Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Radovi u toku, druga etapa pri kraju, koja obuhvata izradu sest difuzora od letvica 2x2 cm, koji su rasporedjeni po  dva, jedan pored drugog, na svakom od tri segmenta prednjeg difuzora. Iako zauzimaju samo cetvrtinu dela kao 4x4 difuzor, za izradu je potrebno isto vremena, oko 4-5 sati efektivnog rada. U to ne ulazi vreme koje je potrebno za pripremu materijala, tacnije smirglanje svakog pojedinacnog dela, 131 komad po difuzoru. Zapravo su i tezi za izradu od 4x4, jer zbog male povrsine naleganja moram svaki da uz pomoc lenjira proveravam da li je pod uglom od 90 stepeni u odnosu na plocu.  Za vikend ih postavljam na prednji zid, tacnije busim rupe, jer kada budu gotovi, sa difuzorom 4x4 ispod i iznad bice preteski za bilo kakvo manevrisanje. Zavrseni mogu samo da se ubace u vec postojece rupe, jer ce svaki pojedinacni segment, koji cine dva difuzora od 2x2 i dva difuzora od 4x4 letvica, biti tezak preko 50kg, posao koji ne moze jedan covek da uradi. Dakle ostaje mi jos izdrada sest difuzora od 4x4 letvica.

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ovako sa slika me brine pozicija razvijenog platna na frontalnom zidu po pitanju udaljenosti od njega i možda grešim, mogućeg sudaranja sa soliterima difuzora?

Da li si proverio da li doilazi do kolizije horizontalnog i vertikalnog uzajamnog prostiranja? Ako budeš morao da pomeraš platno na plafonu malo napred prema projektoru proveri i da ti nije optička ili softwerska scale opcija na minimumu, jer nećeš moći da smanjiš sliku projekcije pa će isijavati bočno van platna.

Meni se sa ove slike čini da bi do pomeranja moralo da se dođe bar za nekih 15-20cm prema sredini sobe, a možda i ne vidim dobro.

Link to comment
Share on other sites

Da, sa slike se zaista stice utisak da ce difuzor biti duzi nego sto je platno odvojeno od zida, ali bez brige, ostaje mi 2-3 cm lufta.

Ono sto me nervira, kada smo vec kod platna, je sto je zvucno nepropusno, pa prilikom gledanja filmova difuzor nece imati nekog uticaja, barem ne kompletan, jer ce se samo dodnji red "videti", a ni on ceo. Kada slusam muziku platno je obavezno podignuto jer poprilicno lose utice na zvucnu sliku. Nesto me u poslenjde vreme zeza ona blokada kada se platno izvuce do kraja pa sam ga zato ovih dana ostavio dole jer mi je muzika samo u pozadini, i nemam vremena za ozbiljno slusanje.

Link to comment
Share on other sites

Super onda, kakva sreća za tih 2-3 cm, na slici bačena senka na zid, daje utisak da nema ni 15cm između platna i zida.

Tako sam i ja pri određivanju pozicije kutije za platno na plafonu predvideo da mi između police za uređaje sa TV-om i platna bude nekih 2cm. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...