuo hvalospev o XLR kablu Argento Serenity Silver, i iako mi je tada bilo nezamislivo da dam 700e za polovan kabl, u tom stanju pred Novu godinu sam ga uzeo, opet u zelji da stavim tacku na veci deo sistema. Naravno prvo sam ga poslusao u sistemu, i taj kabl je definitivno uneo najvece poboljsanje u sistemu. Sa njim sam dobio taj hiend zvuk iz hiend komponenti. Naravno, svega toga ne bi bilo da nije odgovarajuceg zvucnickog kabla, koji je sada XLO Signature 3. Puk'o lovu, ali stavio tacke na mnogo toga, da ne kazem sve, jer iako ostaje uvek zelja da cujem neki novi zvucnik, sada znam, tj. cujem da ono sto stoji iza zvucnika je barem na njihovom nivou ako ne i iznad. Zakljucilo bi se da je sada Oppo najslabija karika, ali sistem kao celina neverovatno dobro svira, nema naznaka o slabim karikama i nedostacima. U prici sa jednim od uvoznika hiend opreme covek mi je potvrdio samo koliko je Oppo ozbiljan uredjaj. Ne mislim zvucno, posto za to mi ne treba potvrda, vec novcano-vrednosno, jer mi je rekao da mu se ne isplati da ih zastupa obzirom da su marze minimalne, nekih 100e po uredjaju, sto je smesno u odnosu na vecinu zvucnih imena gde marze idu i do 70%. No i to cu uskoro proveriti, koliko to gubim-dobijama sa Oppo-om, posto cu Fokuse zameniti za jedan ozbiljan hi-end strimer-cd plejer. 

Rasplinuh se, ali cisto da steknete utisak o uslovima. Dakle zvuk je vec sam po sebi, sto se mene tice, sam vrh mojih mogucnosti, i debelo preko, ali sta je pasija ako ne preterivanje. Dakle, sinoc sedoh i slusah. Ja sam inace i zavrsio ona cetiri 4x4 difuzora iza mene, i ono sto su oni doneli, a da je meni ocigledno je velicina zvucne slike. Sve se povecalo i rasirilo i sada ponekad neki zvuk mi dodje maltene iza mene, ali ne u smislu da cujem odjek od zida iza, vec kao da imam jos jedan izvor zvuka iza sebe. Dakle taj 3d prostor se povecao. Sa ovih sest 2x2 na prednje zidu, pozornica se jos vise produbila, raslojavanje i postavka u prostoru su jos jasniji, kao i sam fokus, kako glasa tako i individualnih instrumenata. ALI, nesto mi smeta. Da li sam sinoc bio malo i umoran, ili sta vec, ali cini mi se da sada ima malo jeke. Predpostavljam da je velika gola povrsina spera uzrok tome, jer toga nije bilo kada je prednji zid bio apsolutno go. Trenutno su mi sklonjeni one bas zamke iz coskova prednjeg zida, sumanjam da je njihov izostanak prouzrokovao tu jeku, ali danas cu zavrsiti krecenje pa cu i njih vratit, mada sumanjam da oni imaju neki uticaj na krajnji rezultat. Obzirom da cu tek za vikend nastaviti pravljenje difuzora, do tada cu slusati u ovoj postavci, da budem siguran, sta i koliko mi smeta, ako uopste. Nadam se, ocekujem, da ce kompletiranje difuzora doprineti da ova jeka nestane. Ukoliko uopste ima jeke, i da nije uzrok za istu bilo to sto je komsija od 15h do 17h sa Hiltijem vadio kadu, i nisam oka sklopio posle posla, pa mi je glava pulsirala celo popodne, i tek posle plesa sam se smirio, pa sam oko pola 12 ima jos jednu sesiju. Sve ono dobro sto sam naveo, stim sto jeke nije bilo ali sam i slusao na dosta manjem nivou glasnoce. Kada malo bolje razmislim, jos jedna stvar u sadasnjem sistemu, iako "nismo dugo zajedno", je da je jako osetljiv na struju, pa nekada ume da mi jednostavno ne prija toliko koliko u razlicitom periodu dana.

Ne znam, u svakom slucaju cu pokusati da sto vise slusam sistem ovih dana, ne u grcku sto kaze @Nomimasen, kome hvala za pohvale i sugestije, nego onako opusteno. Nije pitanje zivota i smrti, kao ni ko ce na kraju biti u pravu, vec da saznamo nesto novo, a ako ja pravim gresku, onda barem da svi iz iste ponesto i naucimo. Doveo sam sistem do maltene prefekcije, samo da nesto ne pokvarim. Ja nemam problem da priznam kada i ukoliko nesto zeznem, jer sve sto radim radim iz ljubavi i bez nekih losih namera. 

 

Link to comment
Share on other sites

Refleksije su navodno po fizici zrcalna varijanta ? disperzije visoko tonaca i srednjotonaca i one se pod određenom kutom  "odbijaju" ovisi od  "isijavanja !   visoko tonaca i srednjotonaca . dakle postoji varijacija  kojom se u tzv zrcalnoj varijanti pravilno postave difuzori na pravu poziciju . To naravno nisam izmislio ja , neg je poznato da se zvuk odbija pod 45 stupnjeva i da bi se prava pozicija za disperzor dobila su potrebne dvije osobe ? . Jedna koja će "šetat " ogledalo . a druga koja će sa slušnog mjesta "vidit " srednjotonce i visokotonce . E . na mjestu di ih vidiš  treba stavit ono  što želiš ? . Bilijar i zvuk nisu tolko različiti ? . E sad me - udri po meni ? .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...