Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

@Aibo

Vidi to ti je odlična ideja, a i manje mesta za goste koji bi da noće, pa je lakše da se slegne ramenima. Možda ženu kupiš nekom raskošnijom biljkom umesto kauča. Umeju biljke da budu dobar saveznik u ovom sportu. Jedino što bi morao više klasike da im puštaš da se bolje razvijaju ...;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stigao materijal za Skyline. Ukupno ima oko 1500+ delova, posto je plan da napravim ukupno devet komada, 48x48 cm, svaki deo je 4x4 cm, visine 5, 10, 15 i 20 cm. Da, ogorman posao. Sve stavljam na zid iza zvucnika koji je spreman za postavku, tacnije ociscen, skinuta plazma, sklonjeni apsorberi. Bice tri segmenta, na svakom po tri skyline difuzora. Celine ce biti postavljene horizontalno. Difuzori ce pokrivati, manje vise, sirinu sobe od visokotonca do visokotonca, i bice medjusobno razdovjeni verovatno dve sirine pojedinacnih delova, tj. 8 cm. Jos se razmisljam koliko da razdovjim celine po vertikali, tj. do koje visine sobe ce difuzori ici. Drvo koje je korisceno za izradu je orah, jasen, tresna i bukva. Ja obozavam drvo kao materijal, tako da ce sve ostati u izvornom obliku, dakle ne lakira se, ili ne daj boze, ne farba se. Ovih dana treba da kupim ploce, jos cu videti kojeg materijala, da li sperploca, medijapan, i da krene sklapanje.

1.jpg

2.jpg

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, vdzele said:

Svaka čast Wallace. Da li si možda merio koliko bi bio težak jedan? Naravno bez ploče.

Koji je materijal u pitanju te gredice?

Kad sam bio kod tebe preporučio sam ti da staviš dva komada iza mesta gde sediš [malo iznad]. Možda ćeš kasnije staviti?

Nisam merio, ali cini mi se da ce biti tezak u ... jer vidim koliko su pojedinacni delovi teski. Orah, bukva i jasen su slicne tezine, tresnja je najlaksa.

Znam, ali malo ce mi biti previse, neprakticno da ih stavim i iza sebe, a i koliko sam citao optimalna udaljenost od difuzora je 3 metra, da bi isti imao efekta, a ja to mogu samo da ispostujem sa zidom ispred sebe. sta ti mislis? Postoji mogucnost da stavim samo cetiri difuzora na prednji zid, ali to mi se cini malo, a opet ovih devet c biti bas veliko. Otvoren sam za sve sugestije, obzirom da jos nisam poceo sa lepljenjem celina.

Link to comment
Share on other sites

Ako bi morali da poštujemo to "pravilo od 3m" onda bi difuzori imali smisla u samo velikim sobama - što je besmisleno. Naprotiv, iz razloga što ljudi ne mogu da imaju velike sobe se stavljaju difuzori.

Ovo ti iz ličnog istustva pričam dok mi je NN postavljao kod mene omnifjuzere. Prvo su stavljeni iza troseda gde se sedi i sluša, kauč je naslonjen na zid. Odmah po postavljanju su dobijeni jako dobri rezultati. Potom se stavljeni između zvučnika. Ovakvih primera ima bezbroj na internetu.

Ja bi uzeo gredice dužine 5 i 10cm i napravio jedan 60x60 i stavio ga iza ti gde sediš. Može i neka druga dimenzija po volji. Ovim bi naravno proredio one koji idu između zvučnika ali ti i tako ostaju oni najbitniji od 15 i 20 i nešto od 5 i 10. Gledao bi da imam više sa 0cm izbočina (ravno). Ili bi pak uzeo gotov koji sam naumio da stavljam između zvučnika i prvo njega radi probe stavio iza glave - sa nečim ga privremeno podigao.

Po iskustvu NN, po njemu, difuzori koji idu između zvučnika čine od prilike 60% posla, dok oni iza glave 30%. Ostalo su apsorberi sa strane. Kod NN stoje dva velika zvučnika od po 160kg, 2m visoki u prostoriji od prilike oko 15-16m2. To jako dobro radi jer su svuda difuzori, limit od 3m bi zvuk uništio.

Ja bi kao zadnju stranu difuzora uzeo brezov šper 8-9mm zbog njegovih akustičnih osobina. Nemoj ničim gredice da mažeš, već sam ti napomenuo jednom da time ubijaš sonične osobine drveta - samo ih lepo išmirglaj. Svako mazanje veštačkim sredstvima se menja relativna gustina površine drveta a ona je najbitnija da ostane kako jeste. Ako namažeš posao je izgubio na smislu. Da li je akustična gitara iznutra sa nečim premazana?

Link to comment
Share on other sites

Prvo, izmerio sam tezinu pojedinacnih setova, pod kojima podrazumevam tezinu materijala potrebnog za izradu jednog difuzora, i tezina je oko 20 kg.

Sinoc sam malo gledao klipove raznih izrada skyline-a, i u jednom klipu covek testira uticaj difuzora pri cemu je mikrofon postavio maltene tik uz difuzor i razlika je ocigledna. Tako da ona teorija od udaljenosti od 3 metra pada u vodu. Juce sam izvadio sve iz kutija i prebrojao gredice, covek mi je poslao i vise, kao sto je i rekao, imam materijala za deset skyline difuzora. Poslao mi je i materijal za dva difuzora od 2x2 gredica, posto mi je prvobitni plan bio da izmesam difuzore razmicitih velicina, 2x2, 3x3, 4x4, 5x5, jer pokrivaju veci zvucni opseg, ali sam odusta. Mada sada kada vidim kako su lepo ispale i 2x2 gredice, rado bi od njih pravio, ali to bi onda tek bio posao, i isece i posle lepiti i montirati. 20161211_170721zzzzzzzzzz.jpg

Danas cu da uzmem jednu sperplocu dimenzija 56x64 i na njoj cu napraviti jedan difuzor, koji cu postaviti iza pozicije za slusanje. Taj deo je malo problematican, jer ako se secas, zid iza pozicije za slusanje se lomi u kulu, i da kazem nije ceo, vec samo pola, tako da moram da osmislim kako da ga tretiram, sto znaci nabavljanje jos materijala.

Sto se tice prednjeg zida, iza zvucnika, tu ce da ide tih vec planiranih devet komada. Na slici ispod cini mi se da su bas ovi koje je pravim, dakle gredice 4x4, i takvih devet komada, stim sto ce kod mene biti malo drugacije, vise ce biti prostora izmedju samih difuzora, i po horizontali i po vertikali. 

Hifi01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Najkritičniji deo je pojas od jednog basa do drugog. Počni da ih ređaš od dole tako da donja ivica difuzora bude na liniji donje ivice basa. Možeš staviti razmak između difuzora tako da oni obuhvate što veću površinu. I taj razmak predstavlja difuzioni prostor.

Greška koju je napravio ovaj slici je ta što su difuzori otišli mnogo gore, tu gore se ništa ne dešava, niko nije toliko visoko da čuje šta se dešava gore. Trebao je sve spustiti dole za nekih 30-40cm. Difuziona ili apsorbciona visina treba da je do visine domaćina sistema, reda nekih 180-200cm. Gornji red bi ja skinuo i stavio sa strane tako rade posao od jedne vertikale zvučnika do druge. Nema ni neki tepih dole što je bez veze, doduše gore ima nešto.

Ne treba zaboraviti da se bas zvuk prostire sferno što znači da oni idu i iza zvučnika. Zato je bitno da se difuzija stavi od jedne do druge vertikalne ose zvučnika, ako se može naravno.

Za difuziju iza glave nije bitno da imaju toliko duboka ispupčenja jer će najkritičniji basovi biti sređeni tvojim gredicama od 15 i 20 cm između zvučnika.

Za sve koji nameravaju da grade difuzore jedna bitna napomena. Ne treba ići sa ispupčenjima većim od 20cm. Posle 18-19cm svi kalkulatori pokazuju da rapidno opada difuziono zahvatanje u donjem spektru. Tako da ako želite da vam difuzor radi posao ispod 200Hz trebaće vam gredice mnoooogo duboke.

Biće ovo najbolja difuzija na forumu.

Link to comment
Share on other sites

Secam se koju si mi pocetnu visinu pokaao i tako ce i biti. To je nekih 40-50 cm od poda. Na toj visini mi je npr. bas od Avalona, od nekih bookself zvucnika naravno nije toliko nisko, ali nebitno, njihova visina ce takodje biti pokrivena difuzijom. Sinoc sam merio visinu kompletnog difuzora, i gledam da sa razmacima izmedju pojedinacnih celina, ukupna visina dodje do 2,1-2,2 metra visine. Dakle povrsina koja ce biti pokrivena difuzorima je po sirini od sredine zvucnika, vertikalna osa kroz drajvere, a po vertikali od 50 cm do 210 cm. Mozda ce malo previse otici u visinu, ali zelim da napravim taj razmak izmedju celina, i zbog estetike, a i sam kazes da je to jos i dodatna difuzija.

Zato sam i ja uzeo maksimalnu duzinu gredice od 20 cm jer sam se vodio ovim kalkulatorom a njega koristim i za izradu:

http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator3.asp?km=4&kl=20&calc=Calculate+Diffuser#result

Link to comment
Share on other sites

Treba mi savet oko pozicioniranja podnostojecih zvucnika, tacnije na koji zid ih je bolje staviti. U pitanju je potkrovlje. Na slici se vide dimenzije sobe a ono sto me brine jeste kosa ploca (israfirani deo na slici). Dakle, u obzir dolaze dve opcije. Da oba zvucnika idu ispod kosine ili druga opcija da jedan zvuxnik manjim delom bude ispod kosine a drugi bi imao punu visinu plafona.

Hteo bih da pocnem da sredjujem prostoriju, i krenuo bih sa uvodjenjem struje ali prvo moram da odredim na kom zidu ce mi stajati tehnika, zbog raasporeda uticnica.

Trenutno nemam provedenu struju a i prostorija je pretrpana stvarima pa ne mogu da isprobam nijednu varijantu.

Dakle, sto se tice akustike koja je kombinacija sa slike bolja 1 ili 2?

20161218_203434~01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Po meni bolje je 1. Ovo iz razloga što je duža strana između tebe i zvučnika.

Zvučnike gledaj da izvučeš što više od zida u kombinaciji 1. Primetićeš kad budeš sve sredio da će ti biti bolje i kad otvoriš vrata iza mesta sedenja.

Ako se budeš odlučio da akustički sređuješ prostoriju u ovoj temi imaš sve opisano.

Link to comment
Share on other sites

Imas dosta dobre dimenzije sobe.Mozeš i da napravis i jednakostranicni trougao sa razmakom od 2m između zvucnika,da imas oko metar od bočnih, 1,5m od zadnjih.Ja bih krenuo od tog polazišta,pa onda igranje sa pozicioniranjem,toe in-om i sl.Mesto za slusanje bi bilo u slobodnom prostoru,sa bar 1-1.5m slobodno iza tebe,to je jako bitno.Naravno sve računam u poziciji 1

edit.e da mi je takva soba,odma' bi jurio quad esl i menjao veru flatearhersku

Link to comment
Share on other sites

Inače drugar je imao sistem prvo u stanu sa rasporedom 2,pa je isti sistem preselio u kuću sa desetak m2 većom sobom i pozicijom 1 gde su zvucnici imali slobodu od zidova na otprilike 1,5 m sa svih strana.Mama mia kakva dramatična razlika,kao da je kupio duplo skuplje zvučnike.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na savetima.

Znaci, jednoglasno pobedjuje varijanta 1. I meni iz prakticnih razloga odgovara jedinica tako da je to onda reseno.

Mislim da cu imati dovoljno prostora da zvucnike odmaknem bar 1m od zadnjeg zida a pozicija slusanja bi bila na nekih 2.5 m od zvucnika.

Bio sam malo skeptican jer sam citao da je zvucnike bolje staviti nasuprot kose ploce sto u mom slucsju nije moguce.

Link to comment
Share on other sites

Problem kod te kosine će biti basovi. Iz razloga što se oni kreću sferno oni će udarati u tu kosinu i možeš dobiti buumi zvuk. Tu je stišnjen prostor pa ćeš dobiti dosta više basa nego da ti je vertikala slobodna. Zato bi ja stavio tu difuzore - neka pravila oko njihovog pozicioniranja sam već opisao gore.

Difuzori ne moraju biti onakvi kako ih WWallace pravi, može biti neka izlomljena polica, sa puno pregrada, za knjige i džidžabidže.... - samo nešto što će lomiti basove. Preporuka je drvo kao materijal.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, vdzele said:

Problem kod te kosine će biti basovi. Iz razloga što se oni kreću sferno oni će udarati u tu kosinu i možeš dobiti buumi zvuk. Tu je stišnjen prostor pa ćeš dobiti dosta više basa nego da ti je vertikala slobodna. Zato bi ja stavio tu difuzore - neka pravila oko njihovog pozicioniranja sam već opisao gore.

Difuzori ne moraju biti onakvi kako ih WWallace pravi, može biti neka izlomljena polica, sa puno pregrada, za knjige i džidžabidže.... - samo nešto što će lomiti basove. Preporuka je drvo kao materijal.

Bez ljutnje ! Sa basom , ako idu 1m od zadnjeg zida ( onaj na kraju "kosine" ) i cc 1 m od bočnih zidova neče biti problema . Možeš eventualno imati manju "visinu" zvučne slike ? . Za bas idu apsorberi , a za srednje i visoke difuzori ? :) inače , bez mudrovanja pozicija 1.

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, vdzele said:

B C - Koliko te razumem ti predlažeš da za basove idu apsorberi a za srednje i visoke difuzori?

Ja ništa ne predlažem . Postaviti sustav kako je konstatirano , znači pod 1 pa poslušati i onda ako je potrebno napraviti akustički tretman . - kako čemo popraviti nešto što neznamo kako ne valja ? ;) Apsorbirati znači "popapati - bas" A difuzirati "raspršiti" visoke i srednje , a može i obratno . U slučaju boomy efekta koji si naveo bas bi trebalo apsorbirati ? . Bas se u principu ne difuzira jer kao što si rekao on se širi sferno , dok srednji i visoki polusferno  itd itd . Al ....... ?  

Link to comment
Share on other sites

Na te apsobere bi dao ovaj odgovor

http://www.acousticfields.com/sound-diffuser-material-options-recommend/

"Sound takes on the characteristic of the surface it strikes

It’s going to sound a little bit weird but bear with me here but sounds takes on the characteristics of the surfaces that it strikes.... We use a lot of cherry in some of our diffuser builds so your softer woods are good selections for diffusion because remember sound takes on the characteristics of the surface that it strikes. So if it strikes wood, you get a nice, smooth, warm, balanced tonal sound back into the room and that’s why I always tell people that a diffuser is a musical instrument because of that quality plus many others that it can do for you."

Ja bi se na ovo nadovezao da ovo važi i za apsorbere. Oni ne mogu sve da apsorbuju, nešto se vrati u sobu. Taj vraćeni zvuk će poprimiti tonalitet površine od koje se odbio. Veštački materijali poput sunđera nisu dobri iz tih razloga, ja bi kao zamenu preporučio pamuk. To je ipak prirodni materijal i kod mene kući radi odličan posao apsorbcije. U mojim apsorberima je stavljen azmafon, industrijski reciklirani pamuk.

 

Link to comment
Share on other sites

Samo da javim kako napreduju radovi. Trebalo mi je malo vise vremena da nabavim dodatni materijal, brezov sper i materijal za 2x2 difuzore, te bukove lajsne, a i proveo sam neko vreme finalizirajuci izgled samih difuzora. Uglavnom nabavljen je sav materijal, imam viziju kako to treba da izgleda pa sam pristupio i samom radu. Proces je, iskreno, mukotrpan, zahteva vreme i strpljenje. Posto sami pojedinacni delovi nisu, naravno, bas "u nuli" moraju se pazljivo uklapati, pa za pravljenje samo jednog seta treba jedno 4-5 sati. Do sada sam napravio samo dva, od planiranih sesnaest, deset 4x4, od kojih sest ide na prednji zid a cetiri iza pozicije za slusanje, i jos sest 2x2 koji idu na prednji zid.

12.jpg

13.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...